Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vihaan kaikkea ja itseäni, koska tulin onnelliseksi Suomessa. Usko ja toivo osoittautuivat vääriksi ohjenuoriksi..

kirjoittaa Norjasta karkotettu Maria Amelie viime syksynä julkaistussa kirjassaan ”Ulovlig norsk”,

 ” Oi, Suomea! Isä ja äiti olivat olleet niin naiiveja ja idealistisia, ..kun tulimme Suomeen vuonna 2000 hakemaan turvapaikkaa, äiti ja isä uskoivat järjestelmään, lupauksiin ja sitä, että kaikki tiedot tarkistettaisiin ja vahvistettaisiin.

 Juuri Suomi antoi Kaukasukselta lähteneelle Marian perheelle kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Siitä lähtien perheen passit olivat Suomessa ja perhe itse Norjassa.

 Suomi on kirjassa läsnä kaikkialla, eikä missään. Se on paikka, josta täytyi lähteä, vaikka oli ystäviä, kielitaitoa ja yhteisö. Se on myös maa ,  jonka antama päätös määritti perheen koko tulevaisuuden.

 Kiusallinen viesti onkin siinä, että Maria on niin paljon kunniallisempi kuin suurin osa laillisista asukkaista. Hän opetteli kielen, siivosi norjalaisten asuntoja, teki vapaaehtoistyötä, oli aktiivinen ylioppilaskunnassa - ja tosiaankin, kaikkien ihmeiden jälkeen valmistui maisteriksi Trondheimin yliopistosta. Ja vieläpä viidessä vuodessa.

 Lopulta hän joutui päättämään,  joko jatkaa elämäänsä laittomasti maisterintutkinnon suorittaneena  pimeänä siivoojana tai paeta jälleen uuteen maahan…Hän voi palata Venäjälle,  jossa ei tunne ketään, jonka kielen on unohtanut ja jossa saattaa olla vaarassa. Hän olisi voinut valita helpon tien: ostaa väärennetyn passin ja aloittaa normaalin elämän Norjassa.

 Maria halusi kuitenkin ”ennemmin kirjoittaa kirjan kuin ottaa vastaan väärennetyn passin”

 Siksi hänet pidätettiin ja karkotettiin Norjasta Venäjälle..

 Norjan viranomaiset tekivät juuri sen, mitä Maria odottikin. He sanoivat, ettei täydellisesti integroituneella Marialla ole asiaa Norjaan

 Opiskeleminen oli ollut rikos, norjalaisten kotien siivoaminen norjalaisten puolesta oli ollut rikos. Ja teini-ikäisen elämän eläminen eteenpäin oli ollut rikos.

 Maria Amelie on kirjailijan nimi, jonka takana on  Madina  Salamova,25..

 ..Pakeni vanhempiensa kanssa Venäjältä Suomeen vuonna 2000 ja kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen edelleen Norjaan vuonna 2003…on asunut laittomana siirtolaisena  Norjassa vuodesta 2003 …karkotettiin Norjasta Venäjälle 24.1.2011.

 24.1.2011 kun Maria lennätettiin Venäjälle, kone laskeutui onneksi Seremetjevon lentokentälle, koska puoli tuntia myöhemmin Moskovan toisella lentokentällä räjähti pommi ja kymmeniä kuoli.."

Lähde : Hanna Kuuselan kirjoitus Voima-lehdessä 1/2011, jossa hänen otteet norjalaiskielisestä teoksesta Ulovlig Norsk.PAX2010.

 

  Madina Salamova, joka oli kasvanut Norjassa, saanut korkeakoulutuksen Norjassa ja integroitunut norjan kielitaitavana norjalaiseen yhteiskuntaan, joutuu nyt aloittamaan täysin tyhjästä ”  kielitaidottomana maahanmuuttajana” Venäjällä.

Tunnen myötätuntoa ja tiedän kokemuksesta kuinka vaikeaa on  aloittaa elämä täysin nollasta taas uudessa maassa.

Onko Norjan järjestelmä todellakin tuottanut virheen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Lalli Laaksonen

Hänen olisi pitänyt olla isoäiti ja elää tekemättä sekuntiakaan työtä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Minun tietääkseni kysessä on näennäisjärjestely. Maria (Madina) palaa uudelleen Norjaan, jolloin hän voi hakea sieltä turvapaikkaa. Ensin hänen täytyy saada passi todistaman kansalaisuutta. Näin saadaan asia järjestykseen ja muodollisesti lakien ja sopimusten mukaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Elonen,
-saattaa olla, että sen jälkeen kun Maria( Madina) on saanut muutaman vuoden päästä Venäjän kansalaisuuden, niin sitten Venäjän kansalaisena voi pyrkiä vaikkapa takaisiin Norjaan.. Lieneekkö mahdollisuus olla Norjassa kahden maan kansalainen? Tässä tapauksessa Venäjän ja Norjan?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Eikös hän ole Venäjän kansalainen?

Käsittääkseni asia on niin, että jos joltain on turvapaikka evätty EU maassa, hän ei voi saadaturvapaikkaa toisesta EU maasta. Maria tulee vain Venäjältä uutena turvapaikanhakijana Norjaan. Silloin hänelle voidaan antaa oleskelulupa tai turvapaikka. Mikä siis on hänelle epävirallisesti luvattu jo.
En väitä mitään, noin minä sen vain olen käsittänyt.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Minun ymmärtääkseni, siis lehtitietojen mukaan, hänen tarvitsee hakea vain työlupaa joka myönnetään ja hän voi palata takaisin norjaan.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kira Arn

Olet oikeassa! Noin se olikin. Silloin hän on normaali maahanmuuttaja, mutta laittomasti maassa oleskelevalle ei kai voinut antaa työlupaa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Laaksonen,
- Kiitos "ystävällisestä" kommenttistanne!, mutta onko tekstissä mainittu "isoäiti"? Vai tarkoititteko blogistia? Jos niin, niin kyllä blogisti on isoäiti ja teki kyllä Suomessakin työtä, esim.siivoojana, omaishoitajana ja paljon-paljon vapaaehtoistyötä jota edelleen tekee..

Venäjällä/Neuviostoliitossa olin saanut yliopistollisen koulutuksen ja ollut opettajana 30 vuotta, mutta Suomessa sillä ei ollut mitään merkitystä, joten ymmärrän millaiseen tilanteeseen joutuu henkilö, josta kirjoitettu blogissa.

Halutessanne voitte kurkistaa nettisivulleni:

www.elisanet.fi/viola.heistonen ja googlata hieman...

Antti-Pekka Mustonen

Eiköhän tällä "isoäiti" heitolla viitattu näihin venäläiseen ja egyptiläiseen isoäitiin, jotka tulivat Suomeen valehtemalla matkansa tarkoituksen jne. aiheuttaen mummovihaa maassamme.

Ei tarvitse Viola-rouvan hermostua, Teillähän on asiat kaikkien pykälien mukaan kunnossa - tältä osin. Voimia "vain" siihen omaishoitajakysymykseen!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

2.2.,21:14 Antti-Pekka Mustonen,
-vaikea sanoa kenelle oli tarkoitettu tuo "isoäiti" heitto, mutta se kosketti myös minuakin, koska isiäidin kohtelusta alkoi oma tarina täällä US-blogeissa. Asiani ovat ja olivat ihan alusta asti kaikkien pykälien mukaan kunnossa ja tulin työsopimuksella, vaikkakin inkeriläisenä paluumuuttajana. Kiitos kommenttistasi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markku Talikka,
- meitä kun on kaikenlaisia.."Ihmisiä on kuin muurahaisia...on kaukaa katsottua kaikki samanlaisia.." mutteipäs ollakaan samanlaisia..!Kiitos kommenttistasi!

Antti-Pekka Mustonen

"Juuri Suomi antoi Kaukasukselta lähteneelle Marian perheelle kielteisen turvapaikkapäätöksen."

Miksi piti paeta Venäjältä (Pohjois-Osseetiasta)? Vainotaanko Venäjällä myös osseetteja? Miksi Suomessa annettiin kielteinen päätös?

Lahjakas, ahkera ja rehellinen ihminen varmaan, mutta se ei ole peruste pakolaisstatukseen tai asumislupaan.

Pohjois-Ossetia on Venäjän Federaatioon kuuluva tasavalta, Etelä-Ossetia on sittemmin "itsenäistynyt". Siis turvallisia maita, paitsi tsetseeneille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

2.2.2011 21:06 Antti-Pekka Mustonen> "Lahjakas, ahkera ja rehellinen ihminen varmaan, mutta se ei ole peruste pakolaisstatukseen tai asumislupaan.",
- ei olekaan ja emme tiedä syytä miksi perhe karkotettiin Suomesta.

Lainaan tästä lehtikorjoituksesta : "Itseinho, viha ja suuttumus toistuvat kirjassa. Siinä mielessä kirja on myös perinteinen kasvukertomus.Kirja alkaa 16-vuotiaan tytön päiväkirjamerkinnöillä, jotka ovat usein täynnä suuttunutta itsekritikkiä.Niistä edetään kohti aikuisen ihmisen huonoa omatuntoa..

"..Sisimmässäni olin koko ajan tiennyt, ettei ole oikein tehdä töitä pimeästi, ja oma tuntoni oli huono, koska tein niin. Olin antanut itseni unelmoida siitä,
että voisin maksaa veroja. Olin unelmoinut etten enää olisi velkaa Norjan viranomaisille ja voisin olla rehellinen niille ihmisille, joille tein työtä."

Melkoisia unelmia aikana, jona pohjoismaiden lailliset kansalaiset piilottavat omaisuuksiaan veroparatiiseihin..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset