Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kuka puhkaisisi pakkokeinojen maailman Suomen vammaisten ja vanhusten hoidossa?,

  • Juristi Jukka Kumpuvuori puolustaa vammaisten oikeuksia.
    Juristi Jukka Kumpuvuori puolustaa vammaisten oikeuksia.
  • Kuka puhkaisisi pakkokeinojen maailman Suomen vammaisten ja vanhusten hoidossa?,
  • Kuka puhkaisisi pakkokeinojen maailman Suomen vammaisten ja vanhusten hoidossa?,
  • Juristi Jukka Kumpuvuoren toimistolla
    Juristi Jukka Kumpuvuoren toimistolla
  • Kuka puhkaisisi pakkokeinojen maailman Suomen vammaisten ja vanhusten hoidossa?,

jota apulaisoikeusasiamies Paunio vaati jo 1996 ! Pakkokeinojen käytöstä on tullut kielletty puheenaihe  vammaisten ja vanhusten hoidossa?

Kehitysvammaisten asumista käsitellyt keskustelu mediassa keskittyi  vain kehitysvammaisten asuntojen seiniin, pinta-aloihin ja sijoituspaikkoihin. Se mitä tapahtuu  suljettujen ovien takana kauniiden seinien sisällä taitaa olla tabu sekä omaisille että asumispalveluja järjestäville tahoille. Ajankohtaisen kakkosen 12.7 ohjelmassa vilautettiin sitä  pakkokeinojen maailmaa, jossa monet, erityisesti kaikkein vaikeimmin vammaiset ihmiset joutuvat elämään koko elämänsä, josta he eivät pysty tai uskalla edes kertoa.
 Media ei kovin tykkää uutisoida  vaikeavammaisten ihmisten lukitsemisesta, sitomisesta, erityisvaatteista, henkisestä pakottamisesta ja ylilääkitsemisestä, joka on monen puolustuskyvyttömän vaikeavammaisen kohtalo.


Samanlaisia pakkokeinoja käytetään myös vanhustenhuollossa, erilaisin sitein ja vöin sidotaan geriatrituoleihin, sänkyyn, on pupupuvut ja tietysti kemialliset kahleet.. Eräs 92 vuotias mummo kertoi " yöksi naruttamisestaan" eihän se hyvältä tuntunut, mutta kyllä minä kestän, ei saa nostaa meteliä..”

Vanhuspuolella Sirkka-Liisa Kivelä  on vahvasti puuttunut vanhusten ylilääkitsemiseen.Mistä löytyisi vastaava guru kehitysvammaisten ylilääkityksen purkamiseen?

 Ne omaiset jotka ovat puuttuneet tähän pakkokeinojen tai kuten tänä päivänä puhutaan suojatoimenpiteiden maailmaan ovat saaneet porttikiellon palvelukoteihin niin kehitysvammaisten kun vanhustenkin kohdalla. Määrätään erilaisia tapaamisrajoitteita, selitetään että tänään asukas on niin levoton ettei sovi tulla, tai asukas on levoton omaisten käynnin jälkeen, tai asukas ei halua tavata omaisiaan.

Yhteydenotoista AVIin, Valviraan ja EOAeen omainen leimataan vainoharhaiseksi.
Viranomaisedunvalvojajärjestelmän avulla hoitokodit voivat ottaa täyden vallan vammaisen tai vanhuksen "itsenäisestä elämästä". Määräämällä edunvalvoja päättämään päämiehen kaikista sellaisista asioista, joiden merkitystä hän ei ymmärrä, omaiset voidaan sulkea täysin päämiehen elämästä.
Viranomaisedunvalvojilla saattaa olla jopa 300 valvottavaa päämiestä eripuolelta maata, joten he eivät joskus ehdi tavata kertaakaan päämiestään, vaan siirtävät kaiken vallankäytön palvelukodeille. Saa nähdä mihin johtaa vielä Oikeusministeriön aloittama edunvalvonnan ulkoistaminen!?

Nytkin Viranomaisedunvalvonnan ”käsissä” jotkut vammaiset ovat kuin vankiloissa,  mutta vangit onnistuvat kyllä joskus karkaamaan, mutta vammainen ihminen ei pysty siihenkään! .
Vankiloissa pakkokeinot ovat hyvin tarkasti säädeltyjä samoin, omaisten tapaamiset ja puhelimen käyttö. Vammaiselta niin kuin vanhukseltakin voivat riistää tapaamiset omaisten kanssa ja jopa katkaista puhelinyhteydet.

Milloin YK:n kidutuksen vastaisen kohtelun alakomitea tulisi Suomeen tarkastamaan vankiloiden lisäksi kehitysvammaisten ja vanhusten asumisyksiköitä?

Vammaisten omaisten ja tukijoiden keskuudessa on herätelty ajatusta vammaisasioihin perehtyneestä juristikeskuksesta, joka auttaisi vammaisia ja omaisia neuvotteluissa viranomaisten kanssa, tekisi valituksia ja kanteluita ja olisi mukana avustamassa mahdollisissa oikeudenkäynneissä.
Monilla vammais- ja omaisjärjestöillä on omat juristinsa, jotka keskittyvät vain oman ryhmän neuvontaan. Löytyisikö vammais- ja omaisjärjestöiltä yksituumaisuutta keskittää juridinen neuvonta ja tietotaito yhteen juristikeskukseen?


Vammais-ja omaisjärjestöt lahjoittivat yhdessä varat vammaisprofessuurin perustamiseen Helsingin yliopistoon.  Löytyisikö nyt lahjoittajia ja sponsoreita vammaisasioihin perehtyneen juristikeskuksen perustamiseen? Voisiko seuraavaa  yhteisvastuukeräystä tai vaalikeräystä kohdistaa tähän juristikeskukseen?

 Oman henkilökohtaisen tragediani, vammaisen lapsenlapseni ja minun isoäidin toisistamme eristämisen olen tuonut julkisuuteen  esimerkkinä viranomaisten käyttämistä pakkokeinoista, joita samanlaisia kokee moni omainen ja vammainen tänäkin päivänä.
Uusin tapaus on Savosta, jossa 92 vuotias vanhus huostattiin poliisisaattueessa tyttären hoidosta, koska viranomaiset katsoivat vammaisen tyttärentyttären ääntelyn ja koskettelun häiritsevän mummoa. Kukaan ei kysynyt mummon mielipidettä eikä sitä kuinka rakas vammainen lapsenlapsi hänelle on.

Olen saanut nyt tuekseni vammaisten asioihin perehtyneen juristin Jukka Kumpuvuoren neuvottelemaan ja sovittelemaan kunnan, edunvalvojan ja palvelukodin kanssa. Jää nähtäväksi löytyykö vastapuolelta neuvotteluhalua vammaisen lapsenlapseni normaalin ja vapaan elämän palauttamiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Oikeutta ei maassa saa, jos ei sitä itse hanki." Kaikki oikeusasteet on Suomessa varmaankin käyty. Onko valituksia tehty siitä eteenpäin eli EY:n tuomioistuimeen tai muuanne?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo,
kaikki asteet Suomessa on käyty läpi! Virkakoneiston betonimuuri on rakennettu isoäidin ja lapsenlapsen väliin! MIKSI? Ketä tai mitä suojelee virkavalta tässä meidän tapauksessamme?, jossa valhe ja epäoikeudenmukaisuus voitti!? Eli, ei oikeutta maassa saa, vaikka kaikin voimin yritin "itse sitä hankia"!
Kiitos kun olet seurannut ja kommentoinut taisteluani lapsenlapseni puolesta!
Jatkan kuitenkin vielä taistelua, vaikkei valon pilkkua pimeässä tunneliissa näy!

Jouni Haimi

Niinpä viola voit toki jatkaa tuota ataistalua mutta ihan turhaa se on jo silläkin perusteella että et ole mikään osapuoli tuossa lapsenlapsesi jutussa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouni Haimi,
miten niin en ole "osapuoli tuossa lapsenlapsesi jutussa?
Eikö perhesiteet mitään tarkoita tässä maassa?, vaikka lakikin puoltaa niitä! Lapsenlapseni on orpo ja olen hänelle ainoa lähin perhenjäsen ja linnki hänen "entiseen elämään"! Häneltä on riistetty oikeus menneisyyteen, häneltä on riistetty oikeus omaan kielen ja kultuuriin, jonka "lähettiläs" isoäiti olisi. Häneltä on riistetty vapaus tavata Viola-mammaa! Olen ollut 27 vuotta hänen rinnallan, kunnes täällä Kaakkois-kulmilla yksityinen toimintakeskus päätti erottaa meidät julmalla tavalla valhellisin väittein ja perättömän ilmiannon perustella!

En tietenkään voita korruptioitunutta keskenään virkavaltaa ei kukaan halua pilata suhteita yhden vammaisen ja hänen mummonsa takia, mutta rakkaan lapsenlapseni takia olen tuonut esille kasvoni ja nimeni ja vetään asiaa julkisuuteen niin kauan kuin henkini pitää!
Jos minä en voita, niin saa Suomi olla sitten ylpeä että nujersivat kuitenkin yhtesvoimin tuon tyytymättömän mummon!
Kiitos kun vaivautuit kommentoimaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset