Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko humalaista kansaa helpompi hallita?

Näin ainakin totesi 1700-luvulla Venäjän Keisarinna  Katarina Suuri. Tästä muistuttaa meille Mikko Vienonen, joka on viettänyt  kahdeksan vuotta Moskovassa Maailman terveysjärjestön WHO:n Venäjä-johtajana. 

Siitä kerrotaan Etelä-Saimaa lehdessä artikkelissa  ”Kuka juo iloonsa, kuka suruunsa” (22 kesäkuuta 2011 Outi Salovaara).

Kirjoituksessa käsitellään alkoholin käyttöä Venäjällä ja siitä seurauksena lyhyttä miesten keski-ikää. Venäläismies kuolee nuorena. Miesten odotettavissa oleva elinikä on Venäjällä 61 vuotta, eli alempi kuin esimerkiksi Bangladeshissa , Jemenissä tai Tadzhikistanissa. Vain 42prosenttia Venäjän nyt 24-vuotiasta miehistä elää todennäkäisesti 60-vuotiaiksi. 

Alkoholista tuli Venäjällä vielä suurempi ongelma kuin Suomessa, kirjoittaaa Salovaara. Kirjoituksen mukaan hän on käynyt Venäjällä ja haastatellut sielä ihmisiä. Jokaista kansalaista kohti Venäjällä kulutetaan 16-18 litraa puhdasta alkoholia joka vuosi. Suomessa vastaava luku on noin 12 litraa.  

Erityisesti Venäjällä on kasvanut oluen kulutus. Venäjällä olut on vahvempaa kuin Suomessa . Sitä juodaan lähes kuin mehua, eikä olutta edes mielletä alkoholiksi. Lainsäädännössäkin olut on ollut ruokaa eikä alkoholia. Sen vuoksi sitä on voinut mainostaa ja myydä sangen vapaasti. 

Kuolemaan johtavien liikenneonnettomuksien määrässä Venäjä on maailman huippua. Monen kolarin syntipukki on rattijuoppo.

Väestömäärään suhteutettuna Venäjällä kuolee liikeenneonnettomuksissa kolminkertaisesti ja autojen määrään suhteutettuna kuusinkertaisesti ihmisia Suomeen verrattuna… 

Alkoholin kiroista kertovat faktat. Karjalan tasavallassa Suomen naapurissa miesten eliniänodote oli vuonna 2008 vain 55 vuotta kehitysmaatasolla. Koko maassa miesten eliniänodote on 62 vuotta, 14 vuotta vähemmän kuin Suomessa.  

Joka viidennen kuolemantapauksen syynä on alkoholi. Etenkin nuoret venäläismiehet kuolevat suhteettoman usein tapaturmaisesti ja väkivaltaisesti esimerkiksi suoriin alkoholimyrkytyksiin. 

Alkoholikustannusten arvioidaan jo nyt syövän neljä prosenttia Venäjän bruttokansantuottesta.Kuolleisuus ylittää syntyvyyden, ja väestö vähenee joka vuosi 600 000-700 000 hengellä. 

Kirjoituksessa Outi Salovaara mainitsee,..jo eläkkeelle siirtynyt Vienonen on edelleen  sosiaali- ja terveysministeriön Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuus –hankkeessa  Venäjä-asiantuntIjana. 

Vienosen mukaan venäläisten kyky tunnistaa alkoholi ongelmaksi on erityisen heikko. Ongelma on vasta alkoholismi, johon ihmiset omaa syytään ja heikkouttaan ajautuvat…

Vienosen mukaan Venäjän presidentin kansliassa on vihdoin ymmärretty alkoholi todelliseksi kansakuntaa syöväksi vitsaukseksi. Venäjällä on esimerkiksi perustettu terveyskeskuksia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi. Myös ortodoksikirkko on esintynyt alkoholismin vastustajana. –mutta mikään ei auta, jos alkoholin hinta ei nouse.  Se on liian halpaa, sanoo Vienonen.

 Alkoholi on Venäjällä miljardibisnes, eikä sen suitsiminen  esimerkikisi hintoja nostamalla ole helppo tehtävä. Taustalla voi olla myös  jo Katarina Suuren ajoilta periytyneet totuudet. Keisarinna totesi 1700-luvulla, että humalaista kansaa on helpompi hallita. Tosin kieltämättä sama ajatus on tullut mieleen Suomessakin, heittää Vienonen. ",

Näin siis, Venäjällä. Kuitenkin Suomessa käytetään 12 litraa vuodessa puhdasta alkoholia jokaista kansalaista kohti, eli litra kuukaudessa.

Onko se paljon vai vähän? Ja kuinka paljon lienee Juhannuksena kulunut viinaa, kun uutisista voimme jo lukea todennäköisesti viinan aiheuttamista onnettomiksista. Ja pystyykö suomalainen tunnistamaan alkoholin ongelmaksi ennen kuin akoholisoituu?  

YLEn mukaan Juhannuksena on sattunut kaksi hukkumistapausta, yksi puukotus, yksi kuolonuhrin vaatinut liikenneonnettomuus sekä yksi tulipalokuolema.

.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

S S

Minulla juhannuksena ei ole kulunut lainkaan alkoholia ja minä olen vaikeasti hallittavissa. Ainakin minua ja minun kavereitani (jotka myös vaikuttivat olevan selvin päin) seurasi kokonainen maija eilen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En minäkään kuluttanut alkoholia lainkaan juhannuksena ja en muutenkaan kuluta, en edes paljon Venäjälläkään ja olen myös "vaikeasti hallittavissa", joten sen "yhden litran puhdasta alkoholia" juo joku muu minun puolesta. Kävin kuitenkin eilen juhlimassa juhannuskokolla ja sää oli mitä ihanampi myrskyvaroituksista huolimatta, joka taisi tullakin tänään tänne Kaakkois-kulmille.

Henri Lentonen

Tervehdys,

on tosiaan totta, että humalainen ihminen on kuin lapsi. Ehkä on hyvä olla kuin lapsi aina välillä, mutta alkoholismi on kyllä sairaus: silloin ihminen on riippuvainen alkoholista ja käyttää sitä sairaalloisia määriä.

Suomessa pitäisi sulkea alkot, jos haluaa viinaa niin sitten tekee itse. Tämä vähentäisi huomattavasti väkivaltarikoksia ja tekisi muutenkin ihmisistä fiksumpia.

Ihminen ei tarvitse alkoholia, monet ihmiset juvoat koska ovat turhautuneita ja surullisia, tämä yhteiskunta ei oikeasti ole yhteinen: se on vain yhteinen niille, ketkä suostuvat pelaamaan sääntöjen mukaan. Mutta miksi sääntönä pitää esim. olla, että vaaraton perinnekasvimme hamppu on kielletty "lailla" ja vaarallinen viinapiru suorastaan ajetaan meidän jokaisen elämäämme?

- Kiltamestari

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Henri Risti: " Suomessa pitäisi sulkea alkot, jos haluaa viinaa niin sitten tekee itse. Tämä vähentäisi huomattavasti väkivaltarikoksia ja tekisi muutenkin ihmisistä fiksumpia.",
- ehkä olisikin "hyvä", että jokainen keittäisi omaan maun mukaan "alkoholisoppaansa" ja olisi vastuussa siitä itse. Tämä on tietenkin vitsi, vaikka ei näin vakavasta asiasta sovi vitsailla. Olen nähnyt monen alkoholismiin sortuneen tuhoutuneen elämän jopa lähipiirissänikin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin, olikin mielessäni, että olit kirjoittanut, mutta satuin lukemaan Etelää-Saimaa ja YLE:n tilastot uhreista tulivat tietoon,joten halusin tuoda aiheen esille...Hyvää Juhannusta!

Harri Räsänen

Huumattu kansa on helpompi hallita. Huumauksen keinot ovat moninaiset. Alkoholilla ja huumeilla tapahtuvan hallinnan huono puoli on siinä että kansa tuhoutuu eikä kansasta voi enää ottaa kaikkea irti.
Uskonnon avulla tapahtuva hallinta on tehokkaampaa. Kun kansa saadaan uskomaan johonkin hankkeeseen on lopputulos hallitsijan kannalta toivottu ja kansaa voidaan käyttää yhä uudelleen hallitsijan eduksi.
Nykyajan hallintakeino on käyttää televisiota ja muuta mediaa kansan hämäämiseksi ja hölmistyttämiseksi. Media onkin täynnä kaikenlaista hömppää. Internetistä on onneksi muodostunut keino potkaista hallitsijaa persaukseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen : "Uskonnon avulla tapahtuva hallinta on tehokkaampaa",

- uskonto voi olla "jumalaan uskominen" tai vaikka "kommunismiin uskominen", ehkä Neuvostoliitossa sen takia kirkko erotettiin valtiosta, ettei se "häiritsisi" ihmisten uskomusta kommunismiin. Olikin sanottu meille, että kirkko "huumaa ihmisia", joten eroon siitä..

Jari Vuorinen

Suomessa alkoholin hintaa alennettiin v.2004 rajusti.Seurauksena agressiivinen käytös perheissä lisääntyi ja alkoholikuolemat lähtivät hurjaan nousuun.Todella hurjaan.

Ei edes presidenttimme Tarja Halonen sanonut poikkipuolista sanaa moiseen hulluuteen vaikka arvojohtaja onkin.Näemmä hänelle kansan raittius ei olekaan mikään arvo.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jari Vuorinen: " Suomessa alkoholin hintaa alennettiin v.2004 rajusti",
- miksi ihmeessä? En ole seurannut näitä juttuja silloin, olin vasta muuttanut Suomeen, mutta mikä ajatus siinä lienee ollutkaan?
Sehän tietenkin lisää alkoholin käyttöä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset