Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Asiantuntijaryhmä etsii keinoja somalialaisten kotoutumisen edistämiseksi

Sisäasisinministeriön tiedotteet.18.4.2011.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on asettanut asiantuntijaryhmän Suomessa asuvan somaliyhteisön kotoutumisen sekä suomalaisen yhteiskunnan ja somaliyhteisön vuoropuhelun edistämiseksi. Asiantuntijaryhmän toiminnan tavoitteena on edistää somalitaustaisten henkilöiden kotoutumista, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää eri väestöryhmien vuorovaikutusta ja yhdenvertaisuutta.  

Asiantuntijaryhmä kokoaa yhteen somaliyhteisöä koskevaa, hyvin hajallaan olevaa tietoa ja tekee toimenpidesuunnitelman kotoutumisen tueksi. Lisäksi ryhmä jakaa tietoa viranomaisille ja järjestöille. Erityisen tarkastelun kohteena ovat somalialaistaustaiset nuoret.   

Ensimmäiset somalialaiset tulivat Suomeen vuonna 1990. Vuoden 2010 lopussa Suomessa asui 12 985 somalia äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Somalialaisia tulee vuosittain Suomeen sekä turvapaikanhakijoina että perheenyhdistämisen kautta. Pääosa somalialaisista on kotoutunut Suomeen hyvin. Somaliyhteisö kohtaa kuitenkin haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä.  

Asiantuntijaryhmää johtaa ylijohtaja Pentti Visanen sisäasiainministeriöstä ja jäseninä ovat asiantuntijat muista ministeriöstä, Maahanmuuttovirastosta, Vähemmistövaltuutetun toimistosta, kansalaisjärjestöistä ja pääkaupunkiseudun kunnista. Ryhmän toimikausi kestää vuoden 2012 loppuun.  

Lisätietoja: maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman, 071 878 8640 - On auennut arkipäivä ja aika ryhtyä hoitaman arkiasioita. Kuten näette, että täällä kertaa Sisäasiainministeriön Asiantuntijaryhmä on huolestunut somalien kotouttamisesta ja erityisesti huolestunut  somalialaistaustaisista nuorista. Onhan se tärkeä, että  monikulttuurisen Suomen nuorisukupolvi saa riittävästi huomiota ja pitää sitten tulevaisuudessa huolta  maamme asioista. Eli tässä me näemme, ettei Suomi ole vain suomalaisille, mutta tässä tapauksessa myös somalialaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Tulikivenkatku ----

Ainoa varma kotoutumiskeino on Frederikin mukaan: postimerkki takapuoleen ja takaisin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tulikivenkatku > "..postimerkki takapuoleen ja takaisin!,
- te olette sitä mieltä,mutta Sisäasianministeriön Asiantuntijaryhmä ja monen ministeriön ja järjestön edustajat näkevät asiat toisin, niin miksi he eivät ole samaa mieltä kanssanne tai miksi ei kuuntelete teitä ja tekisivät samon? Tuntu hieman ristiriitaiselta tilanne..

Antti-Pekka Mustonen

"Eli tässä me näemme, ettei Suomi ole vain suomalaisille, mutta tässä tapauksessa myös somalialaisille."

SDP:n kanta: "Maassa maan tavalla."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen,
- "SDP:n kanta : Maassa maan tavalla", hieman helpottaa, koska on toivoa, että jos pystyt (maahanmuuttaja) oppimaan elämään "suomalaisittain", niin tulet hyväksytty...niin Suomi kuuluu sitten sinullekin "maahanmuuttaja" somalialainen tai vaikkapa venäläinenkin..

Kanta Suomalainen

Varma kotouttamiskeino. Maksetaan ruuat ja annetaan isot asunnot jokaiselle. Lisäksi 200000 € käyttörahaa vuodessa. Olen varma jokainen somali tyytyy ratkaisuun. Parempi antaa kerralla kunnolla kuin kokeilla kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tulee todennäköisesti halvemmaksikin.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"Somaliyhteisö kohtaa kuitenkin haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä"

Suomessa on opittava elämään suomalaisittain. Somalien on ratkaistava omat ongelmansa, taikka maasta pois! Sama koskee muitakin maahanmuuttajia.

"tässä me näemme, ettei Suomi ole vain suomalaisille"

Viola Heistonen on nyt ymmärtänyt asian aivan väärin.
Suomi on vain suomalaisille. Ja pysyy!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antero Manninen > "Viola Heistonen on nyt ymmärtänyt asian aivan väärin.
Suomi on vain suomalaisille. Ja pysyy!",
- sanokaan se Astrid Thorsille, minähän kommenttoin Sisäasiainministeriön tiedotetta. Ei Viola Heistonen pysty määrittelemään kenelle kuuluu Suomi, kunhan itse pysyisin täällä ettei tulisi äkkilähtöä maasta...

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"kunhan itse pysyisin täällä ettei tulisi äkkilähtöä maasta..."

Se riippuu itsestänne. Ei täältä ketään asiallisesti käyttäytyvää kansalaista mihinkään kyyditä.

Minua ärsyttää maahanmuuttajien ainainen marina ja valitus huonosta kohtelusta. Jos täällä on on huono olla ja meidän yhteiskuntamme on mätä, voi aina palata lähtömaahansa.

Enni Kulovaara

Kotouttamiseen on vain yksi tie ja se on sopeutuminen suomalaiseen elintapaan ja lainsäädäntöön. Ei voi olla niin, että lakeja muutellaan ulkomailta tulevien mukaan (esim. sukuelinten silpomiset), vaan heidän pitää omaksua Suomen lainsäädäntö. Toivottavasti myös KKO ja muut oikeusasteet ja viranomaiset lukisivat lakikirjaa uudestaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Enni Kulovaara > " Kotouttamiseen on vain yksi tie ja se on sopeutuminen suomalaiseen elintapaan ja lainsäädäntöön"
- niin se on, muttei niin helposti se käy toisenlaisesta kulttuurista ja kielestä saapuneelle. Itse puhun suomea ja asun 20 vuotta maassa, mutta kieliongelmiakin vielä sattuu, puhumattakaan erilaisista käyttäytymistavoista ja kultturitörmäyksistä, jotka vaikeuttavat elämää.

Jari Eteläsaari

Valtion tapa toimia, kun jokin ei toimi pistetään siihen lisää rahaa, jos se ei toimi niin pistetään lisää rahaa.

Kuinkahan paljon noita resursseja oikein tuohon kotoutumiseen käytetään ?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jari Eteläsaari> " Kuinka paljon noita resursseja oikein tuohon kotouttamiseen käytetään",
- jokainen projekti tietenkin maksaa ja lisää tietoa tästä projektista varmaan löytyy linkistä, jonka piti olla tiedotteen lopussa.
p:s Ei täällä kertaa olekaan linkkiä ministeriön netti sivuille, mutta sehän löytyy googlelta helposti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antero Manninen> " Minua ärsyttää maahanmuuttajien ainainen marina ja valitus huonosta kohtelusta. Jos täällä on huono olla ja meidän yhteiskuntamme on mätä, voi aina palata lähtömaahansa."
- miksi ette hyväksyisi sitä, että maahanmuuttajakin ehkä "marisemalla" haluaisi puhkaista jonkun "mätäpesän"? Ei koko yhteislunta ole mätä, mutta mielestäni "mätäpesiä" riittää Suomessakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset