Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Onko ruotsinkielinen televisio rohkeampi puuttumaan vähemmistöjen ihmisoikeusloukkauksiin ja väärinkäytöksiin?

Spotlight ohjelma ( 12.5.2011) nosti taas kerran esille vanhusten ylilääkityksen ja psyykenlääkkeiden liikakäytön.


Ohjemassa haastateltiin 93 v Edit-rouvaa, joka oli vuodessa päässyt irti 11 psyykenlääkkeestä, joita hänelle oli 10 vuoden aikana määrätty. Riippuvuutta aiheuttavaa Temestaa hänelle oli syötetty 8 vuoden ajan.

Ohjelmassa tuli ilmi, että lääketeollisuuden julkaisema Pharmaca Fennica on useimmiten se lähde, josta lääkärit etsivät tietonsa lääkkeistä ja niiden vaikutuksista. Lääketeollisuuden tarkoitus on myydä mahdollisimman paljon lääkkeitä, joita sitten tuo  Pharmaca-opuksen ja lääkeesittelyiden avulla saadan lääkärit määräämään.

Ohjelmassa esiintyneet Farmasian asiantuntijat pitivät tilannetta vaarallisena, kun edellisen psyykenlääkkeen sivuvaikutuksia lääkitään seuraavalla.

Iäkkäiden lääkityksen tietokantaan on kerätty erityisesti ne lääkkeet, jotka eivät sovi ikäihmisille ja muistisairaille, silti esim antihistamiini Ataraxia edelleen määrätään, joka farmasian ammattilaisen mukaan jo pieninä annoksina voi aiheuttaa mustihäiriöitä ja sekavuutta. Tätä lääkettä oli ohjelmaan saatu toinen lääkäri jopa puolustamaan.

Unilääkkeitä ohjelmassa haastateltu hoitaja piti useimmten turhina, farmasian ammattilaisen mielestä, henkilökuntaa on yleensä riittävästi vanhusten hoitolaitoksissa, mutta psyykenlääkkeiden sivuvaikutusten seuraukset vanhuksissa työllistävät hoitohenkilökuntaa ylenmäärin.

Vanhusten ylilääkitys on ollut yleensä tabu, oman 98 v äitini kohdalla olen joutunut taistelemaan häneltä psyykenlääkityksen pois, silti pesupäivinä tuntuu, että hänelle on annettu rauhoittavaa, kun hän valittaa, että pää on ihan sekaisin.

Kehitysvammahuollossa vammaisten asiakkaiden psyykenlääkitys on sellainen tabu, josta ei saisi ollenkaan puhua. Olen itse joutunut  käymään kovan tien, puututtuani vammaisen lapsenlapseni lääkitykseen ja kysellessäni kuinka paljon hänelle annetaan rauhoittavaa diapamia. Näitä kyselyjä joudun edelleen maksamaan,  luultavasti kostoksi en ole saanut tavata lapsenlastani nyt 1½ vuoteen,. en tiedä millaisessa kunnossa hän on, kukaan ulkopuolinen ystävä tai tuttava ei ole päässyt häntä tapaamaan.

Tiedän, että  bentsodiatsepiinit ovat vaaraallisia ja aiheuttavat nopeasti lääkeriippuvuutta, mutta niistä puhuminenkin voi olla hengenvaarallista.

En osaa ruotsia, mutta Spotlight ohjelman katselussa sain  tulkkausta ja osa haastatteluista oli suomenkielisiä. Vaikuttaa kuin ruotsinkielinen televisio olisi rohkeampi puuttumaan vähemmistöjen ihmisoikeusloukkauksiin ja väärinkäytöksiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Suomessa on lääkäreiden koulutuksellinen ja eettinen taso niin korkea, että voitte huoleti luottaa heihin.
Pharmaca Fennica on lääkeluettelo, joka sisältää kaikki Suomessa käyttöön hyväksytyt lääkkeet.
Ehkä teidän olisi helpompi asua syntymämaassanne, kun täällä Suomessa kaikki on mielestänne niin kovin huonosti hoidettu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antero Manninen,
- tuntuu siltä, että, ette mitenkään pysty hyväksymään pientäkään maahanmuuttajan kriittisyyttä, vaikka nyt blogini kirjoitus perustuu tv-ohjelmaan, te tulette henkilökohtaisesti minua "lähettämään syntymämaahani" takaisiin..
Olen muuttanut Suomeen, olen Suomen kansalainen ja pysyn täällä!, jos joku ei tykkää siitä, niin se on hänen ongelma...En tietenkään tarkoittanut teitä.. Käytän sananvapautta Suomen perustuslain mukaisesti. Kiitos kommenttistanne!

Pertti Väänänen

Violahan voisi alkaa kirjoittaa näitä valittelujuttujaan myös venäjäksi, johonkin venäläiseen blokipalveluun. Näin ei niin moni venäläinen tunkisi tänne turhan päitten.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen,
- Violan kirjoituksia saavat lukea jo venäläisetkin, joten teidän toiveenne on toteutumassa. Kurkistakaan Radioviola.net

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tässä pari linkkiä joihin voisi tutustua arvioitaessa lääkäreiden etiikkaa. Pyydän suhtautumaan lähteisiin arvioivasti ja muistutan linkkeihin tutustuttaessa että lääkäri on vain ihminen ei jumala. Suurin osa meistä ihmisistä on alttiita mainonnalle, haluamme ansaita rahaa ja emmekä mielellämme pure ruokkivaa kättä.
Pyydän myös huomioimaan että valitsin tarkoituksella provosoivia linkkejä ja huomioimaan linkitetyn uutisen päivämäärän.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/...

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2008/08/10/jok...

http://www.vihrealanka.fi/node/66

Ja maailmanlaajuisesti siitä tiedosta johon lääkärien tieto perustuu:
http://www.iltalehti.fi/terveys/2010081112172144_t...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jani Virta,
- luin nuo kaikki linkkien takana arttikkelit ja mielestäni jokainen kirjoitus tuo esille tärkeitä asioita suhteessa lääkäri/lääkkeet/ja lääketeollisuus, mutta niin kuin kirjoitatte, " että lääkäri on vain ihminen ei jumala.", vaikeata olisikin lähteä "tuomitsemaan" pelkästään lääkäriä, koska lääkäri ja, joskus hänen koulutuskin on "punottu siihen vyyhtiin" ja hänen pärjääminen ilman tuota systemia olisikin vaikeampaa.

Koko tämä systeemi estää potilaan käyttämään vaihtoehtoisia hoitoja esim.,akupunktiota, homeopatia, kiropraktikkaa ym., Suomi taitaa ollakin ainoa Pohjoismaa, jossa vaihtoehtoisia hoitoja ei säädellä lailla... Olen lukenut jostain, että kolmannes eurooppalaisista (150 miljoonaa potilasta) käyttää homeopatiaa ja hoitoa antavat 40 000 lääkäriä..
Suomessa lääkärit eivät pysty ottamaan haltuunsa asiaa, koska eivät saa sellaista koulutusta..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antero Manniselle,
STT kertoo: "Hurahtaneilta lääkäreiltä väärää hoitoa". Tuhannet suomalaiset ovat saaneet väärää hoitoa omaan hoitoideologiaansa hurahtaneilta lääkäreiltä, kirjoittaa Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Sosiaali-ja terveysalan lupa-ja valvontavirasto Valvira tietää kymmenen tällaista lääkäritapausta neljän viime vuoden ajan.
Tällaiset lääkärit ovat usein vakuuttuneita siitä, että tietty lääkevalmiste tehoa moniin sairauksiin. Siksi he eivät tee potilatarpeellisia tutkimuksia tai ohjaa heitä oikeaan hoitoon.

On epäilyksia, että lääkärit ovat aiheuttaneet jopa potilaskuolemia. Varmaa näyttöä on siitä, että he ovat vaarantaneet potilasturvallisuuden esimerkiksi hoitaessaan syöpäpotilaita, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Suomessa toimii noin 24 000 lääkäriä. Heistä yli 60 sai viime vuonna Valviralta huomautuksen työtehtävien huonosta hoitamisesta.Ammatinharjoittamisoikeutensa menetti 15.- STT

O. Taneli

Eikös se ohjelma kertonut nimenomaan suomesta?
Mannisen kommentti kertoo jotakin hänen suhtautumisesta blogin kirjoittajan taustaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

O.Taneli,
- tv-ohjelma kertoi tietenkin Suomesta.
Blogin kirjottajan tausta on neuvostoliittolainen,kuitenkin inkerin suomalainen paluumuuttaja ja asun Suomessa jo 20 vuotta, mutta vastaan tulee silloin-tällöin tämän tyyppisiä "tökkäyksiä"..

Ari Laine

Niin, bentsodiatsebiinit ovat pitkän kokemuksen antaman tiedon mukaan riippuvuutta aiheuttavia, joskin tehokkaita, suurimpana riskinä muutaman prosentin väärinkäyttö sekä halpa hinta! Uuden polven tutkimuskemikaalit taas otettu nopeutetulla menettelyllä käyttöön, ilman pitkäaikaisseurantaa, joka on vasta käynnissä maassamme! Toki ssri-kehityskin ja sitä edeltänyt tutkimus tehtiin maassamme, kuten niin monien muidenkin lääkkeiden kliiniset kokeet ihmiskoe-elukoilla! Vastuuta ei maassamme terveydenhuollossa tunneta, lääkärin auktoriteetin kyseenalaistava ei saa hoitoa, tosin sitä ei juuri kustannussyistä muutenkaan saa! Lääkitään oireita, itse syyn etsimiseen kun ei ole aikaa. Maamme lääkäreiden koulutus lääkkeistä tulee lääketeollisuudelta, silti lääkitään sellaisiakin vaivoja joita lääkeyritys ei lupaa vaikutusta lääkkeelle olevan!
Mielialalääkkiden sivuvaikutuksista vaietaan, kun ronkitaan yhtä niin monista välittäjäaineista, kas kummaa kun vaikuttaakin muihinkin... Serotoniinin ja dopamiinin yhteys ollaan vaiettu, ikäväähän se jos alettaisiin potilasvahinkovakuutukselta vaatimaan korvauksia!
Ravitsemuksen, vitamiinien ja hivenaineiden merkitys ohitetaan jatkuvasti, ympäristön yhteydestä vakaviinkin sairauksiin ei puhuta, liekö tietoakaan henkilökunnalle annettu. Rokotusten vakavat haitat vaiettu ja suututaan jos kysyykään, rokotteiden ja autoimmunisairauksien yhteys kiistetään, vaikka muualla oikeutta asiassa käydäänkin, ei koske Suomea...
Ollaan tultu tilanteeseen, että potilaalla ja omaisilla on oltava valtava tietomäärä farmakologiasta, tai luotettava lääkäri, jonka löytäminen ei ole mahdollista jos ei kuulu hyväosaisiin tai ole sukua tai perhetuttuna!
Medikalisaatio on maassamme kammottavaa, ainoa mitä haetaan on lääketeollisuuden etu! Missä muualla lapsille saa ilman vastuuta tehdä kliinisiä lääke- ja rokotetutkimuksia? Saati että yritettiin salassa laki saada läpi, jossa salaa vanhemmilta lapsille oltaisiin lääke- ja rokotekokeita alettu tekemään! Tästä asiasta ei juuri olla keskusteltu, Niinistö ei suostunut esittelemäänkään asiaa, joten esitystä ei kirjattu! Saati ylimmän viranomaistahon korruptio- sekä huijaustutkimukset, joista ei mitään vastuuta kenelläkään...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Vähän aihetta sivuten linkitän noin vuoden takaisen uutisen mediuutisten nettisivustolta . Asia ei koske Suomea vaan Yhdysvalloissa tapahtunutta asiaa liittyen Seroquel nimisen lääkkeen virheelliseen markkinointiin ja sen aiheuttamiin seurauksiin. Huomautan siis että tiedän kyllä että Yhdysvallat ja Suomi ovat aivan erilaiset mutta kuitenkin uutinen kertoo hyvin useiden maailmanlaajuisten lääkejättien toimintatavoista ja siitä että niillä on varaa maksaa 100:jen miljoonien korvauksia lääkkeidensä virheellisestä markinoinnista. Suomessa on seroquelin käyttöä vanhuksilla rajoitettu mutta psykiatrisessa hoidossa se on yksi yleisimmistä lääkkeistä. Ja kuten uutisessa mainitaan nostaa Seroquel painoa ja yhtenä sivuvaikutuksena (kylläkin erittäin harvinainen) on kuolema.

Lukekaa tuo linkki ja katsokaa korvaussummia. Vaikka maa on eri on emoyhtiö sama. Pystyykö esim. suomalainen mielenterveyspotilas uskomaan siihen että suomalainen lääkäri (psykiatri) pyrkii parhaaseen mahdolliseen lääkitykseen ja on "immuuni" lääkemainonnalle, lääkejättien koulutuksen puolueellisuudelle, apurahojen "taka-ajatuksille" ja toimii ensisijaisesti potilaan edun mukaisesti eikä lääkejättien etujen mukaisesti. Itse en kyllä usko!

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/astrazeneca...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jani Virta,
- jos puhutaan nyt seroguel lääkkeestä, niin sitähän syötetään mielinmäärin kehitysvammaisille..Puutuin kerran asiaan kun psykiatri kuultuaan puhelimitse hoitajien kertomukset laitoksen asiakkaan oireista määräsi tai oikeastaa lisäsi ison annoksen seroguelia näkemättä potilasta..

Pentti Järvi

Ruotsissa eri kanavilla on omat tutkivan journalismin ohjelmansa, joita on mielenkiintoista seurata myös tällä puolen Pohjanlahtea.
Valitettavasti Suomessa ei taida olla ensimmäistäkään vastaavaa ohjelmaa. MOT ei kelepaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Laine,
- olette niin oikeassa kirjoituksessanne, korostaisin vielä sitä, että todellakin on erittäin vaikeata saada lääkäreitä vastuuseen heidän virheistään, mutta onnistuin kuitenkin pari kertaa ja he saivat huomautuksen korkeammalta valvonta virastolta..Mutta se on harvinaista..Sen takia tässä nykyisessa laitoksessa, jossa lapsenlastani pidetään minustaa piilossa, hyökkäsivätkin kimppuuni rajusti ja saivat minulta pois edunvalvonnan, koska tiesivät, että tarkkailen kovasti lapsenlapseni lääkitystä.

Poistettu Poistettu

Kamalaa kuulla lapsenlapsesi ja äitisi kohtelusta. Valitettavasti kokemuksesi eivät ole harvinaisia, mutta en ole vielä koskaan saanut selville miksi näin on. Tiedän toki että lääkäritkin ovat vain ihmisiä, mutta miten on mahdollista että ilmiö on näin laaja, lähestulkoon enemmän sääntö kuin poikkeus?

Bentsodiatsepaamit, niiden johdannaiset sekä uusi lyrica-valmiste ovat tarkoitettuja vain tilapaiseen käyttöön ja ennenkaikkea kriisitilanteisiin. Neuroleptit, kuten esimerkiksi mainitsemasi seroquel, ovat pääosin psykoottisiin oireisiin joita joudutaan usein käyttämään pitkään, mutta niihin sisältyy terveydellisiä riskejä, joten lääkettä ei pitäisi käyttää kevyin perustein.

En tiedä miten asiat laajassa mittakaavassa ovat, enkä tiedä miten asiat ennen olivat. Sen olen huomannut että pelottavan moni, ehkä jopa kolmasosa lääkäreistä on vähemmän pätevä työhönsä kuin minä olisin... ja se on erittäin huono juttu!

Olen toisaalta tavannut muutaman lääkärin jotka olivat erittäin lahjakkaita ihmistuntijoita, viisaita ihmisiä sekä loistavia parantajia.

Toivottavasti sinäkin saat lähimmäisillesi ja itsellesi hyvän lääkärin aina kun tarve on!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset