Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Yksityisyyden suoja murenee pala palalta

Työnhakijan taustoista tehtäviä selvityksiä pitää lisätä, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä. Asiaa käsitteli UV 1.3.2011 Saila Kiuttu. otsikolla : ” Työntekijöiden taustoja halutaan selvittää yhä laajemmin työhönotossa:

Työryhmän mielestä turvaselvitys pitäisi vastedes laajentaa koskemaan myös työntekijöitä, jotka toimivat esimerkiksi rahankuljetuksissa, pankki-ja vakuutusalalla sekä räjähdysvaarallisten  kuljetukseen liittyvissä tehtävissä. 

Työntekijästä voisi etukäteen urkkia esimerkIksi rikostaustoja, luotto-ja rahoituslaitoksista saatavia tietoja ja muita henkilötietoja.

Työryhmän mukaan selvitystarve on kasvanut kansainvälisen yhteistyön lisäännyttyä. 

Työnantajat pitävät ehdotusta riittämättömänä, mutta palkansajia esitys hirvittää.

 - Kauhuskenaario on, että yksityisyyden suoja murenee pala palalta, sanoo Akavan lakimies Paula Ilveskivi, joka edusti työryhmässä palkansaajajärjestöjä. Hän jätti eriävän mielipiteen esitykseen, joka luovutettiin oikeusministeri Tuija Braxille(vihr.) manantaina (28.2.,)

Palkansaaja ymmärtää, että taustaselvitystä vaaditaan rahankuljettajilta sekä armejan ja hallinnon korkeisiin Tehtäviin rekrytoitavilta.

 Eihän kukaan halua rikollista työkaverikseen eikä alaisekseen, Ilveskivi toteaa. Sen sijaan yksityiselle puolelle laajentaminen mietityttää. 

Kohta turvallisuuselvityksiä voi tehdä jo niin monella alalla, että voidaan kysyä, keitä turvallisuusselvitykset eivät enää koske.",  näin siis, UV-lehdessä ja STT.

 

- Voin vastata Akavan lakimiehelle Ilveskivelle, että on työaloja jossa ei selvitetä rikostaustoja ja se on kehitysvammahuolto ja vanhustenhuolto, jossa ehdottomasti pitäisi selvittää, koska mielestäni sinne hakeutuu aika kirjavaa porukkaa ja asiakas on usemmiten puolustuskyvytön ja puhumaton..

Samoin pitäisi säätää  Ruotsin mallin mukaan Lex Sarah ja Maria, työntekijöiden ilmoitusvelvolisuus, jos havaitsevat asiakkaiden kaltoin kohtelua ja väärinkäytöksiä. Ministeri Risikko esitti tätä työntekijöiden ilmoitusvelvollisuutta vanhuslakiin, mutta mielestäni se tulisi laajentaa koko sosiaalisektorille ja terveydenhuoltoon, ehkä täten voitaisiin estää lääkemurhia ja väärinkäytöksiä.

Terveydenhuollon Terhikin tapainen rekisteri tarvittaisiin myös sosiaalipuolelle erilaisten valetyöntekijöiden karsimiseksi.

"Turvallisuusselvitysten määrä moninkertaistunut. Selvityksen pyytää ja maksaa aina työnantaja. Sen tekee paikallis- tai suojelupoliisi...Viime vuonna suojelupoliisi teki niin sanottuja perusmuotoisia turvallisuusselvityksiä jo lähes 15 000. Vielä vuonna 2003 niitä tehtiin 5 000."-STT

 Äänestä Viola Heistonen eduskuntaan, nro 6. STP ( Suomen Työväenpuolue), Kymen vaalipiiri.

 

 

 

  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Mikko Niskasaari

Otsikko "Yksityisyyden suoja murenee pala palalta" antaa ymmärtää, että Viola Heistonen olisi huomannut turvapuheen nurjan puolen, yksityisyyden murenemisen.

Kirjoituksen loppuosassa on kuitenkin lista toimialoista, joilla Heistosen mielestä yksityisyyden murtamista pitäisi entisestään kiihdyttää.

Kirjoituksen otsikko siis tosiasiassa tarkoittaa: "Yksityisyyden suoja murenee pala palalta, ja se on hyvä se."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikko Niskasaari,
-huomasit ihan oikein, että olen ristiriidassa otsikon kanssa. Toisaalta pitäisi suojella jokaisen ihmisen yksityisyyttä, mutta toisaalta(kommenttissani)pitäisi suojella vammaisia ja vanhuksia laitoksissa, joten näittenkin työntekijöiden taustatiedot tulisi selvittää..vaikka se murentaa yksityisyyden suojaa..En tehnyt yhteenvetoa tuossa blogi-kirjoituksessa.Kiitos kommenttistasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset