Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kuusi kuntaa haluaa pakkovenäjää pakkoruotsin sijasta,

 kirjoittaa Ilta-Sanomat 14.1.2011 viitaten Etelä-Saimaan.

Kuusi itäsuomalaista kuntaa haluaa vapauden valita venäjä ruotsin sijaan peruskoulun toisena vierana kielenä. 

Etelä-Saimaan lehden mukaan yhteistä esitystä opetusministeriölle valmistelevat Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Savonlinna, Pieksämäki ja Tohmajärvi.

Lehden mukaan tarkoitus on esittää ministeriölle viiden vuoden mittaista kokeilua ensi syksystä alkaen. STT

 

 Yhteishanketta vetävä Imatran sivistystoimen johtaja Jussi Virsunen sanoi STT:lle, että jos esitys menisi läpi opetussuunnittelu päästäisiin aloittamaan jo tänä vuonna. Varsinainen opetus alkaisi syksyllä 2012. 

Käytännössä peruskoulun seitsemännellä luokalla oppilaat voisivat valita joko ruotsin tai venäjän, kun nykyisin rotsin on pakollinen. Virsusen mukaan ruotsin asema ei välttämättä huononisi. 

Voitaisin mahdollistaa ruotsin opiskelu myöhemmässä vaiheessa eli kahdeksannella luokalla..Virsunen arvioi, että ministeriö saa esityksen helmikuun puolivälin mennessä… 

Kunnat perustelevat hanketta sillä, että venäjän kielen taidolla on yhä enemmän kysyntää.  

 Meillä tämä on huipputärkeä asia. Millään muulla konstilla venäjän osaaminen ei lisäänny, toteaa Mikkelin sivistystoimen johtaja Heikki Hirvonen. ( UV 15.1.2011)”

 

 -Tuntuu jotenkin oudolta, että Suomessa on noin 52 000 venäjänkielistä maahanmuuttajaa ja näitten ihmisten kieli- ja ammatti taito jää useimmiten käyttämättä. Olisiko aika kartoittaa koko tämä vähemmisto, muuten toiseksi suurempi ruotsinkielisten jälkeen, ryhmä ja selvittää miten olisi mahdollisuus hyödyttää heidän osaamistaan?  

 ” EU-MIDIS ( Euroopan Unionin vähemmistöjä  ja syrjintää koskeva tutkimus) –tutkimuksen tilastojen mukaan Suomessa asuvien venäjänkielisten suomen kielen taito on hyvä (74% puhuu suomea sujuvasti).  

Vaikka venäjänkieliset ovat korkeakoulutettu vähemmisto, silti työttömyys heidän keskuudessaan ( 31,3 % 30.4.2009) keskimääräistä ulkomaalaisten (17,6%) työttömyyttä korkeampi.” Lähde: Vähemmistövaltuutettu Venäjänkielisten työllistyminen ja työsyrjintä.2010. 

 Siis kielitaitoisia, ainakin venäjä/suomi  olisi Suomessa noin  38 480. Tätä työvoimaa pitäisi nyt osata käyttää, jos kuntien johtajienkin mukaan ”venäjän kielen taidolla on yhä enemmän kysyntää” , ennen kuin tuo ”kouluprojekti” lähtee liikkeelle ja sieltä valmistuu, jos valmistuu,  ensimmäinen venäjänkielinen uusi sukupolvi, ainakin täällä Itä-Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

kylähullu (nimimerkki)

Ei pakkovenäjää. Yksi pakollinen kieli( englanti) ja yksi vapaasti valittava kieli, joka on kuitenkin pakko valita (ruotsi, venäjä, saksa, ranska...)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

18.1.2011 08:26 kylähullu (nimimerkki)-lle,
- ehkä täällä Itä-Suomen kunnissa asia nähdään paikan päällä toisenlaisena kun niin voimakkaasti viedään eteenpäin.

Antti-Pekka Mustonen

Huolestuttavaa on, että suomalaiset eivät tuon perusteella vaikuta haluavan oppia kieliä vapaaehtoisesti. Se on todella suuri vahinko.

Vai onko kyseessä jälleen valtaa pitävän eliitin väheksyvästä ja holhoavasta suhtautumisesta hallintoalamaisiin?

Itse kannatan yhtä kansalliskieltä (ent. virallinen kieli) Suomessa ja sen pakollista opiskelua oppivelvollisille. - Ja valinnaisia ja vapaaehtoisia kieliä mahollisimman monta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen > "Huolestuttavaa on, että suomalaiset eivät tuon perusteella vaikuta haluavan oppia kieliä vapaaehtoisesti. Se on todella suuri vahinko.",
- saattaa tullakin vahinko, jos tämä kokeilu loppusuoralla ei tuo sitä, mihin oli tähdätty. Pääministeri Mari Kiviniemi suhtautuu myönteiseti asian, vaikka lehdistöstä olemme lukeneet, että opetusministeriö taisi olla hieman toisenlaisella linjalla.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Yhden pakon vaihtaminen toiseen ei tee mitään hyvää. Vapaa kielivalinta, kiitos! Yksi kieli ala-asteella ja toinen yläasteella. Saa valita englannin, ruotsin, venäjän, ranskan, espanjan, saksan, kiinan ... joukosta. Muutama kieli voitaisiin säätää sellaisiksi, että kunnan on pakko tarjota, ja sitten lisää saisi tarjota, jos resursseja riittää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuomas Ruuhijärvi,
- ei kukkokaan pakosta laula tietenkään! Suomessa tätä kielivalintaa sotkee ja vaikeuttaa kovasti tämä kaksikielinen virallinen pakko"valinta". Saa nähdä onnistuuko pakkoruotsin vaihtaminen pakkovenäjään.

Vieras (nimimerkki)

Tämä on totta ja tavoiteltava asiantila. Mutta on myös muistettava realismi. Laaja "kielipaletti" on mahdollinen lähinnä suurissa taajamissa. Täytyy muistaa, että jos pikkukuntiin ei saada aina edes lääkäriä, niin mitenkähän lienee tuon kiinan opettajan kanssa.

Itsekkin "Imatra-näkökulmasta" kirjoittavana, näen lähinnä tuon venäjän järkevänä korvaajana umpiturhalle ruotsille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

18.1.2011 09:56 Vieras (nimimerkki)-lle,
- "umpiturha ruotsista"? Lieneekö täällä Itä-Suomessa yhtäkään virkatoimipistettä, tai virkailijaa kenen eteen pitäisi mennä ruotsin kielen osaajana?

iiris. (nimimerkki)

Tavoitteena, luonnollisesti, on pakkoruotsin lakkauttaminen kokonaan ja ruotsin muuttaminen valinnaiskieleksi. www.vapaakielivalinta.fi

Välivaiheena kohti täydellistä kielivapautta voi hyvin olla Itä-Suomen kaltainen kokeilu, jossa ruotsin sijalle voi valita venäjän. Kokeilu voisi tosin olla paljon laajempi: koko Itä- ja Pohjois-Suomea koskeva.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

iiris. (nimimerkki)> Kokeilu voisi tosin olla paljon laajempi: koko Itä- ja Pohjois-Suomea koskeva.",
- Yhteishanketta vetävän Jussi Virsusen mukaan anomusluonnos on lähetetty myös Kuopioon ja Joensuuhun, mutta nämä kaupungit eivät ole ilmaisseet kantaansa asiaan. Osallistujakuntia saattaa tulla lisää.(UV 15.1.2011)

Pohjois-Suomessa Norjan rajalla asuvat saamelaiset taitavat olla halukkaita opiskelemaan myös norjaa.

Suomenkielisten puolesta (nimimerkki)

Tuo pakko se on merkillinen asia. Päättäjien mielestä suomenkieliset eivät tee mitään ilman pakkoa. Tosiasiassa kuitenkin vaikka lukio ei ole kenellekään pakollinen, suuri osa meistä sen käy/on käynyt. Samoin moni hankkii ammatillisen koulutuksen. Eli jopa halveksittu suomenkielinen enemmistökin ymmärtää koulutuksen päälle. Päättäjät sitä eivät vain tajua. Ehkäpä tulevien ek-vaalien jälkeen sitten...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Suomenkielisten puolesta (nimimerkki)> " Eli jopa halveksittu suomenkielinen enemmistökin ymmärtää koulutuksen päälle.",
- miten noin sanotte? Päättäjätkö halveksivat? Eikös suurempi osa päättäjistä kuitenkin ole suomenkielisiä vai ovatko he ruotsinkielisiä? Ei sekän mielestäni anna oikeutta halveksia suomenielistä enemmistöä!

Suomenkielisten puolesta (nimimerkki)

Aivan niin. Päättäjät halveksivat meitä suomenkielisiä. Vaikka heistä enemmistö kuuluukin suomenkielisiin. Ehkä valta sekoittaa heidät. Varmaan kuvittelevat, että pakkoruotsittamalla pääsevät yhteiskunnan eliittiin...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

18.1.2011 10:50 Suomenkielisten puolesta (nimimerkki)> " Ehkä valta sekoittaa heidät.",
-ehkä valta turmelee tai sitten "talon vanha väki" opettaa nopeasti uutta porukkaa "talon tavoille"! Olemme huomanneet ne "säännöt" pienemmässä mittasuhteessa, esim., vanhusten ja vammaisten hoitolaitoksissa. Jos uusi työntekijä ei noudata vaikiintuneita vaikkapa pahoja tapojakin, niin nopeasti savustetaan pois tai syrjitään pahasti. Joten tulokkaalle jää kaksi vaihtoehtoa, joko alistua "talon tavoille" tai lähteä talosta.
No eihän kukaan päättäjistä lähde pois vapaaehtoisesti, kun ovat päässeet huipulle..

Antti-Pekka Mustonen

"Päättäjät halveksivat meitä suomenkielisiä."

Näen asian päättäjien holhoavana asenteena, jonka me hallintoalamaiset koemme halventavana.
Uskomme kykenevämme itselliseen harkintaan ja päätöksentekoon. - Useimmiten näin onkin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

18.1.2011 12:30 Antti-Pekka Mustoselle,
- menin mustalla maalaamaan Päättäjiä. Uskon minäkin että nyt tulevissa vaaleissa Päättäjiksi tulleet valitut kykenevät "itselliseen harkintaan ja päätöksentekoon", koska kansa varmaan "viisastuneena" valitsee parhaat edustajat sinne Arkadianmäelle! Kunhan emme erehtyisi!

huusianna (nimimerkki)

Ruotsin kieli on este saksan oppimiselle. Ruotsin opiskelu ennen saksan opiskelua pitää kieltää lailla.

Suomalaisen kannattaa opiskella ensin saksa joka paljon vaikeampana kielenä vaatii paljon enmmän työtä. Vasta sitten kannattaa opiskella ruotsia koska sen voi oppia lyhyemmässä ajassa. Jos tekee päinvastoin jää saksan osaaminen huonolle tasolle eikä saksaa ehdi omaksua kunnolla. Jos opiskelee ensin ruotsia, pitää saksan opiskelua jatkaa vielä yliopistossa ja työelämässä.

Muutenkin kannattaa opiskella saksa ensin koska se toimii hyvänä porttina ruotsin kielelle. Jos jää aikaa ja kokee tarpeelliseksi voi opiskella ruotsia sen päälle. Ruotsia voi sitten opiskella yliopistossa ja työelämässä jos kokee sen tarpeelliseksi.

Suomenkielisille pätemätön porttiteoria on heikko peruste pakkoruotsille. Porttiteoria koskee vain äidinkieletään ruotsinkielisiä. Heidän ei tarvitse ensin opiskella ruotsia oppiakseen helpommin saksaa.

Pääministeri Kiviniemi meni vuodeksi vaihto-oppilaaksi Saksaan oppiakseen saksaa ja siksi joutui käymään lukiota vuoden kauemmin. Entä jos hän olisi ruotsin sijaan voinut opiskella saksaa? Vaihto-oppilasvuodet ovat kalliita ja ne paljastavat pakkoruotsin mielettömyyden. Vaihto-oppilasvuodet ovat turhia kun pakkoruotsi poistuu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

18.1.2011 13:19 huusianna (nimimerkki)> " Suomalaisen kannattaa opiskella ensin saksa joka paljon vaikeampana kielenä vaatii paljon enmmän työtä Vasta sitten kannattaa opiskella ruotsia koska sen voi oppia lyhyemmässä ajassa..",
- eli laittaisit vielä "pakkokieleksi" saksan helpottaakseen ruotsinkielen oppimista!? Tämä on mielestäni hieman "ylilyöntiä", vaikka periaatteessa saksan ja ruotsin kielen suhteessa olet oikeassa. Itse olen lukenut saksaa koulusta alkaen ja korkeakouluun asti ja huomasin, että pääsen hieman ymmärtämään ruotsia nimenomaan saksan kielen kautta.

huusianna (nimimerkki)

Tälläisellä perusteella meille tyrkytetään pakkoruotsia että oppisimme ensin ruotsia jolloin muut kielet itsestään.

Osoitin vain että moinen väite on valhetta ja asia on juuri päinvastoin. Kannattaa opiskella ensin saksaa ja sitten ruotsia. Jos asiaa on vaikeaa säätää pakolliseksi se voisi olla virallinen suositus ja kielet voidaan tarjota siinä järjestyksessä että näin tapahtuu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

19.1.2011 06:24 huusianna (nimimerkki)> "Kannattaa opiskella ensin saksaa ja sitten ruotsia. Jos asiaa on vaikeaa säätää pakolliseksi se voisi olla virallinen suositus ja kielet voidaan tarjota siinä järjestyksessä että näin tapahtuu.",
- siinä olisi kyllä "virallisena suosituksena" järkeä, muttei se onnistu valtakunnallisesti näin katsottuna, mutta helpottaisi kyllä ruotsin kielen opiskelua ja saksakin kelpaa aika monessa maassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset