Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pakkoruotsin vastustajat mielenosoitukseen

otsikolla kirjoittaa UV (30.3.2011. Jukka Sonninen).  Kielitaistelu pakollisen ruotsinkielen opetuksen vapauttamiseksi saa uuden käänteen torstaina kahdeltakin suunnalta. Ensinnäkin ruotsin vapauttamista puolustavat matkaavat bussikyydein Helsinkiin  mielenosoitukseen.

Toisaalta opetusministeriölle jätetään kuuden kunnan laatima esitys venäjänkielen opetuksen nostamisesta valinnaiseksi ruotsin rinnalle peruskoulun toisena vieraana kieleenä. 

Vapaa Kielivalinta ry:n järjestämän mielenosoituksen tarkoituksena on muutenkin kyseenalaistaa ruotsin pakollisuus nykyisessä laajuudessa. 

Bussikyyti  lähtee torstaina Imatralta  Lappeenrannan ja Karhulan kautta eduskuntatalolle. Maksuttomia bussikuljetuksia järjestetään Kaakkois-Suomen lisääksi Jyväskylästä, Tampereelta ja Turusta.  

Eduskuntalalolla pidettävä mielenosoitus ”Äänestä kielivapautta” –tapahtuma järjestettiin juuri torstaiksi samaksi päiväksi tukemaan Itä-Suomen kuuden kunnan anomusta venäjän saamiseksi koulujen kieliohjelmaan pakollisen ruotsin rinnalle, sanoo Vapaa Kielivalinta ry:n perustajajäsen imatralainen Hannu Koho. 

Koho on tyytyväinen kielitaistelun saamiin uusiin asemiin…Hän ihmettelee, että opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on tyrmännyt Itä-Suomen kuntien ehdotuksen vapaammasta kielipolitiikasta jo etukäteen. Koho sanoo yhä useampien ihmisten ja yhteisöjen tajunneen pakkoruotsin mielettömyyden..Myös Suomalaisuuden Liitto on vahvasti poistamassa pakkoruotsia. 

Vapaa Kielivalinta ry:n ja Suomalasuuden Liitto ry:n järjestämässä pakkoruotsia vastustavassa mielenosoituksessa eri eduskuntapuolueiden edustajat kertovat puolueidensa kielipoliittiset näkemykset. Tilaisuus  alkaa eduskuntatalon edustalla tortstaina 31.maaliskuuta kello 15.

 

- Se on ihmellistä, ettei opetusministeri Henna Virkkunen tajua asian tärkeyttää, vaikka useammat ihmiset ja järjestöt ovat tajunneet pakkoruotsin mielettömyyden ja pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) kannustaa venäjänkielen opetusta pakkoruotsin rinnalla ainakin täällä Itä-Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

sami oksanen

Ei muuta kuin paikanpäälle!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Sami Oksanen,
- juuri näin! Kansa päättää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

k. karttunen,
- jos minulta kysyt, niin jos ehdin kyytiin, mutta varmaan moni tulee. Eihän tuo opetusministeri( kaikella kunnioituksella!) itsekään ole oppinut puhumaan pakkoruotsia, miksi ihmeessä tekee mieli pakottamaan muita?

Anni Loren

Kyllä on turha mielenosoitus, säästäisitte nekin bensat johonkin tähdellisempään. Bussikyydillä sivistystä vastaan, ou jee:)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Anni Loren,
- mielestäni ei tämä mielenosoitus ole sivistystä vastaan, vaan "monipuolisemman" sivistyksen puolesta. Aiatushan on saada tilaa ruotsin kielen rinnalla venäjän kielelle, erityisesti niille alueille, jossa sitä tarvitaan.

Lasse Linnilä

Ai niin, ilman ruotsia ei voi olla sivistynyt...ilmankos Ranska on sellainen junttila.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Linnilä,
- onhan monimuukin maa sitten "junttila". Kaikella kunnioituksella kuitenkin ruotsin kieltä kohtaan..

Markus Lehtipuu

Ruotsivastaisudessa on havaittavissa Venäjän pyrkimyksiä päästä apajille.

Suomen kielenopetuksessa eivät vaihtoehtoina ole ruotsi ja venäjä.

Venäjä olisi Suomelle vain imperialistisen roistovaltion kieli, kun taas ruotsi on tavallisten Suomen kansalaisten kotikieli.

Venäjä-mielinen, venäläismielisen kommunistipuolueen ehdokas Viola Heistonen paljastaa asenteillaan, mistä ruotsin kielen vastaisuudessa on kyse: Venäjän imperialistisista tavoitteista.

Toivon olevani väärässä, pelkään olevani oikeassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu,
-olette väärässä, ensiksi Suomen Työväenpuolue (STP) ei ole Suomen Kommunistinen Puolue! Pyydän ystävällisesti olla leimaamatta minua STP:n ehdokkaana kommunnisti-mieliseksi( kaikella kunnioituksella Suomen kommunistelle).En kuulunut NL:ssakaan КПСС-jäseneksi.

Ja vähiten tavoittelen Venäjän imperialismia. Olen kokenut Neuvostoliiton imperialismin ja en halua että se toistuu uudessa kotimaassani Suomessa. Mutta kun venäjänkielen osaamista tarvitaan täällä Itä-Suomessa, niin kannustan sen opetusta, vaikka minun mielipide on pieni pisara valtameressä.
Ja epäkohteliasta on mielestäni myös leimata venäjän kieli "roistovaltion"kieleksi, se on Venäjän kansan kieli.Sen ymmärtäminen ja puhuminen tuo mielestäni jokaiselle sen saavuttaneelle "kielirikkautta".
Tietääkseni puhutte itsekin "roistovaltion" kieltä. Vai olenko väärässä?

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Jonkun marginaalisen kommariporukan käsitykset ja toimet eivät merkitse mitään sen rinnalla, että suomenkieliset saadaan vihdoin vapautettua ruotsinkielen orjuudesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antero Manninen,
- tuntuu tämä pakkoruotsi painavan jo monen suomenkielisen sukupolven kansalaisten mieltä. Lieneekö Aleksanteri 1.siihen syypää, että ruotsin kieli on niin vahvassa asemassa Suomessa?, koska muistaakseni, silloin kun Venäjä julisti Suomen ruhtinaskunnaksi, niin viralliseksi kieleksi jäi ruotsi? ja sitten myöhemmin vasta alettiin käyttää myös suomen kieltä.Tämä oli todella Aleksanteri 1. "huonosti" ajateltu...
Siis, jos hieman kevytmielisesti asian, niin Aleksanteri 1 vapautti maaorjuudelta venäläiset, mutta "pisti" suomalaiset ruotsikielen "orjuuteen"..Toivottavasti ruotsinkieliset ymmärtävät tässä vitsin, vaikka asia on muuten vakava..

Pentti Järvi

Hehheh.Voihan olla niinkin, että vennäänkielen osaamisesta voi olla tosissaan hyötyäkin siellä idässä. Asuessani espanjalaisten keskuudessa tarvitsin kyllä sitä kieltä mitä puhuttiin, samoin on ollut muissakin maissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pentti Järvi,
- eihän se venäjänkielen osaaminen ole keksitty tarve näillä kulmilla.
Aiheesta keskusteltiin blogissani : "Pääministeri kannataa, opetusministeri jarruttaa", linkitän sinne, halutessanne voitte lukea :

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63767-paami...

Pirkko Leskinen

Saamelaiset pitäisi saada mukaan, Norjan rajaseuduilla norjan kielestä olisi paljon enemmän hyötyä nuorille kuin pakkoruotsista

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pirkko Leskinen,
- varmaankin Norjan rajaseudulla olisi hyötyä norjan kielestä niin kuin Venäjän raja-seudulla venäjän kielestä.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Teet arvokasta työtä yhden vähemmistön eteen, vammaisten, ja sitä kunnioitan...mutta uskottavuus mene siinä että olet hampaitaasi myöten taistelemassa toista vähemmistöä vastaan. Omien intressien vai inhimillisyden puolesta, siinä onkiin suuri ero?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ros-Britt Kangas,
- en ole oikein itse huomannut, että olisin " hampaitani myöten taistelemassa" toista vähemmistöä vastaan, vaan kannustan venäjänkielen opetusta ruotsin kielen rinnalle ainakin näille kulmille, jossa kontaktit venäläisiin ovat jatkuvasti kasvussa ja alue ei jäisi vain venäjänkielisten maahanmuuttajien varaan, koska useimmiten heidän suomen kieli on heikko. Onhan se selvä, että venäjän kieltä tarvitaan täällä vilkastumiseen rajaliikenteen ja työmahdollisuuksien vuoksi.
Vaikea kuvitella täässä minun omia intresseja, joten siinä olette aivan väärässä. Kiitos kommenttistanne.

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Valitettavasti "vähemmistönvastaisuus" lisääntyy nimenomaan RKP:n ja kokoomuseliitin luutuneiden asenteiden ja pakkoruotsiin hirttäytymisen takia. On ikävää, että tavallinen ruotsinkielinen joutuu kärsimään negatiivisesta ilmapiiristä, johon syypää on RKP:n ja kokoomuksen joustamaton kielikoulutuspolitiikka..
En ole varma seuraavan uutisen todenperäisyydestä, mutta vastaavia ovat ruotsinkieliset tuttavani kertoneet:
"Gustav Skuthälla, Närpiön entinen, nyt eläkkeellä oleva kaupunginjohtaja (Rkp)kirjoittaa Sydösterbotten-lehdessä, että hän ei uskalla puhua ruotsia Helsingissä raitiovaunussa.
Skuthälla kirjoittaa, että vielä asuessaan Helsingissä lyhyen aikaa 70-luvulla, kaupungissa saattoi puhua julkisilla paikoilla ruotsia. Samoihin aikoihin tuli peruskouluihin pakkoruotsi, joka Skuthällan mukaan on muodostunut "myllynkiveksi kaulaamme", eli aiheuttanut sen, että ruotsinkieliset eivät enää uskalla puhua ruotsia julkisilla paikoilla, suomenkielisten heihin kohdistaman inhon, vihan ja uhkaavuudenkin vuoksi. Ilmapiiri on Skuthällan mukaan julkisissa ajoneuvoissa nyt sellainen, että hän ei halua puhua ruotsia niissä.
Skuthälla on kolmannen sektorin tehtävissä Helsingissä pari päivää viikossa ja kertoo, että kun saa puhelun istuessaan raitiovaunussa, hän kuiskaa puhelimeen: "Olen raitiovaunussa, en halua nyt puhua ruotsia "tässä, palataan asiaan".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jules Lehtonen> "On ikävää, että tavallinen ruotsinkielinen joutuu kärsimään negatiivisesta ilmapiiristä, johon syypää on RKP:n ja kokoomuksen joustamaton kielikoulutuspolitiikka.
- aina se tavallinen ihminen joutuu kärsimään, ja tätä tilannetta, josta kerrotte voi verata venäjäkielisiin, johon itsekin kuulun,me olemme joutuneet "vastuuseen" Neuvostoliiton teoista..Meidän täytyy kantaa sitä Talvisodan taakkaa, vaikka emme olleet taistelukentällä ja monet venäläiset-maahanmuuttajat myös arastelevat puhua venäjää julkisissa paikoissa. Ne venäläiset, jotka tulevat turisteina tänne eivät arastele vaan puhuvat rohkeasti julkisissa paikoissakin venäjää..
On tämä ikävää, että ihmiset keskenään eivät pysty elämään sopusoinnuussa kieli erojen takia. Pitäisi "pistää päälle" yhteinen esperanto-kieli kaikille..

Harri Lehtimäki

Ottamatta kantaa Viola Heistosen poliittisiin pyrkimyksiin (Venäjä-myönteisyys) tarkoituksena on kyseenalaistaa pakkoruotsi ja saada sen tilalle vapaaehtoisuuteen perustuva kielilaki. Ei voi olla oikein, että vajaat 10% kansasta päättää, mitä kieltä yli 90% kansalaisista lukee. Pakkoruotsia ei tarvita enää virkamieskunnassa, eikä eduskunnassakaan, sen sijaan tarvitsemme laajempaa kielipohjaa. Poikani ei päässyt opiskelemaan saksaa, ei löytynyt tarpeeksi sen lukjoita, koska pakkoruotsi oli syönyt sen "kannatuksen"! Samoin on aika päästä Ruotsinvallanaikaisista rakenteista. Minä kannatan kaikkien kielten opiskelua, mutta en sen varjolla tehtävää suurvaltapolitiikkaa(Ruotsi)!

Saamelaistenkin olisi aika saada opiskella tosiaan vaikka Norjan kieltä, enemmän heille olisi siitä hyötyä!

Markus Lehtipuu

Kyse on huonosta itsetunnostasi. Ruotsin kieli on tavallisten rivisuomalaisten kotikieli, eikä mikään valtarakenteellinen uhka.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Ruotsinkieli saa toki olla ruotsinkielisten suomalaisten kotikieli, sen takaa jo perustuslakikin. Suomenkielisiä ei kuitenkaan saa pakottaa opiskelemaan ruotsia vastoin tahtoaan.
On se kummallista, että mielestäsi yksi miehittäjä saa sortaa suomalasia vuosisadasta toiseen, mutta toinen ei.

Harri Lehtimäki

En minä vastusta ruotsinkielisiä suomalaisia, yritä nyt Markus tajuta se, vaan sitä pakkoruotsilla tehtävää politiikkaa! Ihan sama juttu olisi, jos venäjänkielinen vähemmistö asettaisi ehtoja meille valtaväestölle!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Lehtimäki,
- Vapaaehtoisuuden perustuva kielilaki! Tietenkin laki olisi se, joka auttaisi pääsemään asiassa eteenpäin, koska yleiset keskustelut ja jopa mielenosoitukset ei pysty muuttamaan mitään, jos asiaan kuuluvat päättäjät eivät ryhdy toimimaan. Eri juttu ja ratkaiseva juttu on siinä, että haluavatko he, joilla on valta, muutosta asiaan.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Eihän tuo mielenosoitus ole minkään vapauden, vaan erilaisen pakon puolesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aki Suihkonen > " vaan erilaisen pakon puolesta",
- mitä "pakkoa" te tässä näette? Itse en näe pakottamista asiassa, jos halutaan joissain kunnissa ottaa venäjänkielen opetus ruotsin kielen rinnalle? Ei mielestäni venäjän kielestä saa tuulla "pakkovenäjä"..vaikka ruotsin kieli on.

Pentti Järvi

Aki: eiköhän tuollaiselle venäjän kielen opetukselle ole jonkinmoinen kannatus noilla seuduilla? Toisaalta olen lukenut, että esimerkiksi työväenopistoissa tai muuallakaan vapaaehtoisesti venäjää lukevia on vähänlaisesti. Laiskaa porukkaa?

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Olen menossa osoittamaan mieltäni nimenomaan vapauden puolesta.
Kieliä on hyvä opiskella, mutta ne pitää saada valita vapaasti.
Ei ole kansantaloudenkaan kannalta järkevää,
että jokaikinen kansalainen osaa täsmälleen samat kielet,
kuten nyt on tilanne..

"Kieliopintoihin monipuolisuutta – vapaat kielivalinnat

Suomi kansainvälistyy ja tarvitsee kielitaitoa. Miten varmistetaan riittävän laaja ja vahva kielitaito, jolla turvaamme maamme kilpailukyvyn? Entä saako kansalainen tarvitsemansa palvelut Suomessa omalla kotimaisella kielellä, vai onko ajatus siitä vain kaunista utopiaa? "

http://www.facebook.com/event.php?eid=135617253177944

Per V

Pitäis olla pakkoenglanti, suomi, ruotsi ja venäjä olisivat kaikki vapaaehtoisia kieliä.

Eräässä kaksikielisen kunnan terveyskeskuksessa oli muuten potilasohjeita somalian kielellä, paksu nivaska.

Harri Lehtimäki

Ei pidä olla mitään "pakkokieltä"! Kukin saa puhua ja opiskella mitä kieltä haluaa! Mutta jos haluaa tulla toimeen Suomessa, syytä olisi opetella suomenkieltä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Per Vers,
- ehkä maailman meno on kehittymässä siihen suuntaan, että kaikki kielet "kuolevat" taistelussa oikeuksista keskenään ja englanti jää "kielikuningaksi"...Tosiasiahan on se, että englanti on jo yhteinen kansainvälinen kieli tänäpäivänäkin..

Anni Loren
Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Ruotsin kielestä intoilevat yrittävät väkisin vääntää keskustelun kielivapaudesta ruotsinkielisten ja ruotsin kielen vihaamiseksi, vaikka kyse on vain suomenkielisten oikeudesta itse päättää siitä, tarvitsevatko ruotsia vai eivät.

Nyt on lopultakin saatava vuosisatainen suomenkielisten alistaminen ja nöyryyttäminen loppumaan. Suomenkielisten identiteettiin ja suomalaisuuteen ei todellakaan kuulu ruotsin kieli.

Seteliselkärankaiset poliitikot on aika syrjäyttää ja kunnioittaa myös kielipolitiikassa kansan suuren enemmistön tahtoa.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Pakkoruotsi on idiotismia. Pakkoruotsi on vieras kieli kaikille muille, paitsi sitä äidinkielenään puhuville. Kaikki vieraat kielet tulee olla valinnaisia. Venäjä tai venäjänkieli ei liity tai ei ainakaan saisi liittyä pakkoruotsiin mitenkään. Pakkoruotsin tilalle ei siis tule määrätä pakkovenäjää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset