Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Suomessa ei kukaan tiedä venälästen kiinteistokauppojen määrää

Näin päättelin, kun luin UV (26.8 Katri Ikävalko) kirjoituksen “Venäläisten kiinteistökauppoja jää tilastojen ulkopuolelle”

 

Luvut, joita antaa Maanmittauslaitos, saattavatkin olla moninkertaisia. Imatran seudulla, mikä on venäläisostajien suosiossa tehtyjen kiinteistökauppojen perusteella, taidettiin vihdoinkin herätä. Imatrankosken keskustassa löytyy helposti lukuisia kiinteistöjä, jotka ovat nykyisin venäläisomistuksessa.

Esimerkiksi keskustaa halkovan pääkadun varrella useampi rakennus on joko osittain tai kokonaan venäläisomistuksessa.

 

Alkuvuonna venäläiset ovat tehneet Etelä-Karjalassa kaikkiaan 82 kiinteistökauppaa. Yli puolet kaupoista on tehty joko Imatralla (30) tai Ruokolahdella (18), Lappeenranta tulee perässä (12).

Paljon kauppoja jää myös virallisten tilastojen ulkopuolelle, sillä läheskään kaikki venäläisomistus ei näy esim. maanmittauslaitoksen keräämissä tilastoissa. Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen korostaa, että heidän tietoonsa tulevat vain ne kaupat, joissa omistajaa vaihtaa kiinteä omaisuus eli käytännössä maa.

 

Kunnatkaan eivät kerää tietoja rakennusten ulkomaalaisomistuksista. Imatran kaupungin kiinteistöteknikko Pertti Kanervo kertoo heidän kyllä saavan kiinteistön luovutusilmoitukset kaikista tehdyistä kaupoista, mutta niitä on mahdoton erotella ostajan kansalaisuuden mukaan.Ilmoituksia tulee yli 300 vuodessa, eikä niistä välttämättä voi nähdä ostajan kansalaisuutta.


Jos kaupan takana on kiinteistöyhtiö, ei nimestä voi välttämättä tietää mistä omistajat tulevat.

Emme pidä mitään rekisteriä omistuksista, meillä ei esim. ole olemassa mitään karttaa, johon merkittäisiin ulkomaalaisomistukseen siirtyvät kiinteistöt.

Kanervo arvioi että ulkomaalaisomistus voi tulevaisuudessa aiheuttaa monenlaista päänvaivaa kaupungille.

 

Venäläiset ovat muutenkin ostaneet tänä vuonna kiihtyvään tahtiin kiinteistöjä Suomesta.

Maanmittaualaitoksen torstaina 25.8 julkaisemien alkuvuoden kiinteistökauppojen perusteella venäläiset ovat tehneet tänä vuonna 500 kauppaa koko maassa.

 

Jukka Myyryläinen Maanmittauslaitokselta "iloitsee siitä", ettei huippuvuosien vauhdissa vielä olla, v 2008 venäläiset olivat ostajina yhteensä 780 kiinteistössä.

 

Mistähän syystä venäläisten tekemät kiinteistökaupat ovat vähentyneet? Eikö Suomessa pitäisi kehittää selkeät rekisterit ja kartat ulkomaalaisten kiinteistöostoille,vai tarvitaanko niihinkin joku Eu direktiivi.

 

Herätkää suomalaiset ennenkuin venäläiset maanostajat vetävät ei vain maton altanne vaan myös koko maapohjan. Silloin ei enää itku auta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Onkohan tässä liioiteltu mahdollisia seurannaisvaikutuksia, koska mahdollisena kriisiaikana voidaan ulkomaalaisten omistukset kansallistaa. Näinhän tehdään maissa ympäri maailmaa jatkuvasti.
Lisäksi onko laskelmissa eroteltu Suomessa asuvat venäläiset ja Venäjän venäläiset. On aika normaalia jos Suomen venäläinen ostaa maata tai asunnon Suomesta

Tuula Hölttä

Tässä jotain tietoa asiasta:

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2011/08/21/ess...

Viola, varmaan sinä niin kuin minäkin entisen rajaseudun alkuperäisasukkaiden jälkeläisinä olemme oppineet jo äidinmaidossa, kuinka totta on se Raamatun sana, jossa kehotetaan olemaan "niinkuin emme saisi omanamme pitää".

En tiedä onko alistumista tai orjuutta se, kun ei enää edes halua omistaa, mutta ei tuomitse sitä, jos joku toinen haluaa. Omistusoikeus on yksi ihmisoikeuksista. Omalta kohdaltani voin sanoa, että niin on myös oikeus olla omistamatta. Tärkeintä on ihmisarvoinen elämä perherakkauksineen, josta oikeudesta sinäkin isoäitinä joudut valitettavasti taistelemaan lapsenlapsesi kohdalla.

Poistettu Poistettu

"En tiedä onko alistumista tai orjuutta se, kun ei enää edes halua omistaa, mutta ei tuomitse sitä, jos joku toinen haluaa."

Hätkähdyttävää, tunsin lauseesta itseni mutta en ole koskaan miettinyt mitä se minusta kertoo. En tosiaan tiedä minäkään mitä se sitten on, alistumista kai. Istuu kannolle ja sanoo että leikkikää sairaita leikkejänne jossa viimeinen viedään aina karnevaalimenoin uhrattavaksi kyltymättömälle moolokille... mutta minä en leiki enää.

Kerro ihmeessä jos asiaan liittyen tulee oivalluksia, myös muiden mielipiteet kelpaavat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuula Hölttä,
oikeassa olet, että "omistusoikeus on yksi ihmisoikeuksista", mutta jokaisessa asiassa, niin kuin näissä maakaupoisssakin,pitäisi olla mielestäni selkeät säännöt, joista puhutaan UV-kijoituksessakin. Eli ei ole rekisteriä eikä karttoja ja kunnatkaan ei kerää tietoja rakennusten ulkomaalaisomistuksesta...Kuitenkin siis "Maata myydään" ja Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija ESS-haastattelussa, jonka linkin annoit : " – Jos koko Suomea ostetaan tällä vauhdilla, niin siihen menee 2 000-3 000 vuotta, Väänänen sanoo ESS:lle".

Eli tästä voimme päätellä ettei vielä ainakaan nykysukupolvella ole hataä, jos se tulee vasta 3 000 vuoden päästä. Mutt"eikös silloinkin vielä Maapallo pyöri? Kenties...

Niin kuin sinä, minäkin toteutan "oikeutta olla omistamatta mitään", ainakaan sitä oikeutta minulta ei kukaan tulee riistämään, mutta on riistetty oikeus tavata orpoa lapsenlastani! Edelleen häntä piilotetaan minulta yksityisessä laitoksessa vastoin kaikkia pykäliä ja lakeja.
Valhe voitti totuuden!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Rytille vastaus.
En olisi itse lähtenyt arvioimaan "seurannaisvaikutuksia", ellen olisi lukenut UV-lehtikirjoituksessa Imatran kaupungin kiinteistöteknikon Kanervon arviointia ja hänhän kertoo "ulkomaalaisomistuksesta", eli kyse on Venäjän venäläisistä.
Ne, jotka asuvat Suomessa, ovat maahanmuuttajat, siis emme puhu maahanmuuttajien omistuksista.

En tiedä voiko "mahdollisena kriisiaikana kansallistaa ulkomaalaisten omistukset". En ole niin syvälle perehtynyt asiaan, mutta mielestäni siihen tarvittaisiin aikamoinen "mullistus maassa", jos tuollaiseen pitäisi lähteä, koska se varmaankaan ei tapahtuisi rauhanomaisesti.
Toivottavasti tällaista ei tulee eteen!
Kiitos kommenttistanne!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Viola, ihmettelyysi on yksinkertainen vastaus, joka selviää omasa virkkeestäsi: "Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Juhani Väänänen korostaa, että heidän tietoonsa tulevat vain ne kaupat, joissa omistajaa vaihtaa kiinteä omaisuus eli käytännössä maa".

Tämä lause luettaneen niin, että kun kiinteistön omistajana on yhtiö, on yhtiön kauppa irtaimen kauppa, eikä sitä ilmoiteta yhtään mihinkään.

Kun ostajana on venäläiseen ja moneen muunmaalaiseenkin tapaan off shore -yhtiö, ei Erkkikään tiedä, kuka on sen takana.

Eli yksinkertaisesti yhtiö-rakenteella hävitetään kansalaisuus ja hävitetään mahdollisuus seurata, kuka todellisuudessa omistaa kiinteistön.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Saksi : "Eli yksinkertaisesti yhtiö-rakenteella hävitetään kansalaisuus ja hävitetään mahdollisuus seurata, kuka todellisuudessa omistaa kiinteistön."
Onko tämä mielestäsi oikein?

Siteeraan taas Imatran kaupungin kiinteistöteknikkoa Kanervoa : "Kaupungilla on aina tiedossa, kuka rakennuksen omistaa, mutta se ei ole sama asia kuin omistajan tavoittaminen tarpeen tullen...Toistaiseksi ylipääsemättömiä ongelmia ei ole tullut sen vuoksi, etteikö ulkomaalaista omistajaa olisi tavoitettu. Hyvin todennäköisesti on, että tulevaisuudessa sellaisiakin tilanteita vastaan tulee".
Kiva kun tulit kommenttoimaan!

Tulikivenkatku ----

Venäläisille on keskeytettävä tonttien myyminen heti, kunnes vastavuoroisuus toteutuu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tulikivenkatku,
miten ajattelisitte käytännössä keskeyttää tonttien myymisen venäläisille. Teidän omanne käskystä ei varmaan "kukkokaan laula", puhumattakaan siitä, että pystyisitte purkamaan EU:n ja ei Eu-maitten keskeistä sopimusta, jonka mukaan toteuutuvat venäläisten kiinteistökaupat Suomessa. Vai olenko väärässä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Joonas Virta,
mielestäni se ei ole "alistumista eikä orjuutta". Ehkä sana "tyytyväinen" sopisi. En tiedä teidän kummankaan, Tuulan ja sinun ikää, mutta itsetäni päättelen, että ihminen varmaan jossain vaiheessa kypsyy siihen ja ymmärtää sen, että periiaatteessa aika vähällä "omistuksella" pärjää tässä maailmassa.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

No pääseehän nyt Sankt Peterburgiin laivalla Helsingistä, tosi hieno risteily ja saa olla maissa ilman viisumia. Ensi kesänä uudestaan, hieno matka, kannattaa katsoa St. Peter Line (http://www.stpeterline.com/).
Pikkusen harmittaa tuo tonttien ostokielto, vaikkei ole edes vielä ajankohtainen. Pitäisi olla samat rajoitukset kummassakin maassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Ryti,
- kiitos linkistä ja positiiviseta kommenttistasi! Noilla mukavilla muistoilla kesäristeilystä pääsee varmaan helposti lumisen talvenkin yli ja ensikesäksi sitten jo reppu valmiina matkaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset