Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Njet ponimai!.. Njet ponimai!..

”Kyllä suomeksi neuvoa kysyvä tieltä eksyy ”..ainakin Imatralla  ”toteaa” kirjoituksessaan Tuija Räty (Imatralainen lehti 12.01.2011)

Venäläisten lomasesongin aikana kaupungilla on vaikea  löytää suomea puhuvia oppaita eksyneelle.

Suomalainen turisti on saapunut joulun jälkeen lomalle Etelä-Karjalaan..

Ennestään tuntematon, sokkeloinen Imatra kolmine keskustoineen tuottaa hankaluksia…Nähtävyksiäkin pitäisi katsella.., mutta missä ihmeessä on Kolmen Ristin kirkko?. Kaupyngilla on kuitenkin niin paljon ihmisiä, ettei syytä huoleen ole..

Huoliteltu rouvashenkilö on vastaan tulija. Anteeksi missä on Kolmen Ristin Kirkko? – Njet ponimai…Paikalle osuu mieshenkilö teini-ikäisen pojan kanssa , mutta heistä ei ole apua…Njet ponimai. Poika toimii puhemiehenä todeten , ettei ymmärrä.Hän on tullut Venäjältä.

Myös Lappeenrannassa saa vastaukseksi tutun lauseen, kun keski-ikäinen naiskolmikko toteaa kuin yhdestä suustä ”njet ponimai”. 

  Rajan takaa tulleita turisteja on ollut tämän vuodenvaihteen tietämillä liikkeillä ennätyksellisen paljon Etelä-Karjalassa. On todennäköisempää törmätä Imatran kävelykadulla venäläiseen kuin suomalaiseen. Heitä on kaupungilla liikkeellä enemmän kuin suomalaisia – tai sitten he vain puhuvat enemmän ja kovemmalla äänellä. Suomalainenkin mahtuu kuitenkin joukkoon . Jos nyt yhtäkkiä venäläiset häviäisivät kokonaan katukuvasta, olisi tunnelma kuin Big Band – festareiden päättyessä sydänkesällä. Tyhjä ja synkkä.  Lappeenrannassa kauppakeskusten käytävät olisivat huomattavasti tyhjempiä. Uusista kauppakeskuksista olisi turhaa edes haaveilla ilman venäläisten valtavaa ostopotentiaalia. Vaikka kaikki eivät venäläismassoista pidä, ovat heidän hyötynsä kiistattomat, kommenttoi Räty kirjoitustaan.” 

  - Entä miten me kommenttoidaan?

Me tunnustamme sen, että yhteistötä pitäisi tehdä ja että venäläiset jättävät rahaa Lappenrantaan ja Imatralle. .”Tullin läpi saa viedä 50 kiloa tavaraa, joten ostosmäärät ovat suuria. Päivittäin Etelä-Karjalan kaupoissa käy noin 1500 venäläisasiakasta, mikä on synnyttänyt joka kymmennennen palvelusektorin työpaikan.”Lähde: www.mtv3.fi 

 - Mutta kun vastaan tulee ”Njet ponimai”, niin varmaan  ”hiuskarvat nousevat pystyyn” ( no ei sentään!) ainakin näillä seuduilla ja eteenkin nyt kun Venäjän presidentti Dmitri  Medvedev antoi ukaasin, jonka mukaan Venäjä kieltää ulkomaalaisen maanomistuksen raja-vyöhykeellä ympäri Venäjää ja se koskee sitten myös koko Suomen vastaisella rajalla.

Mutta Suomi itse on ehtinyt myydä omaa maata rajanpinnasta Venäjälle. Kuinka paljon, kuka tietää?

Tammikuun Vartti-lehdessä  kirjoittaaja Suna Kymäläinen . ”.. Olen tuskastellut vuosia  suomalaisten viranomaisten  haluttomuutta selvittää asioita, kuten esimerkiksi sitä kuinka paljon rajanpinnasta  on siirtynyt maa-aluetta venäläiseen omistukseen ja kuinka paljon strategisesti tärkeiden kohteiden, kuten ilmavoimien koelentokeskuksen, viestikoelaitoksen, lentosotakoulun, ilmavoimien esikunnan ja tutka-aseman vaikutuspiiristä tehtyjä kauppoja on tehty ja millaisiin käyttötarkoituksiin nämä ovat siirtyneet..” ? 

-  Käyttötarkoituksia tuskin  kukaan saa tietää, mutta jos Venäjä nyt antaisi ostaa maata  oikeudenmukaisuuden ja vastavuoroisuuden merkeissä saman verran, mitä he   ehtivät ostaa Suomelta ennen tuota ylempänä mainittua ukaasia.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Venäläiset turistit ovat tärkeä elinkeino Etelä-Karjalalle, kuinka hyvin heitä osataan palvella, mikä on venäjänkielen taito palveluissa. Minkä verran Imatralla asuu venäjänkielisiä, työllistääkö kauppa heitä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

12.1.2011 23:55 Vieras,
-Imatralla asuu noin 600 venäjänkielistä, mutteivät monet pysty työllistymään, koska eivät osaa rittävän hyvin suomea.Kielikursseja kyllä käyvät ahkerasti.
Sen mitä olen huomannut Imatralla ja Lappeenrannasa,niin voin sanoa, että kyllä venäjänkielisiä palvellaan hyvällä kielitaidolla ja mielestäni palvelukulttuuri tavarataloissa on yleisesti ottaen hyvä.

Harri Räsänen

Ei täällä Imatra-Lappeenranta seudulla nouse hiukset pystyyn, jos joku puhuu venäjää. Venäläisiin on täällä jo totuttu ja venäläisten merkitys kaupan ja turismin saralla tiedetään.
Maan ja erityisesti Saimaan rantojen myynti on kokonaan eri asia. Medvedevin kielto vain vahvistaa tätä käsitystä, että maan myynti EU:n ulkopuolisille tulee lopettaa.
Osa myydystä omaisuudesta on päätynyt tahoille, joille omaisuutta ei olisi koskaan pitänyt myydä, kuten Joutsenrannan esimerkki osoittaa.

http://www.esaimaa.fi/Online/2009/09/14/Joutsenran...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Eri maissa on erilaisia rajoituksia monenkinlaiselle ulkomaalaisomistukselle. Tuskin kuitenkaan missään on eri valtioiden kansalaisille erilaisia ehtoja. Siis jos maanosto Suomesta kielletään, kiellon pitäisi koskea kaikkia.

Suomalainen voi ostaa maata USA:sta ja saada sen itselleen, mutta amerikkalainen ei voi ostaa Suomesta maata täysin omaan käyttöönsä (jokamiehen oikeus). Suomalaisen ostaessa Ruotsista järvenrantaa, niin sinne ei saa rakentaa. Eivät ne vastavuoroisuudet täysin kohtaa koskaan.
Karjalassa taitaa maan ostaminen olla hyvin rajoitettua kaikille?

Olisikohan tässä takana Medvedevin pelko Lehtipuuta, Saksia ym. kohtaan?
Vähemmästäkin voi tulla vähän vainoharhaiseksi. Eivät täältä maata ostavat venäläiset sentään jauha, että heillä olisi omistusoikeus koko Suomeen, koska se on kerran ryöstetty Venäjältä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

13.1.2011 00:18 Timo Elonen> " Eivät ne vastavuoroisuudet täysin kohtaa koskaan",
- ei varmaan. Olen ollut tietoinen, että jotkut suomalaiset ovat tehneet joitakin maakauppoja ja rakentanetkin sinne jotain, niin miten heille käy, jos se alue joutuukin Medvedevin "listaan"?
Tuskin Medvedev "säikähti" Lehtipuuta, Saksia ym.,

agendo2 (nimimerkki)

Timo Elonen: "Olisikohan tässä takana Medvedevin pelko Lehtipuuta, Saksia ym. kohtaan?
Vähemmästäkin voi tulla vähän vainoharhaiseksi."

Heh-heh!
Kylläpä 2 suomalaismiestä olisivat maailman mahtavimpia vaikutusvallallaan, jos maailman suurin valtio heidän pelossaan laatii ympäri valtakuntaa laajat raja-alueet.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen > "Ei täällä Imatra-Lappeenranta seudulla nouse hiukset pystyyn, jos joku puhuu venäjää. Venäläisiin on täällä jo totuttu ja venäläisten merkitys kaupan ja turismin saralla tiedetään"
- onhan se niin tietenkin, mutta tiedän, ettei kuitenkaan kaikkien kohdalla, valitettavasti.
Vaikka maan ja rantojen myynti on eri asia mielestäsi, mutta mainitsin blogissa, koska kuitenkin tämä Venäjän päätös jossain määrin heijastuu myös kansan keskuudessa tunneilmapiiriin vaikkakin huomaamatta päältäpäin..
Tuo Joutserannan hotelli on surkea "Erämaan hylätty mökki", vaikkakin keskellä kaupunkia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vuoksen puolustuslinja, Muolaa ja Viipurin-Pietarin junarata ovat edelleen tärkeitä kohteita.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Onhan ne tärkeitä kohteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset