Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Viharikokset Suomessa ovat vähentyneet!

  • Viharikokset Suomessa ovat vähentyneet!
  • Viharikokset Suomessa ovat vähentyneet!

Tämä on tullut ilmi selvityksessä, joka on jatkoa rasistisen rikollisuuden vuosiselvityksille, joita on tehty vuodesta 1998 lähtien sisäministeriön poliisiosastolla ja Poliisiammattikorkeakoulussa.

Siteeraan Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenni Niemen raporttia ”Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2010”, jossa sanotaan, että ”Tässä selvityksessä tarkastellaan vuonna 2010 poliisin tietoon tulleita viharikoksia. Raportti on jatkoa vuonna 1998 alkaneelle selvitysten sarjalle, jossa on kuvattu poliisien tietoon tulleet rasistisen rikollisuuden määrää ja piirteitä.. Vuonna 2008 koskevan selvityksen yhteydessä seurantaa kehitettiin laajemmaksi viharikosten tilastoinniksi, joka kattaa myös rasistisen rikollisuuden.

Viharikoksiksi on määritelty rikokset, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta, seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteetiä, sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan.

Aineisto on koottu poliisin valtakunnallisesta rikosilmoitustietokannasta. Aikaisempien vuosiselvitysten tapaan viharikoksiksi on luokiteltu pääsääntöisesti kaikki sellaiset rikosepäilyt, joissa uhri, poliisi tai muu asianosainen epäilee vihamotiivia tai johon on sisältynyt halventavaa tai kunnia loukkaavaa puhetta uhrin edustamaa viiteryhmää kohtaan.

Tämän raportin mukaan, joka oli julkaistu 27.10.2011, Suomen rikoslaissa ei ole viharikos-rikosnimikettä, vaan vastaava motiivi on huomioitu rangaistuksen koventamisperusteissa (RL 6 luku 5 §4 kohta).

Selvityksen tulokset kuvaavat poliisille ilmoitettuja, epäiltyjä rikoksia, joita voidaan pitää viharikoksina. Tapausten määrä vuonna 2010 on 860 rikosilmoitusta, joka on 15% vähemmän kuin vuonna 2009”.

- Tässä selvityksessä tarkasteltiin ”poliisin tietoon tulleita viharikoksia”. Tuo määritelmä antaa erittäin laajan mahdollisuuden luokitella rikos ”viharikokseksi”, mutta kuinka moni kansalainen on tietoinen tuosta määritelmästä? Ei varmaan monikaan, joten saattaa olla, ettei poliisin tietoon ole tulleet kaikki viharikokset. Miten erottaa myös paikan päällä viharikos rasistisesta rikoksesta, jos kyseessä on esimerkiksi maahanmuuttaja?

Viharikollisuutta saattaa olla paljon enemmän, mutteivät kansalaiset ja minäkin siinä joukossa, lähde helposti tekemään rikosilmoituksia, koska ”se ei johda mihinkään” erityisesti jos asianomainen on maahanmuuttaja, koska mielestäni poliisi kentän päällä suosii enemmän kantaväestöä ja ottaa huomioon viranomaisten näkökulmaa asiaan kuin asiaan. Tämä mielipide on omasta kokemuksesta.

Tätä viharikollisuutta ja muitakin asioita, jotka koskevat niin kantaväestön kuin etnisten ryhmien kansalaisten turvallisuutta, on pohdittu myös työryhmässä ”Poliisin ja etnisten yhteisöjen yhteistyöfoorumi”, jossa olen Venäjänkielisten Yhdistysten Liiton edustajana.

Yhteistyöfoorumin ilmapiiristä haluan sanoa, että se on mielestäni erittäin hyvä, luotettava ja käyttää demokraattista yhteistyömallia.

Jokaista foorumiin osallistujaa kuunnellaan kunnioittavasti ja meillä on vapaus ilmaista avoimesti omia mielipiteitä.

Poliisin hallituksen johdon ja myös muitten foorumiin osallistujien poliisien ja etnisten ryhmien edustajien kesken on syntynyt aina asiallinen keskustelu.

Ongelmia on, ja hyvä, että niitten ratkaisuun Poliisihallitus etsii myös keinoja kentältä päin, eli mielestäni Poliisihallitus halua todella kuulla kansan ääntä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hyvät lukijat, tämä kirjoitus venäjäksi löytyy osoitteesta :

http://www.radioviola.net/novosti-finlandii/v-finl...

Siellä myös "Poliisin ja etnisten yhteisöjen yhteistyöfoorumi"n kokouksesta 28.11.2011 luvattuja valokuvia diaesityksessä.
Olkaa hyvä! Пожалуйста!

Dari-anne Suomalainen

Jokaisen kannattaa henkilökohtaisesti pitää huolta omasta turvallisuudestaan, itse olen menettänyt uskoni Suomeen turvallisena maana jo vuosia sitten, vaikka olen suomalainen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Dari-anne Suomalainen,
jospa me yhteisvoimin suomalaiset ja ei-suomalaiset pääsisimme korjaamaan asiat niin hyvän kuntoon, että jokainen meistä olisi varma ja ylpeä siitä, että Suomi on todella maailman turvallisin maa asua.
Kiitos kommenttistasi.

Eno Le Nuija

Tässähän Dari-anne toi huomaamattaan esiin erään tärkeän pointin.

Nimittäin tilastojen mukaan väkivaltarikollisuuskin alenee Suomessa jatkuvalla trendillä.

Onkin syytä kysyä, mistä johtuu tämä hillitön ristiriita toisaalta rasismin nousun ja tilastojen sekä turvattomuuden lisääntymisen ja tilastojen välillä ???

Olisikohan osa vastausta tiedon massiivinen lisääntyminen ja näin internetin aikana myös sen nopeutuminen.

Mitä enemmän uutisointi siirtyy nettiin sitä enemmän verkkolehdet käyvät kilpailua OTSIKOISTA. Kyllä, luit oikein - nimenomaan otsikoista. Verkkolehtienhän tulonmuodostus perustuu mainoksiin ja tätä kautta klikkauksiin. Ts. mitä raflaavampi otsikko sitä enemmän klikkauksia. Itse asiahan otsikon takana ei välttämättä vastaa otsikkoa.

En suinkaan siis väitä, että kyseessä olisi tietoinen propaganda rasismin tai väkivallan lisääntymisestä, mutta koska yksi propangandan keskeisiä periaatteita on toisto, toisto ja toisto, on selvää, että tällä on vaikutusta ihmisten mielikuviin.

Jos siis luet rasismista/väkivallasta päivittäin on vääjäämätön tulos se, että ihmisten luulevat näiden lisääntyvän.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Eno Le Nuija kirjoitti:

"Jos siis luet rasismista/väkivallasta päivittäin on vääjäämätön tulos se, että ihmisten luulevat näiden lisääntyvän".

- Jospa se paljon puhuminen julkisuudessa vähentääkin rikollisuutta? Että tulos olisikin päinvastoin, että viharikollisuus vähenee?

Oma mielipideni on omasta kokemuksesta, eli se ei ole yhteenveto kirjoituksen aiheeseen, jos niin ymmärsitte.
Kiitos kommenttistanne.

kati sinenmaa

Niin? Ja siksikö katsot oikeudeksesi esittää vihapuhetta Suomesta, jolloin ensinnäkin itsesi viha Suomea kohtaan vain lisääntyy ja sitä kautta myös monet muut kokevat Suomen negatiivisesti. Mielestäni Suomi on paras maa maailmassa, joskin kovin kaukana vielä paratiisista.
Suomalaisena olen itse vastuussa Suomi-kuvasta. Olen Suomen hyväntahdon lähettiläs Suomessa; Ihmiset alkuperästään riippumatta saavat minusta kuvan, millainen Suomi on tältä osin.

Olen huomannut, että niin monet yrittävät esittää Suomesta mahdollisimman negatiivisen kuvan. Kaikkein säälittävimpiä ovat he, jotka kuitenkin imevät Suomi-äidin nisua. Päivittäin en tapaa sellaisia, jotka minua vihaisivat. Vuosittainkin ehkäpä vain yksi tai pari, joten mielestäni olen melko kunnollinen suomi-kuva.

En voisi olla minkään muun maan hyväntahdon lähettiläs.
Olen suomalainen

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

kati sinenmaa kirjoitti:
"Mielestäni Suomi on paras maa maailmassa...olen itse vastuussa Suomi-kuvasta. Olen Suomen hyväntahdon lähettiläs Suomessa".

Sehän on loistavaa, että piipahdit sivulleni!

Hyväntahdon lähettilästä tässä toivoinkin, että tulisi auttamaan laittamaan asiat kuntoon vammaisten ja vanhusten huollossa näin parhaassa maailman maassa Suomessa! Ja viellä suuremmalla syyllä, koska olet vastuussa Suomi-kuvasta!

Ole hyvä, laskeuutu tänne kentälle ruohonjuuren tasolle vammaisten, vanhusten, pitkäaikaissairaiden, mielenterveys-ja alkoholiriippuvaisten ja köyhien keskelle tutkailemaan millaisessa mallisa ovat asiat heikoimpien kansalaisten kohdalla parhaassa maailman maassa Suomessa! Meneekö kaikki oikeudenmukaisesti jokaisen kohdalla?

Se, että hyväntahdon lähettilänä haukut minua, ei paranna asioita.

Muuten äsken, ennen kuin palasin tänne sivulleni, olin sattumalta lukemassa blogejasi ja oli muodostunut hieno kuva kirjoittajasta, mutta nyt se hurahti jonnekin alempaan tasoon, kun tulit haukkumaan minua ilman sitä, että olisit perehtynyt asiaan kunnolla.

Kiitos kuitenkin kommenttistasi, hyväntahdon lähettiläs Kati Sinenmaa!

Olen suomalainen minäkin ja haluaisin olla ylpeä uudesta kotimaastani ja sen takia puutun epäkohtiin! Hyvää adventin aikaa!

Dari-anne Suomalainen

Heistonen

Suomi ei takaa mitään, ainoastaan oikeudenmukainen laki voi taata oikeudenmukaista kohtelua ja oikeuden saamista, niin Suomessa kuin muuallakin.

Ihminen tuskin muuttuu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Dari-anne,

eikös kaikki lait yhteiskunnassa ole "oikeudenmukaisia", joitten pitäisi taata ihmisten oleminen ja eläminen turvalliseksi?

Tuntuu olevan todellakin niin, että ihminen on luonteeltaan aina sama, vaikka asiat ja aikakaudet muuttuvat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

3.12.2011 15:48 Dari-anne Suomalainen kirjoitti :
Oma poisto.

-Omaa valintasi tietenkin.
Sanomista ei voi muuttaa sanomattomaksi.
Tekoja ei voi muuttaa tekemättömäksi, mutta kommentteja saa poista halutessan näkymättömiksi!

Kiitos kuitenkin kun piipahdit keskustelemaan, ainakin täällä luulen, että sana on vapaa!

Hely Alhainen

Viola, kerrotko millainen tilanne Venäjällä on nyt ns. viharikosten osalta, olisi kiinnostavaa tietää prosenttilukuja. Miksi kaukasialaisia vihataan niin kovin isovenäläisten keskuudessa? Muistan parin vuoden takaa Kontupohjan mellakat, joissa tummat torikauppiaat saivat väkivaltaista kohtelua.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hely Alhainen,

- Sen verran tiedän tilannesta Venäjällä niin kuin sinäkin. En asu Venäjällä ja en hallitse tilastoja sieltä. Netistä voi löytää tietoa jos kiinnostaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

3.12.2011 15:36 Dari-anne Suomalainen kirjoitti :

" Kokemukseni mukaan uhrista pyritään tekemään syyllinen viimeiseen saakka ja kaikin mahdollisin, jopa erittain alhaisin keinoin, varsinkin jos syytetty on ulkomaalainen. Jos ei ole vahva ja itse tunne lakia, suomalainen on todella heikoilla",

- Erittäin hyvä kommentti!
Omat kokemukseni ovat samanlaiset. Minusta isoäidistä, pyritään tekemään syyllinen varmaankin viimeiseen saakka! Ensimmäinen kirjoitukseni Puheenvuorossa oli " Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäidejä?" ja siitä asti taistelen epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Ja loppua siille ei näy!

Mitä alhaisimmat keinot käytetään, käyttäen hyväksi kehitysvammaista lapsenlastani. Ensin hänen sijoituspaikka Imatralla teki minusta perättömän ilmiannon pahoinpitelystä, jonka poliisi otti vastaan puhelimitse eikä käynyt paikan päällä todistamassa, mutta laittoi asian vireille.
Lapsenlapseni ei ollut sinä päivänä luonani, mutta lääkäri antoi lausunno, että juuri sinä päivänä isoäiti pahoinpiteli lapsenlastaan omalla asunnollaan!
Taistelussani sain kokea käräjäokeudessa mitä on OIKEUS MURHA!

Vielä alhaisempaa keinoa käytti seuraava korkeampi oikeusaste, joka pyysi puhumattomalta autistiselta ja vielä venäjänkieliseltä kehitysvammaiselta oikeuteen lausuntoa, vaikka kahdelta lääkäriltä heillä oli lausunto lapsenlapsestani, ettei häntä voi kuulla oikeudessa, koska hän ei ymmärrä asian merkitystä. Lausunto oli kuitenkin tekaistu toimintakeskuksessa, jossa hän asuu ja oikeus jätti sen lausunnon perusteella mielestäni täysin väärän päätöksen voimaan.

Riippumatta siitä, että syyttäjä vapautti minut pahoinpitelyepäilyistä, nyt toimintakeskus ei anna edes näkyviin lapsenlastani jo kolmatta vuotta!Minulla ei ole lähestymiskieltoa! Viimeistään olen tavannut orvoksi jäännyt lapsenlapseni 22.11.2009 kun olin saanut syyttämättäjättämispäätöksen.

Mihin kategoriaan tällainenkin menetelmä kuuluisi? Pitäisiko tehdä rikosilmoitus viharikoksesta? Mutta enpä enää usko, että oikeus voittaisi! Vai pitäisikö vielä jaksaa uskoa siihen?

Jaakko Tuononen

Koko viharikosvouhotus on pelkkää junttien höpinää. Eivät suomalaiset vihaa ketään - ei ainakaan täällä Helsingissä. Sehän on vain kiva, kun on väriä ja erilaisia ihmisiä ympärillä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jaakko Tuononen

- Olet positiivinen ihminen! Joku on sanonut, että erilaisuus on rikkaus. Tarkoitti varmaan, että se on rikkautta ympäristölle! Olisikin kauheata jos kaikki olisimme samannäköisiä ja samanvärisiä! Kiitos kommenttistanne!

Jukka Johansson

Mitä sinä tarkoitat viharikoksilla?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Johansson.

Viharikosta määrittelen en minä!

Tiivistelmä kirjoituksessa mainitusta selvityksestä :

"Viharikoksiksi on määritelty henkilöä, ryhmää, jonkun omaisuutta, instituutiota tai näiden edustajaa kohtaan tehdyt rikokset, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta, seksuaalistasuuntautumista, sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan".

Mielestäni määritelmä on perehtymisen arvoista, olkaa hyvä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset