Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Anneli Jäätteenmäki ja Heidi Hautala kritisoivat sananvapautta EU:ssa,

 

näin voi päätellä  ” Suu kiinni, virkamies” kirjoituksesta (Hanna Kuusela Voima-lehti 10/2010). EU:ssa on sananvapaus, mutta esimieheltä kannattaa kysyä, milloin sitä saa käyttää. Tekstissä, jonka satuin lukemaan, esitettyyn kysymykseen : miksi kuulemme Suomessa EU-instituutioissa työskentelevien mielipiteitä niin harvoin? ja vastataan, siksi , että virkamiehiä on varoitettu kertomasta niitä. 

EU työllistää suoraan noin 50 000 virkamiestä-osa heistä tekee poliittista sisältötyötä, mutta mukana ovat myös sihteerit, kääntäjät ja tulkit. 

EU:n virkamiehiä koskevat säännökset määräävät, että virkamiehen, joka aikoo julkaista yksin tai yhdessä  ”mitä tahansa yhteisöjen toimintaa koskevaa aineistoa, on ilmoitettava siitä nimittävälle viranomaiselle etukäteen”.  

EU:ssa esimiehen hyväksyntä tarvitaan kuitenkin myös silloin, kun aihe ei millään tavalla koske virkamiehen omaa työtä, ja kun teksti on kirjoitettu yksityishenkilönä. 

Esimiehellä on 30 työpäivää aikaa kieltää julkaiseminen, jos ”julkaiseminen voi saattaa yhteisöjen oikeutetun edun vakavasti uhatuksi”. .. 

Onko järkevää, että 50 000:ta virkamiestä kehotetaan olemaan osallistumatta yksityishenkilöinä keskusteluun maanosamme tulevaisuudesta?  

Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen mukaan ei. ”Vaatimus ennakkoilmoituksesta on täysin tyhmä, byrokraattinen ja tarpeeton”, hän sanoo.”Päinvastoin pitäisi rohkaista ja yllyttää keskusteluun…Ei täällä EU:ssa kaikilla voi olla yhteistä viestiä, jos liberalismia ja demokraatiaa kannatetaan”, Jäätteenmäki lisää.  

Myös vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala olisi valmis luopumaan ilmoitusvelvollisuudesta. ”Pitäisi olla ihan normaali sananvapauskysymys, että virkamiehillä on normaali kansalaisen oikeus ilmaista itseään. On vähän loukkaavaa, että siitä pitäisi ilmoittaa”, Hautala sanoo. 

Hautala olisi valmis menemään pitemmälle. ”Pitäisi suojella sellaisia ihmisiä, jotka paljastavat virkakoneistosta ja organisaatiosta väärinkäytöksiä. Monissa maissa tällainen on ollut keskusteluissa, koska hallinnon vastuullisuus vaatii sitä, että virkamiehillä on oikeus paljastaa epäkohtia”. 

Komission tiedottajan Michael Mannin mukaan säännöstä kuitenin tarvitaan. ” sen tavoittena on suojella eurooppalaisten instituuttioiden etuja”, hän sanoo.” Kun virkamiehet julkaisevat yksityshenkilöinä , komissio halua, että sen etuja suojellaan”, Mann totea.  

 

- Herää kysymys ovatko EU virkamiehet ”henkisesti kahlittuja”, kun ovat  sitoutuneet vaitiolovelvollisuuteen ? On pohdinnanarvoinen ihmisoikeuskysymys jos Unioinin ”etu” rajoittaa yksilönvapautta ja sananvapautta! Sielläkin taitaa puuttua avoimuus ja läpinäkyvyys!  Hanna Kuuselan kirjoituksen mukaan eräs suomalainen europarlamentin virkamies, jota hän haastatteli,  halusi artikkelissa tulla esittelyksi epämääräisellä ilmaisulla ”komission suomalainen virkamies”!?  

Tämähän ihmetyttää vielä enemmän!, jos maamme virkamies pelkää tulla julki omalla nimellä!  

Jos he pelkäävät  tulla julki omalla nimellään, niin ketä he suojelevat ja kenen asioita ajavat siellä EU komissiossa? Ajavatko oman maan kansalaisten asioita ja etuja vai suojelevatko omia henkilökohtaisia etuja ja pelkäävät menettävänsä edullisen työpaikkaansa siellä?  

Kuinka paljon me EU:n kansalaiset tiedämmekään miten siellä ”päämajassa” asioitamme hoidetaan?  

..”Vuoden 2006 eurobarometrin mukaan vain 43 prosenttia jäsenmaiden kansalaisista sanoo ymmärtävänsä EU:n toimintatapoja..” 

Onneksi täällä Usarin blogeissa ei tarvita puheenvuoro-kirjoitusta viedä esimiehelle luettavaksi ja odottaa 30 päivää ratkaisua. Eli sananvapaus pelaa paremmin, kuin EU-virkamiesten kohdalla. Tosin täälläkin on jälkisensuuri..

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

repe (nimimerkki)

EU:ssa ei ole sananvapautta. Tiedän, että H Hautala kuulu vihreisiin ja puoluehan vastustaa esim. oikeutta vapaaseen keskusteluun historiasta ja historian vapaaseen tutkimukseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

repe,
- vihreisiin hän kuuluu, mutta kuitenkin tässä H.Hautala puhuu sananvapaudesta. Keskustelu historiasta myös kuuluisi sananvapauteen..Mutta historian tutkimukset mielestäni eivät ihan suoranaisesti kuuluu "sananvapauteen", siinä on monenlaisia seikkoja, koska joittenkin tapahtumien dokumentit suljetaan vuosikymmeniksi arkistoon salaisiksi..

Kalle Kaniini (nimimerkki)

EU on valekaavussa oleva kasvoton diktatuuri. Dark Vader.
Se muistuttanee aika paljon hyvin tuntemaasi suurvaltaa.
Suomi on siinä vain pieni reunavaltio, joka ei kykene jäsenenä puolustamaan etujaan. "Päättäjien pöytään" pääsemistä höpöttäneet poliitikot toteuttivat vain omia valtahaaveitaan.

Kannatan hallittua irtautumista EU:sta mahdollisimman pian.
Toivottavasti se on mahdollista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kalle Kaniini (nimimerkki),
- meinasinkin tuossa kirjoittaa, että tämä Brysseli alkaa muistuttaa entisen kotimaani Moskovan Kremlia vahvojen muurien takana..
Silloin kun muutin 20 vuota sitten Suomeen, ihmettelin, että lähdin maasta, jonka "liitto" epäonnistui ja hajosi ja tulin maahan, joka lähti liittoutumaan Unioniin..ei kuitenkaan Sovjetunioniin, mutta mikä ero nyt peraatteessa on? Unioni kuin Unioini...Ukaasit tulevat päämajasta.

. suvituuli

Tärkeä pointti ja hyvä kirjoitus!

Mutta tapahtuuko mitään? Pahoin pelkään, että ei tapahdu...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

j.l.(kts.prof.) suvituuli,
- ei mitään tapahtukaan, jos ei mitään tehdä..sanotanko niin, että vain " vierivä kivi ei sammaloidu!"..
Turhaa meidän on esim.,lähettää "hätähuutoja" EU-parlamenttiin siitä, että EU:maassa Suomessa loukataan ihmisoikeuksia, jos siellä toimitaan samalla tavalla ja virkamiehet "tärisevät" pelosta, että joutuvat jättämään työpaikkaansa, jos antavat haastattelun tai kirjoittavat jotain, kysymättä esimieheltä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Siteraan vielä lehtikirjoitusta : "Suomalainen virkamies">"Minin on oltava lojaali palkanmkasajalle, mutta olen kuitenkin myös ihminen ja kansalainen, ja niitä oikeuksia ei saisi rajoittaa"..

Epämääräisesti määritelty unioinin etu törmää yksilönvapauksien myös säännöksen toisessa kohdassa. Sen mukaan virkamiehen on pyydettävä etukäteen lupa, jos hän halua "harjoittaa viranhoitoonsa kuulumatonta toimintaa.
Säännösten mukaan virkamiehillä on myös sananvapaus ja yhdistymisvapaus, "he voivat erityisesti olla eurooppalaisten virkamiesten ammattijärjestöjen jäseniä", mutta vaatimus ennakkoilmoituksesta jättää paljon tulkinnanvaraa..

Mikä sananvapaus tai yhdistymisvapaus, jos kaikkeen täytyy saada hyväksyntä esimieheltä ja etukäteen?

Lauri Ilovaara

Kannatan lainsäädäntöä joka antaisi virkamiehille mahdollisuuden kommentoida myös omaan työhönsä kuuluvia asioita, ja varsinkin paljastaa epäkohtia. Ilman että hänet tämän vuoksi voidaan erottaa.

Kyllä demokratian toiminnan vuoksi on välttämätöntä että ihmiset voivat tuoda julkiseksi huomaamansa epäkohdat.

Jos nyt haittapuolena onkin että joskus kritiikki on perätöntä tai poliittisista syistä annettua, niin vaikea kuvitella että kokonaisvaikutus olisi miinuksella.
Tietysti joku virastopomo saattaa joutua huonoon valoon ;-)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lauri Ilovaara,
- itselläni ei ole mitään tekemistä EU:n ja sen virkamiesten kanssa,sen enempää, että olen EU:maan kansalainen ja kiinnitin huomiota tuossa tekstissä, että europarlamentaarikot puhuvat sanan-ja yksilönvapauksista ja MISSÄ? Siinä paikassa, jossa he itsekin voisivat vaikuttaa asiaan..

Tekstissä kysytään : Voisiko asialle sitten tehdä jotain? Voisiko vaatimukset ennakkoilmoituksista poistaa? Tuskin. Tähän kun ei ole tarvetta.Komission tiedottajan Michael Mannin mukaan "vain hyvin harvoissa tapauksissa, kun julkaiseminen on vähällä aiheuttaa vakavaa haittaa unionin edulle, lupa evätään tarkan analyysin jälkeen".

Hautala toteaa Euroopan oikeusasiamiehen vastanneen samoin "Nämä asiat eivät ole olleet ajankohtaisia, näistä ei ole käyty oikeutta viime aikoina"??

Jäätteenmäen mukaan säännöksen kumoaminen ei tulisi onnistumaan. "Täällä tämä hallintokulttuuri on erilainen. Se näky tässä.",Jäätteenmäki toteaa.

Mielestäni tuo kuulostaa ihan viranhaltijoiden diktatuurilta. Kysymys on niinkin suuresta virkamiesjoukosta..Pelkäävätkö sielläkin toisinajattelijoita? Epäilevätkö siellä jokaista jostain? Kun europarlametaarikotkin nostavat "kädet ylös" ja tyytyvät siihen "hallintokulttuuriin"?

Kalle Kaniini (nimimerkki)

Hiukan se toisaalta huvittaa, että Suomi saa EIT:ltä eniten tuomioita ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Suomalaiset ovat niin epäitsenäistä väkeä ja heillä on suuri hinku päästä sivistyneempien ihmisten kanssa samaan pöytään, että päättäjät myivät tämän viimeisen itsenäistymismahdollisuuden "yhden pöydässä olevan lisälautasen hinnalla". Jotkut Raamattua lukeneet maallikkosaarnaajat puhuivat ennen aikaan "esikoisoikeuksien myymisestä hernerokkalautasen hinnalla". Näinhän tässä taisi Suomen johtajille käydä.

Ei se IVY:kään parempi vaihtoehto olisi ollut, mutta olisi pitänyt pysyä itsenäisenä. Kaupalliset mahdollisuudet ja markkinat ovat kuitenkin idässä. Eurooppa on jo täynnä tavaraa ja roskaa, jota tänne nyt dumpataan.

Katsotaan, mitä tästä tulee, kunhan Välimeren ympärysvaltiot alkavat kiehua ja mausteiksi soppaan lisätään Iran ja Pakistan. Jo yksin muslimivaltioissa on yli 500 miljoonaa henkeä. Kreikka, Italia, Ranska, Espanja ja Portugali siihen lisäksi. Ehkä se nopeuttaa irtautumistamme unionista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kalle Kaniini(nimimerkki),
- olen kirjoittanut paljon venäläisistä/Venäjästä ja kommentteissa on tullut viestejä siitä, että Suomen pitää lopettaa rähmällään olemista Venäjän suuntaan, mutta mielestäni nyt alkaa tuntua siltä, että Suomi "nöyristelee" siellä Brysselissä isojen maiden johtajien edessä, eli on rähmällään sinnekin päin ja varmaan enemmän kuin Venäjälle päin, mutta tulevaisuus näyttää miten käy täälle Unioinille? Arvelen, että se hajoa, ei kestä 70 vuotta, niin kuin Neuvostoliitto, joten kuka tietää miten se itäinen suunta sitten, jos sitä tarvitaankin? ,niin kuin tekin kirjoitatte, että "kaupalliset mahdollisuudet ja markkinat ovat idässä päin".
Venäläinen sanonta : "Älä sylje kaivoon, saatat tarvita juoma-vettä siitä"
" Не плюй в колодец, пригодиться воды напиться!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset