Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Asuntomurrot Imatralla on selvitetty

Asuntomurrot Imatralla on selvitetty

Tästä kirjoittaa UutisVuoksi 12.11.2011 Olli Pekka Härmä otsikolla ”Puhuttanut murtosarja selvisi”. Sekä Yle Etelä-Karjala otsikolla Poliisi selvitti Imatran venäläisasuntoihin tehdyt murrot.

Kirjoituksen mukaan venäläisomistuksessa oleviin vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneissa murtosarjassa rasistista motiivia ei epäillä.

Venäläis-asuntoihin tunkeutuneet ovat paikallisia nuoria ja syyllisiksi on selvinnyt niin poikia kuin tyttöjäkin Lappeenrannasta ja Imatralta. Päätekijöinä jutussa on viisi nuorta, joiden iät ovat kahdenkymmenen molemmin puolin. Osassa teoista oli tehty tahallaan vahinkoa ja sotkemista.

Tekojen motiiviksi on selvinnyt yksinkertaisesti omaisuuden anastaminen.

- Rasismi ei ole tullut esille motiivina, näyttöä sinne suuntaan ei ole saatu. Tässä haluttiin vaurastua varastamalla omaisuutta, kertoo rikoskomisario Jyrki Hänninen Etelä-Karjalan poliisilaitokselta... on haluttu hakea jännitystä ja sotkea paikkoja. Tekijät ovat pääosin ensikertalaisia. Vain muutamia heistä on aikaisemmin kuulusteltu rikoksesta epäiltynä. Minulla on sellainen käsitys, että on ymmärretty, että väärin on tullut tehtyä, Hänninen kertoo.

Rikossarjaan kuuluu yhteensä 17 eri rikosilmoitusta, joita tutkitaan törkeänä varkauden yrityksenä Tekoja pidetään rikoslain mukaan törkeinä, koska teot ovat kohdistuneet asuttuihin asuntoihin. Seitsemään teoista liittyy myös muuta omaisuuden vahingoittamista ja sotkemista...

En muista vastaavaa tapausta. Tässä on poikkeuksellista, että on useita nuoria henkilöitä, jotka eivät ole olleet poliisin kanssa ennen tekemisissä. Toivottavasti he eivät ole poliisin kanssa tekemisissä viiden vuoden päästä, Hänninen toteaa.

Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen on huojentunut, että ikävä rikosvyyhti on ratkaistu.

Hyvä, että asia on selvinnyt ja tekijät saatu kiinni. Toivottavasti nämä nuoret tekijät saadaan nyt oikealle tielle.

Media niin Suomessa kuin Venäjälläkin on seurannut rikossarjan selvittelyä. Lintusen mukaan Imatran imago ei ole tapahtumista juuri kärsinyt. - Lyhyellä aikavälillä ehkä, mutta mitään suuria merkkejä vaikkapa matkailijoiden suhteen ei ole havaittu. Pitkällä tähtäimellä imagovaikutuksia ei varmankaan tule.

- Siis poliisi ja kaupungin johtaja uskovat siihen, että nämä nuoret henkilöt ”parantavat tapojaan”. Siihenkö tämä kaikki päättyy? Tapojen parantamiseen ja niin kuin sanoi Hänninen, että hänestä tuntuu, että nuoret ymmärsivät, että väärin on tehty kun oli haluttu jännitystä ja sotkea paikkoja! Toivottavasti ymmärtävät!

Entä millainen jälki on jäänyt niille uhreille, joitten asunnot oli rikottu ja häpäisty? Niitten talojen omistajille, joihin kohdistui tämä vandalismi?

Yleensä Suomessa järkyttyneille uhreille annetaan kriisiapua. Onko heillä mahdollisuus kriisiapuun?

Pitäisikö murtoihin osallistuneet nuoret velvoittaa sovitteluun ja käytännön korjauksiin talonomistajille? En tiedä! Mitä mieltä keskustelupalstalla ollaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Edelliset kirjoitukseni tästä aiheesta :

Särkyneet illuusiot turvallisesta Suomesta
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81775-sarky...

Venäläisten joukkovainot Suomessa. Tarua vai totta?
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85023-venal...

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Koko Venäjän historia viimeisen sadan vuoden ajalta on järkyttävää luettavaa, joten olisi vaikea selvittäää kuka venäläinen on mistäkin syystä järkyttynyt. Nytkö meidän pitäisi vielä ruveta antamaan järkytyshoitoa 140 miljoonalle venäläiselle, kun on ensin afrikkalaisillekin järjestettävä keskiluokkainen elämä Suomessa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Kaulanen,
- en puhu nyt koko Venäjän historiasta vaan ajattelin konkreettisesti näitten ihmisten tilanneta ja kuinka tämä ilkivalta olisi voinut vaikuttaa heidän mielialaan. Videoistahan näkyy kuinka he olivat tosi järkyttyneitä. Itse vastaavassa tilanteessa olisin vaikka halunnut katsoa niitteen tekijöitten silmiiin ja ehkä olisin ilahtunutkin, jos ne tekijät olisivat tulleet auttamaan korjaamaan omia jälkejään.
Tällaista "terapiaa" saisi antaa rikollisille, ehkä se auttaisi näitäkin nuoria "parantamaan tapojaan". Kiitos kommenttistanne!

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Hieno suhtautuminen laittomaan tekoon, jonka uhriksi itsekin olet joutunut.
Viitaten alempana olevaan kommenttiini totean, että sääliksi heitä minunkin käy.

Lalli Laaksonen

Viola, joko on saatu kiinni varkaat, jotka anastivat karjalaisilta heidän koko omaisuutensa? Joko karjalaisten kokema järkytys on terapoitu?

Mieleeni tuli tamperelaisisäni jäämistöstä kaksi valokuvaa. Niissä oli selitykset: "Sotaan lähtö" ja "Karjalainen katsoo tuhottua kotiaan". Isäni ei ollut ryssänvihaaja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lalli Laaksonen,
- ei ole saatu kiinni niitä varkaita, jotka veivät karjalaisilta heidän omaisuutensa, niin kuin ei ole saatu kiinni myös niitä varkaita, jotka veivät koko omaisuuden ja maankin Inkerin suomalaisilta! Siihen pieni ihminen ei voi vaikuttaa. Tarvitaan valtijoitten Päämiehiä! Toivotaan, että sekin aika tulee.
Omaa isäpuoleni on haudattu yhteiseen veljeshautaan Karjalan kannaksella. Hänellä ei ollut ei tshuhna- eikä ryssävihaa. Viattomia ihmisiä kaatuu sodissa, joita he itse eivät järjestä. Kiva kun tulit kommenttoimaan.

Heikki Kunttu

Jengi rysslandilaisia hyökkäsi Suomeen paikkoja sotkemaan 1939. Itse siivosimme jäljet ja sotkijoille piti vielä maksaa palkkiota sotakorvausten muodossa.

On aina riski ostaa asunto vieraasta maasta, asunto jonka huomataan olevan tyhjillään suurimman osan vuodesta. Samaa tapahtuu rajan molemmin puolin. Vai vielä kriisiapua??????
Särkyneeet illusiot turvallisesta Neuvosto-Karjalasta, miten moni suomalainen maahanmuuttaja päätyi joukkohautaan?
Suomalaisten joukkomurhat Neuvostoliitossa. EI TARVI MIETTIÄ TARUA VAI TOTTA.

Jukka Korhonen

Vieläkö, Viola, jatkat tapaasi mennä märisemään Venäjän puolelle Suomessa tapahtuvista entisiä ja nykyisiä venäläisiä koskevista "vääryyksistä"?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Korhoselle!
Pyydän pysymään blogin aiheessa! En ole teitä loukannut henkilökohtaisesti ja, olkaa hyvä, käyttäytykään blogissani sivistyneesti, jos pystytte siihen, muuten poistan kaikki kommenttinne!

Jorma Laine

Muistaakseni Te olitte itse valmis alusta asti spekuloimaan asiaan liityvällä ja tekstistänne päätellen, varmana pitämänne "ryssävihan" aspektilla. Toivottavasti olette nyt julkisestivalmis perumaan tuon kaltaiset kommenttinne, sillä näyttää siltä, että yksinkertaisesti Te olitte väärässä. Useimmat ovat kun tuomitaan ennen kuin on tutkittu.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Erittäin hyvä asia että rikokset on selvitetty. Paikallisia oloja tuntematta en voi arvioida, sijaitsivatko vahingontekojen kohteet niin, että sattumanvaraisuus vaikuttaa mahdolliselta, ettei minkäänlainen "valikointi" tule kysymykseen. Tähän asti suomalainen poliisi on ollut ammattitaitoinen ja puolueeton. Vähän kyllä hirvittävät muutaman korkeaarvoisen poliisin arvot. Esimerkkinä eduskuntaan valittu Tom Packalen, josta huokuu voimakasta venäläis- ja maahanmuutajavihaa.

Raivostuttavia nämä ryssävihassaan parantumattomat, jotka tunkeutuvat blogiisi ei aiheesta keskustelemaan, vaan jotain traumojaan purkamaan ikäänkuin kaikki ihmiskunassa tapahtuneet onnettomuudet ja pahat teot olisivat henkilökohtaisesti sinun syytäsi. Hävettää heidän puolestaan, itse he eivät osaa edes hävetä.

Voisit silti joskus käydä pieneen vastahyökkäykseen kertomalla heille, että ovat ne suomalaisetkin riehuneet Venäjällä, olivat jopa Mustan meren rannoilla asti ryöstämässä ja raiskaamassa, kunnes venäläiset Poltavassa lauloivat heidät korviaan myöten suohon.

Ja kaikkien aikojen suurimman ja viimeisimmän sodan venäläisten ja suomalaisten välillä aloittivat kiistatta suomalaiset. Toivottavasti se oli myös viimeinen sota, vaikka jotkut innokkaasti haluavatkin uusia sen.

Myötätuntoa sinua kohtaan tuntien totean kuitenkin, että hienon linjan olet pitänyt provosoitumatta mistään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Elonen,
- edellinen aineisto : lehtikirjoitukset UutisVuoksessa ja YLE.fi Etelä-Karjalan uutisissa ja poliisinkin mielipide antoivat ymmärtää suorasanaisesti, että asuntomurrot olivat kohdistuneet venäläisten omistamin asuntoihin.
Etten jäisi kiinni väärästä sanomisestani, niin siteeraan pienen pätkän UutisVuoksi 28.8.2022 otsikolla "Unelmakoti pirstaleina" Anu Pakarinen.

Haastatteltavana ollut rikoskomissaario Jyrki Hänninen sanoi, että " Teot ovat hyvin poikkeuksillisia sillä tekijöiden uskotaan valinneen uhrit kansallisuutensa perustella. Tapauksia tutkitaan nimenomaan venäläisiin kohdistettuna murtosarjana". Hyvä, että asia on selvitetty nyt!

Mitä tulee "vastahyökkäyksiin", niin löytyisihän aheetta siihenkin. Vaikka ei suoranaisesti kuulu nyt blogin aiheeseen, mutta kuitenkin.

Kun viittasit viimeseen ( toivottavasti on todellakin viimeinen) sotaan, niin voisin sanoakin, että miksi "huudetaan" nyt Karjalan kohtalosta, kun ehkä Karjala olisi nyt edelleen Suomen maata ja kukoistaisi, niin kuin koko Suomi?, ellei Suomen sotajoukot jotka pääsivät vanhalle rajalle silloin, olisi lähteneet marssimaan eteenpäin kohti Neuvostoliittoa ja valloittamaan sitä, yrityksessä rakentaa Suurta Suomea. Ei se onnistunut, koska luotettava partneri Saksa hävisi ja Suomi kadotti Karjalan. Oli ehkä halu haukata liian isopala ja kadotettu siinä omaa rakas Karjala!
En ole asiantuntija kuitenkaan, niin jos olen väärässä, niin korjatkaan.

Kiitos kannustavasta kommenttistasi!

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Niin, piti myös toteaman, että kyllä laittomaan tekoon syyllinen joutuu korvausvelvolliseksi aiheuttamistaaan vahingoista. Nämäkin nuoret ovat todennäköisesti kyvyttömiä siihen ja ainakin henkilövahingoissa valtio ottaa vastuun, joskaan ei täysimääräisenä.

Rangaistuksena, vaikka ei rikoksen rangaistuksena he ovat ehkä lopun elämänsä korvausvelvollisia joko yksityiselle tai vakuutusyhtiölle, mikäli se on korvauksia maksanut. Tulleeko noista teoista edes muuta kuin ehdollista ja yhteiskuntapalvelua, mutta loppuelämä on monelta piloilla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Elonen: " ..mutta loppuelämä on monelta piloilla";
-niin se saattaa olla. Lehtikirjoituksen mukaan tekijät ovat pääosin ensikertalaisia. Herää kysymys : Mikä ihmeen voima on vetänyt heidät tuollaiseen silmittömään ilkivaltaan? Mitä tai mikä puuttui nuorten aikuisten elämästä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.11.2011 12:09 Heikki Kuntulle.

- sen tiedämme nyt ettei ollut oikeudenmukaista vuonna 1939 tulla Neuvostoliiton Suomeen "sotkemaan paikkoja" hyökkäyksellä, mutta taas mitä olisi voinut tehdä pieni ihminen-sotilas, jolle annettiin pyssy käteen ja rintamalle! Toinen vaihtoehto olisi kieltäytyä ja kuolla paikanpäällä, mutta taistelukentällä oli kuitenkin mahdollisuus selviytyä.

Suomalaisten kohtalot Neuvostoliitossakin ovat järkyttävia. Itse olen sen uhri ja varmaankin olisi ollut hyvää äidilleni saada kriisiapua kun palasi evakosta kotikunnalle kahden lapsen kanssa ja talosta ja, koko kylästä ei ollut mitään jälkeä, paitsi joittenkin talojen peruskivet.

Mutta voinko minä itkeä jatkuvasti sen perää?
Nyt eletään tätä päivää ja meidänkin ehkä pitäisi jo osata "parantaa tapojamme" menneitten asioitten suhteen, ettemme olisi niin riippuvaisia niistä. Näin ajattelisin itse. Kiitos sinulle mielipidestäsi!

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Minun mielestäni Viola, nuorille, jotka tekevät tuollaista, olisi annettava sellainen jälkiseuraamus, että se tekisi vastaavien tekojen aikeet kannattamattomiksi - mitä seuraamus nyt sitten olisikaan. Jos tuollaisesta ei seuraisi mitään konkreettista (sisältäen myös tuntuvan rangaistuksen), ei pääsisi syntymään mielikuvaa, oikean ja väärän tiedostamissuhteessa, että teoilla olisi seurauksia. Tässä kohtaa pelkään, että nyky-yhteiskunnassa ollaan menossa väärille jäljille. Yritetään ymmärtää liiaksi. Jos ymmärtää täytyy, niin olisi myös ymmärrettävä, että ihmiselle oikea ja väärä - teot ja vastaukset - ovat iskostuneet varmasti jo miljoonia vuosia sitten. Siinä on jotakin perää, että rikollista rangaistaan - kunhan rangaistus ON oikeassa suhteessa tekoon.

Tuollaiset murrot yksityisasuntoihin ovat mielestäni melkoisen vakava temppu. Perustelen sillä, että jos ihminen ei voi pitää omaa kotiaan linnanaan, hän on näin ollen menettämässä myös viimeisen turvasatamansa, mitä koti on aina ollut.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

No onhan siitä seurauksena vähintään se, että jos yrittää mihinkään työpaikkaan jossa tehdään supo-tarkistus (joka useimmissa työpaikoissa tehdään), niin automaattisesti tulee kielteinen päätös.

En itse hyväksy tuollaisia tekoja, jos toisen kotiin murtautuu ja varastaa, pitäisi saada pitkähkö rangaistus, mutta ei taida Suomessa ensikertalainen saada kuin ehdonalaista, eli lievän nuhtelun, ei kyllä sovi minun oikeustajuuni.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Ryti ja muutkin.
- kun nyt puhutaan rikoksista ja ensikertalaista, niin löysin netistä videon Poliisi video "Ensikertalaisuus"", mutta tässä on jo "pidemmälle" joutunut ensikertalainen, eli jo vankilassa istunut kerran. Ei se haitaksi olisi "peruskurssin rikokseen käynneille aloittelijoille", eli tähän murtorikossarjaan ensikertaa osallistuneille, että minne tie voi viedä.

Lnkki videoon, olkaa hyvä"

http://www.youtube.com/watch?v=w-jMHgkmZJI&feature...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teemu Roni,

- ehkä todellakin yhteiskunnassa yritetään "ymmärtää liiankin" paljon ja kenties hyväksyä se toisella nimellä mitä se teko todellisuudessa on, niin lieneekö se oikea tie ihmiseksi kasvamisessa tai olemisessa?
Vääristä teoistahan lain mukaan langetetaan rangaistuksia, mutta mikä sitten on se väärä tai oikea teko? Senhän pitäisi olla meidän jokaisen päässä, joka on "taottu sinne" pienestä pitäen oikealla kasvatuksella ja yhteiskunnan ympäristön vaikutuksella.

Miten nämäkin ilkivallan ja vandalismiksi sanottu teot, nyt sitten luokitaan? Teot,jossa tunkeututaan ihmisten yksityisasuntoihin varastamaan ja etsimään jännitystä elämälle?
Ei se enää pitää paikkaansa, että "Kotini on linnani".
Venäjäksi sanotaan : "Мой дом, моя крепость!" Kiitos kommenttistasi!

Timo Härtsi

Olin näköjään oikeassa, kommentoin aiheesta aikaisempaan blogiisi. Ilkivalta ja nuorten sekoilu on todella yleistä täällä meilläpäin. Eli ei tosiaan yllätä yhtään, vähän väliä pistetään paikkoja paskaksi.

Nuoret saavat päähänsä välillä idioottimaisia tempauksia, eli ei mitään uutta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Härtsi,

- lieneekö syy siinä,ettei ole pelkoa saada rangaistusta?

Timo Härtsi

Samaa tapahtuu maissa missä on kovat rangaistukset. Mistään maasta ei voida saada utopiaa missä ei ole rikollisuutta, tyhmyyttä ja idiotismia ollenkaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.11.2011 15:21 Jorma Laine!
- Se, että poliisi ei ole löytänyt murtosarjan nuorten aikuisten tekijöiden motiivissa ns."ryssävihaa" on erittäin hyvä asia! Muttei se muuta minun mielipidettä "ryssävihaan" täällä alueella.
Mikä koskee murtosarjaa, niin toin esille kirjoituksissani vain tapahtuman faktat, enkä yrittänyt langettaa omaa "tuomiota" tekijöille.
Tiedän sen, että kirjoituksistani ja sanomisistani olen itse vastuussa.

Jouni Kokkonen

On monia esimerkkejä, että jos rangaistukset ovat ehdonalaista ja vastaavaa sormien läpi katsomista, nuori jatkaa rikollista uraansa. Mutta Suomella ei ole varaa myöskään kostaa ja tuhota erityisesti nuorten tulevaisuutta, jos nuori vain suinkin voidaan vielä saada osaksi yhteiskuntaa, eikä rikos ole kohdistunut henkeen vaan omaisuuteen.

En tiedä millaista yhteiskuntaa kirjoittaja haluaa. Kaupunginjohtaja sanoi: "Toivottavasti nämä nuoret tekijät saadaan nyt oikealle tielle." Minä uskon, että jokainen järkevä suomalainen ajattelee näin. Me emme ole mikään Neuvostoliitto, jolla oli varaa tappaa omia kansalaisiaan 30 miljoonaa Siperian gulageilla syystä tai syyttä. Suomalaisuuteen ei vain kuulu sellainen Venäjälle ja Kiinalle ominainen massapolitiikkaa, missä yksilö on täysin arvoton ja aina uhrattavissa suuremman aatteen puolesta.

Tältä osin ei ole mitään syytä, miksi rikoksesta tulisi rangaista tai peräti kostaa ankarammin, kuin jos rikos olisi kohdistunut suomalaisiin. Rikoskierre on katkaistava, vahingot korvattava ja nämä nuoret on saatava tekemään jotain hyödyllistä tulevaisuutensa puolesta.

Muutoin olen sitä mieltä, että erityisesti nuorten rikoksiin tulee puuttua välittömästi, ja niitä ei tule sivuuttaa vain ehdonalaisilla. Vankeustuomiota parempi vaihtoehto nuorten omaisuusrikoksissa on kuitenkin yleishyödyllinen työ ja nuoren ohjaaminen elämänhallinnassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouni Kokkonen : "Rikoskierre on katkaistava, vahingot korvattava ja nämä nuoret on saatava tekemään jotain hyödyllistä tulevaisuutensa puolesta.",

- Toivotaan, että näitten nuorten kohdalla se rikoskierre tulee katkaistu! Vahingot varmaan on helpompi korjata ja jää viimeinen ja tärkein asia : saada nuoret jotain hyödyllistä tekemään!

Se taitaa ollakin yleisesti ikuinen ongelma vanhemmalla sukupolvella. Toivottavasti näitten nuorten kohdalla asiat järjestyvät ja heidän tulevaisuus tulisi olemaan onnellisena!
Sitä minäkin toivon heille, vaikken pysty mitään tekemään asian hyväksi käytännössä.
Pystyttekö te?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset