Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Viisumivapauteen pitää valmistautua,

otsikolla  kirjoittaa UV päätoimittaja Harri Manskinen  20.3.2011.

Keskustelu Venäjän ja EU-maiden välisestä viisumivapaudesta putkahtelee esiin aina silloin tällöin. Asialla on merkitystä erityisesti täällä itärajalla ja Kaakkois- Suomessa laajemminkin.Imatran asema aivan rajan pinnassa on tässä keskustelussa kaiken lisäksi vielä erityislaatuinen ja viisumivapauden vaikutukset tuntuisivat täällä nopeimmin ja kenties myös vahvimmin. 

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) ennusti täällä viikolla, että viisumivapauteen menee vielä vuosikymmen.

Viisumivapaus herättää pelkoja, joita ei voi väheksyä. Samalla se luo myös mahdollisuuksia Kaakkois- Suomeen. Suuri pelko on rikollisuuden lisääntyminen eri muodoissaan. Myöskään kulttuurieroja ei  ole helppo hyväksyä. 

Toinen puoli on se, mikä jo nyt on näkyvissä. Imatralla ja muuallakin Kaakkois-Suomessa. Viisumivapaus lisäisi matkailua ja kasvattaisi palvelu-ja kaupan aloja. Matkailijamäärien lisääntyminen toisi mukanaan työpaikkoja ja sitä kautta lisäisi alueen hyvinvointia. Esimerkiksi metsäteollisuudessa nähty murros koetteli kovin koko Etelä-Karjalaa ja kokonaan uuden toimialan syntyminen helpottaisi teollisuuden suhdannekuopissa. 

Viisumivapaus on Venäjän ja EU:n välinen asia, vaikka Suomea toki päätöksiä tehtäessä kuullaan. Venäjä saa aikanaan passien turvallisuustason riittäväksi. Sen jälkeen viisumivapaudelle tuskin esteitä tulee. Viisumivapauteen on siis syytä valmistautua”, näin kirjoittaa Harri Manskinen Uutisvuoksessa. 

-  Mielestäni, jos viisumivapaus  toteutuu, niin tuskin venäläiset pysähtyvät viisumineen Etelä-Karjalaan  nostamaan metsäteollisuutta. He marssivat suoraan Eurooppaan. Suomesta saattaa tulla ”läpikulkumaa” . Nyt raskas transittoliikenne koetaan häiritseväksi, mutta  viisumivapauden myötä matkailukin voi muuttua ”transittomatkailuksi".

Koska viisumivapaus on Venäjän ja EU:n välinen asia ja vaikkakin päätöksen teossa kuullaan Suomea, mutta lieneekö sillä paljon väliä ja pystyykö Suomi estämään, jos Venäjä ja EU ovat jo päättäneet. Joten taitaa olla Harri Manskinen oikeassa, että "Viisumivapauteen pitää valmistautua".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Suomella ei ole intressiä estää viisumivapautta Venäjän kanssa, sillä Schengen-sopimukseen Venäjä ei olisi liittymässä eivätkä rajatarkastukset tullin tai rajavartioston puolelta poistuisi mihinkään. Vain Venäjän kansalaisille työläs ja kallis viisumin hakuprosessi jäisi pois. Mahdollisesti myös rikollisia saattaisi tulla enemmän, mutta ei Suomella viisumienkaan kanssa ole tehokkaita keinoja seuloa rikollisia pois viisuminhakijoiden joukosta. Viisumivapauden ehtona oleva luotettava passijärjestelmä sen sijaan saattaisi estää jo maahantulokiellon saaneiden ihmisten uuden maahanpääsyn jopa tehokkaammin kuin nykyinen järjestelmä. Rajalta tehtävät käännytykset myös lisääntyisivät, koska suuri osa kontrolli siirtyisi viisumin myöntöpisteistä rajalle. Matkailu sen sijaan lisääntyisi valtavasti, varsinkin muualla kuin Pietarissa, Moskovassa, Petroskoissa ja Murmanskissa asuvien kynnys saapua Suomeen turistina tai ostosmatkoille madaltuisi. Raja-asemille toki tulisi haasteita mukautua matkailijamäärien voimakkaaseen kasvuun ja lisääntyneiden rajaltakäännytysten mukanaan tuomaan työmäärän kasvuun.
Tällä hetkellä viisumivapaus riippuu Venäjästä, suljetut kaupungit tai viikon kuluttua nimellisesti lieventyvät rekisteröintimääräykset eivät ole omiaan edistämään hyvää neuvotteluilmapiiriä, puhumattakaan passien turvallisuus- ja passirekisteriongelmista ja puutteellisesta rajan yli ulottuvasta viranomaisyhteistyöstä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aki Pulli,
teillä on näkökulma, että kaikki on hyvin "mukavasti" järjestettävissä. Olisihan se hienoa, jos, sen päivän koittaessa, kaikki menisi hienosti. mutta ymmärrän niin, että viisumivapaus tulisi olemaan kaikkien eu-maiden kanssa ilman mitään Schengen-sopimiusta. Ja luonnollisesti "portti" Eurooppaan olisi sitten pääsääntöisesti Suomen ja Venäjän välisen rajanylityksen kautta? Olenko väärässä?

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

En aivan varma, ymmärsinkö oikein, mutta pääsääntöisesti viisumivapauden koettaessa Venäjän kansalainen, mikäli ei ole maahantulokiellossa ja omaa riittävät materiaaliset edellytykset (käteinen, muovi, tavoitettavissa oleva henkilö joka takaa ylläpidon), on tervetullut Schengen-alueelle max kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan ja max. 6kk:ksi vuoden aikana. Schengen-ulkorajan passintarkastuksessa tietokonetarkistetaan maahntulo-oikeus ja jos aihetta, myös materiaaliset oleskeluedellytykset ja jos molemmat OK, lyödään leima passiin ja Venäjän kansalainen on Schengen-alueella ja saa liikkuan sen puitteissa vapaasti samalla tavalla kun pitäisi olla selvää että EU-kansalainen voi vapaasti liikkua Königsbergistä Tshukotiaan ja Murmanskista Mahatshkalaan Venäjällä. On Venäjän kansalaisesta kiinni, rikkooko hän lakia, tekeekö pimeästi työtä tai ylittääkö sallitun oleskeluajan. Idea kuitenkin, että kaikista em. seurauksena oleva Schengen-alueen maahantulokielto toimii pelotteena ja siksi sääntörikkomusten määrä jäänee siedettäväksi. Venäläisille jo nyt opiskelu, asuminen ja työnteko Schengen-maissa mahdollista ja Venäjän elintaso varsinkin suuremmissa kaupungeissa kuitenkin kohtuullisen korkea. Ei se potentiaali joka jäisi laittomasti hanttihommiin ole kovin jättimäinen. Pahimmat tapaukset kykenemättömiä tulemaan edes rajalle asti. Joidenkin Baltian ja Romanian/Bulgarian rikollistenkin harrastama rosvoiluturismi on ihan yhtä vaikeaa/helppoa kuin nykyisinkin, sillä Schengen-alueelta poistumistarkistukset tulevat myös säilymään.

Antti-Pekka Mustonen

Venäjä on terrorisminvastaisen sodan nimissä valtioväkivaltaa harjoittava maa. - Haluammeko tämän taistelun lentokentillemme, rautatieasemille ja ostoskeskuksiimme?

Ministeri Häkämiehen arvio on asiallinen. - Katsotaan 10 vuoden kuluttua, kuinka "demokraattinen kehitys" Venäjällä on edennyt. Tällä hetkellä ei ole nykykäytäntöön syytä tehdä muutoksia joidenkin, vaikka isoäitinsä myyvien, markkinamiesten esityksestä.

PS. Tynkä-Karjalan pääkaupungin, Lappeenrannan Myllymäessä jne. on hyvin vilskettä.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Jos viisumivapaus sidottaisiin poliittiseen kehitykseen tai kansalaisyhteiskunnan/kansalaisvapauksien tilaan, tuo voisi olla pätevä argumentti. Poliitikot eivät ole kuitenkaan niin tehneet, ja aivan oikein. Sillä eniten Venäjälläkin viisumivapaudesta hyötyisivät tavalliset kansalaiset. Korruptoituneet ja valtioterrorismia harjoittavat byrokraatit saavat jo nyt Schengen-alueen moninkertaviisumit helposti eikä niiden kustannuskaan este kun voi kuluja lypsää yrittäjiä tai muita "rikkaita" laittomasti kiristämällä. Sen sijaan viisumivapaus avaisi useamman venäläisen silmät siitä, kuinka paska maa Venäjä on ja mikä siellä oikeasti on pielessä verrattuna muihin maihin. Se luo toivoa muutoksesta. Ei tavallisia ihmisiä pidä rangaista jos heillä paska hallinto. Nykyisellään Venäjään tv:tä katsoessa voisi kuvitella Venäjän olevan maa, jossa kaikki hyvin, tai ainakin paremmin kuin useimmissa muissa.

Käyttäjän dobro kuva
Taneli Dobrowolski

Hyviä ja tärkeitä näkökulmia, Viola ja Aki.

On realistista ajatella, että EU:n ja Venäjän välinen viisumivapaus muodossa tai toisessa toteutuu seuraavien 5-8 vuoden sisällä. Nyt, kun aikaa vielä on, olisikin äärimmäisen tärkeää selvittää mahdollisimman tarkasti, mitä viisumivapauden synnyttävät uhat ja toisaalta mahdollisuudet käytännössä tulisivat olemaan. Selvittäminen on tärkeää, jotta muuttuneeseen tilanteeseen kyetään varautumaan ja reagoimaan ajoissa.

Selvitettävää on paljon, alkaen raja-asemien läpäisykyvystä ja viranomaisjärjestelmien kapasiteetista aina majoitus- ja matkailupalveluiden kykyyn vastata kasvavaan matkailuliikenteeseen ja matkailupalveluiden kysyntään. Omien lähtökohtien kartoittamisen lisäksi kannattaa tutustua myös sellaisten maiden kokemuksiin, joilla on jo olemassa joko täydellinen (Ukraina, Valko-Venäjä, Brasilia, Israel, ym.) tai osittainen (Egypti, Turkki, Thaimaa, ym.) viisumivapaus Venäjän kanssa.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Taneli, Venäjällä ei ole maarajan ja viisumivapauden yhdistelmää yhdenkään vertailukelpoisen maan kanssa, sillä Ukraina ja Valko-Venäjä huomattavan erilaisia kuin Schengen-maat ja aina olleet viisumivapaita venäläisille. Muut, kuten Kroatia, Serbia, Brasilia, Israel jne taas käytännössä lentolipun päässä eli pakettimatkakohteita suomeksi sanottuna. Se ei silti tarkoita, etteikö näiden maiden kokemuksista voisi oppia, mutta suora soveltaminen vaikeaa. Olennaisin olisi raja-asemien läpäisykyvyn kasvattaminen, tieinfran parantaminen molemmin puolin rajaa ja mahdollisten uusien raja-asemien avaaminen. Viisumvapauden jälkeiset ensimmäiset pitkät lomat (jos vuodenvaihteeseen viisumivapaus niin silloin heti tammikuun alussa, helmikuussa ja toukokuun pyhinä, pienempinä puna-armeijan perustamisen päivä ja kansainvälinen naisten päivä) olisivat varmaan melko hulabaloota, tosin uskon että Suomen puolella valmistautuminen olisi enemmän kunnossa kuin naapurissa, jossa perinteisesti on ollut vaikea mukautua muutoksiin nopeasti.

En usko majoitus- ja matkailupalvelujen kysynnän räjähdysmäisesti kasvavan (vaikka loma-aikoina kasvua tuleekin ja ennen kaikkea viime hetken buukkausten määrä tulee lisääntymään kun pitkää ennakkosuunnittelua ei tarvita), mutta päiväseltään ostoksille ja katselemaan tulevien ja ex-tempore-matkailijoiden määrä tulee lisääntymään, alussa jopa räjähdysmäisesti tasoittuen pikku hiljaa. Baltiassa ja Puolassa myös venäläisten määrät tulevat kasvamaan huomattavasti. Yksittäisistä raja-asemista Narvalla isoimmat haasteet edessä, koska historiallinen sijainti, Narvajoki ja maiden suhteet ongelmana kokonaisvaltaisen ratkaisun löytämisessä - ainoa vaihtoehto olisi rakentaa Narvanjoen yli uusi, iso silta riittävän kauas kaupungin historiallisesta keskustasta ja sillan molemmin puolin riittävä infra. Se olisi miljardi-investointi.

Koska mahdollista, että Ukraina ja Moldova saavat viisumivapauden samoihin aikoihin tai hiukka aiemmin kuin Venäjä, kannattaisi Suomen turismisektorin suunnata markkinointia myös näihin maihin, ennen kaikkea Ukrainaan, jossa matkailu- ja turismipotentiaali melkoinen.

Ryssäviha voi väliaikaisesti kasvaa, sillä varsinkin Helsingissä, Joensuussa, Kotkassa, Lappeenrannassa ja Imatralla voi turistien määrä ja tunku ostoskaduilla ja kauppakeskuksissa ajoittain kasvaa kantaväestöä hermostuttaviin mittoihin.

Toisaalta raja-alueet varsinkin luovutetun Karjalan alue sekä pohjoiset alueet, tulee varmasti hyötymään viisumivapaudesta suunnattomasti, ei vain suomalaisten vaan myös Suomessa ja Norjassa matkailevien muunmaalaisten turistien lisääntyneen matkailun myötä. Laivaliikenne Pietariin ja Pietarista kasvanee huimasti.

Käyttäjän dobro kuva
Taneli Dobrowolski

"Taneli, Venäjällä ei ole maarajan ja viisumivapauden yhdistelmää yhdenkään vertailukelpoisen maan kanssa [...] Muut, kuten Kroatia, Serbia, Brasilia, Israel jne taas käytännössä lentolipun päässä eli pakettimatkakohteita suomeksi sanottuna."

Näin on. Ensimmäisiä paremmin vertailukelpoisia maarajakokemuksia alkanemme saada vasta, jos Venäjän ja Norjan raja-alueiden asukkaita koskeva viisumivapauskokeilu sekä nyt tuoreimpana mahdollinen Kaliningradin ja Puolan välinen kokeilu käynnistyy. Nämä lentokohteet ovat oma lukunsa, mutta toki niistäkin, kuten totesit, esimerkiksi viranomaiskokemuksia kannattaa kerätä.

Myös muut esille nostamasi kysymykset ja asiat ovat juuri niitä, joita nyt pitäisi tutkia ja selvittää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Taneli Dobrowolski,
-jotenkin tuli huolestuttava ajatus jos otetaan huomioon Suomen ja Venäjän väkiluvun mittasuhteet ja vertailin kuvaa, joka on nyt syntynyt itse Venäjällä sen sisäisessä "maahanmuutossa" kuinka etelästä iso-aalto kansalaisia on siirtynyt esim., Moskovaan ja Pietariin ja mielestäni lähes "valloittaneet" laajasti elinkeinoalueita ja paikallinen kansa ei voi mitään..Venäjällä sisäisessä maahanmuutto- tai eri kansalaisryhmien maansisäinen-siirto on tuonut tietääkseni samanlaisia ongelmia kuin esim, maahanmuutto/maahanmuttajat Suomessakin..Erikulttuurien törmäykset,kielivaikeudet jne..En tiedä onko tämä sopiva esimerkki tähän, mutta kuitenkin..

Käyttäjän dobro kuva
Taneli Dobrowolski

Hei Viola,

” Erikulttuurien törmäykset,kielivaikeudet jne..En tiedä onko tämä sopiva esimerkki tähän, mutta kuitenkin..”

Näin juuri. Nämä ovat juuri sellaisia asioita, joita nyt olisi aikaa ja tarvetta selvittää ja tutkia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset