Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko Venäjä uppoava laiva?

Onko Venäjä uppoava laiva?

Entisen kotimaani asiat jotenkin vielä kiinnostavat, joten seikkailen nettimaailmassa ja luen kuulumisia myös Venäjältä.

Nykyään Venäjä kadottaa vuosittain tuhansia nuoria tutkijoita ja lupaavia ammattilaisia Tilastojen mukaan maasta muuttajien keski-ikä on 28 vuotta ja heistä useimmat ovat asiantuntijoita kemian, fyysiikan, biologian.. jne.

Tiedeministeriössä on laskettu että kunkin muuttajan kohdalla menetys Venäjälle on 30 000 dollaria . Euroopan neuvoston koulutuskomissio arvioi, että Venäjä kadottaa aivovuodosta vuosittain 50 mrd dollaria, josta tietenkin hyötyvät muut maat.

Korkeatasoiset ammattilaiset, tutkijat ovat kannattavampia öljynporauslauttoja, siksi niitä metsästetään. Jos perinteiset maat olivat Yhdysvallat ja Eurooppamaat, niin nyt Venäjän ovat löytäneen esim., Kiina ja Etelä-Korea.

Noin 10-15 tuhatta korkeasti koulutettuja henkilöitä tai lupaavia nuoria tutkijoita ja ammattilaisia lähtee Venäjältä vuosittain. Juuri se kansan osa, joka kehittäisi maata, ettei se kulkisi kehittyneiden maitten joukossa joittenkin barometrien mukaan jossain 70 ja 80 paikoilla ja väli aina kasvaa.

Sen on tunnustanut itse Venäjän presidentti Dmitri Medvedev kokouksessa, josta kertoi Moskovalainen TV Centr kanava Postskriptum-ohjelmassa 12.4.2009. ”Aivovuoto Venäjältä ja miten sen estää?” Presidentin puheesta saa tietoa, että hän on luvannut tutkijoille ja professoreille lisää rahaa.

Presidentti Medvedevin mukaan se on absurdista, että Venäjä on jäänyt niin taakse kehittyneistä maista ja väli vielä edelleen kasvaa, vaikka taloudellinen tila ja elinolosuhteet ovat kohentuneet.

Siteraan ”Novgorod” - lehteä 1.10.2011 otsikkolta ”Aivovuoto jatkuu” - Matkalaukku tunnelma!” (Газета «Новгород» Чемоданное настроение. Утечка мозгов продолжается.)

  Öljy- ja kaasuvirran lisäksi, jotka kuljettaa pois vaurautta Venäjältä, säännöllisesti toimii kolmas putki, joka vie eniten arvokkaampaa luonnonvaraa, eli aivoja. Maastamuutto jatkuu tasolla 10 – 15 tuhatta vuodessa.

  Viimeisimmät sosiologiset tutkimukset herättävät ajatteluun: Venäjän jättäisi 53% yrittäjistä, 52% opiskelijoista, 30% päteviä "asiantuntijoita", 23% sotilasammattilaisia, 18% tavallisten työntekijöiden ja 3% eläkeläisiä.

  Nämä potentiaalliset maastamuuttajat ovat työvoimaa ja he eivät suinkaan men ee rahanperää, niin kuin 1990-luvulla. Nyt ovat valmiita lähtemään ne jotka ansaitsevat: yritttäjät, valmistuneet spesialistit, ammattitaitoiset työntekijät.

  ... Venäjällä on vähitelleen kehittymässä keskiluokka, mutta tämä ei tarkoita, että he kykenisivät muodostamaan maan kansalaisyhteiskuntaa, joka pystyisi osallistumaan ja ratkomaan maan kohtaloa. Korruptoituneessa yhteiskunnassa, jossa ei ole riippumatonta oikeuslaitosta, ei oikeuksia ja todellista sananvapautta. He pelkäävät menettävänsä omaisuutta tai vapautensa.”,

  näin kirjoittaa ”Novgorod”-lehti.

  Jos otetaan vielä huomioon sen, että Venäjä on riitauttamassa keskenään slaavilaista kansaa, esim., etusijalla venäläisiä valkovenäläisten, ukrainalaisten ja kenties kenen vielä kanssa ja monet ärhäkät poliitikot ”vaativat”: ”Venäjä vain venäläisille ja venäjää puhuville”, niin saattaakin tulevaisuudessa, käydä niin kuin eräs visioneeri netissä sanoi, ”että Venäjä voi supistua” Lilliputtivaltioksi ympäri Kremliä”.

No ei kai vielä! Mutta ehkä karille voi laiva ajautua...

Näin lopuksi.

Kun koko maapallon ympärillä löytyy maita, jotka metsästävät ja houkuttelevat nyt Venäjältä nerokasta nuorta porukkaa itselleen, niin miten suhtaudutaan tähän prosessiin Suomessa?

Olen tietoinen, että muualta kyllä on tullut, mutta miksi ei Venäjältä? Tässähän se on ihan kulman takana ja sinne tien ovat löytäneet jo Kiina ja Etelä-Koreakin! Liittyykö tähänkin ennakkoluulo vai eikö Suomi pysty tarjoamaan tutkijalle sitä mitä pystyvät muut maat?Vai riittääkö Suomessa omaa älymystöä? Kuitenkin mielestäni joku ”finanssi”-professori olisi nyt tarpeen Jutta Urpilaisen rinnalle EU-neuvotteluissa ja ehkä Kataisellekin, kun tuntuu, että heillä siellä on aika vaikeata.

Vai lieneekö?

Постскриптум

Alkuperäinen video löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=igyfMeF0YCk&NR=1

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

J. Gagarin

Venäjällä on patoutunut valtava paine elitististä valtaryhmittymää vastaan. Ongelmana entiseen kommunistiaikaan verrattuna on se, että sitä painetta ei enää voi padota loputtomiin pelolla ja tiedon pimittämisellä. Jokainen väkivaltaisesti tukahdutettu mielenosoitus sikeyttää niitä lisää ja loppujen lopuksi on valittava antautuminen ja todellinen muutos tai täydellinen diktatuuri avoimine väkivaltakoneistoineen. Jälkimmäinen vaihtoehto lykkäisi muutosta hiukan, mutta vain hiukan. Sen jälkeen seuraukset olisivat paljon katastrofaalisemmat.

Ei ole Putinin klikillä paljon toivoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jostain syystä blogiin upotetut videot eivät tulee nyt näkyviin.
Vanhoissa blogeissa ne ovat myös kadonneet, niin kuin tässä.
Laitan tähän blogiin tarkoitettu tekstitetty venäjänkielisen videon linkin.

https://www.youtube.com/watch?v=tRG-zQFAmck

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin kirjoitti: "todellinen muutos tai täydellinen diktatuuri avoimine väkivaltakoneistoineen".

-todennäköisesti ei kolmatta vaihtoehtoa näkyvissä ole.Mutta suostuuko kansa ottamaan vastaan nyt täydellisen diktatuurin, josta jossain vaiheessa oli niin kuin päästy eroon?
Kiitos kommenttistanne!

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Venäläiset ovat virolaisten ohella suurin maahanmuuttajaryhmä. Kysyt miksi aivovuotoa Suomeen ei tapahdumerkittävimmässä määrin. Syy on kielitaidossa, tutkintojen vastaavuudessa ja varmaan myös asenteissa.
Tässä on aiheeseen liittyvä hyvä linkki, äskettäin tarkastettuun väitöskirjaan www.doria.fi/bitstream/handle/10024/.../AnnalesC32...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lars-Erik Wilskman.

Suurin maahanmuuttaja ryhmä on nykyisiin venäläiset/venäjänkieliset, joittenkin tilastojen mukaan heitä/meitä on jo 60 000 vähintään. Ne inkerinsuomalaiset, jotka tulivat Neuvostoliitosta ja nyt tulevat Venäjältä, jotka ilmoittavat äidinkieleksi "suomi" ei lasketa venäjänkielisiin, joten tuo luku saattaa olla paljon isompi.
Mielestäni asenteista on ensisijaisesti kysymys Suomessa, koska tiedän omasta kokemuksestani. Tulin Sumeen suomenkielisenä ja olisin vielä voinut tehdä työtä, josta tykkäsin, muttei se onnistunut.

Tiedän, että venäjänkielisissä maahanmuuttajissa Suomessa on korkeasti koulutettuja ammattilaisia, mutta just se ettei kelpaa tutkinnot, jotka on saavutettu Venäjällä.
Miksi ihmeessä koulutetut työikäiset ihmiset, jotka muuttaa Venäjältä muualle saavat äkkiä laboratoriot ja huvilat ja kunnioitusta?
Kiitos, luen tuon linkin pian.

J. Gagarin

"Tiedän, että venäjänkielisissä maahanmuuttajissa Suomessa on korkeasti koulutettuja ammattilaisia, mutta just se ettei kelpaa tutkinnot, jotka on saavutettu Venäjällä.
Miksi ihmeessä koulutetut työikäiset ihmiset, jotka muuttaa Venäjältä muualle saavat äkkiä laboratoriot ja huvilat ja kunnioitusta?"

Eikös sen tohtori Laihon pietarilainen lääkärintutkintokin hyväksytty ilman mitään kyseenalaistamisia?

Annetaanko Venäjältä muihin maihin muuttaville laboratorioita ja huviloita?

Olli Pusa

Aivovuodosta Suomeen. Kuinka monta esimerkiksi lääkäriä Venäjältä on muuttanut Suomeen? Kyllä koulutettuja venäläisiä on Suomeenkin tullut, toki olisi voinut suurempaakin tungosta odottaa. Osa pysyy Venäjällä niin kauan, kuin tienaavat riittävästi.

Monet tuntuvat kuitenkin varautuvan vaikeuksiin ja varmistelevat elämää kaiken varalta Suomen puolella. Itsellänikin on mmökin naapuritontin omistaa pietarilainen. Kaiken varalta?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olli Pusa kirjoitti :Monet tuntuvat kuitenkin varautuvan vaikeuksiin ja varmistelevat elämää kaiken varalta Suomen puolella ".

Niin Suomen puolella kuin muuallakin. Suomesta puhuen, venäläiset pitävätkin Suomea turvallisena maana asua, vaikka äskettäin oli iso juttu näillä kaakkoiskulmilla asuntomurroista venäläisten kodeihiin.
Kuitenkin lehdistön mukaan asunto- ja maakaupat jatkuvat samaan tahtiin.

Harri Räsänen

Itse entisenä Imatralaisena ja nykyisinkin kaupungin asioita tarkkaan seuraavana totean, että tuo asuntomurtojuttu ei ollut ollenkaan iso.
Siinä ei suinkaan murtauduttu Venäläisten koteihin vaan tyhjillään oleviin asuntoihin tavoitteena taloudellinen etu ja tekijöinä nuoret henkilöt, jotka hölmöilivät. Murtosarja on selvitetty ja tekijät tulevat saamaan rangaistuksen Suomen lakien mukaan. Rasistista motiivia ei ollut.
Jotkut tahot (Safka) kyllä pyrkivät käyttämään tätä tapahtumasarjaa hyväkseen ja ajamaan omaa agendaansa ja levittämään valheellista tietoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olli Pusa kirjoitti "Kuinka monta esimerkiksi lääkäriä Venäjältä on muuttanut Suomeen? Kyllä koulutettuja venäläisiä on Suomeenkin tullut, toki olisi voinut suurempaakin tungosta odottaa.",

- äsken vastasin J.Gagarinille lääkäri Laihoon viitateen. Eli lääkärit ovatkin hieman eriasemassa kuin muut.

Siteraan taas Vähemmistövaluutetun selvitystä, jossa sanotaan : " Suomen ulkopuolella saatua koulutusta arvostetaan Suomessa yllättävän vähän.Tämä korostuu venäjänkielisten tapauksessa, joista monet ovat korkeasti koulutettuja, yli kolmella neljästä oli alempi tai ylempi korkeakoulututkinto.." työttömysaste täälle ryhmälle on n.30% ?
Eli, Venäjältä on aivovuoto ja Suomessa on aivotuhlaus.

Olli Pusa

Mutta Laiho ei ollut Venäjältä tullut maahanmuuttaja, vaan suomalainen joka hankki itselleen väärennetyt lääkärin paperit, joiden mukaan oli muka opiskellut Pietarissa.

Janne Virtanen

Häpeätkö suomalaisia juuriasi kun surumielisesti kirjoittelet entisestä kotimaastasi joka on ollut joskus osa Suomea??

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Janne Virtanen kirjoitti : "Häpeätkö suomalaisia juuriasi kun surumielisesti kirjoittelet entisestä kotimaastasi joka on ollut joskus osa Suomea??".

En häpeä omia juuriani, mutta Suomen suomalaiset tuntuvat häpeävään meitä Inkerin suomalaisia ja tunnustamaan meitä jotenkin heimolaisiksi! Havaintoni on, että Suomen suomalaiset mielestäni kunnioittavat enemmän venäläisiä ja jopa mielistelevät venäläisten edessä ainakin julkisesti.

Inkerin suomalaisia Suomi ( suomalaiset) on kohdellut kaltoin kymmenien vuosien kautta ja nyt paluumuuttajia Suomessa venäläistetään.
Minä häpeän venäläisten edessä sitä kuinka meille Inkerin suomalaisille kävi!

Mielestäni Suomi on ollut osa Venäjää eikä päinvstoin. Vai olenko väärässä?

J. Gagarin

Eivät suomalaiset häpeä inkeriläisiä, mutta lietsot sellaista asennetta itsellesi omalla kompleksisuudellasi uutta isänmaatasi kohtaan. Tuo ajatus venäläisten kunnioittamisesta on absurdi.

Mitä tarkoitat, että paluumuuttaajia Suomessa venäläistetään? Onko Suomi yrittänyt venäläistää sinua? Mitä tarkoitat, että häpeät venäläisten edessä sitä kuinka Inkerin suomalaisille kävi? Inkerin suomalaiset saivat luvan muuttaa Suomeen ja he sankoin joukoin niin sittten tekivät. Ei täällä luvattu mitään ruusutarhaa eikä mitään muutakaan. Ainoastaan lupa muuttaa. Kukaan ei ole teitä sortanut.

Edellisen kommentoijan ajatus lieneee ollut, että Inkerinmaa on ollut osa Suomea vuodesta 1617 vuoteen 1721 asti. Hän ei viitannut autonomian aikaan.

Markus Lehtipuu

Toivottavasti imperialistinen Venäjä uppoaa, ja Suomi saa omat alueensa takaisin, ja kaikki halukkaat tasavallat voivat itsenäistyä ja elää omaa elämäänsä ilman Moskovan pommituksia ja keskitysleirejä. Sama koskee tietysti Venäjän Karjalaa, joka saisi mieluusti itsenäistyä.

Venäjän uhittelun, mesoamisen ja meuhkaamisen aika on ohi.

Se vaan väsyttää niin. EI jaksa enää.

Tilalle toivon yhtä tai useampaa demokratiaa, joka toimii vähän samassa hengessä kuin Saksa viimeiset 65 vuotta: sovittelevassa hengessä, työtä tehden ja konflikteja välttäen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu kirjoitti : "Toivottavasti imperialistinen Venäjä uppoaa, ja Suomi saa omat alueensa takaisin...",

- kunhan uppoamisvaiheessa (jos niin tapahtuu) Suomen entiset alueet eivät tarttuisi vahvemmin laivan kylkeen!

Parempi olisi tämä vaihtoehto, jota itse toivot asian ratkaisemiseen : "..sovittelevassa hengessä, työtä tehden ja konflikteja välttäen.". Tässä voisimme ehkä saada parempia tuloksia kuin laivan uppoamisessa. Kiva kun tulit keskustelemaan!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin kirjoitti : " Eikös sen tohtori Laihon pietarilainen lääkärintutkintokin hyväksytty ilman mitään kyseenalaistamisia?

- Vähemmistövaltuutetun selvityksessä"Venäjänkielisten työllistäminen ja syrjintä 2010" sanotaan : " Entisen Neuvostoliiton alueella tehdyt lääkärintutkinnot tunnustetaan pääsääntöisesti Suomessa. Edellytyksenä on puolen vuoden harjoittelu ja kolmen laajan tentin suorittaminen. EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulleet lääkärit ovat kuitenkin jääneet usein täysin ilman valmennusta tentteihin.",
joten tässä on se porsaan reikä, jota ehkä käytti tohtori Laiho. Valviirahan päättää papereitten oikeudellisuudesta.

J.Gn :"Annetaanko Venäjältä muihin maihin muuttaville laboratorioita ja huviloita?",
- tuossa videopätkässä, jossa tutkija-naista houkuttelevat Etelä-Koreaan esitetään hänelle, jossa laboratorio ja asunto ( venäjäksi sanotaan siinä "kоттедж") se on mielestäni korkeampaa tasoa kuin joku pieni tavallinen asunto. Siitä päätteliin "huvilasta".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

8.12.2011 14:19 Harri Räsänen kirjoitti :" Siinä ei suinkaan murtauduttu Venäläisten koteihin vaan tyhjillään oleviin asuntoihin..",

- ei pitää paikkaansa, että asunnot olisivat olleet tyhjillään! Todisteeksi TV Poliisi video. Olkaa hyvää.

http://www.youtube.com/watch?v=rrhanS_rICs&feature...

Tekstitys on Viola Heistosen.

Harri Räsänen

Viola,
Tarkoitin sitä, että nuo venäläisten omistamat asunnot ovat hyvin pitkiä aikoja ilman asukkaita kun omistajat ovat Venäjällä. Siksi ne valikoituivat näiden nuorten kohteiksi.
Rasistisia motiiveja ei ollut kuten itse hyvin tiedät.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri,
olen tietoinen miten asia päättyi.
Linkin takana kirjoitukseni " Asuntomurrot Imatralla on selvitetty".
Olkaa hyvä, jos kiinnostaa!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88382-asunt...

Vaikka blogin aihe on "uppoavasta Venäjä-laivasta?", mutta kyllähän siihen mahtuu aihe venäläisistäkin,joten kiitos kun tulitte keskustelemaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

8.12.2011 13:31 Olli Pusa kirjoitti : "Neljäs putki vie pääomatkin länteen.",

- kukapas sitä tietää? Jospa neljäs putkikin toimii jo säännöllisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä Suomi ei houkuttele nuoria aivoja, koska ei ole tarpeeksi erilainen ja liian lähellä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sini Lappalainen.
Suomi ei voi houkutellakaan, koska ei ole mitään "tarjolla", Suomen viranomaiset kun ei hyväksy Neuvostoliitossa/Venäjällä saatua koulutusta.
Tutkintojen täytentäminen tai hyväksyminen on raskas prossessi ja monet eivät saa tutkintoaan koskaan tunnustetuksi Suomessa ja jotuvat käymään koulutuksen alusta asti. Tässä on se aivotuhlaus.
Kiva kun piipahdit sivullani!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tiedän kyllä. olen itsekin paluumuuttaja (Ruotsista). Siinä vaiheessa kun vihdoin sain tutkintoni suomikuntoon olin menettänyt motivaation työskennellä ammatissani täällä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sini,se on todella surullista!
Kaikkien muittenkin vaatimuksien lisääksi, venäläisille/venäjänkielisille tulee vastaan myös Suomen kaksikiellisyys. Molempien kansalliskielten, suomen ja ruotsin osaaminen on kelpoisuusvaatimus monissa julkisissa viroissa ja toimissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset