Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Faro:ssa kuohuu!

 • FARO - Suomen venäjänkielisten yhdistysten liitto r.y.
  FARO - Suomen venäjänkielisten yhdistysten liitto r.y.

Faro:ssa kuohuu!

FARO on: Финляндская Ассоциация Русскоязычных Обществ, eli suomeksi SVYL ry - Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liitto ry.

Sääntömääräisessä syyskokouksessa (29.10.2011) valittu uusi puheenjohtaja Irina Kapelian halutaan erottaa!

Hän on joutunut hallituksen ja Faro-n työntekijöitten tulilinjalle, koska hän halusi tutustua rahankäyttö-dokumentteihin ennen sääntömääräistä kevätkokousta maaliskuun lopussa, jossa pitäisi hyväksyä Faron tilinpäätös vuodelta 2011.

Lieneekö uusi puheenjohtaja Kapelian sohaissut muurahaispesää!

Faron hallitus lähetti yllättäen järjestöille kutsun ylimääräiseen kokoukseen 10.3.2012.

Sitaatti puheenjohtajan I. Kapelian avoimesta kirjeestä netissä Faron järjestöille:

  "Уважаемые друзья! Вы получили письмо о созыве внеочередного собрания 10.3.2012.

  Я считаю, что целью является отстранить меня от дел накануне общего весеннего собрания, на котором должен быть утверждён финансовый отчет ФАРО за 2011 год. Тем самым не дать возможности прокомментироватъ финансовые документы, предоставленные мне бухгалтером и вызвавшие у меня претензии. К сожалению, правление отказалось выслушать и ответить на мои вопросы по поводу неправильного, с моей точки зрения, расходовании средств. Работники ФАРО всячески препятствали моему знакомству с документами, а часть членов правления их в этом поддерживало, поэтому я вынуждена сделать вывод, что мои сомнения не безосновательны.

  Заявление подписали пять организаций. Пять из сорока двух (?) Вероятно, эти пять организаций имели необъяснимую для меня возможность так подробно и основательно познакомиться с моей деятельностью, что решили выразить мне недоверие. Полагаю, остальные организации такой возможности не имели или усомнились в необходимости проводить внеочередное собрание накануне общего весеннего собрания.

  Исполнительные работники и правление ФАРО сработали на опережение, Для этого даже готовы пойти на дополнительные расходу, связанные с вашим поездками на два собрания в марте месяце. ... Выводы делайте сами.

  За четыре месяца работы председателем я так и не добилась получения адресного листа членских организаций, поэтому пишу на собственный, составленный при помощи двух организаций список. Заинтересованных в продвижении этой информации прошу передать это письмо дальше, по адресам организаций.

Vapaamuotoinen ja lyhennetty käännös:

  Arvoisat ystävät!

  Olette saaneet kutsun ylimääräiseen kokoukseen 10.3.2012. Mielestäni tavoitteena on syrjäyttää minut asioista ennen kevätkokousta, jonka pitää hyväksyä Faron tilinpäätös vuodelta 2011.

  Minulta näin halutaan estää mahdollisuus kommentoida ja ottaa kantaa kirjanpitäjän esittämiin asiapapereihin, jotka aiheuttivat minussa epäilyn varojen väärinkäytöstä Farossa. Valitettavasti hallitus kieltäytyi kuuntelemasta ja vastaamasta kysymyksiini varojen käytöstä.

  Faron työntekijät estävät voimakkaasti minua perehtymään asiakirjoihin sekä hallituksen jäsenet tukevat heitä, joten pakko on todeta, että epäilyni eivät ole perusteettomia. Lausuman ylimääräisen kokouksen koolle kutsumisesta allekirjoittivat viisi järjestöä neljästäkymmennestäkahdesta? ... Tee johtopäätökset itse!

  Neljän kuukauden ajan puheenjohtajana en ole saanut tietoa Faroon kuuluvien järjestöjen määrästä, joten olen kartoittanut itse jäsenmäärän kahden järjestön avulla. Tämän informaation edistämistä (levittämistä) varten pyydän lähettämään kirjettä edelleen muille Faron järjestöille.

Näin avoimessa kirjeessään Irina Kapelian, joka oli siis valittu Faron puheenjohtajaksi 29.10.2011.

Ennen syyskokousta 2011 kolme vuotta Faron puheenjohtajana ollut K. K-v Lähetti kirjeen hallitukselle, joka levisi laajasti netissä, jossa hän kirjoitti mm, että

  "... kolme vuotta Faron hallituksen puheenjohtajana yhdessä hallituksen kanssa mennyt aika on ollut mielenkiintoinen mutta myös vaikea ... Valitettavasti en pystynyt yhdistämään meitä siten että meitä olisi ollut monta ja olisimme olleet myös voimakkaita, taisi jopa käydä juuri toisin, ei kannata pohtia sitä kuka oli syyllinen tai syytön ... tässä elämäntilanteessa en voi jatkaa Faron hallituksessa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.”

Näillä sanoilla K-v lähti syyskokouksesta ennen sen päättymistä ... ja päätyi samaan tien RKDS-n hallituksen puheenjohtajaksi? RKDS - Russkij Kulturnyi Demokratitseskij Sojuz – Venäläisen Kulttuurin Demokraattinen Liitto.

- Eli, mielestäni K-v jätti ”Faro-laivan” komentosillan ennen aikaa ja lähti toiseen venäjänkieliseen järjestöön "kokeilemaan onnea"!

-Itse olen ollut ainakin kolmessa Faron hallituksessa ja ollut kerran tekemässä joittenkin muitten hallituksen jäsenten kanssa selvityspyyntöä nimenomaan RAY-n varojen käytöstä Farossa. Se hallitus kaadettiin ja viisi järjestöä Länsi-Suomesta irtisanoutuivat Farosta. Muistaakseni, kanteluasia painettiin villaisella. Faron yleiskokous valitsi kuitenkin allekirjoittaneen takaisiin hallitukseen, jossa jatkoin vielä kaksi kautta.

Hallituksessa 2011 esitin arkoja kysymyksiä

varojen käytöstä ja nimenomaan kaikenlaisiin projekteihiin, joista ei ollut mielestäni mitään hyötyä Suomessa ruohonjuuren tasolla asuville noin 60 000 venäjänkielisille, ja joitten tulosta ei kukaan ulkopuolinen koskaan arvioinut. Joten sain potkut hallituksesta, mutta olen valmis ottamaan kaiken vastuun, jos ilmenee, että varoja oli väärinkäytetty siinä vaiheessa kun olin hallituksessa ja allekirjoitin tilintarkastajien tilinpäätökset kuultuani niitten selostukset ja hallituksen jäsenenä olen uskonut että kaikki on oikein.

Toivottavasti Faron rahoitusjärjestöt mm RAY, Opetusministeriö, Helsingin kaupunki, Sisäasiainministeriö ym. rahoittajat ottavat tiukan kontrollin myöntämien varojen käytöstä Farossa!

Terveisin Viola Heistonen,
entinen Faron hallituksen jäsen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

K Veikko

Näissä "venäläisyhdistyksissä" lienee yhdistyskulttuuri erilainen kuin "suomalaisyhdistyksissä". Myös Kekkosenaikaisia "ulkopolitiikan pelikortteja" käytettäneen.

Toinen toiselleen julkisia varoja jakavien isoveliseurojen "on annettu ymmärtää", on siinä sitten perää tai ei, että tälle seuralle pitää saada julkista rahaa, jonka käyttöä "ei saa valvoa", että "korkeammalta taholta" tällainen käsky on tullut.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

K Veikko, kiitos kommentista!

En tiedä onko tullut mistään "korkeammalta taholta" käsky, mutta kun rahaa tulee ja aina saa sitä enemmän, niin ahneus kasvaa laittaa sitä omaan pussiinkin, niin kuin ruokahalukin kasvaa syödessään.

Uusi puheenjohtaja Kapelian on havainnut asioita, jotka kertovat mielestäni vakavista ongelmista Farossa ja sen takia hänet savustettiin julmasti pois kuviosta ennen kevät sääntömääräistä kokousta, jossa pitää hyväksyä tilinpäätös vuodelta 2011.

Hänen kertomuksen mukaan, hän ei jaksanut enää kestää sitä Faron työntekijöitten ja hallituksen hyökkäystä häntä vastaan ja lähetti ylimääräiselle kokoukselle 10.3.2012 pynnön vapauttaa hänet Faron hallituksen puheenjohtajan tehtävistä.

Tämä on minun mielestä valitettavaa, koska Kapelian ehkä olisi voinut kääntää "Faro-laivan" paljon kirkkaimille vesille ja valoa kohti siitä väärästä pimeästä väylästä, jonne se on mielestäni ajautunut!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset