Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

22 июня ровно в 4 часа Киев бомбили, нам обьявили, что началася война. ..

  • 22 июня ровно в 4 часа Киев бомбили, нам обьявили, что началася война. ..
  • 22 июня ровно в 4 часа Киев бомбили, нам обьявили, что началася война. ..
  • 22 июня ровно в 4 часа Киев бомбили, нам обьявили, что началася война. ..

22 kesäkuuta  vuonna 1941 tasa klo 4 aamulla Kijova pommitettiin ja meille ilmoitettiin, että alkoi sota.


Alkoi pitkä Suuri Isänmaallinen sota 1941- 45 Neuvostoliitossa.

Saksalaisten hyökkäys alkoi Ukrainaan, mutta pian se oli myös pohjoisessa, jolloin saksalaiset ja suomalaiset joukot liittoutuneena hyökkäsivät kotiseuduillemme. Me asuimme Pohjoisinkerissä, Lempaalan kunnassa ja olimme jäädä sodan jalkoihin, joten evakuonti alkoi,  myöhemmin sain tietää, että se oli 6 syyskuuta 1941 ja muistaakseni 9 syyskuuta Leningrad oli piiritetty.

 Mitä se sota toi pienelle ihmiselle  ja meidän perheellemme? Pikkuveli syntyi samana aamuna kun alkoi sota. Äitini vauva sylissä sairaalasta, isäpuoli sotaan... Pian tuli käsky kaikki avoautoihin ja mukaan ei saanut mitään paitsi asiapapereita ja lapset sylissä…Se mitä itse muistan, että äitini sai kuitenkin pienen vauvan kanssa paikan henkilöautossa jossa minäkin olin aivan tukehtua, koska se oli täpötäynnä ja muistan kuinka pahaolo tuli siitä ahtaudesta ja auto kulki vielä epätasaista metsätietä. Kaikilla oli hirveä hätä ja se tietenkin heijastui lapsiin, joten minä muistan vielä sen 5 ja puolivotiaan kauhun, joka tuli vielä vastaan kun saavuimme vesistön rantaan ja ihmisiä lastattiin proomuihIn..

Kaksi proomua ihmisineen lähtivät rannasta ja lentokoneet hyökkäsivät ja pommittivat ne molemmat proomut! Lastut lensivät vaan ja yksi koira ui rantaan. Meidät oli lastattu kolmanteen proomuun ja minua pelotti kovasti astua sinne, joten kaikin voimin pyrin jäämään rantaan, mutta Amalia tätini, joka piti minusta huolta kuitenkin sai minut sinne proomuun. Muistan, että tämän proomun oli käsketty lähtemään yöllä, ettei pommittajat näkisi ja oli kielletty jopa tulitikun sytyttäminen.

Meidän koko suku oli samassa proomuussa, isoisä ja isoätipuoli ja heidän yhdeksän lasta, vaikka äidilläni oli jo oma perhe, mutta koko suku kuitenkin olimme yhdessä, Kun proomu oli lähtenyt liikkeelle, niin isoisä pyysi koko suvun  käymään hänen ympärilleen ja laittaa päät yhteen siltä varalta, että jos pommi iskee, niin kaikki kuolemme yhdessä. Isoisä rukoili ja varmaan kaikki muutkin.Oli tosi pelottavaa, mutta pääsimme toiseen rantaan ja meidät lastattiin junaan pommituksen alla ja matka jatkui kohti Udmurttiaa.. 

Sodan ja evakkomatkan ja  koko elämänmuutoksen siitä kokeneena ihmettelenkin täällä Imatralla sitä, että täällä ”elvytetään” hauskanpidoksi Hitlerin ja Mannerheimin tapaaminen vuonna 1942, jolloin natsisaksan sotapäällIkkö Hitler saapui Imatran Immolaan onnittelemaan Marsalka Mannerheimia hänen syntymäpäivän johdosta.

4.6.2011 Imatralla osallistuin Mannerheimin syntymäpäivän johdosta  Suomen puolustusvoimien liputus päivän juhlaan  ja siinä muitten ohjelmien oheella  esitettiin  näitten kahden Hitlerin (näyttelija Kari Kinnari) ja Mannerheim (Pekka Räty) tapaaminen. En ole ennen kuullut näitten kahden sotapäälikön puheita, mutta kuullosti, että ne olivat samat, joita lausuttiin silloin tapaamisessa vuonna 1942.

Hämmästelin vähän tätä näytelmää näissä juhlissa. Historiallinen kuvaelma, jossa näin korkeatasoiset persoonat tuntui kiinnostavan  kovasti katsojia. Heitä kuvattiin ja katsojat pyrkivät kuvauttamaan itsensä ”sotaherrojen” seurassa 

Minäkin ”onnistuin” pääsemään kuvaan, joten tein aikamatkaa   ajatuksissani niihin tapahtumiin, jolloin Hitler oli onnistunut saamaan sopimuksen Stalinin kanssa  ja hyökkäsi kuitenkin sotaa ilmoittamatta  ja rikkomalla sopimusta  Neuvostoliittoon ja sitten solmi  sopimuksen Suomenkin kanssa, että sai hyökkäysrintaman Neuvostoliittoa vastaan…

Nämä ihmiskunnan traagiset tapahtumat palasivat mieleeni 70 vuoden takaa,  joten yritin tässä  tehdä pienen kirjoituksen lapsen muistoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Hunnit murskattiin lopulta onneksi, Viola, mutta paljon pahaa ja murhetta ehtivät saatanat saada aikaan.

Pertti Väänänen

Joo mutta mongoolit saivat Itäeuroopan valtaansa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen,
- mongoolin ikasta on niin pitkä matka tähän päivään, etten osaisi lähteä edes aikamatkalle. Sallitteko kysyä miksi teille tulivat mongoolit mieleen? Julmiahan nekin olivat ja Чингисхан taisi olla hyvänä mallina siinä.

Pertti Väänänen

Kyse ei ole missään nimessä mongoleista geneettisessä mielessä, vaan nyky Venäjää ja myöskin mennyttä Neuvostoliittoa voidaan pitää menneiden mongoolivaltakuntien perillisinä.

Mongolithan yhdistivät ensi kertaa tunnetun historian aikana Venäjän ydinalueet yhdeksi valtioksi. Moskovan ruhtinaskunta, josta Vennäjä sitten muodostui oli mongolien vasalli.

Tietty mongolinen (eli aasialainen) ajattelutapa leimaa edelleenkin tiettyjä ilmiöitä venänäläisessa kultturissa. Esim. Ihmiselämän ja yksilön oikeuksien kunnioitaminenhan ei ole ollut kovin korkeassa kursissa Venäjällä.

Niinhän myös Suomen vaakunassa lännen suoralla miekalla varustettu leijona tallaa jalkoihinsa idän käyrän sapelin, jota lienevät mongolit ja kasakat käyttäneet.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Teemu Roni,
-sotatoimet, missä päin maailmaa ne ovatkaan, saavat aikaan aina paljon pahaa ja siviiliväestökin kärsii sodan jaloissa, puhumattakaan taisteluissa kaatuneita ja haavoittuneita sotilaita. Toivottavasti rauha säilyy nyt pidemmän ajan.

Markus Lehtipuu

Meillä alkoi sota jo 30.11.1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

Tavallaan Saksan hyökkäys oli oikein: saivat neuvostoroistot tuta, millaista on joutua hyökkäyksen kohteeksi.

Stalin aloitti sodat. Onneksi se roisto mätänee haudassaan.

Sitä paitsi Violan kannattaa muistaa, että Lenin ym roistot julkistivat ohjelmansa: "Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen" jo 1910-luvulla. Ja se "yhteen liittyminen" oli tapahtuva VÄKIVALTAISESTI. Niin myös Suomessa, 1918.

VAIN SIKSI tuli Saksassa valtaan kommunisminvastainen kansallissosialistinen puolue. VAIN SIKSI.

Syyllinen oli Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Vetäkää johtopäätökset: palauttakaa Suomen alueet, pyytäkää anteeksi etnistä puhdistusta ja ALKAKAA KÄYTTÄYTYÄ IHMISIKSI!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu,
- "puhut" minulle niin kuin minä olisin se Venäjä tai ainakin sen edustaja, jota en ole, joten en otaa vastuutakaan mistään..jota ne "roistot" tekivät? Ketä muuten ne roistot ovat? Sotilaita rintamalla, niin kuin Suomenkin puoleella käskystä lähteneet taistelemaan. Pitäisikin sanoa "se roisto", joka kuitenkin jo "mätänee haudassaan".
.."Jos olis valtaa, niin kuin on mieli",niin palauttaisin sinulle ilomielin sen Karjalan ja muut alueet..Ollammehan ihmisiksi..?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos olet Lempaalasta, niin senhän naapurikuntia ovat Kivennapa ja Rautu. Miten sielläpäin suhtauduttiin siihen, että suomalaiset työnnettiin talvisodassa pois tuolta alueelta, jota he eivät olleet saaneet hyökkäämällä, vaan laillisesti Tarton rauhansopimuksessa 1920 suuriruhtinaskunnan aikaisen rajan pohjalta?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikko Nummelin,
- olen syntyperäisiin Lempaalan kunnasta Oinalan kylästä, mutten voi mitenkään tietää miten sielläpäin ja silloin suhtauduttiin asiaan, josta kerrotte, koska jouduin sieltä alaikäisenä evakkoon ja en koskaan palaannut takaisiin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kertomani asianlaita on erittäin tärkeä Suomen, suomalaisten ja koko maailmanhistorian kannalta. Ymmärrän hyvin, jos Stalinin Neuvostoliitossa ei ole saanut tietoa edes 20 kilometrin päässä tapahtuvista asioista totuudenmukaisesti. Tämän perusteella ymmärrän, että blogikirjoituksesi ei ole lähtöisin ilkeämielisyydestä, vaan historiallisten tosiasioiden tietämättömyydestä. Suomen oikeudenmukainen raja kulkee alkuperäisen kotipitäjäsi kupeessa, kotipitäjäsi tosin kuuluessa Venäjään, eikä nykyisen kotikaupunkisi ja Enson tehtaiden välissä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikko Nummelin,
- tosiasia on, että esimerkiksi Talvisodan alkamisestakin meille oli kerrottu varmaan ihan koulukirjoissakin erilainen versio, mitä se todellisuudessa oli...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset