Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjälle tulvii surunvalitteluja

Ulkoministeri Aleksander Stubb (kok) tuomitsi jyrkästi Moskovan terrori-iskun. Hän pitää iskua Domodedovon lentokentälle todella järkyttävänä.

 

Surunvalittelunsa esittivät myös pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ja presidentti Tarja Halonen.

 

Presidentti Barack Obama sanoi, että Yhdysvallat on valmis auttamaan Venäjää kaikin tavoin.

 

Saksan liittokansleri Angela Merkel luonnehti iskua pelkurimaiseksi. Ulkoministri Guido Westerwelle sanoi, ettei mikään voi oikeuttaa tällaista barbaarista tekoa.

 

Myös YK:n pääsihteri Ban Ki Moon lähetti surunvalittelunsa uhrien perheille.

 

  Moskovassa asuu suurlähetystön mukaan muutama sataa suomalaista. Suomalaiset turistit puolestaan suosivat Pietaria, kertoi ministerineuvos Marja Liivala Suomen Moskovan suurlähetystöstä.

Suomalaiset työn takia matkustavat kuitenkin käyttävät Domodedovon kenttää jonkin verran, Liivala arvioi.

Moskovalaisilla lentokentillä on sinänsä asialliset turvatarkastukset, Liivala kertoi…

Ulkoministeriön tietoon ei ollut tullut, että rajahdyksessä olisi kuollut tai haavoittunut suomalaisia. Lähde : Etelä-Saimaa 25.01.2011 (Alpo Juntunen, Ilkka Pohjalainen.)

 

Siis, vaikka lentokentällä ovat asialliset turvatarkastukset, mutta ulottuuuko ne tulohalliin asti, jossa räjähdys tapahtui ? Ei voi koko alueetta hallita. Nykymaailmassa vaara vaani kaikkialla, miten  pystyisi suojautumaan? Ei mitenkään. Täytyy vain luottaa, ettei se satu kohdallemme. Ihminen on niin helposti haavoittuva! 

Suruvalitteluni myös uhrien perheille, minkä maan kansalaisia he ovatkaan?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

kuorinen (nimimerkki)

Kriisinhallinnan asiantuntija Timo Hellenbergin mielestä Suomen pitäisi tarjota Venäjälle konkreettista apua. Olen samaa mieltä, avun tarjous viestittäisi pyrkimyksestä todelliseen hyvään naapuruuteen nyt ja tulevaisuudessa.

www.iltalehti.fi/uutiset/2011012613075004_uu.shtml

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

kuorinen (nimimerkki),
- olen lukenut. Oli ihme tai onni, ettei suomalaisia sattunut olemaan paikalla! Domodedovo on kansainvälinen lentokenttä. Kuka terrori-iskun uhreistä olisi arvannut, että elämä päättyy "tässä ja nyt"!, traagista jokaisen uhrin ja omaisten kohdalla.
Hyvät naapurisuhteet eivät olisi haitaksi, mutteivät ne itsestään tulee, niitä pitäisi rakentaa ja hoitaa..
Hädässä ystävyys punnitan! Друг познаётся в беде!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Viola. Ystävyys ja hyvät suhteet edellyttävät aina, että on kaksi tasapuolisesti toisiaan kohtelevaa maata. Suomalaiset ovat kovasti rakentaneet ystävyyttä Venäjän kanssa kumartamalla välillä syvään ja välillä vielä syvempään.

On jaeltu rahaa ns. lähialuerahoina, aluksi se oli silkkaa korruptiorahoituksen jakelua, myöhemmin hienovaraisempaa. Suomalaiset maksavat itse tekemänsä ja Suomelle kuuluvan Saimaan kanavan käyttö- ja ylläpitokuluista järjettömästi, vaikka käyttävät 5 % kanavan kapasiteetista.

Venäläiset ovat 70 vuotta käyttäneet suomalaisia teollisuuslaitoksia, asuntoja, metsää ... ilman mitään korvausta. Nyt jotkut suomalaiset ostavat omia maitaan itselleen. Aika pähkähullua hommaa.

MInusta olisi hyvä, että Venäjä alkaisi vähitellen rakentaa niitä aitoja ystävyyssuhteita. Eivät ne synnyt itsestään. Eivätkä ne koskaan synny aidosti yksipuolisesti. Yhtä vähän kuin uhri voi väkivallan käyttäjän puolesta sovitella asiaa ja yrittää palauttaa luottamusta.

Ei Suomen ja Venäjän välillä ole aitoa ystävyyttä. Sellainen ei ole mahdollista. Ihmisten välillä voi olla aito ystävyys. Minäkin tunne useita hienoja venäläisiä ihmisiä. Mutta että Suomen pitäisi tuntea Venäjä (virallinen) ystäväksi, on liikaa vaadittu.

Tuloksena näistä vaatimuksista on vain poliittista jargonia, liturgiaa ilman merkitystä. Eiköhän olisi jo aika luoda pohja aidolle ystävyydelle. Sen seurauksena raja madaltuisi, epäluulot vähenisivät, luottamus alkaisi palautua ja aito yhteistyö rakentua todella mittavalle pohjalle.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kelpaisiko Stubbin avustuspaketiksi Heidi Hautala ja Gay Pride?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tapio O. Neva (nimimerkki),
- teidän pitäisi kysyä itse Stubbilta, mutta miksi Gay Pride (Turustako?) tässä? Pyytäisin ystävällisesti pysymään blogin aiheessa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Stubbista kasvaa vähitellen ihminen: hän jo nyt kaipaa neuvostoaikaisia kauppavaltuuskuntia, työtä ja toimeentuloa Suomeen.

Sen sijaan Halosella ja Kiviniemellä on viileä tunneäly vallalla. He ovat aivan kylmiä ihmisten kärsimykselle ja kuolemalle Domodedovossa. Anni Sinnemäkikin pyrkii lakkauttamaan ainakin turkistalouden työpaikat työ(ttömyys)ministerinä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 21:09 Tapio O. Neva (nimimerkki),
- ainakin kaikki kolme lähettivät surunvalittelut Venäjälle ja mielestäni se on hyvä merkki, ja hyvä kuva annettu Suomen maasta. En tiedä voitteko noin sanoa,vaikka oikeastaan kirjoititte, että Halonen ja Kiviniemi olisivat kylmiä ihmisten kärsimykselle ja kuolemalle Domodedovossa. Ymmärtääkseni Sinnemäki ja turkistalous ei kuulu aiheseen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Kommentti ei liity minuun, mutta haluaisin tuoda esille pari asiaa. Ensinnäkin asialliseen diplomaattiseen käyttäytymiseen kuuluu surunvalittelujen esittäminen tällaisessa asiassa. Olisi moukkamaista jättää se tekemättä. Venäjäkin teki ihan ensimmäisten joukossa surunvalittelun 911-tapahtumasta.

Tällainen tapahtuma ON järkyttävä ja se tulee tuomita. Oltakoon kuinka eri mieltä asioista tahansa, ei se oikeuta koskaan hyökkäämään ja tuhoamaan yksittäisiä kansalaisia vastaan melkoisen summanmutikassa kaiken lisäksi. Erittäin törkeä teko.

Diplomaattinen surunvalittelu ei mielestäni ole kannanotto sen puolesta, kuka tai mikä on syyllinen. Siinä vain osallistutaan tuloksen aiheuttaman järkytyksen käsittelyyn. Jos Halonen tai Kiviniemi eivät olisi esittäneet valittelujaan, he olisivat käyttäytyneet todella huonosti ja sivistymättömästi.

Tässä asiassa Venäjän tulee katsoa itseään peiliin. Kun kuunteli Putinin puheita, saattoi suoraan tulla johtopäätökseen, ettei yhtään mitään ole ymmärretty. Ja että väkivalta tulee jatkumaan varmasti. Kun lähes ensimmäinen asia on kosto, ollaan väärällä tiellä. Eihän oikeuslaitoskaan KOSTA, se rankaisee lakien ja asetusten mukaisesti.

luuserius (nimimerkki)

Toden totta. Koko 2000-luku on tehty ''väärää'' kauppapolitiikkaa.
Idealistista alkaa kasvaa realisti. Ei meidän etua muut aja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

luuserius (nimimerkki)> " Idealistista alkaa kasvaa realisti",
- onhan se hyvä merkki, ja kauppapolitiikkakin saattaa lähteä oikeille raiteille!Eikös niin?

agendo2 (nimimerkki)

Tällaisten iskujen uhrien ja heidän perheidensä traagiset kokemukset herättävät kaikissa terveissä ihmisissä myötätuntoa ja sääliä. Niitä seuraa yleinen turvattomuus ja pelko liikkua missä tahansa, vaikka tekijöiden tarkoitus on lietsoa sitä eniten juuri sinne, minne isku kullonkin on suunnattu.

Ei kuitenkaan pidä jäädä tuijottamaan yksin tapahtumaa vaan myös sitä, mistä se on seuraus.

Kohdistuuko iskun johdosta yleinen myötätunto ja sääli Venäjän johtoon?

Ei.

Venäjän johdon on katsottava totuutta silmiin, koska isku on pitkälti seuraus sen vuosia jatkuneista tsetseeni-sodista.

Venäjän johto saa syyttää tapahtuneesta eniten itseään, lentokenttähenkilöstön syyllistämisen sijaan.

Tunisian ja Egyptin kaltaiset laajat vallankumoukselliset mielenosoitukset voivat levitä myös Venäjälle ja tämä isku voi sen jälkeen näyttäytyä niille alkusoittona.

Alistetut, vainotut, murhatut, kidutetut ja syrjityt kansat/kansanosat nousevat vääjäämättä kapinaan, kun mittä on täysi.

Nykyisin suuret massat pystyy organisoimaan laajoihin mellakoihin netin jä kännyköiden aikakaudella nopeasti. Poliisijoukot eivät välttämättä riitä estämään niitä ja poliisikin voi hajota.

Omonin joukot Venäjällä ovat rajalliset ja kenties osa jopa ostettavissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 21:40 agendo2 (nimimerkki> " Kohdistuuko iskun johdosta yleinen myötätunto ja sääli Venäjän johtoon? Ei",
- periaatteessa jos ajatella "syvällisesti", niin surunvalittelu pitäisi osoittaa ihrien perheille, niin kuin osoitti YK:n pääsihteeri...Ei ole tarkoitus moittia muita.
Varmaan sekin on sopiva että surunvalittelu menee valtiolle, jossa terrori-isku tapahtui ja uhreja tuli..
Onko se sitten sääliä tai myötätuntoa Venäjän johtoon, vai Venäjän kansalle, vai yleisesti Venäjän valtiolle?
Se varmaan kuulu kansainväliseen protokolaan?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 21:40 agendo2 (nimimerkki)> "Venäjän johdon on katsottava totuutta silmiin, koska isku on pitkälti seuraus sen vuosia jatkuneista tsetseeni-sodista...Alistetut, vainotut, murhatut, kidutetut ja syrjityt kansat/kansanosat nousevat vääjäämättä kapinaan, kun mittä on täysi.",
- periaatteessa en tarkoittanut blogissani nyt lähteä arvostelemaan koko Venäjän politiikkaa, mutta otan haasteen vastaan, koska tuntuu, että etsimme syitä terrori-iskuun ihan yleisestikin.
Onhan se totta, että Moskovassa ja muualla Venäjällä tehty lukuisia tuhoisia terrori-iskuja ainakin noin kymmenen vuoden aikana..

agendo2 (nimimerkki)

On selvää, että vakavien terrori-iskujen takana ovat myös vakavat syyt.

Eivät ihmiset lähde "huvikseen" tuollaisiin tekoihin, eikä varsinkaan mihin tahansa, vaan siihen maahan ja paikkaan, josta ovat kauan joutuneet kärsimään.

Pitkistä sodista ja niiden seurauksista johtuvat kärsimykset aiheuttavat vääjäämättä kollektiivisia traumoja ja koston kierteen.

NL/Venäjällä on pitkä "syntitaakka" sillä saralla.

Kun terroritekoja yritetään poistaa, on tärkeintä puuttua niiden syihin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Hyvien tapojen lisäksi kannattaa keskittyä myös omaan hyvinvointiinsa, henkeensä ja elämäänsä. Domodedovon kenttä alkaa olla jo siinä määrin kansainvälisen lentoliikenteen lentokenttä, että pommi voi osua myös EU:n jäsenvaltion asukkaan kohdalle aivan kuin se olisi räjäytetty Sheremetjevo-2:lle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Domodedovon_kansainv%...

On tietenkin päätettävä, mitä ajatellaan. Pekka Peitsikin totesi 1942 Suomen kuvalehdessä, että Leningradissa kuolee ihmisiä, mutta mitäs siitä, koska ovat r-iä. Voisi tietenkin Kavkazcenterin näkökulmasta ajatella yhdysvaltalaiseen tapaan, että kuollut v:n on hyvä v:n.

Toisaalta voisi ajatella sitä, että voi itse kuolla moskovalaisessa metrossa, Moskovan lentokentällä aivan vain työasialla suomalaisen viennin, työllisyyden ja toimeentulon esitaistelijana oheisvahinkona.

Mitä sitten pitäisi ajatella? Onko terrori reilu ja ainoa mahdollinen tapa heikommalle osapuolelle vastustaa valtioterroria ja käydä edes informaatiosotaa pakottamalla kustantamot julkaisemaan asia?

Muistelen, että Una Bomberkin halusi vain sananvapautta, jota ei hänelle myönnetty hyvällä.

Yhdistyneissä kansakunnissa on huomattu yleiskokouksessa se, että yhden vapaustaistelija on toisen terroristi ja päinvastoin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

27.1.2011 00:04 Tapio O. Neva (nimimerkki)> " Yhdistyneissä kansakunnissa on huomattu yleiskokouksessa se, että yhden vapaustaistelija on toisen terroristi ja päinvastoin."
- niinhän se on, mutta onko sitten se terrori "reilu ja ainoa mahdollinen tapa heikommalle osapuolelle vastustaa valtioterroria"? onkin kysymys joka vaatisi syvää analysoimista, koska "valtio" näet saattaa iskeä takaisiin samala "mitalla" heikompaan ja ketju saattaa jatkua..
Lieneekö se "terrori" sitten viimeinen keino kun muut mahdollisuudet ovat käytetty ja eivät auttaneet?

luuserius (nimimerkki)

Tälläiset iskut länsimaissa herättävät terveissä ihmisissä vain yhdenlaisia tunteita. Harva meistä on valmis marssimaan Taleban valtion puolesta.

Josko ei edes tiedetä kuka on MOskovan kauhuteon takana ja mitkä ovat motiivit. Toki härskit käyttävät terrorismiä hyväkseen. Sitä pitää kaikin keinoin vastustaa.

agendo2 (nimimerkki)

luuserius: "Toki härskit käyttävät terrorismiä hyväkseen. Sitä pitää kaikin keinoin vastustaa."

Eikö Venäjän johdolla ole mitään syytä tapahtuneeseen?

Ihanko pelkkää härskiyttään jotkut järjestävät tuollaisia iskuja syyttömille siviileille?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

On Suomessakin ollut terroristeja, esimerkiksi Eugen Schauman.

agendo2 (nimimerkki)

Käsittäkseni kauppapolitiikka ei kuulu tämän blogin aiheeseen mitenkään, vaan kyseinen terrori-isku ja sen seuraukset ja syyt.

Markus Lehtipuu

1930-32: Ukrainassa kuoli jopa 6 miljoonaa ihmistä nälkään.

1937-38: Neuvostoliitossa haettiin kotoa, vangittiin ja tapettiin miljoonia syyttömiä. Omaisille ei koskaan kerrottu mitään näiden uhrien kohtalosta.

1939: NL hyökkää Puolaan, ja järjestää yhteisen voitonparaatin natsien kanssa. NL tappaa 25000 puolalaista upseeria ym Katynissä.

1939: NL hyökkää Suomeen ja tappaa kymmeniä tuhansia hyökkäyssodan aikana.

1940: NL miehittää Baltian maat ja vie kymmeniä tuhansia Siperian keskitysleireille, jonne monet kuolevat.

fast forward

2010: Koko Puolan johto kuolee Venäjällä lento-onnettomuudessa. Lentokoneen pudottua maahan venäläiset surmaavat viimeiset elossaolevat käsiaseilla ampumalla.

* * *

Surunvalittelut MILJOONILLE Venäjän ITSE tappamille uhreille, ja näiden sadoille miljoonille omaisille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 21:53 Markus Lehtipuu > "Surunvalittelut MILJOONILLE Venäjän ITSE tappamille uhreille, ja näiden sadoille miljoonille omaisille.",
- Sopihan tässä yhteydessä surunvalittelu niille miljoonille, josta kerrot. Tiedän tapahtumista ja en voi sanoa, ettei se olisi totta, mutten tuosta lento-onnettomuudesta 2010. Sinulla varmaan on tietoa asiasta enemmän kun noin voit väittää.Tiedätkö syyt ja voitko kertoa miksi Venäjä olisi toiminnut noin?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Koko Puolan johto kuolee Venäjällä lento-onnettomuudessa. Lentokoneen pudottua maahan venäläiset surmaavat viimeiset elossaolevat käsiaseilla ampumalla."

Ymmärrän kyllä, että puolalaiset reserviupseerit, jotka murhattiin Katynissa, eivät olleet menneet vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon kuolemaan. Sen sijaan Puolan johto itsemurhasi itsensä vapaaehtoisesti.

Onko Puolan nykyinen johto jotenkin huonompi kuin itsensä surmannut valtiojohto? Tapahtuiko Puolan osalta jonkinlaista omistaja-arvon vähenmistä niin kuin esimerkiksi jos Nokian johtajisto tai hallitus putoaisi yhdellä kerralla märäksi läiskäksi maahan?

Itselleni on Puolan ulkopolitiikka on ollut suuri mysteeriö vuodesta 1772 vuoteen 2011. Vieläkään en ymmärrä puolalaista logiikkaa, vaikka se on ollut käänteisenä Hewlett-Packardin laskimissa jo vuosia.

Missä on sanottu, että venäläiset antoivat saattohoitoa puolailaisille sotilaspistooleilla 1930-luvun tai 1940-luvun hoito-ohjeiden mukaan?

Vieras (nimimerkki)

Venäjä vaikuttaa olevan niin rakas aihe tälle blokkajalle, että hänen kannattaisi harkita vielä kerran paluumuuttoa, nyt takaisin Venäjälle.

Kun on kerran paluumuuttanut Suomeen, niin luulisi, että Suomen asiat kiinnostavan enemmän, kuin minkään muun maan asiat.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

En malta olla tästä sivusta sanomatta, että hyvin epäkorrekti ehdotus. Viola Heistonen kertoo syntymäpaikakseen Pohjois-Inkerin ja joutuneensa Leningradista evakkoon Uralille.

Olisi hyvin kummallista, omien juuriensa ja historiansa eräänlaista pettämistä, jos ne juuret haluaisi unohtaa. Vaikka Venäjässä on paljon kritisoimista, siitäkin huolimatta. Venäjä on paljon muutakin kuin totalitaristinen johto.

Minä kritisoin aika paljon suomalaista poliittista johtoa, vaikka se on tyystin erilainen kuin Venäjän johto - kokonaan eri planeetalta. Silti en halua luopua suomalaisista juurista ja vaikka elämä veisi tätä Suomenlahtea kauemmaksi Suomesta, kirjoittaisin Suomesta ja sydämeni olisi kuitenkin siellä edelleen.

On myös selvää, että kun on halunnut muuttaa johonkin, pitää sekin maa ottaa huomioon ja elää maassa maan tavalla. Ei mielestäni ole mitään pahaa siinä, että kirjoittaa entisestä kotimaastaan, nykyisestä naapurimaasta. Ja kun lisäksi muilla on mahdollisuus kommentoida, olla eri mieltä tai samaa mieltä, niin hyvä niin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 22:41 Veikko Saksi> " En malta olla tästä sivusta sanomatta, että hyvin epäkorrekti ehdotus..",
- erityisesti kiitos tästä kommenttistasi! Ymmärrät hyvin tilannettani. En voi pyyhkiä pois mielestäni sitä osaa elämästäni, joka oli eletty "pahamaineisessa" Neuvostoliitossa. Oli mitä oli, mutta selvisimme hengissä. Nyt olen Suomen kansalainen, mutta Venäjä on entinen kotimaani ja asiat rajan takana jotenkin koskettavat minua. Ja sanoit erittäin hyvin lopussa,ettei siinä ole mitään paha, että kirjoitan entisestä kotimaastani ja nykyisestä naapurimaasta.
Olen iloinen siitä, että löysin tämän keskustelu-puheenvuoron ja kauniit kiitokset kaikille, jotka tulette kommenttoimaan ja vaikkapa kritisoimaankin.
Tämä meni ohi blogin aiheetta, mutta kosketti kuitenkin blogin kirjoittajaa..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 22:31 Vieras (nimimerkki)> "Kun on kerran paluumuuttanut Suomeen, niin luulisi, että Suomen asiat kiinnostavan enemmän, kuin minkään muun maan asiat.",
- Suomen asiat kiinnostavatkin enemmän kuin Venäjän. Halutessasi voit googlata ja tutustua, kirjoitan siis omalla nimellä.
voit vilkaista ensin pienet nettisivut osoitteesta:

www.elisanet.fi/viola.heistonen

Kurkista promerit.net sivulle,ja siellä myös KHI FORUM-tapahtumiin, Vanhemmat.com ja vaikkapa vielä EOK:n keskustelupalstalle. Facebokissa löydät myös minut mielipiteineen..
Olen ollut eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007 Uudellamaalla
Kunnalisvaaleissa Imatralla v,2008 pääsin varavaltutetuksi..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 22:07 Veikko Saksi> "Eiköhän olisi jo aika luoda pohja aidolle ystävyydelle. Sen seurauksena raja madaltuisi, epäluulot vähenisivät, luottamus alkaisi palautua ja aito yhteistyö rakentua todella mittavalle pohjalle.",
- olen samaa mieltä kanssasi,että olisi jo aika rakentaa sellaista ilmapiiria, jossa molemmat maat voisivat elää sopusoinnussa, yhteisymmärryksessä ja kunnioittaen toinen toistaan...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Eikö perustana pitäisi pitää sitä, että ollaan ensinnä rehellisiä? Nyt ollaan erittäin epärehellisiä. Suomalaiset poliitikot laskevat luikuria ja liturgiaa. Eivät he sillä lailla mielessään ajattele. En tosin ihan kaikista ole varma, onhan niitä riittävän nai'iveja, joita venäläiset sanovat hyväntahtoisiksi hölmöiksi.

Ystävyys voidaan rakentaa totuudelle ja rakkaudelle. Ellei totuutta uskalleta ottaa esille, eivät asiat koskaan selviä. Poliittinen liturgia on tyhjää sanojen helinää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 22:49 Veikko Saksi< " Ellei totuutta uskalleta ottaa esille, eivät asiat koskaan selviä. Poliittinen liturgia on tyhjää sanojen helinää",
- uskotko, että jossain vauheessa "uskalletaan otta esille"? Mikä pelottaa ns."nostaa kissa pöydälle"? Eihän todellakaan itsestään mitään tapahdu! Mielestäni, pitäisi vaikka pieniin askeliin mennä eteenpäin yrityksissä löytää yhteinen väylä..

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Viola. Muistellaan ensin Koivistoa. Vaikka NL:n Politbyroosta ja Jeltsinin hallinnolta tuli NEUVOTTELUVIESTEJÄ, ei mitään tarjouksia, ei mitään ukaaseja tai nootteja, vaan viestejä, Koivisto ei uskaltanut niihin edes vastata ensin. Ja sitten hän kiiruhti vakuuttamaan, ettei meillä ole mitään vaatimuksia.

Halonen ei uskalla ottaa asiaa esille, vaikka hän niin on mediassa sanonutkin, että hän on keskustellut Karjalan kysymyksestä venäläisten kollegoittensa kanssa. Mitä on keskustellut? Mitä ilmeisimmin jetsulleen samoilla sanoilla, mitä hän Suomessakin sanoo: "Meillä ei ole mitään vaatimuksia Venäjälle".

Kun NL luhistui, Duuman jäsenet juttelivat keskenään, että mitä Suomelle vastataan, kune he tulevat vaatimaan Karjalan takaisin. Ei sittenkään ollut rohkeutta puhua asiasta.

Mikä tähän on syynä? Se on pelko. Se on pelko Venäjän reaktioista. Hyökkäisikö Venäjä Suomeen, jos tällainen asia esitettäisiin asiallisesti, hyvin perusteltuna, rauhanomaisesti, molempien maitten win-win -lähtökohdasta? Ei takuulla. Venäjä saattaisi vähän aikaa rähistä, mutta sitten jossain vaiheessa se hoksaisi oman etunsa ja aloittaisi neuvottelut.

Toinen suuri pelko on puoluetovereiden reaktio. Suomessa on pelätty Venäjän reaktiota ja siksi kaikki varsinkin suuret puolueet ovat polvillaan. Kukaan puoluejohtajista, Katainen, Kiviniemi tai Urpilainen, ei hyväksyisi, että Venäjään kohdistettaisiin tuollaisia perusteltuja kysymyksiä. Tulisi nuhteita ja kovasti.

Vähän vanha esimerkki on Riitta Uosukainen. Yhdestä sanasta hänen presidenttiputkensa katkesi: Karjala takaisin tyhjänä. Se sana oli "tyhjänä". Nousi hirveä kalabaliikki, jossa omat kilvan hyljeksivät häntä. Sitten kokoomusnaiset nostivat 11 vuotta sitten Halosen presidentiksi. Politiikon kohdalle sattuva pahin este oli "neuvostovastainen" ja nyt se on vieläkin "venäjävastainen". Riippumatta siitä, onko väite totta vai ei.

Mikä olisi asteittainen lähentyminen ja totuuden etsiminen? Se varmastikin olisi sitä, että uskallettaisiin puhua niin evakkojen omaisuuden restituutiosta kuin palautuksestakin. Uskallettaisiin avoimesti puhua Natosta tai sotasyyllisyystuomioiden purkamisesta. Nyt näistä yhdestäkään asiasta ei uskalleta keskustella venäläisten kanssa avoimesti.

- uskotko, että jossain vauheessa "uskalletaan otta esille"? Mikä pelottaa ns."nostaa kissa pöydälle"? Eihän todellakaan itsestään mitään tapahdu! Mielestäni, pitäisi vaikka pieniin askeliin mennä eteenpäin yrityksissä löytää yhteinen väylä..

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Suomalaiset poliitikot laskevat luikuria ja liturgiaa.

=> Eivät suomalaiset sille mitään voi, että ruotsalaiset ovat freudenthalilaisia rasisteja, venäläiset valtionsa jäsentymättömyyden vuoksi arvaamattomia, savolaiset kieroja ja karjalaiset kavalia. Suomalaisten asema idän ihmeiden ja germaanien välissä ei ole helppo.

=> Ei ole helppoa määritellä Venäjä-suhdetta, koska se johtuu Suomenlahden ilmastossa Saksan ja Venäjän suhteiden suhdanteista ja säätilasta.

Markus Lehtipuu

Veikon ja Violan juuret ovat hyvin lähgellä toisiaan: Uusikirkko ja Lempaala ovat molemmat ikiaikaisia suomalaisia asuinseutuja, ensimmäinen Viipurin läänin itäosassa, toinen Pohjois-Inkerinmaalla.

Molemmat on etnisesti täysin puhdistettu, ja täysin venäläistetty.

Venäjä on maailman pahin imperialistinen roistovaltio, koska se on haalinut "hallintonsa" (lue: anarkiansa) alle enemmän maapinta-alaa kuin yksikään muu valtio.

Venäjän rikostarina on 500 vuotta pitkä tarina massamurhia, aluevalloituksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Jokaisella ihmisellä on Venäjän rikosten leima omassa sielussaan, osalla jopa kehossaan. Minun äitini kotitalo pommitettiin raunioiksi Oulussa 1940-luvulla. Jokainen suomalainenkin tietää omakohtaisen kärsimyksen, surun ja katkeran menetyksen, koska Venäjä on Venäjä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 23:36 Markus Lehtipuu > " Jokainen suomalainenkin tietää omakohtaisen kärsimyksen, surun ja katkeran menetyksen, koska Venäjä on Venäjä.",
- eli Venäjä on paha, ja et näe tästä "umpikujasta" ulos pääsyä, jos ei "Karjala takaisiin"?
Miksi et vaadi Suomen maan johdolta ryhtyä neuvottelemaan asiasta? Eihän ymmärtääkseni Venäjä tulee tarjoamaan "lautasella" Karjalaa takaisiin.

Ihan mielenkiintoista tuo on, että juuremme (Veikon ja minun) sattuivat olemaan lähellä! Olemme hieman sitten, niin kuin "kohtalo tovereita".

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Viola. Minun kohtaloni on sinun kohtaloosi verrattuna kevyt ja helppo. En ole joutunut sinun eteesi tulleita asioita kokemaan. On todellista kestävyyttä ja luonteen vahvuutta, että kaikkien elämän kokemustesi jälkeen kykenet hymyilemään ja intoilematta asioita käsittelemään. Siitä sopii monen ottaa oppia.

luuserius (nimimerkki)

Veikko ja Markus ovat tsetseenien pahimpia vihollisia. Kautta aikojen viattomia on käytetty rikollisuuden ja politikoinnin välineinä.
Totuus ei kiinnosta vaan ainoastaan riidankylväntä.
Toivottavasti bisnes kukoistaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Nyt oli sen verran sekava puheenvuoro, etten siitä mitään ymmärtänyt.

luuserius (nimimerkki)

Sie ootki bisnesmies. Ymmärrät kyllä kassakoneen kilinää.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Entistä heikommin ymmärrän kommenttiasi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 22:13 Veikko Saksi> "Ensinnäkin asialliseen diplomaattiseen käyttäytymiseen kuuluu surunvalittelujen esittäminen tällaisessa asiassa. Olisi moukkamaista jättää se tekemättä. Venäjäkin teki ihan ensimmäisten joukossa surunvalittelun 911-tapahtumasta.",
- eli aihe meillä oli surunvalittelut, mutta emme liian pitkälle menneet aiheesta, koska Venäjällä se tapahtui, niin luonnollisesti kahden naapurimaan suhteet noisivat "pintaan".

Kun tässä nyt kuitenkin terrori-iskuissa ja niitten uhreista puhutaan, niin tässä jos muistaisimme myös syyskuussa 1999 kerrostalojen rajahdys Moskovassa, jossa kuoli yli 200 ihmistä..sitten vaikka se 2002 moskovalaisessa teatterissa kaapparit ja toista sataa panttivankia kuolevat..v 2004 Beslanin koulukaappaus, jossa vapautusrynnäkössä saa tshetshenikaappareiden lisäksi surmansa 331 panttivankia, heistä puolet lapsia..
On tätä luetteloa surullista jatkaa, mutta vakavat asiat naapurimaassamme, ihan tuolla rajan toisella puolella..joten myöhästyneet surunvalittelut myös niittenkin uhrien omaisille!

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Paljon on Venäjän kansa saanut kärsiä. Miksi, omastako syystään? Vain välillisesti eli se on ollut kykenemätön valitsemaan itselleen johtajia. Johtavat ovat valinneet itsensä ja sen jälkeen hallinneet kansaa.

Mainitsemasi tapauksest ovat ihmisille kauheita. Heille kannattaa surunvalittelut ja osonoton osoittaa. Mutta kuka tekojen takana lopultakin on, on edelleen avoin. Kerrostaloräjäystysten osalta todisteet puhuvat ensisijaisesti valtiojohdon omiin toimiin ja FSB:n käyttöön.

Taisin jo aikaisemmin sanoa, että sitä saa, mitä tilaa. Kun Putinin ensimmäiset sanat ovat kosto, se kertoo jo lähes kaiken siitä ajatusmallista, millä maata johdetaan. Se ei ole tärkeää, kenelle kostetaan ja mitä ja miten, mutta että kosto saadaan.

Joku toinen johtaja olisi sanonut, että etsimme tekijät ja saatamme lailliseen edesvastuusteen. Keille kostetaan, itsemurhan tekijöiden omaisille? Vai tehdäänkö sama temppu kuin Tsetseniassa eli tehdään laaja kansanmurha, jotta ihmiset tottelisivat? Se on sitä koston kierteen etsimistä. Huono keino luoda mitään positiivista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

26.1.2011 22:37 agendo2 (nimimerkki)>" Tällaisten iskujen uhrien ja heidän perheidensä traagiset kokemukset herättävät kaikissa terveissä ihmisissä myötätuntoa ja sääliä. Niitä seuraa yleinen turvattomuus ja pelko liikkua missä tahansa..",
- niin se on, että jos ajatella, että voi tapahtua missä tahansa ja kenelle tahansa, niin ei ihminen kestäsi kauan, mutta varmaan joku elimistön puolustusmekanismi ei anna meille olla kaiken aikaa pelossa ja ajatella tapahtumaa.
Elämä vie jokaista meitä eteenpäin omineen ajatuksineen ja tekemisineen..ja hyvää niin. Nyt taitaa olla aika lähteä nukkumaan. Hyvää yötä ja kiitos tähän asti keskustelijoille.
Joka aamu on armo uus..jatketaan sitten, jos jotain jäi sanomatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset