Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pääministeri kannattaa, opetusministeri jarruttaa

venäjänkielen opiskelun kokeilua Itä-Suomessa. Miten käy täällä Itä-Suomessa kuntien kokeilhakemukselle,  jossa esitettiin että ruotsin kielen sijasta voisi opiskella venäjää?

”Keskustelu venäjänkielestä jatkuu”, kirjoittaa UV päätoimittaja Harri Manskinen 2.3.2011 pääkirjoituksessaan, jossa käsittelee tätä asiaa. 

Kokeilulupaa hakee yhdessä Imatran kanssa Lappeenranta, Savonlinna, Mikkeli, Tohmajärvi ja Puumala. 

Tarkoituksena ei ole lopettaa ruotsin kielen opiskelua, vaan muuttaa se kokeiluluontoisesti vaihdoehdoksi venäjälle. 

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok,) ilmoitti viime viikolla, ettei ole tukemassa Itä-Suomen kuntien kokeilulupahakemista.  

Ministerin kanta on erikoinen ja ehkä myös hieman asenteellinen. Virkkunen kesksii kyllä ansiokkaasti esteitä asialle  sen sijaan, että pyrkisi viemään alueelle tärkeää asiaa eteenpäin.

Itä-Suomi on monella tapaa rakennemuutosaluetta ja tulee olemaan sitä pitkään. Siksi juuri tämänkaltaisiin kokeiluihin olisi syytä ryhtyä. Kokeilu ei voi olla hintalapultaan kovinkaan runsas, mutta se hyödyntäisi elinkeinoelämän osamista ilman suuria seteleitä vieviä elinkeinoprojekteja. 

Kun nykyinen opetusministeri on huolissaan lasten ja nuorten ruotsin kielen taidoista esimerkiksi virkauran suhteen, pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) ei tätä allekirjoita. Pääministerin mukaan poikkeuksia kielivaatimuksista on ennenkin myönnetty.” 

 

- Miten käy täällä Itä-Suomessa kuntien kokeiluhakemukselle,  jossa esitettiin että ruotsin kielen sijasta voisi opiskella venäjää?  Saattaa eduskuntavaaliehdokkaillekin tulla kysymys esiin, joten keskustelu on vapaa.

Kuka voittaa "ottelun" pääministeri vai opetusministeri? Kumpi heistä ajattelee kuntien etuja?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Tuula Saskia

Arvoisa Viola,

olen eräs heistä, jotka eivät hyväksy ns. pakkoruotsia.

Mutta olen myös sitä mieltä, että sen sijalle ei tule asettaa pakkovenäjää.

Tämä kuvio ei voi toimia näin.

Meillä tulee olla oikeus valita kieliopinnot kansalaisten oman tarpeen, toiveen ja harkinnan mukaan.

Me emme elä diktatuurissa, oletan.

Karu Kera

Eihän tässä kokeilussa olisi kyse mistään "pakkovenäjästä". Ne joita venäjänkielen opiskelu ei kiinnostaisi, voisivat opiskella sensijaan ruotsia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kai Keskumäki,
- näillä näkymiin ei olekaan kysymys "pakkovenäjästä" ja niin kuin tuossa annetaan ymmärtää, ettei se vaatisikaan isoja "euromääriä" eikä vahingoittaisi ruotsinkielen asemaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Arvoisa Tuula,
-emme olekaan diktatuurissa, vaikka joskus tuntuu, että ollaan virkamiesten diktatuurissa, mutta tietenkin kielivalinta täytyy olla kansalaisten omaan tarpeen! Oletteko sitä mieltä, että Itä-Suomen 6 kuntaa/kunnanjohtajia menevät kansalaisten tahdon ohi, kun ajavat asiaa venäjänkielen puolesta?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Tiedämme, että venäjä on aikaa vievä kieli opittavaksi. Siksi minusta - vaikka eri syistä - Henna Virkkunen on oikeassa.
Venäjän opiskelun aloittaminen ruotsin vaihtoehtona vasta B-kielenä, peruskoulun 7. luokalta, ei saa oppimaan kieltä kunnolla. Eihän kukaan opi ruotsiakaan kunnolla.
Itä-Suomen kunnissa pitäisi tarjota venäjää A-kielenä, heti kolmannelta luokalta. Nyt kaikki valitsevat A-kieleksi englannin eikä muita vaihtoehtoja ole.
Mitään kokeilulupia tai lainmuutoksia ei tarvittaisi, jos venäjä olisi valinnainen A-kieli.

Karu Kera

Hyvä pointti, sujuvalle venäjänkielelle olisi Itä-Suomessa varmastikin enemmän käyttöä kuin sille "tankeroenglannille" jota monet suomalaiset ministerit, kuten Matti Vanhanen, ja aikoinaan käsitteen tunnetuksi tehnyt Ahti Karjalainen möngersivät.

Englanninkielen asema Euroopassa perustuu ainoastaan toisen maailmansodan voittaja-asemaan, ja se tulee muuttumaan tulevaisuudessa, ja saksankieli tulee saamaan takaisin Euroopan tärkeimmän kielen aseman. Myös venäjänkieli koki kukoistuksensa Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen, kuin sitä opiskeltiin ensimmäisenä vieraana kielenä koko Neuvostoliitossa ja sen miehittämillä alueilla sekä sen satelliittivaltioissa (joihin Suomi ei siis kuulunut) sekä Itä-Euroopassa että Aasiassa aina Mongoliaan saakka.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marja Saraskari > "Suomen kunnissa pitäisi tarjota venäjää A-kielenä, heti kolmannelta luokalta. Nyt kaikki valitsevat A-kieleksi englannin eikä muita vaihtoehtoja ole.",
- niin tuohan olisi kannattavampi vaihtoehto, eli aloittaa heti kolmannelta luokalta..eli valinnainen A-kieli?! Miksi siihen ei lähdetä?

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Englanti on globalisaation kannalta ehdoton vaatimus:
sitä jokaisen on hyvä osata.
Ruotsi ei ole globaali kieli,
mutta venäjä kylläkin on.
Venäjän kolmannelta ja englannin neljänneltä
aloittavat tulisi vapauttaa ruotsista.
On kohtuutonta rasittaa koululaisia kolmella vieraalla kielellä, varsinkin kun se kolmas eli ruotsi on pieni paikalliskieli.
Kahta kieltä tulisi saada lukea koko opintopolun ajan-
pakkoruotsi ei sovi tähän kuvioon. Se on vain tarpeeton rasite.

http://www.ek.fi/www/fi/index.php?we_objectID=11011

"Jotta tulevaisuudessa varmistettaisiin toisaalta riittävä ruotsin kielen osaaminen, mutta myös nykyistä monipuolisempi kielitaito, kaikkia opetuksen järjestäjiä tulisi velvoittaa tarjoamaan perusopetuksessa vähintään kolmea eri kieltä oppilaiden ja vanhempien valittavaksi. Näistä kolmesta kielestä yhden tulisi olla toinen kotimainen kieli (ruotsi/suomi).

Jokaisen oppilaan olisi valittava näistä vähintään kaksi kieltä, joiden opiskelu tulisi aloittaa jo alakoulussa eli 1-6 vuosiluokilla. Näin perusopetuksessa voitaisiin luopua pakollisena opiskeltavasta toisesta kotimaisesta kielestä.

- Englanti ja ruotsi säilyisivät valinnan mahdollisuuksina läpi Suomen, mutta niiden rinnalle tulisi varmaan merkittävä kirjo muita kieliä kuten venäjä, saksa ja ranska, toteaa Koponen."

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Tämän jutunhan luulisi olevan Kokoomukselle selvä kuin pläkki. Nimittäin kun Kokoomus haluaa Suomen Natoon, niin liitytääkin siihen. Sen jälkeenhän meillä on taas vihollismaa rajan takana. Tulevassa sodassa Venäjää vastaan me tarvitsemme sotavankien kuulustelijoita eli tulkkeja. Näin ollen voimme panostaa tämän meille tärkeän venäjän kielen opiskeluun kaikilla koulutuksen tasoilla aina varusmiespalvelusta myöten.

Yksinkertaisen nerokasta, vai mitä? Kysyy nimimerkki: I.R.Onia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jorma Vesa,
- eikös opetusministeri ole kokoomuslainen, että hänelle asia pitäisi olla "selvä kuin pläkki"? Mutta lainaan tässä Manskisen kirjoituksesta sitaatin "..eilen 1.3., keskusta ilmoitti haluavansa siirtyä koulutuspolitiikan ohjaksiin ja puolue halua opetusministerin salkun itselleen seuraavassa hallituksessa..", eli asiat voivat muuttua periaatteessa..
Puhutte tuossa tulevasta sodasta ja venäjänkielisistä tulkeista, niin onko mielestänne ilmassa jotain sinne päin viittaavaa? Tämä kysymys on nimimerkille "I.R.Onia"> Ironia.

Lalli Laaksonen

Vapauden antaminen sitä pyytävälle on ihmeellisen vaikeaa jokusille. Kyseessähän on näiden lasten tahto ja tarve, jonka varmaan heidän vanhempansa voivat ratkaista ja ilmoittaa.

Vapauden estäjät eivät toimi tavallaan vahingossa, vaan tietäen, mitä tekevät. Tietävät saavansa sen perusteella lahjuksia, on minun arveluni. Sillä hyötyä lapsille siitä ei ole.

Oikeus opiskella venäjää kuuluu jokaiselle suomalaiselle samoin kuin oikeus olla opiskelematta, niin venäjää kuin ruotsia. Itäsuomalaisuudella ei ole tässä mitään tekemistä.

Itäsuomalaisilla kunnilla (huom. ei siis ihmisillä) on toki suuri tarve saada venäjän puhujia.

Suomen kielilait ja moraalisesti luhistuneiden puolueiden asenne suomalaisiin on rikollista, kirjaimellisesti, väärin direktiivin 2000/43 perusteella.

Lisäksi on selvää, että pakkoruotsi ja venäjän estäminen ja myös kaksikielisyys su-ru ovat tyhmyyttä ja taloudellista vastuuttomuutta.

Onkin syytä panna naamat ja nimet muistiin ja muistaa tehdä suuri puhdistus niissä rikollisjoukoissa, kunhan aika hiukan etenee.

Kirveellä on töitä.

Lasse LALLI Laaksonen
Lahjomaton Kielisoturi
Eduskuntavaaliehdokas
Muutos 2011 Helsinki

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse "Lalli" Laaksonen,
- niinhän se on, ettei lapsi esim., vaikapa 3-luokkalainen itse ymmärrä mikä kieli olisi hänelle tarpeen tulevaisuudessa. Asian ratkaisevat kuitenkin vanhemmat lapsensa kanssa ei suinkaan kunnanjohtaja! En tiedä miten tähän liittyisivät lahjukset,mutta kuitenkin se on selvä, että näillä kulmilla venäjänkielen hallinta kiinnostaa vilkastuneen rajaliikenteen ja työmahdolisuuksien vuoksi..
Aika julmasti tuossa sanotte, että "panna naamat ja nimet muistiin..." Kirveellä on töitä...
Kyllä kirveellä voi löytyä aina töitä, mutta jos yrittää ensin löytää ratkaisu hieman "hienovaraisesti" ilman kirveellä hosumista..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuulalle
- sen verran diktattuuri maasta, kun sitä mainitsit. Itsehän olen syntyperäinen inkerin murretta puhuva, mutta koulu ja muu elämä sitten olikin venäjänkielisessä ympäristössä. En tiedä mistä syystä vai oliko se vahvaa propagandaa, vaikka venäjänkielen opiskelua ei olisi kukaan voinut kyseenalaistaa, mutta koulussa oli jossain niin näkyvissä iskulause, että se on tähän asti muistissani kun puhutaan venäjänkielestä. Se on seuraava venäjäksi : " Я русский бы выучил только за то, что им разговаривал Ленин!"/Oppisin venäjän pelkästään sen takia, että sitä puhui Lenin!"..Niin se oli diktattuuri maassa...

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

Ideahan on vallan mainio. Opetusministeri Virkkusella on jokin henkilökohtainen fiksautuma, koska ei itse suostu puhumaan ruotsia.
http://www.youtube.com/watch?v=lo0oYS2QFmI

Aidon venäjän opettajat saatte kätevästi rajan takaa, tulijoita riittää. Näin ruotsin opettajat vapautuvat palvelemaan ruotsinkielisiä ruotsiksi, sitähän suomenruotsalaiset omien sanojensa mukaan tarvitsevat.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Kyllä Suomessa koulutetaan ihan riittävästi venäjän opettajia, ei heitä tarvitse rajan takaa tuoda. Opetuskieli on suomi, kun venäjää opetetaan Suomessa. Vasta korkeakoulutasolla opetuskielikin voi olla venäjä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marja Saraskari,
- missä muuten kuin Helsingin yliopistossa koulutetaan venäjän kielen opettajia?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ronja Ronin >" Opetusministeri Virkkusella on jokin henkilökohtainen fiksautuma, koska ei itse suostu puhumaan ruotsia",
- kiitos myös linkistä,on vähintään hämmästyttävää, että itse opetusministeri ei osaa puhua ruotsia, mutta silti puolustaa pakkoruotsia!
Kyllä venäjänkielen opettajia olisi myös venäjänkielisissä maahanmuuttajissa, mutta kun pätevyys, jonka ovat saaneet Venäjällä ei kelpaa Suomelle..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jules Lehtonen,
- erittäin hyviä ehdotuksia! Opetusministerin pitäisi kysyä mielipidettä enemmän asiantuntijoilta ja ajatella globaalisesti, mutta tuntuu että hänellä, anteeksi, on hieman "pallo hukassa"..

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Viola
”- missä muuten kuin Helsingin yliopistossa koulutetaan venäjän kielen opettajia?”
Ainakin Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Joensuun yliopistoissa, tietääkseni.
Yliopiston opettajien pätevyydeksi kelpaa myös Venäjällä suoritettu tutkinto.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marja Saraskari,
- mistä lähtien Venäjällä suoritettu tutkinto on tullut kelpoiseksi Suomessa? Lääkärin tutkinnot kyllä tunnustetaan,mutta sekin vaatii puolen vuoden työharjoittelua ja kolmen laajan tentin suorittämista.. Tiedän, että käytännössä ulkomaisten tutkintojen täydentäminen tai hyväksyttäminen on aika raskas ja aikaa vievää prosessi. Monet eivät saa tutkintoaan lainkaan tunnustetuksi Suomessa ja joutuvat käymään koulutuksen alusta asti.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

En ole aivan varma Venäjällä suoritetun filologin tutkinnon kelpoisuudesta Suomessa. Ehkä siihenkin tarvitaan jokin pätevöityminen, mutta yliopistossa minulla on ollut Venäjällä tutkintonsa suorittaneita opettajia.
Peruskoulussa, alkeisopetuksessa, tilanne on varmaankin toinen: on hallittava suomea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marja Saraskari.
- olette oikeassa siinä, että on hallittavaa suomea, ilman muuta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset