Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Punkit elävät kyllä kauemmin kuin ihmiskunta,

näin Uutisvuoksen lehtikirjoituksen mukaan ( 24.5.20011 Olli-Pekka Härmä) toteaa Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin infektioylilääkäri  Pekka Suomalainen. Lehti muistuttaa meille punkkikauden alkamisesta otsikolla ”Punkkikausi on taas päällä”  

 Säät lämpenevät ja houkutus kevyesti pukeutumiseen kasvaa. Heinikoissa viihtyvät myös punkit eli puutiaiset. Punkkikausi kestää Suomessa huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun. Ylireagointiin ei kuitenkaan ole tarvetta, punkit kuuluvat luontoon.

Punkkien määrää on vaikea, jos ei mahdotonta, ennakoida. Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen arvioi kylmän talven karsineen punkkimäärää, toisaalta lumi, joka suojaa myös punkkeja satoi aikaisin. 

Puutiaisista puhutaan ja niitä pelätäänkin paljon. Pekka Suomalaisen mukaan puutiaisiin suhtaudutaan pelokkaasti, joskus jopa hysteerisesti. – Ihmisissä elää syvällä oleva ötökkäpelko. Punkkeja on aina ollut ja tulee olemaan. Punkit elävät kyllä kauemmin kuin ihmiskunta, Suomalainen toteaa.  

Hänen mukaansa pelko puutiaisia kohtaan on lieventynyt viime vuosien aikana. Asia kiinnostaa ihmisiä ja he ottavat asioista omatoimisesti selvää..myös terveyskeskuslääkäreiden ammattitaito on kohentunut, punkinpuremien osalta oireet osataan tunnistaa entistä paremmin…

Punkkien puremasta voi saada bakteeriperäisen borrellioosin. Yleensä borrelioosi näkyy ihon punoituksena, rengasmaisena ihottumana. – Jos punkin pureaman jälkeinen ympäröivän ihon punoitus kestää yli viisi päivää ja on halkaisintaan suurempi kuin viisi senttiä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Toinen punkista saatava tauti on virusperäinen puutiaisaivokuume, joka on harvinainen tauti Suomessa. Se voi kuitenkin tarttua ja  vieläpä hyvin lyhyessä ajassa, jonka punkki ihmisen iholla viettää. Osa saattaa sairastaa puutiaisaivokuumeen tietämättäänkin, jos oireina ovat ainoastaan päänsärky ja kuumeilu…

Imatralla vierailleeseen punkkibussiin oli useamman kymmennen ihmisen jono manantaina ( 23.5.2011).

 

- Ei ole niin viaton tuo pieni ötökkä, joten täytyy varoa!

Linkitän tähän Puhenvuorosta samanlaiseen aiheeseen liittyvä kirjoitukseni 26.7.2010 kommentteineen.

 http://viovio.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/26/ovatko-uskomukset-punkeista-silkkaa-huuhaata/#comments

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Siisrsin tänne kommentin aiheesta blogistani 26.7.2010. Siellä on mielestäni mielenkiintoisia kommentteja, esim., lääkäri Antti Liikkasen.

26.7.2010 16:47 Antti Liikkanen
Punkin suolessaan kantama borrelioosi tarttuu, jos punkki ehtii oksentaa tekemäänsä haavaumaan (1-4 tuntia puremasta).

Borrelioosi ei aina parane, vaikka antibioottihoito aloitettaisiin ihottuma-vaiheessa: spirogeetta voi olla antibioottia vastaan vastustuskykyinen tai sitkeähenkisempi.

Itse borrelioosi ei ole spirogeetan jyrsintää vaan elimistön voimakas vastareaktio spirogeetalle lihakset, nivelet jne.

Näin ollen olisin punkkien suhteen aika tarkka Kemiä myöten.

Punkin aiheuttama enkefaliitti (aivotulehdus) tarttuu heti eli siinä ei punkkisulkeisista ole mitään apua. Ensimmäiset endemiat todettiin Kumlingessa (Ahvenanmaa) ja Uukuniemellä (Etelä-Karjala).
Nyt tuota virusta on löydetty endeemisenä Simoa myöten - paikkakunnittain.

Valtaosassa punkkeja ei ole sen paremmin borrelioosi-spirogeettaa kuin enkefaliitti-virustakaan.

Spirogeetta on muuten sellainen "pöpö", jonka sukulainen aiheuttaa aiemmin niin kohtalokkaan lues- eli kuppataudin. Siis ei varsinaisesti bakteeeri eikä virus vaan sinne päin.

Tavallisin neuvo on se, että suojaa ihonsa (jalat ja kädet) liikkuessaan punkki-altteilla alueille metsässä (marjassa, sienessä, metsästämässä tai muuten vaan).

Itse sain punkinpureman viimeksi Virossa (Saarenmaa) asutun talon ruohikosta, mutta onneksi ei ihottumaa tai enkefaliittia ilmestynyt.

ps. Vaikka Hallitusneuvottelut menivät umpisolmuun, olisi kuitenkin hyvää muistaa punkkien olemisesta ja olla tarkkana niitten suhteen.
Mukavaa kesää kaikille ilman punkkien puremista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset