Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Unohtuvatko vanhukset EU-kriisipaketteista riidellessä

87 % eduskuntavaaliehdokkaista kannatti vanhusten hoivatakuuta. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan vanhuslakia, jossa kirjattaisiin ikäihmisten hoidon yhtenäisiä  vaatimuksia, yli 75-vuotiaitten oikeutta hoivaan ja kuntoutukseen.  

Vanhuslakiesitykseen oli otettu myös Ruotsin mallin mukainen Lex Sarah, Lex Risikko, mikä tarkoittaisi työntekijöitten ilmoitusvelvollisuutta näkemäänsä vanhusten huonoon kohteluun.  

Oman 98 vuotiaan äitini kohdalla olen useamman kerran joutunut puuttumaan hänen oikeuksiinsa saada asianmukaista ja kunnioittavaa kohtelua.Äitini muuten kieltää sanomasta jotain hoitajille, koska pelkää, että ”he suuttuvat”…

Tämä Lex Risikko pitäisi ulottaa koko sosiaalipuolen palveluihin ei vain vanhustenhuoltoon vaan myös kehitysvammaisten hoitoon eli niiden ihmsiten hoitoon, jotka eivät itse pysty tai uskalla kertoa kokemastaan huonosta kohtelusta.


"Jos toimintakykyinen vanhus ajautuu laitokseen, eikä kuntouttavia elementtejä ole, hän laitostuu hyvin nopeasti", sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Jussi Merikallio. 

Hyvin nopeasti kävelevä vanhus laitetaan vaippoihin pyörätuoliin ja lääkitys päälle.

Sirkka-Liisa Kivelä on todennut, että paljon on myös hoitopaikkoja, joissa vanhuksia makuutetaan lääketokkurassa, eikä ymmärretä, että pitkäaikaishoidon pitäisi olla mahdollisimman kodinomaista.

Vanhuslakiin tulisi saada myös Julkiterhikin tapainen sosiaalialantyöntekijöiden rekisteri, jotta valetyöntekijät ainakin tulisivat julki.

Vanhustenhuolto oli vaalitaistelun kestosuosikki, nyt vaalien jälkeen vanhukset saattavat unohtua  EU-kriisipaketeista riidellessä.


Jos ja kun Suomeen saadaan uusi hallitus, vanhuslaki pitää saada hallitusohjelmaan samoin omaishoitajien palkkauksen siirto Kelalle.

Toivottavasti uusia kansanedustajia kiinnostavat vanhusten asiat, kun, valitettavasti, vanhusten väsymätön äänitorvi Tarja Tallqvist putosi eduskunnasta.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Tuula Hölttä

Viola :"Oman 98 vuotiaan äitini kohdalla olen useamman kerran joutunut puuttumaan hänen oikeuksiinsa saada asianmukaista ja kunnioittavaa kohtelua.Äitini muuten kieltää sanomasta jotain hoitajille, koska pelkää, että ”he suuttuvat”…"

Voimia sinulle tässäkin toivottomalta tuntuvassa kamppailussasi paitsi lapsenlapsesi, myös äitisi ihmisoikeuksien puolesta.

Oma pakkkoluovutetulta alueelta paennut ja punaorvoksi 1918 jäänyt meille jälkipolville "ryssänkirkkolaisuudestaan" kenties paremman tulevaisuuden toivossa vaiennut isoäitini kyseli elämänsä loppuvuosina terveyskeskuksensa kroonikko-osastolla aina kun tapasimme, että "koska tämä laiva lähtee".

Olen kiitollinen siitä, että hänen nyt jo myös tuonilmaisiin siirtynyt esikoispoikansa pystyi pitämään hänestä huolta, kun julkinen sektori oli "juustohöylännyt" palvelunsa toimimattomiksi hänen kaltaistensa "tuottamattomien" osalta.

Olen kiitollinen siitäkin, että nuorin sisaremme saattoi hänen esikoispoikansa, joka oli isämme, tuonilmaisiin.

Miun on pakko tunnustaa, ett miul on ikävä tuota poikaa, joka oli isäni, joka lapsena piirteli kaupan käärepaperille pyyntöni mukaisesti "Juomen sippuja" ja taloja. Ja jonka mukana saatoin osallistua Isojen Miesten shakkikerhoon, jossa Isot Miehet sallivat sen, että sain sanoa heille pelin päätteeksi, että "Matti".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos Tuula kommenttistasi!
Onneksi kuitenkin äitini luona saan käydä milloin tahansa tietenkin päiväsaikana ja yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa kuitenkin sujuu ihan mallikkaasti..

Mitä en voi sanoa lapsenlapseni kohdalla! Asiaan kuuluvat viranomaisetkin ovat salamyhkäisesti lukkiutuneet, kukaan ei vastaa eikä kerro mitään, miksi eivät pysty järjestämään meille tapaamisia.

Eli syyttämättäjättämispäätöksen jälkeen 22.11.2009 eivät ole minulle antaneet näkyviin lapsenlastani! Ihan pelottaa lapsenlapseni kohtalo!

Pirkko Leskinen

Lounais-Suomen Avi antoi 20.4 määräyksen Hoivasairaala Elina Oy:n toiminnan sulkemiselle. Vanhustenhuollossa hoidon puutteisiin puututaan herkemmin, ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa kehitysvammaisten hoitokoti olisi määrätty lopettamaan toimintanasa·

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pirkko Leskinen,
- kehitysvammaiset henkilöt ovatkin eniten syrjittyjä Suomessa ja heidän ihmisoikeuksia loukataan räikeästi ja niitä ei edes pidetä ihmisoikeusloukkauksinakaan.
Muutama esimerkki.,kehitysvammaisen lapsenlapseni kohdalla on rikottu Suomen Perustuslain pykäliä-6,7,9,11,12,17 ja 22. EU-n ihmisoikeussopimuksen - 1,3,5,8, ja 14..Tästä aiheesta täytykin kirjoittaa blogi..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset