Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Omaishoitajat säästävät vuodessa yli miljardi euroa yhteiskunnan varoja,

asiasta kertoo UV  30.3.2011 Päivi Seppälä otsikolla ” Suomessa jopa 60 000 ihmistä hoitaa omaistaan”, mutta omaishoitotukea saa alle 40 000, vaikka lähesistään päivittäin huolta pitäviä on arvioilta noin 300 000.   

Omaishoitotyö on niin vaativa, että ilman sitä hoidettava olisi laitoshoidossa. Nämä raskasta työtä tekevät ihmiset säästävät Sitran tekemän selvityksen mukaan vuodessa reilusti yli miljardi euroa yhteiskunnan varoja. Omaishoitotuen saaminen jää usein syrjään vaativassa elämäntilanteessa.

Tuen saaminen edellyttää sopimuksen tekemistä kunnan kanssa. Kunnissa suhdaututaan hyvin eri tavoin omaishoitajien tarpeisiin ja tukihakemuksiin.Tuoreen Omaishoitokirjan mukaan tukeen varatut rahat ovat monin paikoin yhä liian vähäiset. 

Muutaman vuodentakaisen Omaishoitotutkimuksen mukaan suurin osa läheistään arjessa auttavista ei ole ajatellut olevansa omaishoitaja. Tämän tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen auttaa läheistään, jolla on vaikeuksia selvitä yksin arjessa.”, STT. 

 Tukea kannattaa hakea jo varhain. Mahdollisuus saada omaishoitotukea kunnalta kannattaa selvittää heti, kun arvelet olevasi omaishoitaja.Voit olla oikeutettu tukeen ja muuhun apuun, jos pidät huolta erityistä hoivaa tarvitsevasta läheisestäsi, joka ei selviä arjesta omatoimisesti. Jos kunta hylkää hakemuksesi, voit valittaa päätöksestä ensin sosiaali-ja terveyslautakuntaan. Tuki on keskimäärin 440 euroa kuukaudessa”. Lähde : Omaishoito. Tietoa ja tukea yhteistyöhön –kirja. Omaishoitajat ja Läheiset –Liitto ry. 

Kokemuksestani tiedän kuinka kunnan viranomaiset suhtautuvat asiaan. Itse olin 4 vuotta omaishoitajana ja en saanut omaishoitotukea, koska olin epätietoinen asiasta ja sosiaalityöntekijä vetosi siihen, että olin saanut työttömyyspäivärahaa, joten hänen mielestä en ollut oikeutettu omaishoitotukeen. Myöhemmin sain tietää, että se oli väärin ja takautuvan tuen  saaminen oli hankalaa, joten en saanut sitäkään. Omaishoitotuen siirtäminen Kelalle tulee saada uuteen hallitusohjelmaan.

Tule juttelemaan vammaisten, vanhusten ja omaishoitajien tilanteesta la 2.4., klo 11-14 kävelykatu  Koskenpartaalla Imatralla.

Äänestä Viola Heistonen eduskuntaan. nro 6 STP (Suomen Työväenpuolue) Kymenpiiri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Yritin selvittää itselleni tuota STP:tä. Päädyin siihen, että sekin on noita kommunistien pieniä puoluesirpaleita. Niitähän riittää, koska jokainen karismaattinen tahi lähes sellainen on perustanut oman puolueen.

Ikävä kyllä jokainen sinulle annettu ääni menee hukkaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo,
- minulle ikävämpi olisi vielä, etten olisi päässyt ollenkaan ehdokkaaksi, en itseni takia, vaan lapsenlapseni takia, koska sen asian vieminen ( entisenä omaishoitajana, joten ollaan blogin aiheessa) julki viimeiseen pisteeseen mihin vaan pystyn olen nyt "latautunut", koska en voi antaa anteeksi mitä ovat tehneet sivistynessä mukaa valtiossa vammaiselle lapsenlapselleni ja minullekin.
Kolmatta vuotta jatkuu piina ja loppua ei näy. Lapsenlapseni on vieraannutettu minusta! Eivät anna edes näkyviin. Miksi ihmeessä sen piti tehdä ennen minun, hänen isoäidin kuolemaa? Enhän ole minä niin kuin kukaan muukan ikuisesti täällä planetalla.
Olin pyrkinyt Perussuomalaisissa ehdokkaaksi, mutten mahtunut joukkoon, joten olen tyytyväinen että olen STP:n riveissä ja teen vaalityötä netissä, koska ei ole varaa laittaa tienvarteen isoja plakatteja, jossa kertoisin kuinka Suomessa kohdellaan kehitysvammaisia kansalaisia. Kiitos kun tulit kommennttoimaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo> "Ikävä kyllä jokainen sinulle annettu ääni menee hukkaan.",
- mielestäni jokainen ääni, joka tulee minulle annettu, jos tulee annettu, ei menee hukkaan, vaan tulee lämmittämään sydäntäni myös kaapatun lapsen lapseni ja hänen kohtalotovereitten puolesta,jotka ovat eristetty omaisistaan, niin myös vammaisten vanhempien puolesta, jotka surevat vammaisen perheen jäseneen kohtaloa ja kaipaavat heitä, niin kuin minäkin.
Myös äänet tulee annettu inhimillisyyden puolesta ja asioitten parantamisen puolesta Suomen kehitysvammahuollossa.
Aurinkoista kevättä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Omistan vaalikampanjani puhumattomalle, kehitysvammaiselle ja autistiselle orvolle maahanmuuttaja tyttärenpojalleni, jonka ainoa läheinen omainen olen, joka on eristetty täysin omasta perheestään ja suvustaan, venäläisestä kulttuurista ja äidinkielestään venäjästä.

Omistan myös kampanjani lapsenlapseni kohtalotovereille sekä kaikille meille omaisille, jotka nyt suremme ja kaipaamme vammaisia perheenjäseniämme, jotka viranomaistoimin on meistä eristetty ja vieraannutettu.

Lapsen tai vammaisen vieraannuttaminen omaisitaan on mielestäni henkistä kidutusta! Vieraannuttaminen on kiellettävä ja jopa kriminalisoitava!

Äänestä Viola Heistonen,(omaishoitajan kokemuksella) eduskuntaan, nro 6.STP( Suomen Työväenpuolue),Kymen vaalipiiri.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset