Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vaalit Neuvostoliitossa - Выборы в СССР

 • 14. Maaliskuuta Kaikki äänestämään Neuvostoliiton korkeinta neuvostoa
  14. Maaliskuuta Kaikki äänestämään Neuvostoliiton korkeinta neuvostoa
 • Arvoisa Toveri! Muistutamme teille, että Sunnuntaina 14. Maaliskuuta 1954 on vaalipäivä
  Arvoisa Toveri! Muistutamme teille, että Sunnuntaina 14. Maaliskuuta 1954 on vaalipäivä
 • Kaikki Äänestämään!
  Kaikki Äänestämään!
 • Vaalibuffetti.
  Vaalibuffetti.

Siis, kuka olen ja mistä tulen? Jos ei olisi menneisyyttä, niin olisinko olemassa? Usein tuon esille täälläkin Uuden Suomen keskustelupalstalla muistelmia entisestä kotimaastani Neuvostoliitosta. En kuitenkaan riipu menneisyydessä, mutta muistoja ei voi unohtaa ja ne pulpahtavat mieleeni jostain ihan pienistä seikoista tai suurimmista asioista, niin kuin nyt presidentti vaaleista niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

Tarkoitukseni ei ole ryhtyä syvällisimmin analysoimaan sitä vaalikampanjaa Neuvostoliitossa tai Nyky-Venäjällä, haluan vain tuoda hieman esille henkilökohtaisia kokemuksia ja muistelmia, jotka ovat säilyneet vaaleista ja vaalipäivästä, koska olin aktiivinen kansalainen ja osallistuin myös vaalikampanjaan aktivoimaan ihmisiä äänestämään. Olivat vaalit mitkä tahansa : kylä- kaupunki- tai korkeaan neuvostoon tai presidenttivaalit.

Propaganda ja agitaatio alkoivat jo kauan ennen vaaleja ja oli järjestetty hyvin. Julisteet ja ehdokkaitten tai ehdokkaan kuvalliset esitteet olivat kaikkialla niin kuin tänä päivänäkin.

Agitaattori.

Tärkeä rooli oli annettu kansalle ruohon juuren tasolla. Agitaattorin vapaaehtoistehtäviin (общественное поручение) oli aktivoitu iso määrä kansalaisia: opettajia, korkeakoulun opiskelijoita, tietenkin kommunistisen puolueen nuorisojärjestön jäseniä (комсомольцы) jne.

Muistan miten toimimme siinä: me kuljimme talosta taloon, ovesta ovelle muistuttamassa vaaleista, jakamassa jotain esitteitä ja kertomassa ehdokkaasta kuinka hyvä ja luotettava hän on! Aktiivisena kansalaisena pidin silloin sitä kunnia tehtävänä.

Nykypäivänä propaganda ja agitaatio on siirtynyt nettiin ja yksi esimerkki Venäjältä tässä:

Kutsu vaaleihin.

Jokainen äänioikeutettu sai kauniissa kuoressa olevan kutsun vaaleihin.

Itse vaalipäivä

oli todella iso juhla maassa. Vaalit järjestettiin usein kouluissa tai muissa sopivissa paikoissa, jossa sitten äänestäjiä odotti musiikki joka kaikui myös kauas ympäri aluetta, paljon punalippuja ilmapallojakin ja tietenkin se kohokohta - bufetti, jossa oli runsaasti kaikenlaista herkkuja niin aikuisille kuin lapsillekin, joita muuten kaupasta ei saanut. Muistan, että aina oli mustaa kaviaariakin, jota kauppojen hyllyllä kansa ei nähnyt. Äänestys paikalle saapuivatkin koko perhe lapsineen, koska oli järjestetty vielä ilmaisia esiintymisiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Isänmaalisia lauluja kaikui koko päivä iltaan asti.

Äänestäminen

meni sujuvasti siinä ja ei kellekään ja minullekaan tullut mieleeni kyseenalaistaa koko prosessia tai tehdä jotain vilpillistä äänestyskopissa. Propagandalla ja sanoisinko nyt jälkikäteen, että joukkopsykologialla oli saatu ihmiset uskomaan, että tehtävämme oli tärkeä, vaikkakin ymmärsimme, että emme "äänestä" ketään, koska ne henkilöt olivat valinneet jo etukäteen kommunistisen puolueen komiteat ... me vain hyväksyttiin valitut ja sillä tavalla olimme tukemassa järjestelmää.

Мой адрес не дом и не улица, мой адрес Советский Союз

Колеса диктует вагонные
Где срочно увидеться нам.
Мои номера телефонные
Разбросаны по городам.

Припев:
Заводится сердце, сердце волнуется,
Почтовый пакуется груз.
Мой адрес не дом и не улица -
Мой адрес - Советский Союз.

Вы точки-тире телеграфные
Ищите на стройках меня.
Сегодня не личное-главное
А сводки рабочего дня.

Припев:
Я там где ребята толковые,
Я там, где плакаты "Вперед!"
Где песни рабочие, новые
Страна трудовая поет.

Припев:
Заводится сердце, сердце волнуется,
Почтовый пакуется груз.
Мой адрес не дом и не улица -
Мой адрес - Советский Союз.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän kyostiahokas kuva
Kyösti Ahokas

Joulukuun alussa olleissa duuman vaaleissa äänestettiin puoluetta.Miten puolueen saamat äänet jaettiin henkilöille?.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyösti Ahokas,
-en ole tietoinen, mutta seikkailen venäjänkielisillä nettisivuilla ja jos jotain löydän, niin laitan tänne.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Tässä kun seurailee Suomen presidentin vaaleja ja vastaavia vaaleja Venäjällä niin kyllä rehellisyyden nimissä Venäjän vaalit ovat paljon kiinnostavammat. Duuman vaaleissa nähtiin esimakua missä mennään. Netissäkin olleiden tulosten mukaan joidenkin vankiloiden äänestystulos oli Yhtenäisen Venäjän puolesta 99...100 %. Siis onko tosiaan niin että mainitun puolueen jäsenet ovat jo telkien takana?

Tänään Moskovassa pidettiin mielenosoituksia puolesta ja vastaan. Miliisin, nykyään siis poliisin mukaan puolesta oli 100 000 henkilöä ja vastaan 23 000. Siis Putinin puolesta tai vastaan.

Oli miten oli, mutta "organisaatio" on valmis - onko kansa valmis? Olen täällä rajan takana sanonut joillekin tutuille, jotka ovat empineet äänestämistä, että jos haluatte muutosta niin vain annettu ääni vaikuttaa. Siinä Suomen esimerkki on ollut loistava pohja toivolle muutoksesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vesa Suonmaa,
- Venäjän kansa on kovin aktivoitunut muutoksiin ja lähtenyt liikkeelle sankoin joukoin, joten presidenttivaalit ovatkin siellä värikkäämpää "touhua".
Suomessahan on rauhallista ja mielestäni ei mitään merkkejä isompiin mutoksiin jos ollenkaan.
Mitä tulee vankiloiden äänestystuloksiin, niin ehkä ne henkilöt ovat liittyneet ( kai heillä sellainen oikeus on!) Yhtenäiseen Venäjään jo ollessaan vankilassa, että voisivat äänestää puolueettaan?, niin ajattelisin.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Mielenkiintoinen kirjoitus. Se vähän ihmetyttää, että vaikka ymmärsitte ettei vaikuta mihinkään niin silti aktivoitte ihmisiä äänestämään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jooel Jaakkola kirjoitti : " Se vähän ihmetyttää...?",

- jos nyt jälkikäteen ajattelen asiaa, niin en sanoisi, että siinä olisi ollut kova pelko päällä (vaikka pelkoakin oli), että mitä tapahtuu jos en lähde esimerkiksi äänestämään, mutta vielä syvemmällä oli "joku" velvollisuus joka pakotti toimimaan ja toimimaan yhteiskunnan hyväksi.
Olimme saaneet niin vahvan vaikutuksen koko neuvostopropaganda koneistolta, että meidän piti näköjään vahvistaa koko väestön yksimielisyyttä ja lojaallisuutta neuvostojärjestelmälle. Ja sitä me teimme.

J. Gagarin

Mielestäni neuvostojärjestelmä piti kansaa pilkkanaan tuolla vaalisysteemillä. Sinä poliittisena agitaattorina et ehkä sillä tavoin ajatellut, mutta kyllä siellä joukosssa varmaan oli paljon sellaisiakin, jotka sen mielsivät. Kommunistisen puolueen johto ajatteli tykönään, että näytetään kansalle kuinka naurettavaksi me heidät uskallamme tehdä ja sellainen vain vahvistaa valtaamme. Aivan samalla tavalla kuin propagandassa viljellyt valheet, jotka jokainen neuvostoihminen omassa arjeessaan pystyi tunnistamaan valheeksi, pönkitti samalla tavalla kommunistien valtaa. He pystyivät osoittamaan kansalle, että emme välitä teistä paskaakaan.

Kiinassa systeemi on siinä mielessä reilumpi, että siellä ei järjestetä vaaleja, vaan ihmisille kerrotaan uutisissa kenet puolue on valinnut maan johtoon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin,
- ehkä pitivätkin kansaa pilkkanaan, mutta kuinka vahva ja määrätietoinen oli koko neuvostopropaganda-koneisto, joka pystyi manipuloimaan kansaa ja ohjaamaan vaikkapa tätä koko maan vaalikampanja-spektakelia oman mielen mukaan!?

J. Gagarin

Sellaista vahvuutta ei saa aikaiseksi kuin pelolla. Pelon ilmapiirin loivat Lenin ja Stalin. Heidän jälkeensä se alkoi laimeta kadoten 80-luvun Glasnostin myötä lähes kokonaan. Kun pelko katosi, katosi myös puolueen valta ja lopulta koko valtio.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin,
- olet oikeassa, että pelolla, mutta missä muodossa se oli päällä esimerkiksi minulla? En ollut peloissaan joka päivä ja hetki!, mutta ehkä vaalit olivat sellainen juttu, etten olisi uskaltanut lähteä uimaan vastarintaa, koska olisin ollut ehkä "vieraannutettu" koko massasta!? ja kadottanut työn ja kunnioituksen siinä!Ehkä alitajunnassa oli se, että piti osoittaa uskottavuutta järjestelmälle.

J. Gagarin

Tuossahan kuvasit hyvin kuinka se alitajuntaan iskostettu pelko vaikutti vielä laimeampanakin versiona (luultavasti joskus 70-luvulla?). Jos olisit toiminut vastaavissa tehtävissä 50-luvun alkupuolella, olisit vielä pelännyt Siperiaa, terveyttäsi ja henkeäsi.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Vaan kuinka vaikutti tuo suomalaisuutesi Neuvostoliitossa? Ei olisi ennennäkemätöntä, että ihminen pyrkisi hyväksytyksi kaikin keinoin. Uskotko että syntyperälläsi oli vaikutusta osallistumiseesi aktiivina?

Monihan myös pyrki etenemään puolueuralla vaikka ymmärsi järjestelmän järjettömyyden. Voisi olettaa, että tällöin on moni toiminut myös oman etunsa nimissä.

Tarkoitus ei ole syyttää mistään eikä olettaa mitään sinun kohdaltasi.

J. Gagarin

Miksiköhän minulle tuli mieleen tuosta Jooelin kommentista "persu-Freddy"?

Muokkaus: Muuten, ei Viola ollut silloin suomalainen, vaan neuvostoliittolainen, tuskinpa hän oli koskaan Suomessa käynytkään.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Etnisyydellä oli käsittääkseni vaikutusta Neuvostoliitossa ja sen pohjalta saatettiin diskriminoida. Toki se ehkä rajoittui Stalinin aikakaudelle. Viola oli neuvostoliittolainen, mutta niin ovat saamelaisiksi kutsututkin suomalaisia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin,
-niin 50-luvun alku puolella oli vielä Stalinin aikakausi, joten Siperian pelko olisi todellakin ollut läsnä.

Muokkaan : Viola oli silloin suomalainen ja passissakin merkattu "Финка".
En ollut käynyt Suomessa, mutta juureni ovat syvälle Inkerin suomalaisuudessa, koska vanhemmat ja isovanhemmat ovat olleet (98v äitini vielä elää) ja koko suku suomalaisia (финны) ja koko alue (Lempaalan kunta) oli suomenkielistä alueetta. Koulut ja kirkotsuomenkielisiä ja äidinkieli oli siellä suomi. Minäkin puhuin 5 ja puoleen vuodeen asti pelkästään suomea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

4.2.2012 22:53 Jooel Jaakkola kirjoitti :"Vaan kuinka vaikutti tuo suomalaisuutesi Neuvostoliitossa? Ei olisi ennennäkemätöntä, että ihminen pyrkisi hyväksytyksi kaikin keinoin. Uskotko että syntyperälläsi oli vaikutusta osallistumiseesi aktiivina?",

- nyt taisimme tullakin siihen alitajunta juttuun!Tietenkin syntyperäisenä suomalaisena ( Neuvostoliitossa ei kukaan kutsunut meitä inkeriläisiksi!)olin epäluotettava erityisesti Stalinin kauden aikana! ja piti raivata tietä todella tarmokkaasti, että pääsin opiskelemaan ja saamaan hyvän työpaikan ja edistyin työurallanikin. Ja tietenkin halusin olla aktiivinen, että tulin hyväksytty joukkoon ja loppuenlopuksi tunsin, että minua joukossa kunnioitettiin ihmisenä. Mutten silloin sitä täällä tavalla ajatellut.

Ehkä sama juttu tuli vastaan täällä Suomessa!jossa pitää myös taistella että tulla hyväksytyksi joukkoon!? Näköjään tämäkin aktiivisuuteni tapahtui alitajunnan johdosta!?

Näin se itse elämä käskee! Ympäri mennään ja yhteen tullaan! Kiva kun kirjoitit tuon kommentin!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarinille.
Viola oli neuvostoliittolainen suomalainen! Nyt on täällä "siunattu" Suomen inkeriläiseksi!, joten niin kuin vastasin Jooel Jakkolalle, täälläkin taistellaan selviytymisestä ja hyväksymisestä joukkoon.
Et sinä turhaa maininnut PS-Freddya, hänkin on maahanmuuttaja.
Kiitos kun tulit keskustelemaan.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mielenkiintoinen kertomus yhden yksilön kokemuksista täysin totalitarisessa valtiossa. "Vaalit" olivat siis juhlatilaisuus, joissa kaikki saivat "äänestää" yhtä ja samaa ehdokasta, jonka oli asettanut kommunistisen puolueen joku elin. Vaalipäivä oli todellinen juhla, jolloin käytiin "äänestämässä" tuota yhtä ehdokasta ja saatiin sitten ostaa hyödykkeitä, joita ei muulloin kaupassa nähty.

Kuljitko sinäkin eri puolilla niiden äänien saamiseksi äänestäjiltä, jotka eivät syystä tai toisesta olleet käyneet äänestyspaikoilla? Työpaikalta työpaikalle ja ovelta ovelle kävi vaalivirkailijoiden kulku. Jokainen äänioikeutettu sai antaa äänensä sille yhdelle ehdokkaalle.

Kunkin piirin johdon kunnia-asiana oli saada mahdollisimman korkea äänestysprosentti. Tiedetään, että joissakin piireissä saavutettiin peräti huomattavasti yli sata-prosenttia. Mikä tahansa oli mahdollista Neuvostoliitossa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo.
- niin toin esille hieman omia henkilökohtaisia kokemuksia ja tuntemuksia, en tietenkään itsekään pysty analysoimaan kaikkia syvimpiä yhteiskunnallisia ilmiöitä ja tapahtumia, mutta voin sanoa, että loppuenlopuksi en ollut siellä niin onneton, että olisin itkenyt koko ajan ja surkistellut sitä järjestelmää ja haukkuisin nyt täältä päin sitä entistä kotimaataani,vaikka sanottavaakin on! Se on kuitenkin se paikka, jonne olin syntynyt, kasvanut, varttunut ja työurani tehnyt. Ajatukseni palaavat kuitenkin usein sinne ja mietin ja yritän analysoida sen järjestelmän ilmapiiriä ja vertailen nyt suomalaiseen yhteiskuntaan.En kuitenkaan kaipaa sinne takaisiin.

Katso, muuten, tuossa videossa Punaiselta torilta tuota ihmisjoukkoa! Mitä näet? Sellaisissa minäkin pyörin ja ei meitä pyssyjen alla sinne käsketty! Sanoisin että tuossa on ilmiöt :yhteenkuuluvuus, isänmaaliisuus ja lojaalisuus järjestelmälle!

Valikampanjassa en kerännyt "ovelta ovelle" pisteitä itselleen, koska en ollut ehdokas ja, ehdokas itse ei koskaan kävellyt ovelta ovelle, sen tekivät hänen puolesta agitaattorit ja muu mainos!--

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset