Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Koivisto kiistää väitteen KGB: n roolista inkeriläisten paluumuutossa

Presidentti Koivisto kiistää Helsingin Sanomien haastattelussa tutkijan väitteen, jonka mukaan Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB olisi ideoinut inkeriläisten paluumuuton Suomeen. HS Pekka Hakala 6.2.2011.

”Neuvostoliitto suostui siihen, eivät he inkeriläisiä missään tapauksessa halunnet karkottaa maasta”, Koivisto sanoo. 

Inkeriläisten paluunmuutto Neuvostoliitosta Suomeen alkoi 1990. 

Tohtori Kimmo Rentola esitti 2009 ilmestyneessä suojelupoliisin historikissa Ratakatu 12 väitteen, jonka mukaan KGB:n Helsingin päällikkö Feliks Karasev olisi esittänyt asian ensi kerran Supoon päälikölle Seppo Tiitiselle jo kesällä 1988. 

Sama väite esitetään tuoreessa Maahanmuuttoviraston historikissa.  

Tiitisen mukaan paluumuuttoidea oli Koiviston. Karasev sanoo, ettei muista mitään. 

Inkeriläisiä paluumuuttajia on tullut parissakymmennessä vuodessa Suomeen noin 30 000.

Eduskunta päätti äskettäin, että paluumuuttojono suljetaan ensi kesänä” kirjoittaa HS.

 

  - Tutkija Toivo Flinkin kirjassa ”Kotiin karkotettavaksi” mainitaan Presidentti Koiviston haastatelusta, ettei  hän  ”muistanut asiasta ”,  nyt sitten ”ei muista” silloinen  KGB:n Helsingin-päällikkö  Karasevkaan mitään ! 

Muistihäiriö saattaa vaivata tietenkin ketä tahansa, mutta inkeriläisten paluumuutto kysymyksessä meni maittemme rajojen molemmille puolille..  

Siis nyt Koiviston mukaan, Neuvostoliito ”suostui” siihen, että inkeriläiset voivat lähteä muuttamaan Suomeen, mutta miksi Suomi olisi halunut ison määrän maahanmuuttajia Neuvostoliitosta, koska suurempi osa paluumuuttajista eivät koskaan olleet Suomessa, niin kuin tämä blogin kirjoittajakin. 

Viime sodan jälkeen Leningradin alueella oli joittenkin tilastojen mukaan noin 23 000 inkerin suomalaista ja Suomeen muuttanut nyt jo 30 000, joten Leningradin alue, eli mielestäni Suomen ja Venäjän välinen rajavyöhyke erityisesti on ”puhdistettu” inkeriläisiltä..?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

J. Gagarin

Sodan jälkeen kuitenkin Suomesta karkotettiin takaisin Neuvostoliittoon noin 60.000 inkeriläistä, joten jos Leningradiin lähistöllä asui vain vajaa 30.000, niin jonnekin muualle valtaosa karkotetuista joutui.

Kysyt miksi Suomi olisi halunnut vastaanottaa inkeriläisiä 90-luvun alussa. Kyse ainakin suomalaisten puolelta oli empatiasta ja kunniavelasta heimokansaamme kohtaan.

Pertti Väänänen

Kysymys oli lähinnä suomalaisten sinisilmäisyydestä.

Itse uskon aloitteen tulleen Neusnostoliitosta, mutta Koiviston toimineen niin, että julkisen aloitteen tekeminen oli mahdollisimman helppoa.

Mielestäni koko paluumuuttoajatus oli virhe.

Inkeriläiset olivat lähteneet Ruotsin valtion silloiselta alueelta eikä Suomesta, jota ei ollut edes olemassa.

Suomella ei ole mitään syytä ryhtyä korjaamaan Ruotsin, Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton tekemiä virheitä.

J. Gagarin

Kun Suomi itse palautti yli 60.000 inkeriläistä Stalinin hirmuvallan alaisuuteen, niin se oli Suomen häpeätahra, joka kyllä oli syytä korjata.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen > " Mielestäni koko paluumuuttoajatus oli virhe.",
-tähän liittyy koko tämä outo inkeriläisten "riepotus" kun sodan jälkeen Neuvostoliiton vaatimuksesta palautettiin 55 000 inkeriläistä jonnekin Siperian suuntaan ja suomalaiset viranomaiset tiesivät, etteivät inkeriläiset pääsekään kotiseuduille, ja sodan jälkeen taas mukaa "inhimillisistä" syistä annetaan heidän tulla nyt takaisiin Suomeen..
Perustuiko inkeriläisten palautus vv.1944-45 petokseelle?

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/06/19/...

Pertti Väänänen

Suomen olisi sitten pitänyt rajoittaa muutto-oikeus noihin jatkosodassa Suomessa olleisiin. Itse olen mieltä, että edes heilläkään ei olisi oikeutta saada muuttaa Suomeen, koska he palasivat vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon. Suomi palautti väkisin ainoastaan ns. heimosotilaat Neuvostoliittoon.

juri g.

Komppaan tässä täysin J.Gagarinia. Inkeriläisten karkoittaminen v. 1944 on Suomen historian ehkä suurin häpeätahra.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

J.Gagarin,
- jatkosodan aikana toista vuotta kestäneissä vääestösiirroissa Suomeen oli muutettu noin 64 000 inkeriläissiviliä...palautettu oli 1944 joilu-ja -45 tammikuun välisenä aikana noin 55 000 ja heidät vietiin suoraan syvälle Venäjän alueille, eli junat jyskyttivät ohitse omia kotiseutuja..
Stalinin kuoleman jälkeen oli annettu lupaa palata takaisiin : kuka sitten pääsi ja kuka ei enää jaksanutkaan.
Korjasin tuolla, että Leningradin alueella oli inkeriläisiä noin 23 000.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

6.2.2011 13:31 J. Gagarin> " Kysyt miksi Suomi olisi halunnut vastaanottaa inkeriläisiä 90-luvun alussa. Kyse ainakin suomalaisten puolelta oli empatiasta ja kunniavelasta heimokansaamme kohtaan.",
- meille siellä Neuvostoliitossa ei kukaan "kertonut", että Suomi on meille jotain velkaa, vaan saimme tietää, että pääsemme helposti Suomeen töihin ja, senkun täyttämään lomakkeita ja asiat hoituivatkin yllättävän helposti. Huhtikuussa -90 oli Koiviston haastattelu ja 7.marraskuuta-90 saavuin Suomeen ja samana päivänä siivoojaksi erässä firmassa.
Ennen muuttoa jo olin hieman varuillaan, koska Suomen radiosta kuulin "kansan ääntä", jossa aika moni kansalainen vastusti inkeriläisten muuttoa Suomeen..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

6.2.2011 14:09 Pertti Väänänen> "..koska he palasivat vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon.",
- ei se ihan vapaaehtoisesti ollut. Se oli Neuvostoliiton vaatimus jonka suorittivat sitten Suomen viranomaiset...Kaikki eivät kuitenkaan palanneet. "..Noin joka seitsemäs jäi Suomeen. Arviolta puolet heistä poistui salaa Ruotsiin. Yksittäisiä henkilöitä palautettiin vielä kymmenen vuoden ajan."-T.Flinkin kirjasta lainattu.

Pertti Väänänen

Jos joka seitsämäs jäi Suomeen, niin sehän todistaa paluumuuton olleenkin muodollisesti vapaaehtoista. Suomen viranomaiset eivät käyttäneet ainakaan systemaattisesti pakkokeinoja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen,
- palautusta johti ns. Valvontakomissio,jonka upseerit toimivat kentän päällä. Flinkin kirjan mukaan..Valvontakomissio saapui Suomeen lokakuun alussa 1944, sitä johti Andrei Zdanov.. ".. ei ollut tiedossa sekään, miten Valvontakomission johto ohjeisti maakunnissa toiminneita upseereitaan. On yhä pohtimisen arvoista, miksi välirauhasopimuksen laatinut Suomen valtiojohto otti inkeriläiset siinä huomioon.Se ei ollut välttämätöntä, koska tähänastisen käsityksen mukaan siirtoväki tuotiin Suomeen ensisijaisesti lisätyövoimaksi..",
- eli eivät inkeriläiset olleet esim., sotavankeja, joita ymmärtääkseni oli pakko palauttaa.

J. Gagarin

"Jos joka seitsämäs jäi Suomeen, niin sehän todistaa paluumuuton olleenkin muodollisesti vapaaehtoista. Suomen viranomaiset eivät käyttäneet ainakaan systemaattisesti pakkokeinoja."

Sinulla ei ole oikeata tietoa. Osaa karkotetuista ammuttiin jalkoihin, jotta he eivät päässeet juoksemaan pakoon juna-asemalta. Osa inkeriläisistä piileskeli viranomaisia ja hakeutui Ruotsiin. Oli niitäkin, jotka elelivät aina 80-luvun lopulle asti Suomessa ikuisessa pelossa tulla paljastetuiksi.

Pertti Väänänen

"10. Suomi sitoutuu viipymättä luovuttamaan Liittoutuneiden (Neuvostoliiton) Ylimmälle Sotilasjohdolle kaikki sen hallussa nykyään olevat neuvosto- ja liittolaissotavangit sekä myöskin ne Neuvostoliiton ja Liittoutuneiden Kansakuntien kansalaiset, jotka on internoitu ja tuotu väkisin Suomeen, palautettavaksi heidän kotimaahansa.

Tämän sopimuksen allekirjoittamishetkestä kotiuttamiseen saakka Suomi sitoutuu omalla kustannuksellaan antamaan kaikille neuvosto- ja liittolaisvangeille, samoinkuin väkisin poisviedyille ja internoiduille kansalaisille tarpeellisen ravinnon ja vaatetuksen sekä tarvittavaa lääkintähuoltoa terveydenhoidollisten vaatimusten mukaisesti sekä myöskin järjestämään kuljetusmahdollisuudet heidän kotiuttamisekseen."

Yllä oleva lainaus Välirauhansopimuksesta 1944 sanoo, että väkisin tuodut Liittoutuneiden kansalaiset ovat tuli luovuttaa. Inkeriläisten kohdalla tilanne oli ilmeisesti erilainen, koskapa ei heitä kerätty Suomen viranomaisten aloitteesta palauttamista varten, vaan Neuovostoliiton edustajat saivat suostutella heitä muuttamaan takaisin. Silloisessa tilanteessa eivät tietenkään suomalaisset voineet ryhtyä estämään paluumuuttoa.

Koko inkeriläisten maahanottaminen jatkosodan aikana oli suomalaisten taholta suurta tyhmyyttä, koska he olivat tällöin auttamassa saksalaisia tekemään Leningradin alueella etnistä puhdistusta. Saksalaisethan suunnittelivat asuttavansa saksalaisia Leningradin alueelle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

6.2.2011 13:58 J. Gagarin> "Kun Suomi itse palautti yli 60.000 inkeriläistä Stalinin hirmuvallan alaisuuteen, niin se oli Suomen häpeätahra, joka kyllä oli syytä korjata.",
- saattaa olla, mutta sen ajatuksen "Stalinin hirmuvallasta" olisi pitänyt tulla silloin, kun lastattiin vv.44-45 talvella inkeriläisiä naisia, lapsia, vanhuksia junavaunuihiin ja ovet säppiin,ja rajalle päin.. Monet inkeriläiset kuitenkin uskoivat ja olivat mielissään päästä takaisiin kotiin...mutta kuinka kova pettymys oli kun kuljetettinkin samoissa vaunuissa siperiaan päin...ovia avamatta rajan toisella puolella. Tiedän, koska edesmennyt tätini kertoi muistelmiaan vielä vuosien jälkeen kyynelet silmissään...

Pentti Järvi

Kamalaa, mutta mielenkiintoista luettavaa, Viola. Hyvä kirjoitus kommentteineen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pentti Järvi,
- jos haluat lukea missä on Inkeri ja keitä ovat inkeriläiset, niin linkki pieneen kirjoitukseen aiheesta :

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/04/29/...

Antti-Pekka Mustonen

Tämä presidentti Koiviston lausuma on ymmärrettävä asianomaisen sanomaksi.

Odotellaan "wikileaksia" tästäkin asiassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

15:07 J. Gagarin uusi> "Osa inkeriläisistä piileskeli viranomaisia ja hakeutui Ruotsiin. Oli niitäkin, jotka elelivät aina 80-luvun lopulle asti Suomessa ikuisessa pelossa tulla paljastetuiksi.",
- Kiitos, Gagarin! tämä on sitä totuutta, jota toivoisinkin enemmän suomalaisilta, jotka olivat silmiinnäkijöitä inkeriläisten kohtelusta silloin sodan aikana täällä ja palautusprosessin liittyvistä ehkä traagisistakin tapauksista..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

6.2.2011 15:16 Pertti Väänänen > " Koko inkeriläisten maahanottaminen jatkosodan aikana oli suomalaisten taholta suurta tyhmyyttä, koska he olivat tällöin auttamassa saksalaisia tekemään Leningradin alueella etnistä puhdistusta. Saksalaisethan suunnittelivat asuttavansa saksalaisia Leningradin alueelle.",
- etnisen puhdistuksen Leningradin alueella aloitti vielä Stalin vuosina 1936-37 kun, äitini kertomuksen mukaan, kylästä haettiin mustaan autoon kaikki mieshenkilöt, jopa 17 vuotiaat pojat ja vietiin sinne, mistä he eivät koskaan palanneet. Vuonna 1941 Leningradin alueelta ja eniten Pohjois-Inkeristä ja raja-vyöhykkeltä viranomaiset ehtivät siirtää Uralille ja sen taakse kymmenniä tuhansia inkerinsuomalaisia,jotenkiun luku 30 000 tulee mieleen, täytyy tarkistaa. Sodan jälkeen osa heistä palasi lähelle kotiseutuaan.., mutta lähtivät sitten vapaaehtoisesti tietenkin paluumuuttajina Suomeen, kuitenkin meitä houkuteltiin töihin, eikä sana "paluumuuttaja" ollut silloin Neuvostoliitossa esillä ollenkaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen> "Tämä presidentti Koiviston lausuma on ymmärrettävä asianomaisen sanomaksi",
- ymmärrän täysin presidentti Koiviston lausuman. Kiitos, että tuli lausumaan! Odotellaan kuitenkin vielä "wikileaksia"..

Pirkko Leskinen

Olisi mielenkiintoista tietää, miten tiedotus Neuvostoliitossa levisi teille inkeriläisille Koiviston lupaamasta paluumuutosta ja kunniavelan maksusta (joka ehkä monille inkeriläisille on osoittautunut häpeävelanmaksuksi, Suomi on hoitanut inkeriläisten paluumuuton huonosti)

Miten Neuvostoliiton viranomaiset, KGB, suhtautuivat paikallisesti paluumuuton suunnitteluun. Tuliko vaikutelma, että inkeriläisiä olisi rohkaistu tai jopa painostettu muuttamaan. Hyvin koulutettujen inkeriläisten lähtä Suomeen oli kallista aivovientiä.

Jossain kirjoititte, että Suomesta käsin houkuteltiin tai rekretoitiin inkeriläisiä muuttamaan Suomeen työvoimaksi, kuten 40-luvullakin tapahtui.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pirkko Leskinen> "Olisi mielenkiintoista tietää...",
- niin kuin tuolla ylempänä kirjoitin että itse paluumuutto tuntui hieman oudolta, koska ymmärsimme, että vain pieni joukko meistä on niitä todellisia paluumuuttajia,eli niitä, jotka oli 1942 siirretty Suomeen ja takaisiin Neuvostoliittoon 1944-45 talvella.
Joten aikaa oli kulunut jo yli puolisensatavuotta ja niitten jälkeläisistä olisi ollut vaan kysymys..

Puhuttiin kuitenkin jotain "kunniavelasta", joten se nosti Suomi-kuvan meille erittäin korkealle ja suuriin toivein "ryntäsimme" Suomeen..

Neuvostoliiton ja KGB:n suunnitelmista me emme tieneet mitään,ei ainakaan mitään esteitäkään tullut vastaan. Kaikki hoitui Inkerinliiton ja Suomen edustajien kautta ja sitten saapuivat "työnantajat", eli päämotivaatio oli alussa lähteä/päästä Suomeen töihin, mutta pian kaikki hoksasivat, että voi paluumuuttajina hakea pysyvää oleskelu-lupaa..

Mitä tulee työllistämisestä, niin ainakin tuttavapiirissä tuli paljon korkeasti koulutettuja, mutta siivousfirma oli ainoa, jonne pääsi töihin..
Palkka oli 25-30 ja joskus jossain 40 markkaa tunnissa, siitä piti maksaa myös vuokra ja emme mitään avustuksiakaan osaneet pyytää..Olimme tyytyväisiä ja yritimme sopeutua..mutta aika pian myös heräsimme arjen todellisuuteen ja tuli pettymys päälle..

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/04/17/...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

6.2.2011 15:54 Jorma Tapio > "Komppaan tässä täysin J.Gagarinia. Inkeriläisten karkoittaminen v. 1944 on Suomen historian ehkä suurin häpeätahra.",
- tämän 55 000 inkeriläisten palautuksen Neuvostoliittoon "häpeätahran", niin kuin sanoit, jälkeen, mielestäni Suomi "suostui" 1990-luvulla osallistumaan toimenpiteen, jonka nimi saisi olla "saavat tulla", mutta se oli verhoutunut "inkeriläisten paluumuutto" nimiseen projektiin, joka toi viimeisetkin Inkerin kansan rippeet omilta seuduilta tänne Suomeen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

6.2.2011 13:41 Pertti Väänänen> "Kysymys oli lähinnä suomalaisten sinisilmäisyydestä.
Itse uskon aloitteen tulleen Neusnostoliitosta, mutta Koiviston toimineen niin, että julkisen aloitteen tekeminen oli mahdollisimman helppoa.",
- olikin mahdollisimman helppoa, presidentti Koivisto ilmoitti vaan Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa 10.huhtikuuta 1990., että inkerinsuomalaisia voi rinnastaa paluumuuttajin ja, asia lähti liikkeelle. "..Yhteyksiä siirtoväkeen oli hoitanut Suomi-Seura, joka otti tehtäväkseen tukea myös inkerinsuomalaisten kulttuuripyrkimyksiä ulkosuomalaisina", lainaus Flinkin kirjasta.
Oma "projekti" saattoi ola Neuvostoliitolla, onhan se ollut jo selvä Stalinin ajoilta, että suomensukuiset/suomenkieliset haluttiin pois Suomen ja Venäjän välisen rajavyöhykkeeltä..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset