Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kiinnostaisiko työvoiman rekrytointi Pietarista?

 

 Lähitulevaisuudessa työvoimapula uhkaa monilla aloilla. Esimerkiksi siivojista,koulunkäyntiavustajista,linja-auton kuljettajista ja lähihoitajista on jo pula, ja lisää työvoimaa pyritään rekrytoimaan ulkomaita myöten, kirjoittaa Seppo Iisalo 27.12.2010 Diili-lehdessä ”Kun työvoimapula yllätää”.Kokemusten valossa lähietäisyydellä sijaitseva Pietari tarjoaa tällaisessa tilanteessa erinomaisia mahdollisuuksia. 

”Pilottiprojekteissa Pietarista on rekrytoitu kymmeniä henkilöitä oppisopimuskoulutukseen Suomeen, ja näyttötutkinnot suoritettuaan he ovat asettuneet työelämään tavanomaisin työehdoin”, Edupolin kansainvälisten asioiden projektipäällikkö Raija Vuorenmaa kertoo. 

Hiljattain Pietarissa avattiin uusi Edupolin oppimisympäristö. Vuorenmaan mukaan se on suomalaisin standartein rakennettu luokkatila, jossa voidaan järjestää erilaisia koulutustilaisuuksia ja tapaamisia.. Vuorenmaa korostaa, että kielitaito on ehdoton edellytys onnistuneelle oppisopimus koulutukselle..Valmentava koulutusjakso tapahtuu Pietarin päässä..Ammattiin johtava palkallinen oppisopimuskoulutus tapahtuu Suomessa..Raija Vuorenmaa kertoo. 

Hyviä kokemuksia. Koulutettavat on valittu yhteistyössä Inkerin liiton, kouluttavan oppilaitoksen ja työnantajan kanssa. 

”Rekrytoidut ovat toistaiseksi ollet lähes järjestään inkeriläisiä, joilla on maahanmuutto-oikeus Suomeen. Oppisopimuksen ansiosta he ovat päässeet heti kiinni työelämään, hankkimaan ammatin ja oppimaan työnteon ohessa kielitaidon sen sijaan, että olisivat istuneet ensin kuukausia pelkästään kielikursseilla.”Vuorenmaan mukaan kokemukset ovat lähes kauttaltaan myönteisiä. 

”Väki on ollut motivoitunutta, ja esimerkiksi viimeisestä ryhmästä kaikki ovat jääneet oppisopimus työpaikalle töihin näyttötutkinnot suoritettuaan” 

”Monet ovat tulleet Suomeen pariskunnittain.  Mielestäni jatkossakin on tärkeää, että molemmille puolisoille löytyisi töitä," hän sanoo.

 

- Tuntuu hyvältä, että asialla on myös Inkeriliitto, joten inkeriläisille ehkä avauutuu mahdollisuus oppisopimuskoulutuksen kautta tulla Suomeen maahanmuuttajana ja tarkoitetuun työpaikkaankiin työhön..

20 vuotta sitten muuttaessani Suomeen oli melkein mahdotonta suomen kielen taitavana löytää koulutustaan vastaavaa työtä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Antti-Pekka Mustonen

En epäile Pietarin alueen potentiaalia, mutta pienemmällä byrokratialla voi vastaavan värväysmatkan tehdä EU-Viron itärajalle Narvaan. - Siellä on nykyaikainen ammattikoulutuskeskus, jota suomalaisetkin ovat tukeneet jos hyödyntäneetkin:

http://www.nvtc.ee/eng

http://www.nvtc.ee/rus

Linkin uutisista poimittua suomeksi:

"Perjantaina 21. tammikuuta järjestettiin leipuri-kondiittorilinjan oppilaille tutustumiskäynti Tallinnaan „Pagaripoisid“- ja „Fazer“-leipomoihin."

Tämän kommentin tarkoitus ei ole heikentää inkeriläisten kouluttautumista ja työnsaantia Suomessa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen > "Tämän kommentin tarkoitus ei ole heikentää inkeriläisten kouluttautumista ja työnsaantia Suomessa.",
- ei se heikennäkään.On se positiivista kehitystä, että Pietarissa sekä Narvassa on tullut näitä koulutuskeskuksia..
Tuohon Edupolin koulutukseen Pietarissa päin on lainatussa tekstissä linkki venäjänkielisille sivuille, jos sattuisi ketään kiinnostamaan :

www.petrocollege.ru/edupoli

Näin henkilökohtaisesti Narva on ollut hyvinkin tuttu paikka minulle,koska ei ollut pitkä matka Leningradin alueelta Estoniaan, jonne opastin niin neuvostoliittolaisia kuin suomalaisiakin turisteja aikoinaan..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset