Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ovatko venäläiset tunnetusti kovia valehtelemaan?

näin ainakin voi päätellä Outi Parikan kirjasta ”Äiti-Venäjän aapinen”, jonne hän on kerännyt aiheesta tietoa otsikolla ”Valehtelun pitkä historia.” katso sivu 192. 

Valehteleminen on liitetty Venäjään jo ainakin 1600-luvulta lähtien. Outi Parikka siteeraa Esa Seppäsen kirjaa ”Avaran sielun anarkkia” , johon on kerätty historiasta kommentteja Venäjän valehtelukulttuurista.  

Itävaltalainen paroni Meyerberg kirjoitti vuonna 1600 seuraavan muistiinpanon: ” Moskovalaiset ovat synnynnäisiä valehtelojoita ja niin kaksinaamaisia, ettei heidän sanoistaan koskaan löydä vilpittömyyttä. He puolustavat ja tukevat valheitaan kehittämällä uusia valheita sellaisella hävyttömyydellä, että te jäätte aina epätietoisuuteen…Jos he joutuvat kiinni jostakin valheesta,  he nauravat ja hymyilevät eivätkä pidä sitä asiaa niin vaaraallisena.. 

Ranskalainen markiisi  de Custine  pani vielä paremmaksi : Kaikkien yhteiskuntaluokkien venäläiset juonnittelevat ja pelaavat kaksinaamaista peliä. He ovat valehtelussa taitavia ja vääryydessä menestyviä. Se kuohuttaa vilpittömyyttäni..”

 

 Venäjällä lähes kaikkien vitsauksien – byrokratian, lahjonnan ja mielivaltaisuuden –väitetään olevan 1200-luvulla vallineen turmiollisen mongolivaltakauden henkistä perintöä. Myös valehtelukulttuurin juurten väitetään työntyvän sieltä asti.

Jouduttuaan epätoivoiseen taisteluun mongolivallan veronkantajia, sotaväenoton pakkokeinoja ja maanomistajien mielivaltaa vastaan kansa kehitti slaavilaisella nokkeluudellaan tehokkaan taistelukeinon, valehtelemisen. Sen on arveltu olleen ainoa menetelmä, jolla talonpojat pystyivät kamppailemaan pakkovaltaa vastaan. Se oli keino jäädä henkiin ja selviytyä loputtomista vaikeuksista ja rasituksista.

Yksinvaltaisissa olosuhteissa hallitsijan liehittely loi pelin, jossa menestyivät vain juonittelijat, petturit ja valehtelijat.. 

 

- Miten minusta alkaa tuntua, että tuo Venäjälle jäännyt mongolivaltakauden  perintönä valehtelukulttuuri on jotenkin perintönä siirtynyt myös Suomeen ja kukoistaa tänä päivänäkin? Eikös nykyäänkin menesty ainakin juonittelijat ja valehtelijat. Valehtelua vain kutsutaan tänään muistamattomuudeksi. En ole varma pettureista...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

J. Gagarin

"Miten minusta alkaa tuntua, että tuo Venäjälle jäännyt mongolivaltakauden perintönä valehtelukulttuuri on jotenkin perintönä siirtynyt myös Suomeen ja kukoistaa tänä päivänäkin?"

Tuollainen tunne johtuu vain siitä, että sinulla on perspektiiviä vain Suomesta ja Venäjältä. Jos laitat käden sydämelle, niin voit varmaan olla samaa mieltä siitä, että suomalaisten sanaan voi luottaa paremmin kuin venäläisten. Tietysti myös Suomessa valehdellaan, sellainen kun on globaalisti ihmisille tyypillistä. Mutta kyllä suomalaiset ovat maailmassa sieltä rehellisimmästä päästä.

Analyysini mukaan sinulla on tietynlainen identiteettikriisi. Venäjällä et ollut venäläinen ja nyt Suomessa et tunne olevasi oikein suomalainenkaan. Siksi arjen frustraatioissasi pakenet kritiikkiin uuden isänmaasi piirteitä vastaan. Suomi kun ei osoittautunutkaaan sellaiseksi paratiisiksi maan päällä kuin monet aikanaan Neuvostoliitossa ajattelivat. Mannaa ei missään sada taivaasta.

Martti Kovala

Pienenä sivuhuomautuksena haluaisin kertoa jostain lukemani tarinan 1800-luvulla. Sen mukaan suomalaisilla oli lähes monopoli Pietarin nuohoojamarkkinoilla. Kas kukaan venäläinen ei halunnut päästää toista venäläistä hortoilemaan ympäri asuntoaan, jos oli mahdollista palkata siihen suomalainen!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Martti Kovala > " suomalaisilla oli lähes monopoli Pietarin nuohoojamarkkinoilla.",
- venäläiset pitävät suomalaisia rehellisinä ihmisinä,joten uskalsivat silloinkin päästä "hortoilemaan ympäri asuntoaan"..Perintö suomalaisten rehellisyydestä on siirtynyt sieltä nykypäivään asti, koska tiedän, että venäläiset luottavat kovasti suomalaisen rehellisyyteen. Kiitos kommenttistanne!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin > " Mannaa ei missään sada taivaasta",
- niin se on. Ei mannaa tullut taivasta Neuvostoliitossa eikä Suomessakaan tulee.
Psykologisesti osaat analysoida asioita ja olet siinä oikeassa, että identiteettikriisi on olemassa ja ei ainoastaan minulla, ehkä useammallakin maahanmuuttajalla. Minun identitettini on jäänyt Venäjälle,kuka sitten olinkaan? suomalainen vai venäläinen, vai molempia yhtäaikaa? Voiko ihminen rakentaa itsellensä uutta identiteettia? Onko se mahdollista ollenkaan? Pitäisikö vaan heittäytyä virran mukaan ihmisjoukkoon ajattelematta mitään sen enempää..? Kiitos kun tulit kommenttoimaan.
ps:Jurij Gagarinin lennon vaikutuksen muistan hyvin ja kuinka ihailimme suurta Sankaria kaukaa..Olet valinnut jostain syystä kaimaksi hänet?

J. Gagarin

Lainkaan enempää selittelemättä hän on itse asiassa kaimani.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

00:52 J. Gagarin,
-Ihanaa! Onnellista "lentoa" Elämällesi!

Harri Räsänen

Miljoonasade teki laulun nimeltään Lapsuuden sankarille, josta tuli melkoinen hitti. Laulussa lauletaan Juri Gagarinista. Siitä onn tehty myös vironkielinen ja venäjänkielinen versio joista tuli kotimaissaan hyvin suosittuja.

Tässä laulu näyttävin animaatioin.

http://www.youtube.com/watch?v=SGW-roTuL2s&feature...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen,hyvää huomenta!
- kiitos youtube:sta! Laulu suosittu ja kuinka suosittu oli silloin legendaarinen lentäjä! СССР oli hullaantunut ylpeydestä ja syytäkin, kaikki tiesimme, että nyt hän on lennolla ja tuijotimme taivasta ja taisimme nähdäkin sen tähti-lennon.. Sillä kertaa hän tuli elävänä takaisiin, mutta lentäjän Elämä kuitenkin katkesi yllättäen, niin kuin meille kerottiin harjoitus lennolla opettajansa kanssa..Emme halunneet uskoa sitä todeksi!

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Enpä tiedä paljoakaan noista mongoleista, mutta valehteleminen taitaa olla melko yleismaalista olen tavannut valehtelevia Belgialaisia, Suomalaisia ja Venäläisiä, olen myös tavannut rehellisiä Suomalaisia, Belgialaisia ja Venäläisiä.

Vasta eilen ex pääministeri, (joka nykyään markkinoi venäläisten kaasuputki) sanoi ”Se, miten Jäätteenmäki esitti asian, on kieroin tapa valehdella,”.

Tästä voi tehdä johtopäätös, että myös itse Lipponen valehtelee mutta ei niin kierosti kun Jääteenmäki.

EU:n alueella ollaan poliittisesti korrekti eli valehdellaan, poliittisesti epäkorrekti taas on se, kun pamautetaan suoraan päin naama niin kun asiat ovat, mutta niin ei saisi sanoa koska totuus loukkaa.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Tämän täsmällisemmin ei enää juurikaan
voi poliittisesta lätinästä sanoa.

Hatun noston paikka!

Arktinen runoilija, kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harmaasusi,
- olen samaa mieltä, että Freddyn kommenntti on "hatun noston paikka".
Muuten, teillä on hienot nettisivut ja vähän hieman tuntematonta materiaaliakin. Siellä on linkki, että "lähetä nyt..",kokeilin, muttei sieltä lähde kuin s.p.osoite? En lähettänyt mitään ystävilleni, mutta kysyisinkin neuvoa, että mitä en ymmärtänyt?

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Sinun tarvitsee vain laittaa ystäväsi/ystäviesi eMail-osoite.
Otsikko ja linkki ovat valmiina.

Arktinen runoilija, kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Freddy Van Wonterghem > "..mutta niin ei saisi sanoa koska totuus loukkaa.",
onko sitten ihmiskunta pakotettu valehtelemaan kun "totuus loukkaa"? Onhan venäjän kielessäkin sanonta, että : "правда глаза колет"/"totuus pistää silmään".
Virkamiesten ja poliitikkojen valehtelu ei olekaan enää vääryys vaan "työ-väline", jonka taakse piilotetaan jotain asioita tai jopa omia virheitä ja vääryyksiä..Eli ollan poliittisesti korrekti.
Kiitos kommenttistasi.

Käyttäjän kaikkeus kuva
Roni Kantola

Kirjoitin tuossa ylempänä mm. sukupuolirooleista. Mitä sanoisit patriarkaalisuuden ja matriarkaalisuuden (ovatko ne yhdessä?) vaikutuksista? Omien virheiden piilottaminen, loukkaamisen välttely ym. viittaavat vahvasti tällaiseen, eikä sinänsä esim. kaupungeissa voimakkaaseen sosiaalisuuteen, johon kuuluu myös hallittu loukkaaminen. Tämä siis siksikin, koska ihmisiä on niin paljon, kaikkien kanssa ei voi olla tekemisissä, jättiryhmän sisällä kannattaa liittoutua pysyäkseen mukana ja ylipäätään suuri määrä ahdistaa, eikä yksityisyyttä ole niin paljon. Se, mikä liittyy tässä perhe-elämään on yksityisyyden puute. Se kirvoittaa valehtelemaan, koska se on enemmänkin puolustusta hyökkäyksiltä. Valehtelu hyökkäyksenä tuskin on niin yleistä. Täytyy siis tietää ketkä/mitkä ovat hyökkääjiä. Valtaapitäviä tulee kunnioittaa. Kulttuuria tulee kunnioittaa. Vanhempia tulee kunnioittaa. Ketkä tässä ovat lähimpänä itse ihmistä? Onhan niitä muitakin tekijöitä, ja tämä nyt on vain mietiskelyä, vaikka jostakin kummasta syystä tunnen olevani oikeilla jäljillä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

08:39 Roni Kantola,
- ei vieraanvaraisuus liity valehteluun, vaikka emäntä voi laittaa pöydälle viimeisenkin ruoka-annoksen ja jättää kertomatta vieraalle.
Niin, joskus elämässä valkoista valhettakin tarvitaan...Lineekö yhtäkään ihmistä joka ei koskaan olisi joutunut valkoista valheetta tuomaan esille?
Tuo viittaus mongolivaltaan tuntuu minustakin hieman liian etäiseltä "seikalta" valehteluun..en ole kuitenkaan tutkia väittämään toisin ja puolin.
Totalitaarisessa yhteiskunnassa ihminen saatetaan asettaa sellaiseen asemaan, että joutuu valehtelemaan omiakin henkilökohtaisia periaatteita vastaan..
Jos otetaan uskonto, niin varmaankin sillä on ollut vahva vaikutus, koska valehtelu pidetään syntinä, ainakin pidettiin..nyt pian 98 vuotta täyttävä äitini kertoo, että heidän mummo muistutti aina lapsikatralle (9 lasta+ottopoika) vitsa kädessä ettei saa valehdella, että se on syntiä ja Jumala mummon lisäksi rankaisee valehtelijaa..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Freddy kirjoitti hyvin: "Enpä tiedä paljoakaan noista mongoleista, mutta valehteleminen taitaa olla melko yleismaalista olen tavannut valehtelevia Belgialaisia, Suomalaisia ja Venäläisiä, olen myös tavannut rehellisiä Suomalaisia, Belgialaisia ja Venäläisiä". Samaa täällä.

Ehkä käsitys venäläisestä valehdelusta on tullut siitä, että siellä niin usein viranomaiset ovat valehdelleet? Muistan liiankin hyvin tuon "Kursk"-sukellusveneen tapauksen. Virallinen selitys oli varsin pitkään se, että USAlainen sukellusvene oli siihen törmännyt.

Kun sitten Ostankinon tv-torni syttyi tuleen, Venäjän fiksu kansa vitsaili välittömästi, että amerikkalainen tv-torni oli siihen törmännyt...

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

"Kun sitten Ostankinon tv-torni syttyi tuleen, Venäjän fiksu kansa vitsaili välittömästi, että amerikkalainen tv-torni oli siihen törmännyt..."

Muistan tuon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.2.2011 09:53 Freddy Van Wonterghem ja Ilmari Schepel,
- kyllä Venäjällä osataan vitsailla aika vakavistakin asioista, ehkä siinäkin on jonkinlainen kansan aistien "puolustus mekanismi" vähentää sitä "pahaa"-vaikutusta vitsailemalla. Se ei kuitenkaan ole valehtelua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vitsailu ei ole missään nimessä valehtelua, mutta viranomaisvalehdelusta voi hyvinkin vitsailla...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilmari Schepel > "Ehkä käsitys venäläisestä valehdelusta on tullut siitä, että siellä niin usein viranomaiset ovat valehdelleet",
- en tiedä kumpi viranomainen, venäläinen vai suomalainen, valehtelee enemmän? Minulle Suomessa on tullut vastaan aika paljon viranomaisvalehtelua, mutten sano sitä, ettei silloisen NL-n maan korkein johto olisi valehdellut kansalle tai ainakin pimitellyt osittain tapahtumia ja mikä olikin sitten kummallista, että kansa tiesi, että valehdellaan, mutta teeskenteli uskovansa johonkin versioon.., niin kuin tuohon "Kursk"-sukellusveneen tapahtumaan..Kiva kun tulit kommenttoimaan!

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Valehtelemiseen liittyy yleensä jokin syy:
Yleensä se on raha tai jokin muu hyöty.
Joskus syy saattaa olla pelko.
Jos maassa olot ovat sellaiset, että valehtemalla pysyy varmemmin hengissä kuin puhumalla totta, silloin on luonnollista, että valehdellaan.
Varmaan Venäjällä valehdellaan enemmän kuin monessa muussa maassa.
Mutta ei niinkään voi sanoa, että jokainen venäläinen on valehtelija.
Joskus siellä tehdessäni töitä olen huomannut, että suomalaiset oppivat nopeasti maan tavoille ja valehtelevat enemmän kuin kotimaassaan. Jopa enemmän kuin paikalliset.
Se on maan tapa. Joka ei valehtele, se kärsii rehellisyydestään.
Mongolivalta ? Syy ei siinä ole MONGOLIvalta, vaan mongoliVALTA.
Me suomalaiset olemme olleet rehellisiä ja liian kilttejä valloittajillemme, emme ole osanneet valehdella. Siksi meitä on kautta vuosisatojen kyykytetty ja alistettu - mutta meillä suurimpana alistajana on ollut ruotsalaisVALTA.
Venäjällä puhutaan tataro-mongolskaia igasta..
Meillä on ollut ja on osin edelleen shvedskaia iga, mm. pakkoruotsi.
Siihenkin liittyy paljon valheita.. Mutta kirjoitan niistä omaan blogiin, kun saan aikaiseksi..
Valehteleminen on alistetulle hyväksyttävämpää kuin alistajalle.
Sinuhe egyptiläisessä ymmärretään orjaa: Varastaa saa, mutta kohtuullisesti..
Toisen kustannuksella hyötymiseksi valehteleminen on tietysti väärin, omien hankaluuksien välttämiseksi valehteleminen on hyväksyttävämpää.
Ei siis mikään mustavalkoinen tämäkään juttu.
Vallasta juopuneet poliitikot sopivat tuohon väärin perustein valehtelijoiden ryhmään, muistakaa se, kun äänestätte...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jules Lehtonen> "Ei siis mikään mustavalkoinen tämäkään juttu."
- ei olekaan. Tataro-mongoljskaja igasta ja tataro-mongolien sotajoukkojen johtajasta Чингисхан:sta ja niitten retkeistä koulukirjoissakin oli meille anneetu paljon tietoa..Sen mitä muistan, niin sitä ei voi varmaan suoraan verrata RuotsinValtaan Suomessa...

Asuminen Venäjällä vaikuttaa tietenkiin siihen, niin kuin täällä Suomessakin maahanmuuttajaan, että alat elää, ainakin yrittää "maassa maan tavalla".., mutta jos nyt valehelemisesta puhutaan, niin se on aika inhottavaa jos tiedät tai vaikkapa aavistat, että toinen puoli valehtelle katsojen päin naamaa, muttet voi mitenkään todistaa tai torjua..

Kommenntti on hyvä ja mielellään tulisin lukemaan blogejanne, jos US puheenvuoroon tai missä muualla.. Kiitos mielipidestänne.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.2.2011 08:50 Roni Kantola> "Kirjoitin tuossa ylempänä mm. sukupuolirooleista. Mitä sanoisit patriarkaalisuuden ja matriarkaalisuuden (ovatko ne yhdessä?) vaikutuksista",
- ehkä molemmissa "yhteiskunnissa" varmaan se osapuoli, joka dominoi ja oli vallassa, niin piti alistunemman sukupuolen riippuvaisena omista tahdoista ja jos haemme sitä valehtelua, niin varmaankin se heikoimpi puoli oli se jonka piti joskus valehdella. Vai näetkö sinä toisin päin? Ei kai siinä se "patriarkki" tai "matriarkki" vallassa oleva yksilö jotunut valehtelemaan alaiselle?

Käyttäjän kaikkeus kuva
Roni Kantola

Joo noin päin. Mutta täytyy muistaa, ettei ole vain kaksi osapuolta. Tarkotin oikeastaan eniten sitä, että lapset saattavat olla hankalassa asemassa. Vaikka vanhempien kunnioitukseen kuuluu se, ettei saa valehdella, niin en olisi niinkään varma että näin kävisi. Ja siis patri-/matriarkaalisuudesta huolimatta (siis että oli sitä tai ei) esim. sukupuoliroolit ja muut roolit annetaan lapsillekin vahvoina. Niihin mukautuminen vinksauttelee asioita.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Roni Kantola,
- kyllähän lapset näkee ja kuulee kaiken mitä ja miten vanhemmat keskenään toimivat ja millaiset arvot ja tavat hallitsevat perheessa. Lapset lähtevät maailmalle ja mukana ne perintönä saadut arvot ja tavat..

M-T Heikka

Venäjällä on tavallaan eliitin, aateliston luoma kulttuuri. Eliitti on aina valehdellut, kaikissa maissa. Miten se muuten vallassa olisi ollut.

Suomalaisia venäläiset pitävät tollukoina rehellisyytensäkin vuoksi, siis normi kansaa. Tosin niinhän suomalainen eliittikin pitää, tollukoina rehellistä kansaa.

Sama paska eri paperissa siis.

Rehellisyys sinänsä on tietysti aina yksilöllinen asia....mutta kultturillisiakin piirteitä sillä on. Ehkä se, miten rehellisyys hahmotetaan, ehkä siinä vain on eroja.

Jos näihin ennakkoluuloihin lähdetään, niin kyllä mie venäläiseen luottaisin enemmän kuin johonkin Välimeren asukkiin. Yhden kerran nuoruudessani istuin italiaanon kanssa bussimatkan vierekkäin Torniosta Kemiin, ja sillä matkalla minusta tuli rasisti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Merja Heikka > "Eliitti on aina valehdellut, kaikissa maissa. Miten se muuten vallassa olisi ollut.",
- niin se valitettavasti tuntuu olevan että," miten se elitti muuten vallassa olisi ollut?
Mutta tuossa kommenttissasi kerrot, että tulit rasistiksi kun "istuit italiaanon kanssa bussimatkalla", eli olet sitä mieltä, että yhden henkilön vaikutuksesta voi tulla rasistiseksi koko kansalle? Ehkä tässä voi ajatellakin, että ennakkoluulot voivat kasvaa yhdestä huonosta kontaktista sen vieraan maan henkilöön..? Kiitos komenttistasi.

M-T Heikka

No, jokainen kantaa sitä omaa kulttuuritaakkaansa, niin se italiaanokin. Mahdollisimman kaukana oli peräpohjalaisesta. Ei oikein kulttuurit natsanneet.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.2.2011 10:28 Helena Eronen > " Tähän olisikin Violalta kiva kuulla, että kuinka yleisesti Leningradin piirityksessä kärsineet tuntevat kaunaa saksalaisia kohtaan tai onko venäläisillä yleensäkin millainen suhtautuminen saksalaisiin?",
-ainakin minun sukupolvi oli kasvatettu siihen, että saksalaiset olivat hyökänneet, ja tappaneet, ja pommittaneet, ja piirittäneet Lenigraadin ja syyllistyneet sen kaupungin kansan kärsimyksiin..Saksalainen oli "fasisti" ja kun sitten meitä kouluikäisiä inkeriläis-lapsia pojat haukkuivat "fasisteiksi" niin tuntui tosi pahalta..meillä koulukirjoissa ja muutenkin kirjallisuudessa ja elokuvissa oli paljon negatiivista Saksasta ja saksalaisten hirmuteoista..Mikä sitten oli totta ja mikä valheetta?..
Nykyvenäjän nuoremmasta sukuplvesta en voi sanoa mitään..

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos kaikki valehtelevat, niin kulttuurin kehittyy kyllä keinot ottaa selvää, kuka puhuu totta ja milloin joku puhuu totta.

Amerikassa vastaavasti ihmiset opitaan aina kehumaan itseään oikeastaan ilman mitään rajaa liioittelussa. Tämä liittyy kiinteästi myös sikäläiseen bisneskulttuuriin, jossa omaa yritystä ja omaa tuotetta kehutaan maasta taivaaseen. Kynttilää ei todellakaan kuulu piilottaa vaatimattomasti vakan alle. Tästä on kuitenkin seurauksena se, että bisnesmaalimassa USA:ssa ei kukaan usko suoralta kädeltä mitään esitettyjä väitteitä. Et voi tehdä mitään kauppaa siellä, jos sinulla ei ole näyttöä puheittesi tueksi. Sinun sanaasi ei luoteta, vaan käytännössä sinulla pitää olla suosittelijoita, jotka todistavat sanasi luotettaviksi. Kaikki puheet oletetaan perättömiksi, kunnes ne todistetaan oikeiksi. Suomessa vielä on tapana luottaa ihmisen sanaan, jos hän jotain sanoo.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos kaikki valehtelevat, niin kulttuurin kehittyy kyllä keinot ottaa selvää, kuka puhuu totta ja milloin joku puhuu totta.

Amerikassa vastaavasti ihmiset opitaan aina kehumaan itseään oikeastaan ilman mitään rajaa liioittelussa. Tämä liittyy kiinteästi myös sikäläiseen bisneskulttuuriin, jossa omaa yritystä ja omaa tuotetta kehutaan maasta taivaaseen. Kynttilää ei todellakaan kuulu piilottaa vaatimattomasti vakan alle. Tästä on kuitenkin seurauksena se, että bisnesmaalimassa USA:ssa ei kukaan usko suoralta kädeltä mitään esitettyjä väitteitä. Et voi tehdä mitään kauppaa siellä, jos sinulla ei ole näyttöä puheittesi tueksi. Sinun sanaasi ei luoteta, vaan käytännössä sinulla pitää olla suosittelijoita, jotka todistavat sanasi luotettaviksi. Kaikki puheet oletetaan perättömiksi, kunnes ne todistetaan oikeiksi. Suomessa vielä on tapana luottaa ihmisen sanaan, jos hän jotain sanoo.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikko Ahola > "Suomessa vielä on tapana luottaa ihmisen sanaan, jos hän jotain sanoo.".
- siinä piileekin mahdollisuus valehdella, koska sanomista ei voi liittää dokumentteihin. Olen törmännyt sellaiseenkin käytäntöön viranomaisten kanssa asiodessaan, etteivät he halua antaa mitään kirjoitettua paperille, ei edes vastaa s.p.viestiin, ei kirjattuun kiejeen eikä edes haastemiehen kanssa saatettuun kirjeeseen..Eli ei vastata pyyntöön ja siitä yksikään virkmies ei ole joutunut vastuuseen, ettei mitenkään reagoi. Mielestäni täällä tavalla he suojelee itseään ottamatta vastuuta ja valehtelemisestakin..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tapani Rouhiainen > "Talvisodan takia. Muun muassa. Mikään muu maa ja kansa ei ole tuottanut Suomelle sellaisia kärsimyksiä kuin Venäjä."
- useimmiten blogeissani yritän ottaa aiheeksi venäläiset en Venäjää-valtiona, muttei se kommentteissa kielletty ole. Tässä Talvsodassa kuitenkin kyse oli valtiosta ja nimellä Neuvostoliitto ja blogin aihe oli valehtelukulttuuri..?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.2.2011 13:56 Rolle Törnroos>"Laukkuryssät olivat kaupustelijoita, joita kulki Suomessa, varsinkin maaseudulla, paljon Venäjän vallan aikana 1800-luvulla.",
- sellaisia kaupustelojoita kulki silloin ympäri Venäjää muuallakin,
joten tiedän historiasta mitä se on..mutta hämäsi sana "Laukkuryssät"
Kiitos neuvosta, ryhdyn nyt Suomen historiaa lukemaan ja kotoutumaan.

- Hei, Rolle Törnroos, ei tarvinnut mennä pidemmälle kuin Uutisvuoksi 12.2.2011 sivulla 6 tuli "vastaan" ihan tosi Laukkuryssä ja valokuva laukusta ja "Ryssästä". Vastavirran AKKA kertoo, että " ..nyt jo ryssä on vallannut kunnan (Ruokolahden)-talon ja ihan rauhanomaisesti. Kunnanjohtaja Antti Pätilä on vasta työnsä aloittanut, kun hänestä tehtiin ehta Laukkuryssä. Nimityksen teki Etelä-Karjalan Venäjäkauppaklubi, sen pj. Emilio Urpalainen luovutti kunnanisälle tunnustuksena repun..,
joten voimme sanoa,että "siellä paha missä mainitaan", eli näillä Kaakkois-kulmilla on jo ainakin yksi ja vielä virallinen "Laukkuryssä"!
Nyt tiedän paljon enemmän tästä asiasta..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Merja Heikka, > "No, jokainen kantaa sitä omaa kulttuuritaakkaansa, niin se italiaanokin. Mahdollisimman kaukana oli peräpohjalaisesta. Ei oikein kulttuurit natsanneet",
- sillä onkin varmaan merkitystä ettei "kulttuurit natsaa".

Takku Turkki

Olin hyvin kriittinen venäläisiä kohtaan ennen kuin opin tuntemaan muutamia heistä 90-luvun alussa. Sen jälkeen olen usein hävennyt suomalaisten rasististakin suhtautumista heihin. Tällä hetkellä kaveripiirissäni on useita venäläisiä, joista osa on saanut Suomen kansalaisuuden.

En ole huomannut että valehtelu olisi yhtään yleisempää tuntemieni venäläisten kuin suomalaistenkaan keskuudessa. Suomessa on 1920 luvulta asti lietsottu russofobiaa erilaisin provokatiivisin keinoin, joten ei liene ihme jos sitä yhä esiintyy.

Takku Turkki

"Mikään muu maa ja kansa ei ole tuottanut Suomelle sellaisia kärsimyksiä kuin Venäjä."

Näitä kärsimyksiä ei voi edes verrata niihin kärsimyksiin, joita Leningardin piiritys Natsi-Saksan ja Suomen suorittamana aiheutti. Vain Mannerheimin järkevyys esti Suomea sotkeentumasta pahemmin tuohon siviilien massamurhaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset