Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vähemmistöihin kuuluvien oikeus oman kielensä ylläpitämiseen ja käyttämiseen lukeutuu ihmisoikeuksiin.

"Uutisia venäjäksi" otsikolla kirjoittaa Susanna Niinivaara Suomen Kuvalehdessä 1.4.2011 nr 13 ja jatkaa "Suurin osa Suomen venäjänkielisistä (52 000) lukee, kuuntelee ja katselee uutiset Venäjän mediasta venäjäksi. Saatavilla kun  ei ole tarpeeksi Suomessa tehtyä venäjänkielistä tarjontaa, eikä kieliotaito riitä suomenkielisen median seuraamiseen. Venäjän viestimet ovat helposti saatavilla. Iltauutiset voi ketterästi korvata Venäjän ykköskanavan pääutislähetyksellä. Se tarkoittaa, että Suomessa asuvat venäjänkieliset saavat uutiset uudestakin kotimaastaan kierrätettynä Venäjän kautta.

Suomen venäjänkielisten yhdistysten liitto eli Faro on venäjänkielisen mediatarjonnan puutteesta huolissaan ja se on huolensa kertonut ainakin eduskuntaan, Yleisradioon, oikeusministeriölle, sisäministeriölle ja ulkoministeriölle. Faron mukaan tilanne edesauttaa venäjänkielisten eristäytymistä. He asuvat Suomessa, mutta ovat yhtä aikaa lähtömaansa tiedotustodellisuudessa. Tämä voi estää venäjänkielisten osallistumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja johtaa toisen polven venäjänkielisten syrjäytymiseen.
Faron mielestä Yleisradion nykyinen tarjonta ei yksin ole tarpeeksi. Vielä tarvittaisiin venäjänkielisiä kulttuuriohjelmia ja laadukasta viihdettä radioon ja televisioon ja venäjänkieliset televisiouutiset ja venäjänkielisiä lastenohjelmia.

Onko Faro toiveissaan kohtuuton? Mielestäni ei. Venäjänkieliset ovat täällä jäädäkseen. On kaikkien etu ja ilo, että he saavat viestimien kautta tietää uudesta kotimaastaan."

 - Itsekin toimin sekä Farossa että paikallisessa yhdessä yhdistyksessä. Inkerisuomalaisena pystyn seuraamaan suomalaista mediaa, mutta suomalaiseen yhteiskuntaan sisälle pääseminen on vaikeaa vielä 20 v jälkeenkin. Olen paikallisessa venäjänkielisessä kerhossamme todennut myös kuinka erillään suomalaisesta yhteiskunnasta monet elävät..
Suomen television venäjänkieliset televisiouutiset olisi hyvä lähtökohta venäjänkielisten kotouttamiselle. Myös venäjänkielisille vanhuksille ja vammaisille vanhainkodeissa tai laitoksissa olisi tärkeä side omaan kieleen.


Kansainväliset ja Eurooppalaiset ihmisoikeussopimukset ja asiakirjat, Suomen perustuslaki ja myös kotouttamislaki antavat oikeuden säilyttää ja käyttää omaa kieltään. 

p.s FARO - Финляндская Ассоциация Русскоязычных Обществ/ SVYL-Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liitto ry. 

Äänestä Viola Heistonen eduskuntaan nro 6. STP (Suomen Työväenpuolue), Kymen vaalipiiri.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Silti olit vastikään ihan mieltä osoittamaan ruotsinkielisä vastaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En ollut osottamassa ruotsinkielisiä vastaan, vaan "pakkoruotsia" vastaan,niin kuin en hyväksyisi myös "pakkovenäjää"..ei pakosta kukaan mitään hyvin tee. Ei kukkokaan pakosta lähde laulamaan. Kiitos kommenttistasi.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Seurauksineen täysin samaa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ros-Brit,

Mielenosoitus oli valinnan vapauden puolesta kieliopinnoissa.

Ros-Brit tulkitsee valinnan vapauden ruotsinkielisten vastaisuudeksi! Omituista ahdasmielisyyttä.

Se on samaa sukua sille ajattelulle,että ruotsinkielisten ja suomenkielisten tasa-arvo on ruotsinkielisten syrjintää.

http://ryyti.blogspot.com/2011/03/mielenosoitus-31...

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Seuraavaksi sanotaan ettei voi omaa kieltä käyttää/saada sillä palveluja koska kukaan ei sitä osaa...ja keneltä ei voi osaamista vaatia koska ei ole saanut opetusta....

Tokihan voisi vaikka venäjä nostaa ainoaksi viralliseksi kieleksi päästäsiin sitten lopullisesti tästä ikävästä ja vääristyneestä kieliriidasta ja pakkomielteistä kesusteluista. Pienet kielet kuitenkin molemmat, venäjällä päästään maailmassa paljon pidemmälle, kumma vain ettei sitä haluttu silloin kuin oltiin autonomisa ja venäjä ihan tarjolla -jopa pakolla.

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Miksi meidän suomenkielisten pitäisi olla se palvelijakansa ? Miksi te ruotsinkieliset ette itse hakeudu palveluammatteihin
palvelemaan toisianne ruotsiksi, vaan pakotatte RKP:n kautta viisi miljoonaa suomalaista olemaan jatkuvassa valmiudessa palvella ruotsiksi ?
Käytä vapaasti kieltäsi, ei siihen suomalaisten simputtamista tarvita.
Vai aiotko itse lopettaa ruotsin puhumisen, kun sen pakollinen opetus poistuu ? Kummaa logiikkaa teillä maailman hemmotelluimmalla vähemmistöllä.
Teidät vaan on hemmoteltu pilalle, eikä poliitikoilla riitä rohkeus hieman kohtuullistaa teidän privilegioitanne. Pelkäävät varmaan vaalirahoituksen loppumista. Kuten tämäkin palsta osoittaa, suomen kieli on meidän suomenmaalaisten eri kieliä puhuvien kansalaisten toimiva yhteinen kieli.
Venäjänkielisille kyllä soisi edes viiden minuutin tv-uutiset, jotta he eivät olisi Moskovan median varassa. Ruotsinkielisillähän on omat tv-KANAVA ja lukuisat radiokanavat, 95 %sti suomenkielisten maksamilla tv-maksuilla.
Tässä Ruotsin tv:n kuvaa mielenosoituksesta:
Hyvä, että suomalaiset ovat viimein jättäneet nössöilyn ja liian kiltteyden taakseen. Lisää mielenosoituksia ja asiat järjestykseen!
Maltillisella puheella ja kiltillä anelemisella pakkoruotsia ei ole saatu pois. Joten tervetuloa seuraaviin mielenosoituksiin.
Otsikosta tosin puuttuu sana TVÅNGS. Mielenosoitus oli vapauden puolesta ja eliitin harjoittamaa PAKKOA vastaan, aivan kuten Tunisiassa, Libyassa, Egyptissä..
Ruotsin kieltä SAA opiskella tulevaisuudessakin, mutta eliitin harjoittama pakottaminen ja kansan enemmistöön kohdistuva
simputtaminen pitää saada loppumaan. Ruotsi valinnaiseksi!
http://svtplay.se/v/2379292/rapport/fin

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

jarmo ryyti> "Se on samaa sukua sille ajattelulle,että ruotsinkielisten ja suomenkielisten tasa-arvo on ruotsinkielisten syrjintää.",
- ehkä se on senkin takia, että ruotsinkieliset ovat tottuneet siihen, että se on "oikeutettu heille",(mutta mistä syystä?)ja muutos tuntuu sitten syrjinnältä...

Se avarakatseinen

- venäläisillä lie sama vika kuin osalla Ruotsiin muuttaneista suomalaisista:

Vierasta kieltä ei haluta oppia.

Vai olisiko tuo haluttomuutta. Syntymävikaa lie aivoissa?

Suomeen päässeet venäläiset ovat Paratiisissa, paremmassa kuin Se, mikä kommunismin piti rakentaa tuohon Itärajan taakse.

Venäläiset lie erittäin tyytyväisiä myös Virossa, vaikka ovatkin ilman kansalaisuutta. Eivät älyä eivätkä osaa lähteä pois. Ja kun komentoa Kremlistä ei kuulu, paikoillaan pysytään. Oma-aloitteisuus on nolla!

Omaa kieltä voi ylläpitää omassa maassaan.
Neuvosto-oppien mukaan kaikki maailmaan maat, olivat NEUVOSTOkansalaisille OMAAmaata.

Suomessa pitää antaa palveluja 39 kielellä? Niin monta kieltä kerrotaan aikoinaan Viipurista löydetyn. Nyt siellä on kai vain Yksi kieli.
Niin se kehitys kehittyy....

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Se avarakatseinen,
- ehkä on haluttomuudestakin kiinni, koska niin varmaan suomalaiset Ruotsissa kuin venäläiset Suomessa turvautuvat omaan pieneen sisäpiiri- ryhmään ja tulevat "toimeen" keskenään hyvin ja ovat tyytyväisiä siihen..sen enemmän näkyviin tulematta. ja kun informaatiota on runsaasti saatavissa ainakin näillä kulmilla venäjänkielellä Venäjän TV-ja radioohjelmista, niin informaatiota riittää..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

4.4.2011 09:43 Ros-Britt Kangas > " Seurauksineen täysin samaa",
- ei ole täysin samaa. Minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään ruotsinkielisiä vastaan,vaan ihmettelen "pakkoruotsin"-kielen opetuksen jumiutuneen paikoilleen, joka ei anna muitten kielten opetukselle tilaa, mutta blogissa puhutaan nyt oikeudesta säilyttää oma kieli niin venäläisille kuin myös ruotsalaisillekin periaatteessa.

Antti-Pekka Mustonen

Mitäs täällä taas urputetaan? - Suomeen yksi kansalliskieli ja vain sen opiskelu pakolliseksi kaikille.

Suosittelen kuuntelemaan, jos kaipaa uutisia venäjäksi:

http://radiosputnik.fi/

ja lukemaan:

http://rus.ruvr.ru/

tai

http://www.kauppatie.com/08-2007/5f.htm (myös paperisena)

Niisä on myös suomalainen näkökulma esillä.

terv. Tynkä-Karjalan Antti

PS. Safkalainen Venäjä-kiihotus Suomessa pienemmälle, kiitos.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen,
- huomasitteko mistä ja kenen kirjoituksesta blogi-kirjoitus lähti liikkeelle?
Siinä mielessä olette oikeassa, että radiosputnik, kauppalehti, rus..ru antavat tietoa venäjänkielellä ja niissä on myös suomalaista näkökulmaa esillä. On vielä olemassa ainakin Spektr-lehti, mutta nyt kyse on siitä, että ehkä olisi hyvä, että Suomen TV-ohjelmissa olisi enemmän tarjontaa venäjänkielellä..
A-P.Mn, pyytäisin olemaan kohtelias, vaikka toinen "purputtaisikin" jotain sananvapauden merkeissä, kiitos. Olen muuten sitoutumaton ja en harrasta Venäjä-kiihotusta Suomessa.

K Veikko

Viola ei ole mikään Safkalainen. Hän on itsenäisesti ajatteleva ehdokas.

    Jos Safkalaiset onnistuivat hänet koukuttamaan omaksi ehdokkaakseen, on se vain häpeäksi muille.
    Jos hän itse luopuu tärkeistä aatteistaan Safkalaisten hyväksi, on se vain häpeäksi hänelle itselleen.

Tämä on hyvä ja asiallinen kirjoitus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

K Veikko,
-kiitos kommenttistanne. Niin helposti jotkut ihmiset ovat valmiit leimaamaan ja mustalla maalaamaan toista. Minä olen nyt Suomen viranomaisten ja yhteiskunnan taholtakin ajettu umpikujaan taistelussani kehitysvammaisten ihmisoikeuksien puolesta, esimerkkinä oma rakas orpo puhumaton, autistinen venäjänkielinen lapsenlapseni. Omieni periaatteiden kanssa voin mennä järjestöön kun järjestöön ja taistella siellä, jos on mahdollisiuus.
Minun ei ole pakko puolustautua kenenkään edessä, mutta kun keskustelu on julkista kaikille ja alkaa tulla "syytöksiä" niin voin kertoa,että Perussuomalaiset eivät antaneet mahdollisuutta asettua ehdokkaaksi, joten tarjous tuli STP/Safkan kautta ja en näe siinä mitään häpeällistä ja vielä senkin takia, että Suomen antifasistisen Komitean vaaliohjelmassa on periaatteita, jotka sopivat minunkin vaaliohjelmaan :
Esimerkiksi:
Ote : "Safka vastustaa mielivaltaisia viranomaistoimia, joilla edunvalvojat ja sosiaalityöntekijät eristävät ja vieraannuttavat huostaanotettuja lapsia tai vammaisia perheistään. Safka vaatii huostaanottojen kaupallistumisen eli ns.huostaanottobisneksen kieltämistä. Safka vaatii perheiden autonomian kunnioittamista ja arvostamista, huostaanotettujen lasten ja eristettyjen vammaisten perheiden ihmisarvoista kohtelua, parempaa valvontaa huostaanotettujen sijoituskohteissa ja omaishoitajan työn kunnioittamista"

Venäjänkielinen lapsenlapseni on minusta eristetty ja julmasti vieraannutettu. Häneltä on riistetty vapaus ja oikeus omaan kieleen kulttuuriin ja perhesiteisiin.
Siis, blogin aihe on oikeus omaan kieleen, joten pysyimme aiheessa.

K Veikko

Ehkä netti on jakelukanavista edullisin venäjänkielisille ohjelmille. Yleltä löytyy joitakin ohjelmia
http://areena.yle.fi/haku//uusimmat/kieli/ru

RSS-syöte on kätevä tapa seurata omaa "genreä".
http://areena.yle.fi/ohjelma/244510/feed/rss
http://areena.yle.fi/ohjelma/244614/feed/rss
http://areena.yle.fi/ohjelma/285899/feed/rss
http://areena.yle.fi/ohjelma/285910/feed/rss

Mikäpä estää ketä tahansa laittamasta nettiin oman venäjänkielisen radiokanavan. – Haluatko itse ryhtyä uutistenlukijaksi, Viola?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

K Veikko,
- enpä ymmärrä oletko tosissasi?, ettei "mikä estä laittamaan nettiin oman radiokanavan?"Tietenkin voi vapaasti "seikkailla" netissä millä tahansa kielellä, mutta "radiokanava"? Olisinhan valmis laittamaan oman radiokanavan vaikka avaruudeen asti..koska tykkään puhua venäjää ja se on käyttämättömänä "resurssina" minussa..Kyllä lukisin uutisia mielelläni!

ludmila paananen

FAROn päätavoite on venäjän kielen virallistaminen Suomessa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset