Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Stubb markkinoi helppoa bisnestä Venäjällä

Otskolla ”Stubb kaipaa Venäjälle lisää  suomalaisyrityksiä.”kertoo UV 10.2.2011 Mia Peltola

Alexander Stubb (kok.) perehtyi Venäjän vierailullaan suomalaisen elinkeinoelämään Pietarissa  ja toivoo, että suomalaiset yritykset rynnistäisivät nykyistä ennakkoluulottomammin Venäjän markkinoille.  

Stubb arvioi viime keskiviikkona, että Pietari ja Venäjä laajemminkin tarjoavat suomalaisille ”uskomatonta potentiaalia”. 

-Jos minä olisin yritysmaailmassa mukana, hyökkäisin tänne ilman muuta, ulkoministeri sanoi. Tämä on sellainen markkina esimerkiksi ihan normaalille vähittäiskaupalle, jonne on jopa helpompi tulla kuin eurooppalaisille markkinoille, Stubb totesi. 

Stubb keskusteli aamulla Venäjän-matkansa yhteydessä suomalaisten yritysten edustajien kanssa Pietarissa.Yksi yritysmaailman viesteistä oli, että Pietarissa on helppo tehdä bisnestä. Byrokratiaa toki jonkin verran esintyy, mutta se ei ole suomalaisten mielestä ylitsepääsemätöntä. Työlupienkin suhteen ollaan menossa parempaan suuntaan.  

 Monet yritykset totesivat, että ongelma on se, että ne eivät saa suomalaisia tänne töihin suomalaisiin yrityksiin, koska esimerkiksi tuntuisi, ettei ole kouluja.Mutta täällä Pietarissa on kaikki infra kunnossa, Stubb painotti.- STT

 

 - Eli Pietarissa ja Venäjällä  ”uskomaton potentiaali” yrityksille, infra on kunnossa ja siellä on helppo tehdä bisnestä ja byrokratiakaan ei ole ylitsepääsemätöntä! Sen kun rynnäköllä kaikki yritykset sinne!

Tuntuu hieman oudolta kuinka voimakkaasti mielestäni Ulkoministeri Stubb markkinoi Pietarii ja Venäjää suomalaisille yrityksille kun samaan aikaan yrittäjät Suomessa taistelevat omista oikeuksistaan pärjätä  ja pysyä pinnalla ja kaatuvat toinen toisensa perässä..Jospa samanlaiset olosuhteet ja ”uskomattoman potentiaalin” saisivat yrittäjät Suomessa, niin ei olisi tarvetta rynnäköllä suunnistautua Venäjälle vaan kehittää omassa maassa elinkeinoelämää.

Jos parhaat yrittäjät lähtevät ulkomaille ja tänne jääneet ajetaan konkurssiin virheellisillä verotarkastuksilla niin eikös tämä vahingoita elinkeinoelämää ja johtaa aivovientiin ulkomaille?

Liisa Mariopori kertoo kirjassaan ”Verottaja tappolinjalla” kuinka virheellisillä verotarkastuksilla hyvin toimiviä yrityksiä ajettiin konkursiin.

Verokonsultti Mariapori voitti 13 vuoden taistelun jälkeen EIT:ssä ja nyt kirja on taas vapaasti myynnissä, lukekaa (KHI Foorum)

Reijo Tossavaisen blogissa oli keskustelu yrittäjistä ja yrittäjyydestä, jossa itse yrittäjät ja kommentoijat kertoivat vaikeuksista, jotka tulevat vastaan pienyrittäjän toiminnassa.

Olen itsekin hieman perillä asiasta, koska lähisukulainen on yksityisyrittäjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Petri Aaltonen

Venäjä sattuu olemaan ainoa Suomea lähellä oleva suuri ja kasvava talous, jonka markkinat eivät ole lähestulkoonkaan saturoituneet. Ei tuo nyt kovin suurta ymmärrystä vaadi, että ymmärtää Venäjän markkinan potentiaalin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Petri Aaltonen,
-kunnioitan tietenkin kovasti Venäjän markkinoita, mutta nyt viime aikoina ja hieman ennenkin on puhuttu paljon siitä, että pienyrittäjät kotimarkkinoilla on ajettu "nurkkaan" ja taistelevät "henkensä" puolesta byrokratiaa,suoranaista kiusaamista ja verottajaa vastaan..

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

On todella vastuutonta Stubbin hehkuttaa tuolla tavoin Venäjälle menon puolesta. Luulen, ettei kukaan kiistä Venäjän markkinoiden valtaisaa potentiaalia. En minä ainakaan. Se ON valtaisa.

Mutta, mutta. Jos on vähänkin liikekokemusta, ei pelkän potentiaalin perään ryntää. Ensin pitää katsoa riskit. Venäjällä on 30 - 40 viranomaistahoa, joista jokainen voi panettaa lapun luukulle eli yrityksen polvilleen.

Miten ihmeessä joku pikkunappula luulee pärjäävänsä FSB-miesten rinnalla, kun ei Jukos, BP, Shell, Stockman, Ruukki Group ... vain joitain mainitakseni pärjännyt?

Venäjältä puuttuu edelleen liiketoiminnan ja kaiken inhimillisen yhteistoiminnan tärkein perusta: luottamus. On aivan turha väittää, että Venäjään voisi luottaa, eikä maariskiä olisi. Se on suuri.

Olen todella hämmästynyt, miten Stubb lähtee tuollaiseen hehkutukseen. Ilmeisesti hänellä ei ole päivänkään liikekokemusta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Stubb taisi innostua todella teolla, siteeraan : "Jos minä olisin yritysmaailmassa mukana, hyökkäisin tänne ilman muuta",-
-tuntuu jotenkin hieman lapselliselta. Anteeksi, kaikella kunnioituksella kuitenkin Ukoministerille!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Tämä ulkoministeri on helposti innostuva ja kun mukana on sopiva määrä itänaapurin miellyttämishalua, niin tuollainenkin hehkutus onnistuu. Toki se edellyttää tietämyksen puutetta todellisuudesta.

Miksi Stubb haluaisi miellyttää Venäjää? Hän on liika viime aikoina profiloitunut amerikkalaisten kaveriksi. Ja Suomessahan on perinteisesti vain Venäjä-kaveruus hyväksyttävää. Taitaa olla niin, että hänen pomottarensa on antanut vähän sapiskaa ja käskenyt olla kiltti naapurille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Saksi,
- näillä "sapiska ja käsky"- hauskoilla jutuilla on kivä lähteä nukkumaan.Hyvää yötä!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hyvä, etten ikävystyttänyt sinua liikaa. Hyvät yöt ja sopuisat unet.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Saksi,hyvää huomenta!
Et ikävystyttänyt! Päinvastoin jäi sanomatta, että kiitos kun tulit kommentoimaan. Sillä minäkin pysyn pinnalla, että saan kommunikoida ihmisten kanssa! Mukavaa päivänjatkoa!

Matias Härkönen

Osu ja uppos! Mahtava kirjoitus....toisekseen ei tuonne venäjälle ihan noin helppoa ole mennä kun Stubb kuvittelee. Tuo "byrokratia" on hieman toisenlainen...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Matias Härkönen,
- kiitos kehumisestasi! Kirjoituskin syntyi siitä syystä, että tunnen kuitenkin hieman olosuhteet ja ihmettelin, että voiko noin voimakkaasti kannustaa yrittäjiä lähteä "helpolle bisnekselle" Venäjälle. Hyvä jos joku onnistuukin ja bisnes kukoistaa Venäjän markkinoilla!Mahdollisuudet tietenkin ovat suuret.

turunen (nimimerkki)

Stubb on ministeri pelkästään siksi, koska Ilkka Kanerva ei oppinut pitämään vehjettään lahkeessa. Se kannattaa aina muistaa. Stubb osaa kertoa olevansa idiootti sujuvasti viidellä eri kielellä, ja sanoo sen olevan kansainvälisyyttä. Onhan se. Suomalaiset veronmaksajat maksavat silti kyseiselle Der Klovnille liian kovaa palkkaa. Vitonen tunnilta riittäisi - ja ilman edustuskuluja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Turunen,
- entisessä kotimaassani ei kukaan saanut ministerin salkkua sen takia, että joku toinen, anteeksi "ei oppinut pitämään vehjeittään lahkeessa", mutta ehkä demokraattisessa maassa sekin on mahdollista!

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Stubb kuvittelee, minä tiedän, ei tuo niin helppoa ole, kokeiltu on.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Freddy,
- päältä päin katsoen voi tietenkin kuvitella, jos itse ei ole kokenut! Mutten minä vähättele tietenkään yhtään niitä mahdollisuuksia, jotka voivat olla ja ovatkin Venäjän markkinoilla, muttei se niin helppoa bisnestä varmaankaan ole.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Eihän se ole. Muistatko, kun SITRA teki 2005 (muistaakseni) Venäjän kauppaa ylistävän kirjan? Siinä 35 huippuasiantuntijaa vakuutti, etteivät he ole koskaan kokeneet korruptiota tms. Venäjä-kaupassaan. Näin huippuasiantuntijat.

Jostain syystä Stokkan Penttilän ääni muuttui täysin, kun firman sähköt pantiin poikki. Ei kai korruptioraha riittänyt.

Jokainen, joka sanoo, että kauppa Venäjän kanssa on helppoa, rehellistä, korruptiovapaata ja luottamukseen pohjautuvaa, joko valehtelee tai on tietämätön. Ja tulee maksamaan siitä. Esimerkkejä on todella paljon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Saksi,
- en ole lukenut tuota Venäjän kauppaa ylistävää kirjaa, mutta Stokkan tapauksen tiedän..Venäjälle muuttaessaan bisneksen perässä on varmaan vaikeampi pärjätä kuin tavalliselle maahanmuuttajalle, koskä täytyy pikaisesti "kotoutua" sen maan kulttuuriin ja tapoihiin. Varmaankaan ilman lahjontaa kukaan ei pärjää ja luulen, että siitä se alkaa..anteeksi epäluuloni, yrittäjät! Eikös ole niin, että Suomi on vähiten korruptioitunut maa ja Venäjä sitten sen loppupäässä. Siinä törmää "kaupan kesken" vielä kaksi erikulttuuriakin..

Antti-Pekka Mustonen

"Yksi yritysmaailman viesteistä oli, että Pietarissa on helppo tehdä bisnestä. Byrokratiaa toki jonkin verran esintyy, mutta se ei ole suomalaisten mielestä ylitsepääsemätöntä. Työlupienkin suhteen ollaan menossa parempaan suuntaan."

Tuota sanottiin neuvostoaikana kaksoiskoodiksi. Pravdasta luettiin yhtä, kotona puhuttiin - ääntä alentaen - toista.

On mielenkiintoista huomata ero, kun Venäjän kaupasta leipänsä hankkiva kommentoi päivällä virallisessa tilaisuudessa ja sitten illalla avautuu saunanlauteilla Venäjä-kokemuksiaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen > "Tuota sanottiin neuvostoaikana kaksoiskoodiksi. Pravdasta luettiin yhtä, kotona puhuttiin - ääntä alentaen - toista.",
-ehkä entisenä neuvostoliittolaisena itsekin huomasin tuossa "kaksoiskoodín"..mutta mikä ero mielestäsi siinä sitten on jos "kertoo saunanlauteilla tai kotona ääntä alentaen"? Se, että tienaa leipänsä sillä? Tienaako pelkästään sillä, että markkinoi bisnestä Venäjälle?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Saksi > "Fortum osti alueellisesti tarkoin rajoitetun, surkeassa kunnossa olevan ja maksukyvyttömiä asiakkaita vilisevän sähkölaitoksen kolminkertaisella hinnalla muihin tarjoajiin verrattuna..",
- muistan itse tuon Fortum osto-tapauksen lehdistöstä ja tuntui niitten kirjoitusten perusteella, että se on "mahtava juttu", mutta mitä se toi käytännössä sitten, on jo mitalin toinen puoli..Kiitos kun jaat tietoa asiasta.

Antti-Pekka Mustonen

Venäjän kauppaa tekeviä on täysin aiheetta jopa väheksytty. He tekevät kovaa duunia ja olen aina ihmetellyt, kuinka heillä pinna kestää. Hatun nosto heille!

Lappeenrannassa ainakin on pari naista, jotka ovat pärjänneet hienosti.
Esim. Konsu-yhtiöiden perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Pirjo Karhu vastaanotti Duuman jakaman yrittäjäpalkinnon "Vuoden paras johtaja 2010".

Lappeenrannassa käydessään Vladimir Putin taas kävi kalalla tuossa vieressä, Taipalsaaren Saikkolassa, Matti Karhun lomakeskuksessa.

Tuolta löytyy tietoa kiinnostuneille:

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/yritystoiminnanabc/k...

Toisaalta alalla on kaikenlaisia toimijoita. - Ilmeisesti henkisesti tasapainoton Pohjan evlut-seurakunnan FSB-pappi sai oman kertomansa mukaan lopputilin Venäjän Kauppatie -lehdestä. Enkä yhtään ihmettele hänen lukuisten poliisi-, oikeus-, mielenosoitus- yms. "sekoilujensa" perusteella.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

15.2.2011 12:09 Antti-Pekka Mustonen,
- kiitos kun toit keskustelupalstalle positiivista tietoa, ettei syntyisi sellainen kuva, että maalataan mustalla mahdollisuuksia ja "pelotellaan vaaroista" lähteä bisnesretkelle Venäjälle!

Pietarissahan aloitti viime vuonna toimintaansa Suomi-talo, jossa on nyt yrityksille ja suomalaiselle yhteisölle toimitiloja ja lehtikirjoituksen mukaan siellä sijaitsee myös suomalainen koulu, jossa Stubb kävi tervehtimässä oppilaita ja opettajia. Koulussa on pääkonsulaatin mukaan 60-70 oppilasta.
Konsuli Jurki Tervan mukaan, heillä on laajatukiverkosto ja listasi lukuisia toimijoita pääkonsulaatista Finprohon ja Finveraan sekä eri kaupunkien edustajiin...
Eli näillä näkymiin ei yrittäjä ole siellä yksin ja apukin on lähellä laajatukiverkostossa..joten toivoa on pärjätä. Onnea matkalle, jos joku uusikin yrittäjä lähtee kokeilemaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset