Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Viisumiasiat puhuttivat Tuomiojaa ja Lavrovia,

täällä otsikolla asiasta kertoo UutisVuoksi (10.9.2011 Maarit Roiha).

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja hänen  venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin  kanssa tapaamisesta Moskovassa perjantaina 9.8.2011. 

Tapaaminen sujui ilman suurempia yllätyksiä ja maiden väliset suhteet todettiin jälleen kerran hyviksi.

- Meillä ei ole nyt mitään asiaa, joka vaatisi välittömästi toimia ja ratkaisuja, sellaisia ongelmia ei ole, Tuomioja tiivisti.

Auki olevia kysymyksiä löytyi sen sijaan etenkin EU:n ja Venäjän välisistä suhteista.

Venäläisten viisumivapaus nousi vahvasti esille tälläkin kertaa.

- He tietävät, että Suomi tukee kyllä tätä tavoitetta, että ei tässä ole meihin kohdistuvaa painetta, Tuomioja muotoili.

Viisumivapauden toteutuminen edellyttää Tuomiojan mukaan sitä, että myös Venäjän puolella tehdään vaadittavat toimenpiteet. 

Tuomioja toivoo optimistisesti Venäjän WTO – jäsenyyden ratkeavan jo tämän vuoden kuluessa. Esillä olivat myös Lähi-Idän, Syyrian ja Libyan tilanteet. Myös arktisen ja Itämeri-yhteistyön kysymykset saivat huomiota. Puutulliasia ei ollut esillä keskustelussa.

Tuomioja esitti Lavroville Suomen toiveen siitä, että  ulkomaisten toimittajien akkreditointi Helsingistä sujuisi paremmin ja että liike-elämän edustajien oleskelulupiin saataisiin joustavammat käytännöt.

Tuomioja tapasi myös venäläisten kansalaisjärjestöjen edustajia. - STT 

 

-  Äsken, 7.9.11 olin kirjoittanut Puheenvuoroon : ”Kaakkoisraja ei ole vielä valmis viisumivapauteen”, ei tuntunut aihe paljon kiinnostavan ketään.

Nyt sitten molempien maitten  ulkoministereiden tapaamisessa asia nousi taas vahvasti esille.

Se, että suurempi osa suomalaisista vastustaa viisumivapautta ei ratkaise asiaa, niin kuin myös ei ratkaise silmien sulkeminen ”epämiellyttävään”asiaan.

Poliitikot vievät asiaa eteenpäin, Tuomioja  lausui Moskovassa  ” He ( venäläiset)  tietävät, että Suomi tukee kyllä tätä tavoitetta”.

Mielestäni viisumivapauteen täytyy valmistautua ja  puhua asiasta avoimesti, jonain päivänä se saattaa tapahtua. Ettei sitten kun ”raja aukenee, niin ei taivas raukenisi kansalle”.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miten viisumivapauteen tulee valmistautua?

Tuula Hölttä

Viola: "Tapaaminen sujui ilman suurempia yllätyksiä..."

Ehkä tuossakin tapaamisessa näkyi jälleen ”häivähdys punaista”, kuten Tuomiojan isoäidistä kertovan ja valtion Tieto-Finlandia – palkinnon saaneessa Hella Wuolijoen elämäkerrassa samalla tavalla, kuin hänen isoisänsä Sulo Wuolijoen poliittisessa urassa, johon kuului mm. toimiminen neuvottelijana Neuvosto-Venäjän ja Suomen kansanvaltuuskunnan allekirjoittamassa valtiosopimuksessa 1.3.1918, joka oli sopimus ”Suomen Sosialistisen Työväentasavallan ja VSFNT:n välillä, jossa ensi kerran säädettiin kahden sosialistisen tasavallan väliset ystävyyssuhteet.” (Kommunistinen internationaali – historiallinen katsaus, Moskova 1973).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Häh? Rajamuodollisuuksien poistaminen on hyvin sinikeltainen tavoite.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sinikeltainen tavoite? Kuka voi estää sinikeltaisen tavoitteen toteutumista?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuula Hölttä,
- en ole lukenuut mainitsemasia kirjoja, mutta tarkoitatko sitä, että oli ennenkin aikoja jolloin tuon tapaiset Suomen ja Neuvostoliiton väliset tapaamiset "eivät tuoneet mitään suurempia yllätyksiä"?

Tuula Hölttä

Viola H :"tarkoitatko sitä, että oli ennenkin aikoja jolloin tuon tapaiset Suomen ja Neuvostoliiton väliset tapaamiset "eivät tuoneet mitään suurempia yllätyksiä"?"

YYA-Suomen ja 70-luvun keittiövallankumouksen sekä sitä seuranneet poliittisesti "sopivat vaan ei välttämättä pätevät" virkanimitykset ja niiden seurauksena syntyneen itsesensuurin ja tuon sensuurin rikkomisesta seuranneen "establishmentin koston" aiheuttamaa pelkoa sivusta seuranneena, sanon, että tarkoitan.

Suomesta tuli Euroopan Sonderfall Finnland eli se heikoin lenkki, jolla ei ollut omaa itsenäisyyttä eikä sen vallankäyttäjillä selkärankaa mihinkään muuhun kuin oman valtansa ja taloudellisen voiton tavoitteluun.

Tuula Hölttä

JOuni S :"Rajamuodollisuuksien poistaminen on hyvin sinikeltainen tavoite"

Olettaen, että päättäjien tärkein arvo on globaalin kvartaalikapitalismin etujen ajaminen samalla periaatteella, jolla oikeisto vastusti myös Suomen itsenäistymistä ennen Venäjän vallankumousta.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Rajamuodollisuuksien poistaminen tuo Suomeen 50.000 venäläistä pimeisiin töihin ja 20.000 varkaisiin. Tämän huomattuamme rupeamme pohtimaan matkustusrajoituksia, mutta se onkin sitten jo rasismia.

Olen tavannut monia inkeriläisiä ja heillä on samanlaiset ajatukset: sorto- Venäjältä Suomen lihapatojen ja sananvapauden ääreen päästyään he haluavat tuoda tänne muutkin venäläiset ja pahimmat jopa liittää Suomen Venäjään. Putinilaisempia kuin Putin itse. Ei heitä kiinnosta Putinin kaudella tehdyt Anna Politkovskajan ja satojen venäläisten toisinajattelijoiden murhat, he ovat vain kauhuissaan jonkun venäläisen rosvo-oligarkin Suomeen rakentaman ökytalon murrosta.

Kannatan siis mahdollisimman laajoja taloussuhteita ja kanssakäymistä Venäjän kanssa, mutta ei kannata tieten tahtoen perustaa tänne valtavaa venäläistä konklaavia, johon kulloinenkin Suur- Venäjästä haaveileva Putin/Stalin voi vedota vaatimuksia esittäessään.

Venäläiset voivat pian alkaa Moskovan tuella vaatimaan itselleen samoja etuoikeuksia kuin suomenruotsalaiset ja silloin olemme kusessa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Kaulaiselle.
Matkin hieman : "olen tavannut monia täällä asuvia inkeriläisiä" ja jopa venäläisiä, jotka eivät kannusta viisumivapautta Venäjän kanssa. Turhaa leimaatte inkeriläisiä.Vaalikampanjassani vastustin viisumivapautta, muttei siille ole mitään merkitystä koko asialle.Niin kuin monen muunkin mielipidelle.
Asianhan ratkaisevat EU ja Venäjä keskenään, johon tietenkin tullaan kysymään Suomen mielipidettä, kunnioittaen Suomen valtiota.

Kommenttissasi tuntuukin pelko siitä, mitä voi tapahtua jos "raja aukenee".

J.K., "Kannatan siis mahdollisimman laajoja taloussuhteita ja kanssakäymistä Venäjän kanssa",
- tämä olisi yksi hyvä väylä, muttei sekän onnistu käytännössä niin hyvin kuin voisi olla, koska paljon on ennakkoluuloja venäläisiä/Venäjää kohtaan.Teidan mistä puhun.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Minulla on monia inkeriläisiä työkavereita (rakennusala) ja pidämme yhteyttä vapaa-ajallakin ja ystäviä olemme niin. Heidän poliittisia mielipiteitään en vain ymmärrä: ollaan NIIN putinilaisia, juutalaisten, virolaisten ja puolalaisten halveksinta on normaalia etc.

Olen lukenut satoja venäläisten kirjailijoiden kirjoja ja yleensäkin ihailen venäläisten laajaa kulttuuria. Jos joskus joutuisin valitsemaan täysin suomalaisten asuttamaan taloon, tai puoliksi suomalaisten ja venäläisten asuttamaan taloon muutosta, niin ottaisin tuon jälkimmäisen vaihtoehdon.

Suomen ja Venäjän raja on kuitenkin niin kuin USA: n ja Meksikon välinen raja; ei sitä voi avata täysin ilman kontrollia. Piru meidät suomalaiset perii jo nykyiselläkin menolla.

Tuula Hölttä

Viola H :"- tämä olisi yksi hyvää väylä, muttei sekän onnistu käytännössä niin hyvin kuin voisi olla, koska paljon on ennakkoluuloja venäläisiä/Venäjää kohtaan.Teidan mistä puhun."

Danke gleichfalls. Itsekin Pietarista vain solmittujen sopimusten noudattamisen vaatimuksen vuoksi tappouhkauksen saaneena olen sitä mieltä, että viisumivapaus nykyisen venäläisen ja luultavasti Venäjän tsaristiseen suuruudenhulluuteen perustuvan poliittisen nationalismin vuoksi on mielestäni mahdoton.

Schengen-sopimukseen liittynyt Suomi on jo saanut EU:lta moitteita siitä, että se myöntää venäläisille viisumeja liian löysin perustein. Ainoa ratkaisu ongelmaan on mielestäni se, että myös Venäjä ratifioi kansainvälisen oikeuden mukaiset YK:n ihmisoikeuksiin perustuvat sopimukset, ja ennen kaikkea myös noudattaa niitä alkaen vaikkapa siitä, että voiko Venäjän kaupallinen edustusto sallia diplomaattiturvansa vuoksi suojissaan Suomen maaperällä Suomen laissa kiellettyä venäläisten naisten paritustoimintaa, ja onko Venäjän federaatiolla oikeus olla luovuttamatta kuulusteluja varten diplomaatteja, jotka pakenivat "diplomaatteina" Venäjälle ja joita Suomen poliisi turhaan pyysi palautettaviksi Suomeen asiaa koskevia kuulusteluja varten.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuula Hölttä : "Danke gleichfalls."-Bitte!

Se on ikävää mitä kirjoitat kokemuksistasi, mutten epäile yhtään, ettei se niin olisi. Siitähän ne ennakkoluulot kasvavatkin.

Viisumivapaus nykyisen Venäjän kanssa on mielestäsi mahdoton solmia. Ehkä asia etenee kilpikonnan vauhtia ja uusia tuulia alkaisi puhaltaa myös Venäjältä päin! Kunhan nuo kaikki epäkohdat,joista kirjoitat,tulisi korjatuksi. Uskotko, että se olisi mahdollista?

Tuula Hölttä

Viola :"Uskotko, että se olisi mahdollista?"

Sen mitä venäläisiä ruohonjuurikansalaisia olen oppinut tuntemaan, se olisi enemmänkin kuin mahdollista. Toivottavasti venäläiset voivat pikkuhiljaa muuttaa sen asenteensa, että Venäjän politiikka ei kuulu heille, ja että on viisainta olla vain mahdollisimman huomaamaton, että "saa olla rauhassa" eikä joudu minkäänlaisten painostustoimenpiteiden kohteeksi.

Seppo Hildén

Ensin haluttaisiin viisumit pois Venäjän ja Suomen väliltä, sen jälkeen kun maahamme olisi muuttanut riittävän suuri venäkäisvähemmistö, kehitys veisikin siihen, että Venäjältä alettaisiin vaatimaan myös rajan poistamista.

Pitäisi Violan tuo asia ymmärtää. Mutta onko tämä kehitysskenaario juuri Violan toive. Viola kun niin kovasti rummuttaa tuon viisumivapauden poiston puolesta nykyään ja väittää vielä suoraan, että Suomellahan ei siinä päätöksessä ole mitään sanomaista vaan se on Venäjän ja EU:n päätettävä asia.

Viola, tiedoksesi, ei muuten tasan tarkkaan ole, vaikka niin propagoitkin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seppo Hilden :"Mutta onko tämä kehitysskenaario juuri Violan toive.Viola kun niin kovasti rummuttaa tuon viisumivapauden poiston puolesta...",
- En ymmärrä miten rummutan "viisumivapauden poiston puolesta"?,eihän viisumivapautta vielä ole. No ehkä ymmärsin väärin, mutta Viola kun sattuu asumaan täällä kaakkoiskulmilla ja rummuttaa asiaa just sen verran, mitä rummuttavat paikallislehdet.Minä vaan seuraan asian kehitystä ja tuon keskustelupalstalle.
Ei muuten se tasan tarkkaan olekaan, että EU ja Venäjä keskenään päättävät. Ymmärtääkseni on niin, että jos EU päättää viisumivapaudesta ei EU-maiden kanssa, johon kuuluu myös Venäjä; niin asia on selvä, jos sen sopimuksen alle tulee myös Suomen allekirjoitus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

11.9.2011 15:03 Jukka Kaulanen: "Heidän(siis,inkeriläisten) poliittisia mielipiteitään en vain ymmärrä",
- en tiedä niitten työkavereittesi-inkeriläisten ikää, mutta inkeriläisten on aika vaikeata orientoitua poliittisesti. Ainakin NL-sta muuttaneet olivat yhden puolueen КПСС-ideologian alla kasvaneet, vaikka eivät olisi olleet sen jäseniä, niin kuin minä, mutta vaikutus oli vahva.

Kun tähän aiheeseen nyt mentiin, niin viitaten samaan kommenttisi, jossa kerrot, että valitsisit naapuriksi mieluummin venäläisen kuin inkeriläisen, niin tiedän sen, että vaikka suomalaisissa on vahva ryssä-vihaa, mutta inkeriläisiä halveksitaan enemmän kuin venäläisiä. Se on se paradoksi! Vai onko?

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Edellisessä kommentissani kirjoitin: "Jos joskus joutuisin valitsemaan täysin suomalaisten asuttamaan taloon, tai puoliksi suomalaisten ja venäläisten asuttamaan taloon muutosta, niin ottaisin tuon jälkimmäisen vaihtoehdon."

Viola lukee tuon nyt sukkapuikolla jokaista kirjainta erikseen osoittaen ja lopettaa sen ylimitoitetun uhriutumisen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

11.9.2011 17:32 Jukka Kaulanen,
- ehkä luinkin "sukkapuikolla osottaen jokaista kirjainta" kun yhdistin inkeriläiset tuohon kommentin loppuosaan. Sellaistahan sattuu. Kiva kun vastasit täälläkin tavalla! Sukkapuikkojen kanssa olen ollut aika paljon tekemisissä, joten tuntuu ihan hauskalta vertailusi.

Tuula Hölttä

Viola :"suomalaisissa on vahva ryssä-vihaa, mutta inkeriläisiä halveksitaan enemmän kuin venäläisiä."

Niinhän pakkoluovutetulta alueelta sotaa paenneita karjalaisiakin on halveksittu. Jos halveksuntaa esiintyy, se aiheutuu pelkästään siitä, että "halveksitut" eivät ole tuoneet lisää liksaa "halveksivien" rahapusseihin, vaan päinvastoin joutuneet turvautumaan heidän rahapusseihinsa, että ovat saattaneet jatkaa elämäänsä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuula,
saattaa olla niinkin, että halveksinta riippuu ihmisten varallisuudesta. Siis, te, pakkoluovutetuilta alueilta jouduitte kokemaan samaa halveksuntaa kun inkeriläiset?, niin aika julmaa kohtelua sekin oli!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Keskustelun päätteeksi linkitän blogiini "Kohti viisumivapautta", joka oli kirjoitettu 12.12.2010, jos kiinnostaa.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54761-kohti...

Kiitos kaikille tähän asti keskusteluun osallistujille ja mukavaa tulevaa viikkoa!

tourette '

Lavrov ja Tuomiolahan kyllä sopivat hienosti yhteen. Kummastakin tietää että puppua ja pajunköyttä vain kuuluu aina kun huulet liikkuvat. Lavrovin jutut Georgian valloitusyrityksen aikaan varsinkin olivat kuin kemikaali-Alilla... ja Eki nyt on edelleen ihan itsensä.

Uskomattomia humpuukimaakareita kumpikin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kun ulkoministerit mielestänne sopivat niin mukavasti yhteen, niin maiden väliset suhteet senkun paranevat ja kenties viisumivapauskin tulee ratkaistu aikoinaan niin, että tyydyttää molempia maita ja mikä on tärkein, tyydyttää kansaa.

Muuten saako ulkoministeri tai joku muu ministeri olla "ihan itsensä" vai täytyykö heidän kaikenaikaa esitellä jotain muuta johon velvoittaa heidän virka-asemansa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset