Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Nyt rahvaskin tietää. Ekumeeninen uhkaus!

Venäjän ortodoksinen kirkko on uhannut katkaista suhteensa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Tästä tietävät piispat ja kirkkomme ulkoasioista vastaava ekumeeninen kerma. Rahvaalle asiaa ei ole kerrottu, mutta nyt kerrotaan, kirjoíttaa Kotimaa-lehdessä 10.3.2011 Jussi Rytkönen. 

Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion kirjoitti viime syyskuussa arkkipiispa Kari Mäkiselle kirjeen. Siinä hän –virheellisten lähteiden perusteella ja erheellisesti –luuli Suomen kirkon olevan päättämässä saman sukupuolen parisuhteiden siunaamisesta.Ortodokseille tämä olisi kauhistus.  

Hilarion varoitti kirjessään suurin sanoin, että mikäli Suomen kirkko näin tekisi, Venäjän  ortodoksiselle kirkolle ei jäisi vaihtoehtoja. Suhteet Suomen kirkkoon katkaistaisiin, kuten venäläiset tekivät samasta syystä Ruotsin kirkolle v.2005 

Mäkinen  oli vastannut Hilarionille, että  kyse oli vain rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden puolesta ja heidän kanssaan...

Kotimaan Venäjän ortodoksisen kirkon ulkoasiain osastolta saamien tietojen mukaan Mäkisen vastaus on otettu Moskovassa tyytyväisyydellä vastaan. 

Taustalla piilottelee nyt kuitenkin iso asia. Jos Suomen kirkko tulevaisuudessa ottaa askeleita saman sukupuolen parisuhteiden siunaamisen suuntaan, saattaa itärajan takana elävä valtava naapurikirkko tehdä asiasta omat johtopäätökset.Olisiko sillä sitten meidän kirkollemme merkitystä, on toinen kysymys. 

Olisi sääli, jos hyvät ekumeeniset suhteet olisivat todellisuudessa yhtä hauraalla pohjalla kun Suomen ja Neuvostoliiton hyvät ja luottamukselliset suhteet aikoinaan?Niitä vakuutettiin koko ajan, vaikka silloin keisarilla ei ollut vaatteita. Toivottavasti piispoilla ja metropoliitoilla on”; näin siis Kotimaa-lehdessä. 

 

 - Niin, toistan kirjoittaja Rytkösen kysymyksen: Olisiko Suomen evl kirkolle merkitystä, jos Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisi välit poikki? Ovatko kirkot niin riippuvaisia toinen toisistaan?..Onhan se mielestäni kovin huolestuttavaa jos naapurimaitten kirkotkaan eivät pystyisi olemaan sopusoinnussa vaan lähtisivat ”sotimaan” ja riitelemään. Voiko ortodoksinen kirkko määrätä evankelis- luterialaiselle kirkolle miten kannattaa toimia?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Alexius Manfelt

EI hätiä mitiä. Tulisivat venäläiisetkin jo tälle vuosituhannelle, eivätkä eläisi aikaa ennen Kristuksen syntymää!!!

Ja eihän me mitään katkottaisi venäläiset sen itse tekisivät ja mihin tarvitaan venäjän ortodokseja, siis ihan aikuisen oikeasti? Ne vain siellä pöyhistelee saamastaan vaikutusvallasta juopuneina, tulihan Venäjä toimeen ilman uskontoakin 70 vuotta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Alexius Manfelt,
- mieluummin olisimme loukkaamatta toisiamme.
Niin Neuvostoliitossa kirkko oli erotettu valtiosta, mutta ortodoksiset kirkot olivat pystyssä ja toimivat.

Matti Mottonen

TOisille Venäjän loukkaaminen on voiman näyttämistä, se on must.
Ihan 30-luvun malliin. Pienemmän oikeudella.
Sitten on tuo isomman oikeus...Venäjän ortodoksit taistelevat sieluista täällä. Heille on tullut jalansijaa maahanmuuttajista. Paikallinen kirkkomme kun kuuluu tuohon kreikkalaiseen ja tahtoi vielä Eestnkin hoitaa. Vanhoolisuudesta on hyvä ponnistaa. Kunnioitusta eivät saa osakseen moisella toisten asioihin puuttumisella.

Erimielisiäkin saa olla - toistaan kunnioittaen.

Lopuksi lainaus ortodoksisesta kirkkoliturgiasta: "se on viisautta". Siinä olivallinen johtolause keskusteluun. Eräs uudempi ajattelija sanoi: "ei pidä provosoitua kun provosoidutaan".

Oman kirkkomme aatoksiin en aio puuttua =)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

STP?! Lehtipuuko sinne ajoi? Lapsenlapsesi? Ei sillä, että Persutkaan olisi sinun puolueesi ollut, mutta pidin sinua aivan liian järkevänä tuohon sakkiin.

Safkan poppoo ajaa aivan muita asioita kuin Suomen ja Venäjän välille hyviä suhteita ja venäläisten kunnioittamista täällä Suomessa. Ainakin käytännössä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jooel Jaakkola,
- vaikka kommenttisi ei kuulu blogin aiheeseen, mutta vastaan, koska olen niin turhautunut ja epätoivoineen löytää oikeutta taistellussani lapsenlapseni puolesta ja omienikin oikeuksien puolesta,joten en kieltäytynyt kun mahdollisuus tarjoutui. Mahdollisuus viedä asia vielä enemmän julki, asia, josta mielestäni Suomen pitäisi hävetä.
Manipuloivat vammaisen lapsenlapseni ( jonka kehitysikä on n.6-8v) nostamaan syytteen isoäitiä vastaan. Pyysin jo evl. pappia Venäjän puolella rukoilemaan lapsenlapseni puolesta.Kohta tulee puolitoista vuotta viimeisestä tapaamisestamme... ja vihreää valoa tapaamiseen ei näy horisontissakaan!..

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

En ole vakuuttunut vaikutuskanavan valinnasta, mutta toivotan voimia rankan asian kanssa.

Antti-Pekka Mustonen

"Venäjän ortodoksinen kirkko on uhannut..."

Venäjältä ei todellisuudessa muuta tulekaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen,
- mutta voiko kirkko uhkailla toista kirkkoa?

Jouni Haimi

No näissä huostaanotto valituksissa suhtaudun aina kuitenkin tietyllä varauksella koska aina tuodaan vain yksi puoli asiasta esiin kuten tässäkin tapauksessa sinun näkökulma. Voit olla ehkäpä oikeassakin mutta kun toista osapuolta sitoo vaitiolo velvollisuus niin totuudenmukaista kuvaa tuskin saadaan koskaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouni Haimi,
-hieman blogin aiheesta taas syrjään, mutta aihe on minulle kipupaikka, joten vastaan,että totuudenmukaista kuvaa tässä ollankin kaivamassa, mutta korruptioitunut virkakoneisto on niin vahvana betoniseinänä vastassa, ettei sen läpi pääse, pikemminkin henki lähtee, mutta näin ei saisi olla demokraattisessa oikeusvaltiossa. Ei saisi loukata näin ihmisoikeuksia!

Jouni Haimi

Mitä ihmiooikeuksia on muka loukattu?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Asiallista! Venäläiset kirkonmiehet eivät nykypäivän vaatimusten tai uusien trendien edessä nöyristele; aivan kuten pitääkin mielestäni olla.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Ihmisoikeudet ovat aika uusia trendejä, eivätkä kaikki ole vielä ymmärtäneet niitä hyväksyä. Ne, joihin niiden puute sattuu kohdistumaan ovat oppineet paremmin. Viola tietää miltä sellainen tuntuu, homot tietävät myös.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Elonen,
- ihmisoikeuksien ymmärtäminen yhteiskunnassa taitaa ollakin "aivan uutta trendia", vaikka ne kuuluvat jokaiselle ja ovat luovuttomattomia..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Janne Muhonen,
tarkoitatte varmaan, että uutta trendiä on "saman sukupuolen parisuhteiden siunaaminen?,joka Kotimaan-lehden kirjoituksen mukaan olisi "ortodokseille kauhistus".

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Hmmmm...odotellaanpas nyt ensin Timo Anttilaa, hän kyllä selvittää asian.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Korpelainen,
-olisikin hyvä, jos tänne tulisi joku "viisaampi metä muita" ja selvittäisi asiat ja laittaisi ne oikeaan järjestykseen..

turunen (nimimerkki)

Teologian ylioppilas ja Joensuun ylioppilaslehden avustaja Timo Anttila Heinävedeltä tuskin puuttuu tähän mitenkään. Hänhän on pelkkä Valamon kirkkoviinimyymälän kassa emeritus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Turunen,
- kiitos, hyvä tietää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouni Haimi > " Mitä ihmisoikeuksia on muka loukattu2?,
- oikeutta vapauteen, oikeiutta perhesiteisiin, oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin, oikeutta omaan menneisyyteen, identiteettiin ja tunteisiin.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Voisiko joku ystävällisesti vääntää rautalangasta, tämmöiselle kansanmiehelle, mikä on ero sukupuolineutraalin avioliiton (tai semmoisen siunaamisen) ja rukouksen samaa sukupuolta olevien parisuhteen ja parisuhteessa elävien puolesta (ja tässä parisuhteessa elävien kanssa)?

Eikö molemmissa tapauksissa hyväksytä tuommoinen parisuhde?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jorma Vesa > "Eikö molemmissa tapauksissa hyväksytä tuommoinen parisuhde?",
- ajattelisin niin, että sääntöjen mukaan avioliittoon pitää saada siunaus,jos kirkossa solmitaan, mutta kun tässä nyt Venäjän ortodoksinen kirkko ei hyväksyisi saman sukupuolen parisuhteiden siunaamista, niin mielestäni Suomen kirkko löysi "oikotien" siunaamiseen ja Mäkinen vastasi kirjeessään Hillarionille, että "kyse olisi vain rukouksesta"..Sana "vain" kertoo mielestäni jotenkin,ettei itse kirkkokaan hyväksy 100 prosenttisesti asiaa.., mutta nyt ovat kaikki tyytyväisiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Matti Mottonen > "Venäjän ortodoksit taistelevat sieluista täällä. Heille on tullut jalansijaa maahanmuuttajista.",
- en ole perehtynyt ortodoksiseen kirkkoon Suomessa, varmaankin sillä on jo vahvat juuret ja perinteet tsaarin ajalta.
Mutta olen perehtynyt venäjänkielisiin maahanmuuttajiin, joita tilastojen mukaan olisi n.52 000 ja heistä Inkerin suomalaisia paluumuuttajia n.30 000, joten paljonko tuossa joukossa voisi olla ortodokseja?

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuuluu Suomessa kaksi rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa: Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta, www.svt-nikolai.org ja Ortodoksinen Pokrovan Seurakunta. Molemmat toimivat Helsingissä, joskin toimipisteitä (eli kirkkoja tai rukoushuoneita) on myös Turussa, Porissa ja Sastamalassa. Vilkaisin juuri googlen avulla noiden seurakuntien jäsenmääriä. Vuonna 2007 se oli noin 2000 jäsentä. Olenko väärässä kun väitän, että nykyään se on jo selvästi yli tuon 2000? Lisäksi arvelen, että venäläisiä ortodoksisia maahanmuuttajia on liittynyt enemmän Suomen ort.kirkkoon kuin noihin Venäjän kirkon seurakuntiin. Siis vain arvelen, en tiedä varmasti. En myöskään tiedä Suomen ort.kirkkoon liittyneiden venäläisten ortodoksien määrää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

23.3.2011 10:17 Jorma Vesa > " Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuuluu Suomessa kaksi rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa",
- onhan se sitten niin, ilman muuta, että Suomessa ortodoksinen kirkko on samoilla linjoilla kuin Venäjän ortodoksinen kirkko? Tuo 2000 luku tuntuu aivan pieneltä.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Ei Päivystävä Ortodoksi Anttila ehdi ilmeisesti kertomaan ''totuutta''.

No, laitetaan me sillä aikaa ekumeeninen jenkka soimaan ja ihmetellään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

23.3.2011 12:18 Timo Korpelainen,
- ehkä me ollaan liian kaukana siitä "totuudesta" ettei Ortodoksi Anttila ( en tunne henkilöä, mutta kaikella kunnioituksella)viitsi tulla meille kertomaan ja selkeyttämään tilanneetta. Mutta tyydymme siihen, että Kotimaa-lehti kertoi rahvaallekin asiasta.
Miltä se kuulostaisi se "ekumeninen jenkka"?

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Viola, youtube: Juice Leskinen, ekumeeninen jenkka

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset