Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kustantaako yhteiskunta mökin mummolle taksikyydin äänestyspaikalle?

Laina Mutanen  jättää ensimmäisen kerran äänestämättä. Syynä on se, että yhteiskunta ei enää kustanna mökinmummolle taksikyytejä.  "Pitäkää huolta syrjäseutujen vanhuksista” otsikolla kirjoittaa Iltalehti ( 28.3.2011. Timo Kiiski).

Laina on 83 vuotias ja pärjää vielä yksin, laittaa ruokansa ja pesee pyykkinsä, mutta äänestyspaikka sijaitse 13 kilometrin päässä ja kun taksimatkaa Laina Mutaselle ei kustanneta, niin tämän vuoksi Laina jättää todennäköisesti äänestämättä.

Kunta kustantaa syrjäseutujen vanhuksille neljä yhdensuuntaista taksimatkaa kuukaudessa.- Minulle ei kustanneta enää sitäkään, kun on pieniä säästöjä. Pyysivät tiliotteen nähtäväksi. Ja vaikkapa saisin nuo taksisetelit, ne tulisi käytettyä jo kahdella edestakaisella reissulla. Linja-autokyytiin pitäisi hypätä ennen aamukahdeksaa ja Outokummussa pitäisi odotella paluukyytiä iltapäivään, se on aika raskasta tämän ikäiselle, Laina sanoo.

Laina on asunut samassa mökissä  jo vuodesta 1952. Hän jäi leskeksi ja kolmen lapsen yksinhuoltajaksi vuonna 1968. Laina elää 800 euron leskeneläkkeen turvin, sillä pitää maksaa kaikki.

-Sen verran olen säästöön saanut, että lapset saavat minut sitten myöhemmin hautaan niillä varoilla, kertoo Laina.”, näin kirjoittaa Iltalehti. 

- Kuinka monta syrjäseudun mökinmummoa tai pappaa jättää äänestämättä, jos eivät pääse äänestyspaikalle ja yhteiskunta ei kustanna taksimatkoja? Eikö mökinmummoille  ja papoille ole kerrottu, kotiäänestysmahdollisuudesta?

Jos mökin mummo ei ole toimentuloasiakas, niin onko viranomaisilla oikeus tarkistaa tiliote vanhukselta, vai onko sosiaalihuoltolain perustella myönnetty kuljetuspalvelu tulosidonnainen?

 Tule juttelemaan vammaisten, vanhusten ja omaishoitajien tilanteesta 2.4., Imatran Kävelykadun Koskenparralle Uutisvuoksen vaaliriehaan. klo 11-14.

Äänestä Viola Heistonen Nro 6 eduskuntaan. Suomen Työväenpuolue, Kymen vaalipiiri.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Olisi aika kohtuutonta, jos "yhteiskunta" kustantaisi taksimatkan äänestämään. Äänestämisen ei edes pitäisi olla ilmaista, koska raha on sentään jonkinlainen *symboli* sille, että henkilö on mielipiteensä takana ja että hän ei ole mikään elätti. Itseasiassa samaa voisi soveltaa näillekin palstoille!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aki Suihkonen,
- siis, olette sitä mieltä, että Laina Mutasen tapauksessa yhteiskunnan ei tarvitsisi huolehtia siitä, että yksin syrjäseudulla asuva 83 vuotias mummo pääsisi äänestämään?
Eikös tämäkin pieni tuki vaaliurnille pääseminen osoittaisi sitä, että yhteiskunta halua huolehtia vanhuksistaan? eikä syrji heitä iän perusteella vaan kunnioittaen tasavertaisina kansalaisina.

A.Sn > "Äänestämisen ei edes pitäisi olla ilmaista..", jos tähän suuntaan lähtee kehittymään tämä prosessi, niin varmaan äänestäjät katoavat teille tietymättömille. Nytkin puolet ihmisistä "nukkuu", eikä viitsi lähteä äänestämään, koska eivät usko, että jotain muuttuu parempaan. Näin kuulen ruohojurentasolla kentältä lähes päivittäin..
Henkilö voi olla mielipiteensä takana tulkoon hän sitten vaaliurnille yhteiskunnan kustantamalla taksilla tai omalla henkilöautolla.

Miten tähän liittyy tuo "elätti" myös näille palstoille? Tuntuu hieman, että puhumme erikieltä..

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Olen sitä mieltä, että Laina Mutanen turvautukoon jonkun *ystävänsä* apuun. Minulla on kaikki syyt uskoa, että Laina Mutanen on tulossa äänestyspaikalle ryöstämään minut.

Ei ole mitään sellaista yhteiskuntaa, joka huolehtii vanhuksista. Kaikki se "kaatuu" sellaisten ihmisten osaksi, joilla on omatkin ongelmat ja jotka jo huolehtivat niistä vanhuksista, joista välittävät.

Äänestysprosentilla ei ole mitään itseisarvoa. Ilmiönä on erittäin vastenmielistä, että äänestäjistä suurin osa alkaa olla elättejä, ts. henkilöitä, joiden tulot koostuvat täsmälleen siitä rahasta, jonka he ovat äänestäneet itselleen. Näille äänestäjille ei koidu mitään kustannusta äänestämisestä, mutta kaikki tulot.

Se on täsmälleen analoginen sellaisen demokratian kanssa, jossa kolmen hengen ryyppyporukasta kaksi äänestää että ensin juodaan Villen pullo ja sitten että jokainen juo omansa. Tälle "äänestyspaikalle" olet vaatimassa ilmaista kuljetusta kaikille maailman ihmisille, joilla sattuu olemaan mielipide.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aki Suihkonen,
- olet todella "hauska", koska en pysty kaikkea tuota "nielemään" sellaisenaan, mutta jokaisen mielipide on tärkeä, niin kuin blogissa mainitun Laina Mutasenkin.

Ilman muuta, ilmainen kuljetus äänestyspaikalle, ei kuitenkaan kaikille "maailman ihmisille"! ja ei sen takia, että heillä sattuu oleman mielipide, vaan sen takia, etteivät he kykene kävelemällä saapumaan äänestyspaikalle jostain "eityisestä" syystä ja jos ei ole oikeutettu kotiäänestykseen...
A.Sn> "Äänestysprosentilla ei ole mitään itseisarvoa",
-ei olekaan, mutta äänestämällä kansa valitsee itsellensä "johtokunnan", joka sitten johtaa kaikkia asioita kansan puolesta.., joten kannattaa olla sitten hiljaa ja mukisematta tehdä aina niin kuin määrätään...

Enni Kulovaara

"Jos mökin mummo ei ole toimentuloasiakas, niin onko viranomaisilla oikeus tarkistaa tiliote vanhukselta, vai onko sosiaalihuoltolain perustella myönnetty kuljetuspalvelu tulosidonnainen?"

- Minun tietääkseni se on tarkoitettu invalideille, jotka eivät muuten pääse liikkumaan, eikä se riipu tuloista. Näin olen ymmärtänyt.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Enni Kulovaara,
- niin se on,ettei se riipu tuloista, jos ihminen ei pysty käyttämään julkista liikennettä, ja myös tuossa "mummon tapauksessa" sosiaalihuoltolain perusteella,ei pitäisi riippua tuloista,joten lieneekö se ollut oikein, että asiakkaalta pyydettiin tiliotteet. Mutta jos henkilö hakee toimeentulotukea, niin siinä tapauksessa kaikki tilitiedot viranomainen vaatii esille.

Enni Kulovaara

Toimeentulotuessa vaaditaan tiliotteet, se on totta, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö tämä kyseinen henkilö olisi oikeutettu tiettyyn määrään taksikyytejä kuukaudessa.

En ehkä oikein ymmärrä mitä tarkoitat, mutta ei keltään muulta ole oikeutta kysellä tilitietoja kuin juuri toimeentulotukiasiakkailta.

Joka tapauksessa tämä mainitsemasi mummo on oikeutettu taksikyytiin äänestyspaikalle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Enni Kulovaara,
- puhuinkin siitä, ettei "mainitsemani mummo" ollut toimentulotuki asiakas, muttä häneltä pyydettiin tiliotteet ja tarkistivat mitä tilillä on. Olen samaa mieltä, että hän on oikeudettu taksikyytin äänestyspaikalle, tai sitten kotiäänestykseen..

Enni Kulovaara

Viola.

- Tuossa tapauksessa viranomainen on menetellyt väärin. Vain toimeentuloasiakkailta voidaan tiliotteita kysellä. Kun nyt löytäisi lakipykälät tähän äänioikeuden käyttömahdollisuuteen, mutta en jaksa kahlata nettiä. Vangitkin saavat äänestää ja se tapahtuu tietysti vankilassa, joten tämä mainitsemasi mummo on yhtä lailla minun mielestäni oikeutettu kotiäänestykseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Enni Kulovaara,
- kotiäänestykseen on oikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua ja toimia on rajoittunut niin, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia äänestys- tai ennäkköäänestyspaikalle..Blogissa mainittu 83 v.henkilö ei pääsisi "ilman kohtuuttomia vaikeuksia" 13 kilometrin päässä sijaitsevaan äänestyspaikkaan..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset