Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Millaista kohtelua saamme kuoleman jälkeen?

Nyt on paljon kirjoituksia eutanasiasta ja arvokuolemasta. Mutta miten sen jälkeen kun silmämme suljetaan? Olisiko silloinkin meille tärkeää, että ruumista kohdellaan arvokkaasti.

Luin Uutisvuoksessa kirjoituksen otsikolla "Vainajan kohtelu järkyttää omaisia Imatralla" (12 tammikuuta 2012. Anne Vihavainen.)

Kirjoituksen mukaan erässä ryhmäkodissa vainajan omaiset olivat läsnä hänen kuolinhetkellä ja tyttäret kertoivat, että "hän kuoli kauniisti tyttären silittäen poskea; mutta äidin kuoleman jälkeinen kohtelu ei ollut yhtä kaunista."

Vainajan kohtelu kuolemaan jälkeen sai sisarukset kuohuksiin. Perjantaina kuollut vainaja oli jätetty Honkaharjun sairaalan kylmiöön odottamaan hautajaisjärjestelyä viikonlopun yli.

    Sisarukset tulivat pukemaan vainajaa ja olivat häkeltyneet näkemästään! Vainaja oli siinä kunnossa kun hän kuoli vaipoissa, kanyyli kädessä, katetri paikallaan, sydänlätkät rinnassa ja virtsapussi mukana. Suuta ei ollut suljettu eikä silmiäkään kunnolla. "Ei ketään vainajaa saa kohdella tuolla tavalla. Se hipoo jo vainajan häpäisemistä, sisarukset puuskahtavat."

Lehtikirjoituksen mukaan Honkaharjun sairaalan ylilääkäri Tuomo Pöyry pahoittelee tapahtunutta.

    – Todella ikävää että näin on tapahtunut..

    – Lääkäri katsoo ja tutkii aina vainajan kun totea tämän kuolleeksi. Pöyry arvioi. että kyseessä tapauksessa on monta pientä asiaa mennyt pieleen.

    – Meillä on ollut ongelmaa kun näistä asioista huolehtinutta vahtimestaria ei enää ole. Hänen tehtävä on jaettu hoitohenkilökunnalle.

    Henkilöstölle on laadittu uudet ohjeet vainajanhuoltoa varten, mutta niitä pitää ilmiselvästi tarkentaa, Pöyry sanoo."

Ehkä tämäkin ilmitullut tapa kohdella vainajia laitoksissa ja tiedän, että koskee myös vammaisiakin!, on vain jäävuoren huippu!

Kuinka paljon haudoissa lepääkään vainajia, joilla on letkut rinnassa, katetrit ja virtsapussit mukana..?

Siis onko meille väliä sille miten meitä kohdellaan kuoleman jälkeen?

Millaista porukkaa tulee olemaan ruumiimme ympärillä kun silmämme suljetaan? Ovatko ne henkilöt niin välinpitämättömiä, että toimivat vaan pelkästään pykälien mukaan!? Ja meneekö siinäkin "monta pientä asia pieleen". Tuntuu, että inhimillisyys on kadonnut jäljettömiin!

Muinaisajoilta haudoissa arkeologit löytävät kultaa ja kaikenlaisia arvokkaita esineitä.

Satojen vuosien päästä arkeologit käy varmaan ihmettelemään, törmätessään 2000-luvun hautoihin, että mitä ihmeen piikkejä ja ehkä säilyneitä letkuja ja outoja esineitä on laitettu vainajan ruumiin mukaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Stacy Siivonen

Missä ongelma, raato kuin raato. Ihmettelen, kuinka paljon tässä maassa ylipäätään palvotaan vainajan ruumista. Sitä ruumista, josta oli vainajan elossa ollessa hänelle useimmiten vaivaa ja vastusta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Stasy Siivonen.
Jos mennä periaatteella "raato kuin raato", niin ei tarvitsisi mitään järjestelyjä vainajalle!
Kyllähän mielestäni vainajan ruumista palvotaan! Sitä vartenhan ovat ne kaikki rituaalit ja seremoniat, joitten mukaan hoidetaan hautajaisvalmistelut ja hautajaiset.
Joten, vaikka vainajan elossa ollessa hänellä olisi ollut "vaivaa ja vastusta", silti, "halua" ruumis tai ei, se saa useimmiten sen palvonnan.

Jos itse vastaan siihen onko minulle väliä miten minua kohdellaan kuoleman jälkeen, niin vastaus on, etten kuitenkaan haluaisi, että joku näkisi minut sellaisilla "varustella", niin kuin nuo kirjoituksessa mainitut sisarukset näkivät äitinsä.
Kiitos kommenttistasi!

kati sinenmaa

Muuan eläin kehittyi ihmiseksi juuri siksi, että sillä oli suurenmoinen kuva jostakin ikuisesta olotilasta. Kaikki maailmamme heimot ovat toisistaan riippumatta kehittäneet omat elämää ja kuolemaa kunnioittavat perinteensä.

Jos ihminen ei osaa enää kunnioittaa ihmistä elävänä eikä kuolleena, niin silloin ja siinä ihminen on taantunut takaisin eläimeksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

kati sinenmaa kirjoitti: "Jos ihminen ei osaa enää kunnioittaa ihmistä elävänä eikä kuolleena, niin silloin ja siinä ihminen on taantunut takaisin eläimeksi",
- suunta tuntuu olevan taantumaan päin! Mikä meidät pelastaisi,ettemme liukuisi takaisin eläimeksi?!
Ajat sitten, eräs viisas ennustaja-mummo, jonka kanssa joskus nuorena keskustelin maailman menoista,sanoi,että ihmiskunta joskus palaa alkupisteeseen! Kuka sitä tietää miten asiat on maapallolla tuhannen vuoden päästä?

Martti Kauppila

Stacey Siivonen: Mitä, jos löydät oman rakkaan omaisesi "raatomaisessa" kunnossa? Naurattaako silloin enää?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Matti Kauppila.
-Hyvin huomattu!Kiitos.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Radio Jerevan vastaa: kuoleman jälkeen on kylmää kuin r*ssän h*lvetissä. :o)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Heikki Hyötyniemi.
Entisenä neuvostoliittolaisena en oikein luottaisi tässä kysymyksessä Jerevan Radioon!Tarkoitit varmaan Радио Ереван?, kun eihän se vielä vastannutkaan esitettyyn kysymykseen.

seppo kirnu

Henkilökohtaisena mielipiteenä minulle on aivan sama vaikka kehoni jauhettaisiin kanan rehuksi. Sillä kirkkorituaalein minua ei tulla hautaamaan.

Tosin nyt näyttää siltä, että ei ole ketään läheistä kuka hautaisi -saati muistelisi- , joten laittakoot vaikka kilon pullina tutkimuskäyttöön.

tämä oli siis vain yksilön näkemys omasta ruumiistaan, joten älkää nyt alkako kauhistella.

Toki ruumista tulisi kohdella arvokkaasti noin yleisesti, varsinkin kun oletus aina on että raadolla on omaisia. Ja ihan niiden ruumiinkuskaajien oman mielenterveyden kannalta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

seppo kirnu.
Ette varmaankaan ole niin välinpitämätön omalle ruumille!En ainakaan itse haluaisi kuvitella, että minua jauhetaan!

Monella muullakin meistä on se vaara olemassa, että jäämme siinä loppuvaiheessa yksikseen miettimään asiaa ja olemaan vieraitten ihmisten armolla, niin hoidossa kuin kuoleman jälkeenkin.

seppo kirnu

Se on mielipidekysymys. Sanoinkin omalle kohdalleni.

Ajattelen että niin koppa menisi hyödyksi.

Minä en koe olevani ruumiini. Ruumis on minulle pelkkä kuori.

Olen nuori ihminen ja ajattelen MELKO lailla eritavoin kuin enemmistö, joten tämä tästä. En ole uskovainen. Olen katsonut ruumiita ja ne ovat todella pelkkiä kuoria.

kati sinenmaa

Seppo. Tässä ei ole lainkaan kyse siitä, miltä kuolleesta tuntuu; jokainen tietää, ettei siitä tumnnu miltään. Kyse on puhtaasti ihmisyydestä ja sen säilymisestä. Meidän tulee kohdella sekä eläviä että kuolleita kunnioituksella meidän elävien tähden; me tuhoamme sivistyksen, jos luulemme, että saamme kohdella kuolleita miten vain, koska niistä ei tunnu miltään.

Eikä yksikään täällä pysty todistamaan,
mitä ihmiskehossa asuvalle minuudelle tapahtuu kuolemassa!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kunnioittavasti ja arvokkaasti kohtelu ei ole liioittelua eikä ruumiin palvontaa.

Raadosta puhujilla on ihmisyys hukassa. Ja muutenki monilla on ihmisiksi oleminen hukassa, sano yks mahtava talonmies, joka aina niin hyväntuulisena ja hyväntahtosena hommiaan tekkee.

Syämmen sivisystä pikkusen vain, niin meän maallinen maja korjattas sievästi kunthoon.

En itte halua kirkkoja enkä pappeja, mutta haluaisin, että meän fyysistä ruumista piettäs ihan sievästi loppuun asti.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ja liittyy kyllä eutanasiaanki, kyllä ruumista pitäs oikeasti kattoa ja tarkasti ja antaa ihmisille arvokas ja inhimillinen kuolema ja siististi hoitaa ruumistaki, ennen ja jälkeen kuoleman.

Mie olen niin vihanen, ämmi on vihanen terveydenhuollon löperyyksille ja moraalittomille touhuille, että kutsumusammatti -käsitteen haluan takasin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hilka Laronia kirjoitti:"...ämmi on vihanen terveydenhuollon löperyyksille ja moraalittomille touhuille, että kutsumusammatti -käsitteen haluan takasin",
- moni muu ämmi on vihainen samasta syystä ja tuskin me saamme kutsumusammattilaisia paikalle", koska raha ratkaisee kaiken.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

25.2.2012 17:52 Hilkka Laronia.

Hei,Hilkka! Kiva kun tulit keskustelemaan!
Varman moni meistä haluaisi samaa " että meän fyysistä ruumista piettäs ihan sievästi loppuun asti",
-monethan valmistelevat itselleen ruumisvaatteet ja henkilökohtaiset ruumisarkutkin etukäteen.
En muista missä päin Suomea on joku opisto, jossa pidettiin tai ehkä vieläkin pidetään ruumisarkkukursseja halukkaille.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Niin miepä tiän tai tunnen sen yhen ihanan papin, Reino, niin nethän piti puupalttoo-kurssit ja se oli oiken telkkarissa se homma. Siinä oli matkassa kans yks vappaa-ajattelija, miekihän olen vähän vieläki semmonen vappaa-ajattelija enkä minkhään sortin uskovainen, mutten kielläkkään mittään, mutta se Reino-pappi siinä ohjelmassa ja muutenki on just ihan mahtava!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

25.2.2012 19:14 seppo kirnu kirjoitti: "Se on mielipidekysymys. Sanoinkin omalle kohdalleni",

- Kiitos kun tulit keskustelemaan!ja vielä kiva, että nuorena ihmisenä toit mielipiteesi tähän aika arkaan aiheeseen!
Ei täällä kukaan halua ketään loukata! Mielipideet ja ilmaisut ovat tietenkin jokaisen henkilön omia.

seppo kirnu

Mukava kuulla vanhemman ihmisen suusta joskus järkeä (näiden mielipidejuttujen osin.)

Hyvät jatkot.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

seppo kirnu.
- Kiitos palautteesta ja tervetuloa edelleenkin kommenttoimaan kirjoituksiani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset