Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Uusi kansalaisuuslaki voimaan syyskuun alussa

Uusi kansalaisuuslaki voimaan syyskuun alussa.19.05.2011

 Sisäasiainministeriön tiedote. 

Kansalaisuuslaki muuttuu syyskuun alussa. Kansalaisuuteen edellytettävä asumisaika on viisi vuotta, kun kyse on yhtäjaksoisesta asumisesta Suomessa. Lisäksi kansalaisuuden voi jatkossa saada neljän vuoden Suomessa asumisen jälkeen, jos henkilö osoittaa osaavansa hyvin suomen tai ruotsin kielen. Valtioneuvosto esitti lain vahvistamista tänään 19.5. ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna. Lain tavoitteena on parantaa Suomessa asuvien ulkomaalaisten yhteiskunnallista kuuluvuutta ja kotoutumista.  

Puolet Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla oleskellusta ajasta lasketaan mukaan kansalaisuuteen edellytettävään asumisaikaan. Laissa on selkeät säännökset kielitaitoedellytyksistä ja siitä tehtävistä poikkeuksista.  

Kansalaisuuden saamisen edellytys on nuhteettomuus, josta on nyt uudessa laissa säädetty aiempaa yksityiskohtaisemmin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rikoksiin syyllistyneelle ei myönnetä kansalaisuutta tai se myönnetään vasta odotusajan jälkeen.   

Entinen Suomen kansalainen voi jatkossa saada kansalaisuuden ilmoitusmenettelyllä riippumatta siitä, asuuko hän Suomessa vai ulkomailla.  

Lisätietoja kansalaisuuslaista: www.intermin.fi/suomi/kansalaisuuslaki

Lisätietoja: ylitarkastaja Sonja Hämäläinen, 071 878 8636

Tämä tiedote myös asiasta kiinnostuneille.

Mielestäni tuo on tärkeä, että kansalaisuuden saaminen edellyttää nuhteettomuutta, mutta mitä tarkoittaa tuo odotusaika ja kuinka pitkä se voi olla?  Mutta "palkitaan" myös ahkeruutta, eli saa hakea kansalaisuutta neljän vuoden asumisen jälkeen, jos henkilö osoittaa osaavansa hyvin suomen tai ruotsin kielen. Käytännössä tiedän, että kansalaisuuden hakeminen ei tarkoita vielä kansalaisuuden saamista, koska päätöstä saa odottaa todennäköisesti ainakin pari vuotta.. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Antti-Pekka Mustonen

Minulla on serkussarjassamme vieraassa maassa asuttu 70-luvulta lähtien (mm. USA, Saksa, Ruotsi), MUTTA kansalaisuutta ei ole tullut kenellekään mieleen vaihtaa.

Maassa on eletty kyllä maan tavalla; on avioiduttu paikallisen kanssa, yksi eronnutkin, on perhe, hankittu autot ja asunnot, virkavallan kanssa on asiat kunnossa ja leipää on jatkunut pöydässä, kiitos Taivaan Isälle.

Ehkä se johtuu ylpeydestä omasta suomalaisuudesta. - Siksi ymmärrän sen (= Suomen kansalaisuuden) olevan tavoitteena tänne muuttaneillakin. Kuka se nyt haluaisi olla r...

terv. Tynkä-Karjalan Antti

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen,
-ehkä, tai varmaankin, on turvallisempaa olla sen maan kansalainen, jossa asut..minusta tuntui siltä, että Suomessa virkavallan kanssa asiat eivät olleetkaan niin "turvallisesti" kunnossa..,joten piti lähteä vaihtamaan kansalaisuutta ja kun pidin itseäni vielä "suomalaisena", niin halusin olla Suomen maan kansalainen, mutta ei se taitanut muuttaa mitään viranomaisten silmissä...eikä muuttanut minun identiteettia miksikään muuksi..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset