Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Miksi Suomi aivotuhlaa koulutettujen maahanmuuttajien osaamista?

Hs 28.4.2011., "Suomessa on runsaasti käyttämätöntä luonnonvaraa, korkeasti koulutettuja maahanmuuttajanaisia, jotka turhautuvat töissä, joissa heidän koulutuksensa valuu hukkaan. Suomessa asuu peräti 76 000 työikäistä maahanmuuttajanaista, joista moni elää kotirouvana piilossa tilastoilta, mutta työelämästä haaveillen.

Esimerkiksi Venäjältä, Virosta, Kiinasta ja Japanista suurin osan muuttajia on naisia ja korkeasti koulutettuja".

Hs kertoo, että Väestöliitto on käynnistänyt naisten mentoriverkostontarkoituksena madaltaa kynnystä työelämään.

Hs kirjoitti 23.4., amerikkalaisesta rahoitusalanosaajasta, joka suomalaisesta tutkinnosta huolimatta ei ole onnistunut työllistymään suomen kielen puuttumisen takia.

 Itse muutin Suomeen kaksikymmentä vuotta sitten suurin toivein ja uskoin työllistyväni koulutustani vastaavalle alalle. Suomella ei ollut kuitenkaan mitään käyttöä' osaamiselleni eikä koulutukselleni, vaikka osasin suomea.Työllistyin siivoojaksi. Edellenkin riippumatta maahanmuuttajan koulutuksesta ainoa työmahdollisuus Suomessa näyttää olevan siivousalalla.

Vammaisen lapsenlapseni palkattomaksi omaishoitajaksi silloin kyllä kelpasin. Tänään en enää kelpaa edes hänen omaisekseen..!?

Suomessa on venäjänkielisiä 52 000, joista 30 000 on inkeriläisiä. On suuri tuhlaus näiden koulutettujen ja venäjää ja usein myös suomea taitavien henkilöiden osaamisen, ammattitaidon ja kielitaidon hassaamisessa. Työmarkkinoiden ulkopuolelle jääminen helposti jättää nämä maahanmuuttajat myös yhteiskunnan ulkopuolelle omiin ryhmiinsä.

"Käsi, joka kehtoa keinuttaa, hallitsee koko maailmaa. Kun äiti voi hyvin, koko perhe voi hyvin ja lapsilla on paremmat mahdollisuudet sopeutua Suomeen", perustelee Väestöliiton toimitusjohtaja Helena Hiila.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Tuomo Kankkunen

Kiitos Viola Heistonen aiheellisesta mielipittestäsi.

Mitä ihmettä me oikein pelkäämme ?

Miksi meillä ilmenee niin paljon kielteisiä, jopa vihamielisiä asenteita turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia kohtaan ?

Eikö toisen ihmisen, myös muukalaisen kunnioittaminen ja auttaminen ole selviö Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa ?

Eikö se, ettei toista ihmistä sorreta, väheksytä tai pilkata, kuulu sellaiseen kohteliaisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja sivistyneeseen käyttäytymiseen, jonka suomalainen oppinut jo kodissaan tai ainakin koulussa ?

Kiitos Viola, että olet täällä !

Kyllä me vielä opimme - opimme pakon edessä kun tähän yhteiseen maahamme tarvitaan jo aivan lähivuosikymmeninä - satojatuhansia - luitte aivan oikein, satojatuhansia uusia käsipareja kaikille työelämän sektoreille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuomo Kankkunen,
kommenttistasi kauniit kiitokset! Se ilahdutti minulle tämän harmaan Vappupäivän näillä kulmilla.
Kysyt : "Mitä ihmettä me oikein pelkäämme?" Varmaan ihmistä pelottaa se toisen ihmisen erilaisuus ja näkevät siinä uhkaa omalle turvallisuudelle. Sehän tapahtuu ympäri maailmaa kaikissa muissakin maissa..., mutta ehkä tulevaisuudessa tämänkin yli ihmiset pääsevät...
Oikein mukavaa Vappupäivän jatkoa!ja yllätyksekseni nyt aurinkokin "linkkaa minulle" silmää tuolta pilvien taa...

Tulikivenkatku ----

Suomessa on myös erittäin paljon ihan koulutettuja suomalaisia ilman töitä. Heidät pitää työllistää ensisijaisesti.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Ei hullumpi periaate noin äkkiseltään. Leikitäänpä kuitenkin teorialla eli teoretisoidaan vakavammin kuin leikillään. Jos siis tilanne olisi niin tiukka, että ulkomaalainen voisi tulla Suomeen töihin vai siinä tapauksessa, että jo ennen tänne muuttoaan hänellä olisi valmiiksi hankittu työpaikka. Niin mitä sitten? Olisivatko kaikki koulutetut suomalaiset työttömät silloin koulutustaan vastaavassa duunissa kun ulkomailta tulleita työnhakijoita ei olisi?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jorma Vesa,
- periaatteessakaan se ei ole mahdollista, että jokainen ulkomaalainen tulisi Suomeen vain siinä tapauksessa, että olisi jo valmiiksi haettu työpaikka, koska maahanmuuttajia on "erisorttisia" jos niin voi sanoa! Teorettisesti voi niin ajatella, mutta käytännössä se ei toteudu. Koulutettujen suomalaisten työttömyys ei tietenkään riipu maahanmuuttajista..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tulikivenkatku,
- olisihan se hyvä, että "työllistää ensisijaisesti koulutetut suomalaiset",mutta sen ei pitäisi halventaa maahanmuuttajanaisten ammattitaitoa ja kokemusta, eli rinnastettaisiin heidät tasa-arvoisina työmarkkinoilla..jossa ilmenee vahvaa syrjintää esim.,venäjänkielisiin, jopa sukunimen perustella...Suomen ulkopuolella saatua koulutusta arvostetaan Suomessa yllättävän vähän...

Trine Mals

Olen vahvasti maahanmuuttokriitikko ja täten sitten suhtaudun myönteisesti työperäiseen maahanmuuttoon ja turvapaikkashoppailuun negatiivisesti.

Koulutetun ja motivoituneen maahanmuuttajan asema, joka ei tule Suomeen "valmista" työpaikkaa varten, on todellakin ihan hämmästyttävän kehno! Minun on hyvin vaikea ymmärtää, miksi esimerkiksi venäläisen koulutetun naisen on hankala työllistyä esimerkiksi nyt Itä-Suomessa, jossa on eduksi venäjänkielentaito. Venäläisillä yleensä on motiivia opetella Suomen kielikin, joten senkään ei luulisi olevan esteenä.

Tokihan voi periaatetasolla ajatella, että suomalaiset pitää työllistää ensin, mutta on monia tehtäviä, esimerkiksi täällä idässä, joissa venäjänkielentaito on niin tärkeä, että kieltä äidinkielenään puhuva ja muuten koulutukseltaan pätevä, ohittaa natiivin.

:(

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

trine mals,
-"työperäinen maahanmuutto" on mielestäni lähes keksitty termi...hämätäkseen maahanmuuttopoliitikkaa. Sitä kategoriaa on aika vähän ja siihen ei koskaan Suomi eikä muukaan maa pääse, että ottaisivat vastaan maahanmuttajan pelkästään valmiin työpaikkaan..

Vaikka, niin kuin kirjoitatkin, että Itä-Suomessa venäjänkielentaito olisi eduksi, niin miksi ei käytetä hyödyksi venäjää äidinkielenä puhuvia koulutettuja maahanmuuttajia. Vastaan kysymykseen : koska täällä Itä-Suomessa, vaikkakin viranomaisten tasolla puhuitaan kauniisti ja paljon venäjänkielen tärkeydestä, on ruohonjuuren tasolla vahva russofoia päällä..., valitettavasti.

Viihdepalsta Viihdepalsta

Haluat ilmeisesti kiintiöitä lisää. Mitäpä jos nuo korkeastikoulutetut kävisivät koulunsa uudelleen suomen ilmaisessa koulujärjestelmässä?

Nimittäin mitään takeita osaamisesta ei anna ulkomainen koulutodistus, jonka voi ostaa halvalla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Matti Vesimäki,
- minulle henkilökohtaisesti riittää se "kiintiö" mikä on olemassa. Eikös ole niin,että kiintiöiden myynti riippuu 100 prosenttisesti itse suomalaisista.Suomi on allekirjoittanuyt sopimuksen, jonka mukaan ei EU-maat voivat ostaa Suomelta kiintiöitä, joten kysymys on siitä, että suomalaiset itse ovat suostuvaisia siihen, että myyvät niitä kiintiöitä..Asian voisi ratkaista muuttamalla lakia siten, että kielletään myymästä kiintiöitä ulkomaille, mutta olemassa olevaa sopimusta Suomi ei pysty enää kumoamaan, niin ajattelisin.., joten kauppa jatkuu edelleen...

Monet maahanmuuttajat haluavatkin saada tutkintojen tunnustamista täydennyskoulutuksen kautta, kunnioittaen siinä Suomen koulutussystemia. Se on selvä, että jos ei tunneta ulkomaisen koulutuksen sisältöä, niin on vaikea sitä arvostaakin, mutten menisi halveksimaan ja mustalla maalaamaan kaikkia ulkomaalaisten koulutuksen todistuksia. Onhan Suomessakin paljastunut vale-läkäreitä, -opettajia-sairaanhoitajia ym., joten väärennyksiä tapahtuu Suomessakin. Eikös niin ?

Enni Kulovaara

"Suomessa asuu peräti 76 000 työikäistä maahanmuuttajanaista, joista moni elää kotirouvana piilossa tilastoilta, mutta työelämästä haaveillen."

- Odottavatko he, että joku tulee kotoa hakemaan?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Enni Kulovaara,
- luulen etteivät he kaikki odota kotona vaan eivät pärjää työmarkkinoilla. Itsekin etsin kovasti koulutustani vastaavaa työtä saapuessani Suomeen, mutten päässyt minnekään vaikka hakemuksia lähettelin ja haastatteluissakin kävin ja puhuin suomea, mutta jos on kielivaikeuksia, niin varmaankin on vaikeampaa.
Olin silloisessa Leningradissa suomenkielisenä oppanakin, joten tunsin hyvin sen alan ja luulin, että saan Suomen matkatoimistoista työtä, mutta sanoi eräs työantaja suoraan, ettei voi minua ottaa töihin, koska monet "omat oppaat" on irti sanottu ja he voivat nostaa kapinan minua vastaan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset