Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kannattaa panna muistiin päivämäärä 8.6.2011,

silloin nettiyhteydet saattavat tökkiä tai toimia puutteellisesti. Asiasta kertoo UV otsikolla ”Internet osoitteiden murros on lähellä” ( 12.4.2011 Hannele Karppinen).  

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tekniikan yliopettaja Martti Kettunen sanoo, että 8.kesäkuuta on päivä, jolloin maailmanlajuisesti testataan uutta IP versio 6-osoitteistoa.  Se merkitsee osittaista siirtymistä hetkeksi uuteen internet-verkkoon, vaikka vanha IP versio 4- osoitteisiin perustuva on vielä käytössä. 

Maailmanlaajuisestaosoitteiden hallimmasta vastava IANA – järjestö ( Internet Assigned Numbers Authority) jakoi helmikuussa  viimeiset suuret osoitelohkonsa alueellisille rekistereille. Euroopan osoitteita  hallinnoivalla Ripellä ( Reseaux IP Europeens) on vielä osoitevarastoa, mutta vauhdikkaasti tiedotekniikkaa lisäävissä Aasian maissa ongelma on jo ovella. Rysäyksenomaista siirtymistä uuteen verkkoon ei ole tulossa. Versiot 4 ja 6 tulevat elämään vielä pitkään rinnakkain,Kettunen sanoo.

Ammattikorkeakoulu tarttuu uudistukseen koulutusta tarjoamalla. Ensi syksynä Kyamk aloittaa vuoden mittaisen erikoistumiskoulutuksen, jossa IP-uudistus  on keskeisenä aiheena. Odotuksena on, että uudistuksen toteutus tulee myös tarjoamaan työtä.

 Meidän Simunet – laboratoriomme sopii tähän koulutukseen kuin tilauksesta, Kettunen toteaa. Simunet-lab-testaus-, tutkimus ja tuotekehityslaboratorio on rakennetu nimenomaan IP-muutoksen kaltaisten tilanteiden mallintamiseen.

Lisää tietoa SimuNet – hankkeesta..osoitteesta  www.istlab.kyamk.fi 

Internet kasvaa

Internetilla on jo yli 2 miljardia käyttäjää ja joukko kasvaa. Internet-laitteita oli elokuussa 2010 noin 5 miljardia. Facebook käyttäjiä on yli 350 miljoonaa. IP4-osoitteita on noin 4 miljardia, määrä on ylitetty hätäapukeinoin. IP4 osoitekentät ovat 32 –bittisiä, IP6-kentät 128-bittisiä

Lehti mainitsee, että IP-osoitteistonvaihdoon ei pitäisi näkyä tavalliselle käyttäjälle. Harmia saattavat tosin aiheuttaa vanhat kotimodeemit tai käyttöjärjestelmät.

Varmaan aiheuttavatkin. Odotetaan ja katsotaan miten käy  vanhan kotimodeemin kanssa.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Markus Lehtipuu

versio, ei versiö

Jos pitäisi määritellä sana versiö, se olisi versojen rypäs, versiö. En kuitenkaan tiedä, onko sellaista sanaa olemassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos, Markus Lehtipuu!
Korjaan. En olekaan saanut suomenkielen koulutusta entisessä kotimaassani Neuvostoliitossa, olen sen oppinut itse. Kiitos myös kaikille kuka sietää kirjoitusvirheitäni ja kirjoitustyyliäni.
Menestystä vaaleissa sinulle, vaikka samassa vaalipiirissä ollaan!Ethän sinä vie minulta ääniä? Ethän?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hyvähän se olisi, että vanhat modeemit ja järjestelmät kestäisivät IP- osoitteiston vaihtoa, ettei tulisi tarvetta vaihtaa laitteita ja olisi mahdollisuus jatkaa blogi-kirjoittelemista täällä US Puheenvuorossa, kun täällä on niin kivaa porukkaa ja monenkin kirjoittajan kanssa on mukavaa keskustella, mutta nyt keskustelu on jäänyt vähäiseksi, kun kaikki ovat keskittyneet vaalikampanjansa..Ehkä se vilkastuu vaalien jälkeen..Olenhan itsekin vetäytynyt kommenntoimasta, koska samaa "huoli" päällä.

Äänestä Viola Heistonen eduskuntaan,nro 6.Kymen vaalipiiri.
STP (Suomen Työväenpuolue). Tutustu minuun linkistä:

http://www.radioviola.net/aeaenestae-minua---vaali...

Kiitos.

Henri Tuhola

Koomisintahan tässä tietysti on se että IPv6 -verkkoihin siirtymistä kokeeillaan näin ihan vasta kun IPv4 osotteet ovat loppuneet. :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Henri Tuhola,
- niin se tuntuu olevan, mutta huoli taitaa olla sen takia, että Aasian maissa on kovasti kehittymässä tietotekniikka ja he olisivat viemässä IP-4 osoitteet loppuun..Ehkä ennaltaehkäisevästi ollaan jo liikkeellä..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset