Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Saimaan saaressa pikkuinen torppa-2

Istuu portailla Nestori Miikkulainen.

Huuliharppuaan soittaa, ja norppa

nousee pinnalle pärskähtäen… "

Siis  toivon mukaan  saimaannorppa nostaa päätään ”pärskähtäen” Etelä-Karjalan aluevesillä nykyistä useammin..? Vai nostaako? 

Etelä-Saimaan uutistoimittaja Lena Sallinen  kirjoittaa lehdessä 25.1.2011  otsikolla   ” Saimaannorpalle suunnitellaan suotuisaa suojelun tasoa.

Esityksestä ehditään riidellä ennen eduskuntavaaleja.” 

Saimaalla on tänä talvena otolliset olot norpan pesintään ja myös norpan suojelukiistojen lisääntymiseen. Kinokset kasvavat, samoin suojelupaineet, eduskuntavaalit lähestyvät. Ne pidetään 17. huhtikuuta. 

Silloin norppavesillä pitää olla kattava keväisen verkkokalastuksen kieltoalue. Siitä ei näytä tulevan valmista osakaskuntien vapaaehtoisilla sopimuksilla, jotka pitää tehdä helmikuun välin mennessä. 

Etelä-Savossa joukko osakaskuntia hannaa vastaan. Lobbarit kiertävät vielä kyliä taivuttelemassa niiden nokkamiehiä ruotuun. Ellei se onnistu, ennen vaaleja pitää ratkaista, pannaanko isäntien verkkoaukot umpeen maa-ja metsätalousministeriön asetuksella. 

Vaalipuheisiin ehtii kaluttavaksi myös ympäristöministeriön asettaman työryhmän esitys norpan suojelusuunnitelmaksi. Työryhmän on määrä luovuttaa se 29. maaliskuuta…Työryhmään kuuluva Etelä-Karjalan Liiton suunnittelujohtaja Arto Hämäläinen kertoo, että vääntöä puolesta ja vastaan on käytyy välillä ronskisti, mutta yhteisymmärrys näyttää löytyvän..”

 

 -Tästä tekstistä tulee sellainen vaikutelma, että alkaa olla kovin kiire laittaa saimaannorpan suojeluasiat kuntoon.. Toivottavasti ”riida ennen eduskuntavaaleja” auttaisi panna asiat järjestykseen, että saimaannorppa saisi suotuisan sujelu tason. 

Onhan se jaksanut polskutella siinä 8000 vuotta kun se on jäänyt eristykseen Saimaan altaaseen  kun järven yhteys itämereen jääkauden lopulla katkesi.

Toivottavasti ihminen auttaa ajoissa ettei tarvitsisi Suomen luonnon symbolin viimeisiä yksilöitä laittaa ”akvariumiin” näyttekappaleina.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Lumitilanne Saimaan alueella on hyvä, mutta veden matala taso saattaa vaikeuttaa norpan pesintää.

Asia on syytä saattaa kuntoon, kun vielä paikallista ääntä kuunnellaan. Helsingin ministeriöissä lätkäistään pahimmassa tapauksessa totaalinen kalastuskielto koko Saimaalle.

Alueellinen ja ajallisesti rajattu verkkokalastuskielto on tarpeen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)> "Alueellinen ja ajallisesti rajattu verkkokalastuskielto on tarpeen.",

- norpan joutuminen kalanpyytyksiin taita ollakin yleinen norppien hukkumiskuolema.Muistaakseni kesällä oli kirjoituksia lehdessä, että kaksi radiolähetin-kuutteja kuoli kalanpyytyksiin ja kolmais radiolähetin-kuutti on järven pohjassa liikkumatta,joten joittenkin tutkimukset ovat jääneet "järven pohjaan"..

Helmi-maaliskuu taitaa olla norpan pesintä aika ja myös moottorikelkkailijoille paras aika"hurjastella" jäällä ..Kunhan menisi kaikki sopusoinnussa..
Kiitos kommenttistasi!

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Juha Vainiosta sen verran:

- että hänen 1. lapsuuden kotinsa oli Imatran Vuoksenniskalla, jossa hänen isänsä oli Suojeluskunta päällikkö ja kapteeni reservissä

- että hän oli evakko Kotkasta, koska Neuvostoliitto pommitti siviilikohteita ja -infrastruktuuria täysin surutta

- Nestori Miikkulainen oli Vainioiden naapuri Kotkasta

- "Tappara on terästä" -fanilaulu on Vainion kynästä. Eilinen Tappara - Saipa peli päättyi Tampereella kuitenkin 2 - 5:

Tässä Viipurin pojan, Erkki "Evakkoreki" Liikasen alkuperäinen SAIPA-fanilaulu:

http://www.youtube.com/watch?v=_G13lVGr8TU

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

10:36 Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki),
- kiitos Juha Vainion "elämän kertomuksesta", en paljon tietäkään, mutta jostain olen lukenut, että kuitenkin todellisen Nestori Miikkulaisen häitä oli tanssittu, vaikka laulussa lauletaan...."Koskaan ei tanssittu Nestorin häitä..Maailma houkutteli pois morsion..Vanhoja poikia viiksekkäitä, mies sekä hylje kumpikin on..". Meniväthän oikein nuo sanat?
SAIPA-fanilaulun marssin mukaan onkin mukava jatkaa päivää..!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Meillä oli hieno keskustelu samannimisessä blogissa viime heinäkuussa siksi tämä on blogi "Saimaan saaressa pikkuinen torppa-2".
Linkitän siihen kesäiseen, halutessaanne joku voi kurkistaakin. Kiitos.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/07/21/...

Harri Räsänen
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen,
-kaunis kiitos Juha Vainion ja muitten mm.Veikko Lavin.."konsertista".
En ole koskaan nähnyt saimaannorppaa elävänä, mutta kuinka sopo on, ja kaunis "hymy".., ilahdutit päiväni.

ee-n (nimimerkki)

Kiitos!
Melkoinen aarre tämä Juha Vainion vaatimaton laulu onkin. Niin myös You-Tube-kuvitus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

29.1.2011 16:10 ee-n (nimimerkki),
- kuuntelin äsken taas Juha Vainion laulua ja ihailin noita norppia! Eteenkin nyt talvella nuo maisemat tuovat lämpimän kesän vaikutelmaa ja laulu, ja norpat sopivat yhteen erinomaisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset