Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Biometriset oleskelulupakortit otetaan käyttöön 1. tammikuuta 2012.

Näin kertoo Sisäasiainministeriö tiedotteessaan 9.6.2011.Biometriset oleskelulupakortit käyttöön ensi vuoden alussa09.06.2011

 

 

Hallitus esitti tänään 9.6. ulkomaalaislain ja siihen liittyvien lakien muuttamista siten, että biometriset oleskelulupakortit voidaan ottaa käyttöön ensi vuoden alussa. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna. Biometristen oleskelulupakorttien käyttöönotto perustuu EU-asetukseen, joka edellyttää biometrisiä tunnisteita oleskelulupiin. Biometriset oleskelulupakortit otetaan käyttöön 1. tammikuuta 2012.

Oleskelulupakortin sirulle sisällytetään biometrisinä tunnisteina kasvokuva ja kaksi sormenjälkikuvaa. Kaikilta oleskelulupaa hakevilta otetaan jatkossa hakemusta jätettäessä sormenjäljet, jotka talletetaan ulkomaalaisrekisteriin. Oleskelulupahakemuksen voi siis jatkossa jättää vain hakija itse.

Biometristen oleskelulupakorttien käyttöönotolla pyritään estämään oleskelulupiin liittyviä väärinkäytöksiä luomalla nykyistä luotettavampi yhteys oleskeluluvan ja sen haltijan välille. Suomessa on otettu passin, muukalaispassin ja pakolaisen matkustusasiakirjan hakijalta sormenjäljet kesäkuusta 2009 alkaen. Oleskelulupia varten otettavien biometristen tunnisteiden osalta noudatetaan pääosin samoja ratkaisuja kuin passeissa.

Lisätietoja: ylitarkastaja Elina Setälä, 071 878 8606, lainsäädäntöneuvos Jutta Gras, 071 878 8658Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

... Oleskelulupahakemuksen voi siis jatkossa jättää vain hakija itse.",
- ihmetyttää, että oliko sitten tähän asti ollut mahdollisuus, että oleslkelulupahakemuksen olisi voinut tehdä joku muu kuin itse hakija?

Esa Mattila

On. Aiemmin esim. täällä asuva somaliasta saapunut uussuomalainen on voinut jättää oleskelulupahakemuksen esim. "lapsensa" tai "äitinsä" puolesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mielestäni tämä on todella hölmöä!, että jonkun puolesta voi ottaa vastaan oleskelulupahakemuksen. Se ei ole hölmöä niitten kohdalla, jotka jättivät niitä hakemuksia! Lieneekö tämä ollut ihan laillista, vai tekivätkö virkamiehet jostain erityissyystä "palveluja" uussuomalaisille..?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Jonkinlaista varmennusta tämä kai tarkoittaa.
Tarkistin oman passini, se ei ole biometrinen ollenkaan. Voimassa vuoteen 2014. Kai sillä pääsee maasta pois ja takaisin?

Yleensä matkoilla juuri Suomesta lähteminen on ollut kaikkein tylsintä. Passintarkastaja, poliisi, katsoo tiukasti silmiin että minä olen juuri minä, enkä mikään terroristi. Kun taas tulee takaisin, se on moi vaan.

Viimeksi Lontoossa kun kävin, siellä oli noin miljoona ihmistä jonottamassa passintarkastukseen, ja varmaan monta miljoonaa ihmistä Lontooseen pyrkimässä.
Kysyin tältä virkahenkilöltä, mistä löydän matkalaukkuni. Sain häneltä erittäin ystävällisen vastauksen.
Sama palatessa. Kysyin, näytänkö itseltäni passikuvassa. - No joo, melkein.
Venäjän rajalla ollaan töykeitä yleensä aina, mennen tullen.

Miten tämä biometrinen passi vaikuttaa sinun elämääsi, Viola?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marja Saraskari,
- minun passini on just poliisissa ja maanantaina saan sen, jouduin sen uusimaan ja minulta ottivat tietenkin ne sormen jäljet, "tarjosin" varpaistakin, mutteivät halunneet..(:-)!vitsi.. joten en tiedä vielä miten se käy vaikuttamaan vai käykö vaikuttamaan ollenkaan jos lähden ylittämään rajaa..voin kertoa myöhemmin kokemuksistani..
Kiitos kommenttistasi ja,.. kesänlämpöä riittää Suomessakin!
ps. Venäjän rajalla minultakin pyysivät kerran ottamaan silmälasit pois, koska en ollut sen näköinen, niin kuin piti olla..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset