Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin perustama säätiö edistää venäjän opetusta Suomessa

Putinin perustama säätiö heittää omat  mausteet Suomessa porisevaan kielikeitokseen.

Ruskij Mir -säätiön rahoittama Itä-Suomen koulun kieliluokka vihitty käyttöönsä 26.11.2010 Joensuussa. Luokka on jo neljäs Suomessa. Parin vuoden aikana niitä on perustettu Helsinkiin, Lappeenrantaan ja Tampereelle hieman eri muotoisina.

- Säätiöllä on eri vaihtoehtoja tukea venäjän opetusta. Keskuksia voidaan perustaa yliopistojen, kirjastojen tai koulujen yhteyteen. Koululuokan tyyppinen kielikeskus sopii Joensuuhun, sanoo säätiön Pietarin yksikön johtaja Oleg Mukovski.
Hänen mukaansa kielikeskuksia on suunnitteilla ainakin Imatralle, Helsinkiin ja Turkuun.
- Oma aktiivisuus on avainasemassa tukea myönnettäessä, ja hakijoiden toiveet otetaan huomioon, Mukovski täsmentää.

Maailmanlaajuisesti, Amerikkaa ja itseään Venäjää myöten, säätiön rahoittamia venäjän kielen keskuksia on 65, kun perjantaina (26.11.2010) sellainen avattiin myös Ukrainassa. Keskimääräinen avauspanos on 50-60 000 euroa, ja ylläpidosta sovitaan tapauskohtaisesti. Säätiötä rahoittaa Venäjän valtio.Mukovskin mukaan itse Putin seuraa tarkoin säätiön toimintaa.


- Hän henkilökohtaisesti valitsi johtohenkilöt presidenttinä vuonna 2007.
Moskovan päämajan lisäksi säätiöllä on konttoreita Pietarissa ja Vladivostokissa. Henkilöstön määrä on sata.
Suomen kielikeskustelua ja muun muassa pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) venäjän myönteisiä lausuntoja on säätiössä seurattu tarkoin, mutta kielikiistoihin ei haluta suoraan osallistua.
- Itsekin kielitieteilijänä en haluaisi venäjän korvaavan ruotsia, joka on Suomelle tärkeä. Tietysti vapaammat kädet kouluille saattaisivat edistää venäjän harrastusta, Mukovski muotoilee.

Lähde : Verkkouutiset. Kotimaa. STT 25.11.2010

Itä-Suomen koulun johtavan rehtorin Petri Kyyrän mukaan Venäjän pääministerin Vladimir Putinin perustama säätiö on luvannut tukea myös hanketta, jolla Itä-Suomen koulu tekee aineistoa ja kehittää palveluja tavallisessa peruskoulussa annettavaa venäjän opetusta varten.

- Opetusministeriö halua, että Itä-Suomen koulusta kehitettäisiin koko Itä-Suomen palveleva venäjän kielen opetuksen kehittämis- ja palvelukeskus, Kyyrä kertoo. ( Etelä-Saimaa 15.12.2010).

 

 Itä-Suomen koulu on ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen kielikoulu, joka toimii Joensuussa, Lappeenrannassa ja Imatralla.Oppilaita esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa on yhteensä noin 600, joista 151 Imatralla.

On selvä, että venäjän kielen osaamista ja Venäjän tuntemusta onkin tärkeä kehittää ja eirityisesti täällä rajaseudulla, jossa kontaktit venäläisiin ovat jatkuvasti kasvussa 

vilkastuneen rajaliikenteen ja työmahdollisuuksien vuokisi; ja etenkin jos halutaan tehdä yhteistyötä, ja kauppaa, ja elää rauhanomaisesti rinnakkain naapurimaan kanssa. 

Kaikista ennakkoluuloista huolimatta venäjän kieli on yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Tervetuloa vapaaehtoinen venäjä! Venäjää on saatava opiskella koko maassa eikä vain Itä-Suomessa. Venäjää tarvitaan todella. Sivuhommassani taksikuskina näen päivittäin pyynnön Helsingin taksidatan tilauspäätteellä, että tarvitaan venäjänkielistä taksinkuljettajaa. Koskaan en ole nähnyt pyyntöä saada ruotsin-, saksan-, ranskan-, ym. kielisistä. Itse olen joutunut tulkkaamaan rautakaupassa venäläisten ja myyjien keskien.

Venäjänkielisillä suomen kansalaisilla on täsmälleen samat oikeudet oman kielen käyttöön kuin ruotsinkielisillä. Suomessa kuitenkin eräissä tapauksissa Ruotsinkin kansalaiset asetetaan Suomen muunkielisten kansalaisten edelle, mikä on rikos. Niinpä perustuslaki on pakko päivittää. Perustuslaki ei sinänsä oikeuta eikä edellytä pakkoruotsia. Se ei kuitenkaan noudata yhdenvertaisuusdirektiiviä EY 200/78 ja rasismin vastaista direktiiviä EY 200/43.

Venäjän kielen lisäksi perustuslakimme ja kielilakimme sortavat karjalan kieltä, saamen kieliä, ramania ja meille uusia kieliä, kuten somalia, ym. puhuvia. Sortamisen lisäksi lakimme haittaavat kaikkien suomalaisten menestystä - kuitenkaan antamatta mitään apua ruotsin kielen osaamiseen. Pääsääntöisesti riikin ruotsinkin opettaminen on Suomessa kielletty tai ainakin estetty.

Suomen venäläiset voivat toimia merkittävänä painostusryhmänä Suomen muuttamiseksi kielivapausmaaksi.

Vieras (nimimerkki)

"Suomen venäläiset voivat toimia merkittävänä painostusryhmänä Suomen muuttamiseksi kielivapausmaaksi."
Nimenomaan tuota tulisi ajatella vähän tarkemmin.Ensin ne painostaa kieltenopetuksessa,sitten muussa koulutuksessa,sitten yliopisto-opetuksessa, sitten virkojen täytössä, sitten... sitten... sitten... Yleensäkin ne venäläiset ei pysty muuhun kuin painostamaan ja uhkailemaan. Niin että ajatellaan nyt ensin ihan ite ja hoidetaan tää Suomi ilman venäläisten ohjausta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 12:03 > " Yleensäkin ne venäläiset ei pysty muuhun kuin painostamaan ja uhkailemaan. Niin että ajatellaan nyt ensin ihan ite ja hoidetaan tää Suomi ilman venäläisten ohjausta.",

- tällainen uhka ja siitä pelko istuu syvällä suomalaisissa, johtuen maitten historiallisista ja sotilallisista "seikoista", mutta pääsisivätkö nämä kaksi naapurimaata koskaan eroon tästä "jännittävästä" tilanteesta, ettei uusia traumoja tulisi kummallekaan kansalle!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lahjomaton Kielisoturi L.L.> "Tervetuloa vapaaehtoinen venäjä! Venäjää on saatava opiskella koko maassa eikä vain Itä-Suomessa. Venäjää tarvitaan todella. Sivuhommassani taksikuskina näen päivittäin pyynnön Helsingin taksidatan tilauspäätteellä, että tarvitaan venäjänkielistä taksinkuljettajaa...",

- sehän on hienoa, että olette huomanneet venäjänkielen osaamisen tarvetta taksikuskina..Mielestäni venäjän kielen osaaminen niin kuin kaikkien muittenkin ei uhkaa mitenkään kansalaisten turvallisuutta. Päinvastoin kommunikaatio "omalla"/samalla kielellä tuo luottamusta keskusteluun.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lahjomaton Kielisoturi L.L. > "Suomen venäläiset voivat toimia merkittävänä painostusryhmänä Suomen muuttamiseksi kielivapausmaaks.",

- Suomessa toimii jo 10 vuotta Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liitto-FARO (Финляндская Ассоциация Русскоязычных Обществ); joka ajaa venäjänkielisten asioita.Venäjänkielisten sisäinen moninaisuus on erittäin laaja (etniset taustat,äidinkielet, maahanmuuttoperusteet..); esimerkiksi 52 000 venäjänkielisiin kuuluu noin 30 000 inkerin suomalaistaustasta paluumuuttajaa, johon kuulun itsekin: kolutuksen entisessä kotimaassamme olemme saaneet kuitenkin venäjän kielellä, joten Suomessa meitä ei mitenkään "eroteta", joten kuulumme venäjänkielisiin. Tietoa FARO:sta löytyy www.faro.fi

Armas Koivupuu (nimimerkki)

Varokaa siellä FAROssa Thorsia ja muita RKP-läisiä.
Luin Thorsin 10-vuotisjuhlassanne 8.12. pitämän puheen
Hän jätti kertomatta, että RKP yrittää käännyttää
joka neljännen venäjänkielisen rekisteröitymään RUOTSINkieliseksi,
jotta ruotsinkielisillä olisi esittää lisää "kuolleita sieluja" eli tykinruokaa kielitaistelussa suomenkielisiä vastaan.
Thorshan kosiskeli FAROa taisteluun valtaväestöä vastaan
vetoamalla siihen, että kielivähemmistöillä on paljon yhteistä..
Toisaalla RKP taas väittää, että ruotsinkieliset eivät ole kielivähemmistö, vaan tasavertaisen kansalliskielen puhujia.. eli takki kääntyy viuhuen riippuen siitä, kenelle puhutaan.
Kannattaa varoa RKP:n hunaja-ansoja..
Avainsana Kasnäs-manifesti..

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Oli pianovireitä, p.o. 2000/43 ja 2000/78 ja romania---

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Venäjänkielisillä suomen kansalaisilla on täsmälleen samat oikeudet oman kielen käyttöön kuin ruotsinkielisillä."

Onko todella näin? Tämä on minulle uusi asia. Suomen viralliset kielet ovat suomi, ruotsi, saame ja romani. Onko tähän tullut muutos?

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

"Onko todella näin?"

Ei ole.

Ruotsin- ja suomenkielisten perustuslaillista oikeutta saada palveluita säädellään kielilaissa.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030423

Perustuslaki takaa saamelaisille, romaneille ja muille ryhmille oikeuden ylläpitää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Viittomakielisien ja vammaisuuden vuoksi käännösapua tarvitsevien oikeudet turvataan myös lailla.

Tarkemmin saamelaisten oikeudesta saada viranomaispalveluita omalla äidinkielellään säädetään saamen kielilaissa.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20031086

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tynkä-Karjalan Antti > "Perustuslaki takaa saamelaisille, romaneille ja muille ryhmille oikeuden ylläpitää omaa kieltään ja kulttuuriaan..";

- venäjänkieliset kuuluvat paikkaan : "ja muille ryhmille"..Venäläisillä/venäjänkielisillä ja venäjänkielellä ei ole statusta "vähemmistö", joka antaisi enemmän oikeuksia..

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Suomessa tulee olla vain yksi kansalliskieli (ent. käsite virallinen kieli), jonka opiskelu on Suomessa kaikille oppivelvollisille pakollista. Muiden kielien opiskelun tulee olla vapaaehtoista, mutta suositeltavaa ja edistettävää.

Tässä kommentissa en ota kantaa vähemmistökielien (mm. saamen ja viittomakieli)asemaan.

Venäjän kielen merkitys on erityisesti täällä Kaakonkulmalla tärkeä ja on sinällään positiivista, että sen opiskelua tuetaan myös venäläisrahoituksella. Tiedän myös Kiinan harrastavaan samankaltaista kielipolitiikkaa maailmalla - aina yliopistotasoa myöten.

Koska kyseessä on kuitenkin Venäjä, jonka luotettavuusindeksi on erittäin matala, asiassa kannattaa pitää mielessä siihen liittyvät uhkatekijät.
Tästä esimerkkinä Lasse Laaksosen kommentin loppuosa "Suomen venäläiset voivat toimia merkittävänä painostusryhmänä Suomen muuttamiseksi kielivapausmaaksi".

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Tynkä-Karjalan Antti (ei kirjautunut): "Koska kyseessä on kuitenkin Venäjä, jonka luotettavuusindeksi on erittäin matala, asiassa kannattaa pitää mielessä siihen liittyvät uhkatekijät. Tästä esimerkkinä Lasse Laaksosen kommentin loppuosa 'Suomen venäläiset voivat toimia merkittävänä painostusryhmänä Suomen muuttamiseksi kielivapausmaaksi'."

Ilman Venäjää meillä ei saisi suome puhua viranomaisen kanssa ja opiskella suomeksi yliopistossa. Ilman Venäjää meillä ei olisi/olisi ollut eduskuntaa, Suomen Pankkia, markkaa, postimerkkiä, Kalevalaa, jne jne. Ei olisi Helsingin keskustan kauniita taloja ja hyvää ruutukaavaa. Venäjä näyttää olevan historiassa ainoa voimamme Ruotsista ja ruotsista vapautumiseen. Venäjässä on tunnetut huonotkin puolensa, mutta Venäjä opn realiteetti, joka ei katoa rautaesiripun avulla.

"Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia!"

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen > "Ilman Venäjää meillä ei saisi suome puhua viranomaisen kanssa ja opiskella suomeksi yliopistossa. Ilman Venäjää meillä ei olisi/olisi ollut eduskuntaa, Suomen Pankkia, markkaa, postimerkkiä, Kalevalaa, jne jne. Ei olisi Helsingin keskustan kauniita taloja ja hyvää ruutukaavaa. Venäjä näyttää olevan historiassa ainoa voimamme Ruotsista ja ruotsista vapautumiseen. Venäjässä on tunnetut huonotkin puolensa, mutta Venäjä opn realiteetti, joka ei katoa rautaesiripun avulla.",

- kiitos kommenttistasi. Tämä on niitä historian sivuja, joista mielestäni suomalaiset eivät halua jostain syystä paljon puhua.Äsken, viime vuonna, vietettiin Haminan rauhansopimuksen 200-vuotisjuhla.
Olihan se niin, että Venäjä ja Ruotsi olivat sotineet vuosisatojen ajan keskenään lukuisia sotia. Milloin ruotsalaiset hyökkäsiväi itään ja yrittivät laajentaa alueitaan, milloin venäläiset suuntasivat länteen saadakseen yhteyden Venäjän talouden ja kauppasuhteiden kannalta arvokkaalle Itämerelle.Mutta nyt näiden maiden välillä on vallinut rauha jo yli 200 vuotta.
Viimeisin Venäjän ja Ruotsin välillä käyty sota päättyi 17.syyskuuta 1809 allekirjoitettuun rauhansopimukseen, jonka mukaisesti kahdeksan Ruotsin itäistä lääniä siirtyi osaksi Venäjän Keisarikuntaa, muodostaen Suomen suurruhtinaskunnan. Sopimus solmittiin suomalaisessa kaupungissa Haminassa, joka siihen aikaan tunnettiin ruotsinkielisellä nimellään Fredrikshamn...

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Kiitos, Erland, kun kysyit. Toivoinkin puheenvuoroasi. Suomessa ei ensinkään ole lainkaan virallisia kieliä, on vain "kansalliskielet" suomi ja ruotsi. Saame, romani, viittoma ovat muuten vaan perustuslain tuntemia kieliä.

Toisaalta Suomessa on jo hyväksytty karjalan kieli olemassa olevaksi. Perustuslaki ei sitä tunne.

Joudummekin hypäämään yhdemvertaisuuslakiin ja lakiin rasismia vastaan (etnisten ominaisuuksien lakiin) sekä niiden pohjana oleviin EY-direktiiveihin 2000/43 ja 2000/78. Direktiivit ovat perususlain yläpuolella. EY-direktivit räjäyttävät Suomen perustuslain rasistisena ja yhdenvertaisuuden vastaisina, ks.

"14 artikla

Direktiivin noudattaminen

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että

a) yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaiset lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset kumotaan;

b) yksittäisiin työsopimuksiin, työehtosopimuksiin, yritysten sisäisiin sääntöihin sekä voittoa tuottavia tai tuottamattomia yhdistyksiä, itsenäistä ammatinharjoittamista ja työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä koskeviin sääntöihin sisältyvät säännökset, jotka ovat yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaisia, julistetaan tai voidaan julistaa mitättömiksi tai muutetaan."

Siten siis venäjänkielisillä Suomen kansalaisilla on yhdenvertainen oikeus käyttää kieltään kuin ruotsinkielisillä. Normitilanne on se, että selvän enemmistön eli suomalaisten kieltä käytetään. Kun kuitenkin on annettu oikeus käyttää ruotsia, niin sama oikeus on annettava kaikille maan vähemmistökielille.

Lopputulos on tietenkin: suomi on virallinen kieli, muita kieliä voi rajoitetusti käyttää, ruotsi on vain yksi ns. muu kieli, vähemmistokieli.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

"Lopputulos on tietenkin: suomi on virallinen kieli, muita kieliä voi rajoitetusti käyttää, ruotsi on vain yksi ns. muu kieli, vähemmistokieli".

Kun kyseinen kielilain muutos maamme kansalliskielestä tehdään - jota siis kannatan - tulee vähemmistökielien asema Suomessa ottaa samalla tarkastettavaksi. Yksikään niistä ei ole "vain".

Vieras (nimimerkki)

Tynkä-Karjalan Antti on oikeassa.

Suomen on länsieurooppalaistuttava. Suomi on kansan yhteinen kieli. Tätä näkemystä vastustavat vain jotkut ruotsalaiset punaniskat. Mutta he ovat vähemmistö. Heidän vähemmistöasemansa on taattava kuten mm saamelaisten.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Euroopan puitteissa toimiva Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI)on kiinnittänyt huomiota venäjänkielisten asukkaiden asemaan Suomessa.
ECRI katsoo, etteivät Suomen viranomaiset ole tehneet tarpeeksi venäjänkielisten aseman ja koettujen eristyisten ongelmien ratkaisemiseksi. ECRI suosittaa esimerkiksi, että Suomen viranomaiset puuttuvat venäjää puhuviin kohdistuvaan rasistiseen koulukiusaamiseen ja ryhtyvät päättäväisiin toimiin tällaisten ilmiöiden tukahduttamiseksi.

ECRI:n suosotuksiin sisältyy lisäksi yleisiä, mutta myös venäjänkielisten kannalta merkityksellisiä suosituksia koskien mm.opetusta. ECRI kannustaa Suomen viranomaisia tehostamaan pyrkimyksiään sen varmistamiseksi, että muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkieleenään puhuvat lapset saavat riittävästi opetusta omalla äidinkielellään sekä erityisopetusta suomen ja ruotsin kielessä toisena kielenä.Siksi ECRI kannustaa Suomen viranomaisia tehostamaan pyrkimyksiään kouluttaa ja palkata opettajia ja varmistaa opetusmateriaalien ja taloudellisten voimavarojen riittävä saattavuus.( Lähde : ECRI.Kolmas Suomea koskeva raportti.Strasbourg, 24 Toukokuuta 2007).
Ei lienee vanhentunut?!

Vieras (nimimerkki)

Käsi sydämellä, kuka moisesta ECRI:STÄ todella välittää? Eräs saksalainen totesi naureskellen, että nämä kieliasiat eivät mitenkään ole tärkeitä EU:ssa.
Suosituksia, niiin?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 12:08 > " Eräs saksalainen totesi naureskellen, että nämä kieliasiat eivät mitenkään ole tärkeitä EU:ssa.",

- sanoisiko se "eräs saksalainen" sitten senkin asian, mitkä asiat ovat tärkeitä EU:ssa.?

Opetetaan vapaaehtoista venäjänkieltä (nimimerkki)

Venäläiset kansojen vankilassa vähenevät vuosittain noin miljoonalla
asukkaalla. Tämän vuoksi meillä opetetaan vapaaehtoista venäjänkieltä.

Vakoilu ja Venäjän hajoaminen käsiimme on tärkeää. Hyödykkeitä täytyy
saada kaupaksi. Sata miljoonaa venäläistä elää puutteessa ja näkevät
nälkää. Venäläisten häviäminen Natolle oli ihana asia. Kansa toisensa
jälkeen pääsee vapauteen. Venäjältä jonotetaan pois ja pitää jonottaa.
Kaikki jääkiekko ym. on vain teatteria. Venäjää ei jätetä katupojalle.

Paavo Lipponen on oikeassa. Meitä ei saa pakottaa oppimaan venäjää.

Tomac (nimimerkki)

Kaiva hyvä ystävä potero vielä syvemmäksi. Älkää siellä perunakuopassa järkyttykö, mutta NL:n hajoamisesta on ollut kovasti huhuja jo parinkymmenen vuoden ajan...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tomac,
- Neuvostoliitto on hajonnut jo parikymmentä vuotta sitten!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

opetetaan vapaaehtoista venäjänkieltä > "Meitä ei saa pakottaa oppimaan venäjää",

-kuka väittää niin, että "pakottaa oppimaan venäjää"?

JST (nimimerkki)

Hienoa Putin!

Näin juuri säätioitten pitääkin toimia, kyse on eräänlaisesta markkinoinnista, että nuoriso innostuu opiskelemaan kieltä?

Tämä toimii kun kyse on vapaaehtoisuudesta!

Pakkoruotsin poistuessa alkavat myös rkp:n säätiöit toimia samalla tavalla, eli poliitikkojen lahjomisen (kuten Lipponen-raukka) sijaan alkavat ruotsin kielen opiskelun markkinoinnin !

Tämä on suorastaan lottovoitto Suomen nuorisolle, pakko poistuu ja tilalle tulee oikeaoppinen motivointi!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

JST > "Tämä on suorastaan lottovoitto Suomen nuorisolle, pakko poistuu ja tilalle tulee oikeaoppinen motivointi!",

- ja "vihreä valo vilkkuu" edessä: valitse itse kieli josta tykkäät ja haluat oppia! Ei pakosta kukkokaan laula!

Henry Bjorklid

Kun suomalainen opiskelee venäjää, on hän sekä liennytyksen, yhteisymmärryksen ja rauhan asialla.

Kun osia Karjalasta saadaan takaisin, täytyy meillä olla valmiuksia hoitaa ja ohjata koko uutta väestöämme. ;-)

Henry

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Henry Bjorklid > "Kun osia Karjalasta saadaan takaisin, täytyy meillä olla valmiuksia hoitaa ja ohjata koko uutta väestöämme. ;-)",
-toivossa on hyvä elää ja, valmiuudet ottaa vastaan uusi väestö kuulostaa hyvältä, koska monet haluaisivat saada Karjalan takaisin "ilman väestöä".

Henry Bjorklid

No, ei varmaan kukaan halua enää synnyttää uusia kärsimyksiä "Uusille Karjalan siirtolaisille"?
Eli nythän ei tarvitsis muuttaa oman yhteiskuntajärjestelmän vuoksi, vaikka vieläkin on suuria eroja Venäjän ja Suomen yhteiskuntajärjestelmissä. Mutta periatteet ovat suunilleen samat.

Henry

Vieras (nimimerkki)

Suomenruotsalaisia on viitisen prosenttia eli viisi sadasosa Suomessa asuvista on rekisteröitynyt ruotsinkielisiksi. He yleensä osaavat myös enemmistön kielen.

Luin juuri Kiinan Quin ja Han dynastioista. Yli kaksituhatta vuotta vanhoja kulttuureja, joissa oli huomattavan nykyeurooppalaisia, moderneja piirteitä. Tuli mieleen, että suomalaisten olisi viisasta opetella kiinaa. Voisi silloin tutustua todella vanhaan, rikkaaseen, monipuoliseen kulttuuriin.
Ja kiinalaisia on maapallolla hieman enemmän kuin kymmenen miljoonaa (ruotsinkielistä).

Kiinan valtio on muuten alkanut opettamaan tanskalaisille ja ilmeisesti pian myös Ruotsin ruotsalaisille kiinaa. Suomalaiset voisivat kääntyä Kiinan puoleen ja pyytää vastaavaa koulutusta Suomeen.

Kun suomalaiset oppivat äidinkielensä lisäksi globaalin linqua francan, englannin kunnolla ja lisäksi kiinaa ja venäjää, saksaa, ranskaa, espanjaa VAPAAEHTOISESTI, niin kyllä maan kilpailukykykin paranee.

Vieras (nimimerkki)

Muistaakseni ulkomailla syntyneiden ei tarvitse Suomen yliopistoissa suorittaa ruotsin kielen koetta samoin dosentuuria haettaessa ei tarvitse suoritta virkamiesruotsin koetta.

Samoin mielestäni ulkomailla syntyneiden ei tarvitisi Suomessa pakolla opiskella ruotisin kieltä.
Monet ruotsinkieliset paikkakunnat ottavat mielellään maahanmuuttajia, joille opetetaan ruotsi, hämmästyvät sitten, kun eivät ruotsilla pärjää suomessa.

Siis ainakin ulkomailla syntyville oikeus ruotsin sijasta valita joku muu kieli vaikka venäjä peruskoulussa

jouko manninen (nimimerkki)

Onkohan nyt unohdettu, minkä maassa asutaan? Kaakkois-Suomessa, Etelä-Karjalan maakunnassa Suomen koululaisten opetuksesta ei kukaan ole huolissaan lasten vanhempia lukuun ottamatta. Luokkien ryhmäkoot, toimivien koulujen lakkautukset, huonokuntoiset rapistuvat koulut. Sen sijaan valtavaa huolta aiheuttaa maakunnan venäjän kielen opetus ja venäjää puhuvien oppilaiden selviäminen tässä kovassa suomalaisessa yhteiskunnassa. Kyllä ne oikeasti ovat suomenkieliset oppilaat, jotka ovat syrjäytymisvaarassa. Suomen pitää kyetä maksamaan itse koulutus, eikä laskea venäjän pääministeriä puuttumaan ja ohjailemaan opetusta. Suomi on suvereeni valtio, ei tämän maan sisäisiin asioihin ulkopuolisilla ole mitään asiaa. Alun perin koko Itä-Suomen kouluhanke on mielestäni hyvin kyseenalainen ja vastenmielinen. Mihinkähän lakiin se perustuu?

Olisikohan syytä hieman kyseenalaistaa ja miettiä syvällisemmin, mitä tarkoitusperiä Venäjän lahjoituksella on ennen kuin vastaanottaa rahallisen- ja laiteavustukset. Ei, täällä ollaan kuin sätkynuket ja ihastellaan Putinin "jaloa" elettä. Yleensä lahjoittajat odottavat vastapalveluita, opetuksen sisältöä kukaties ohjailemaan, historiaa on vääristelty ennenkin.

Venäläistämispyrkimykset etenevät helposti kun kohteena on sinisilmäisten joukkio. Oma koulu, pakollinen venäjä Itä-Suomeen, omat radiokanavat, maa-alueita rajan tuntumasta, katukyltit ja palvelut venäjäksi, venäläinen golf-akatemia Kahilanniemessä (suomalainen golfseura ajettiin ensin evakkoon), kylpylöitä, jopa omaa "yksityissairaalaa" puuhastellaan kaikessa hiljaisuudessa julkisen sairaalan, E-Kks:n yhteyteen, mikä on täysin ihmeellistä, mutta ei näköjään hallituksen asettamien virkamiesten mielestä. Museovirastokin otti avosylin vastaan venäläismiljonäärin avustuksen, jotta pääsi nopeammin rakentamaan Vaaterannan tontille. Kertoo paljon päättäjistämme.

Olisi syytä lopettaa turhan asian jauhaminen, pakollista venäjää ei kukaan hyväksy kuin liike-elämä ja jos siihen muut yhtyvät esim. opettajat, niin ovat tyhmiä. OAJ ei uskalla ottaa asiaan kantaa, mitä lie pelkää. Helsingissä on paljon maahanmuuttajia mm. somaleja, hekin varmaan kohta myös kohta vaativat myös oman kielensä virallistamista.

Pääministerikin täysin populistin elkein vaalien alla haluaa näyttää vihreää valoa Itä-Suomen pakolliselle venäjälle. Onneksi on vaalit tulossa ja nykyinen eduskunta saataisiin vaihdettua.

Markus Lehtipuu

Imperialismi etenee, kolonialismi vahvistuu.

venäjän imperialismi on Suomen AINOA TODELLINEN UHKA.

Venäjä ei ole mikään "Ystävällinen kansallisvaltio" vaan äärimmäisen hengenvaarallinen imperialistinen roistovaltio.

Venäläiset ihmiset ovat yksilöinä usein (mutta ei suinkaan aina) ihan OK tyyppejä, etenkin jos ovat luopuneet äärimmäisestä kansalliskiihkostaan, nationalistisesta kiihkoilustaan ja "voiton-päivän" meuhkaamisestaan.

Mutta tämän katupojan vetämä kiihkomielisen kansallismielinen ja imperialistinen nyky-Venäjä on äärimmäisen vaarallinen Suomelle.

Varokaa! Olkaa äärimmäisen kriitisiä kaikelle, mitä Venäjä Suomessa puuhaa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu > " Varokaa! Olkaa äärimmäisen kriitisiä kaikelle, mitä Venäjä Suomessa puuhaa!",

- entä jos jotain on jo Venäjällä muuttunut parempaan verrattuna Neuvostoliittoon? Onko milestäsi Suomen presidentti Tarja Halonen väärässä kun kehottaa suomalaisia käymään Venäjällä "päivittämässä" tietonsa naapurimaasta.
"Halonen epäili, että vähäisen matkustamisinnon takana on myös syvempiä sota-ajoista ja Neuvostoliiton ajoista periytyviä syitä.- Kannattaa mennä päivittämään tietonsa puolin ja toisin. Suomikin on toisenlainen, mitä se oli kymmenen vuotta sitten, Halonen sanoi..Allergo-junan avajaisten matkalla..STT.

kansalainen (nimimerkki)

Onko tosiaankin tarkoitus valvoa minkälaista opetusta täällä Suomessa annetaan? Putinin Mir-säätiö on luvannut rahaa ja asiantuntija-apua oppimateriaalien tuotantoon ja on jo lahjoittanut huippuvarustellut kieliluokat Lappeenrantaan ja Joensuuhun (ES 1.12.).Ítsekin apua tarvitsevalla Venäjällä on varaa tällaiseen. Ennen tuo valvonta on pitänyt sisällään propagandaa, aivopesua ja sensuuria. Kekkosen aikaan ja eikä vielä nykyisinkään kaikkia asioita tuoda julki sotahistoriaamme liittyen.

Itä-Suomen koulun johtavaa rehtoria ei tuollainen lahjojen anto ja "kehitysapu" tunnu yhtään haittaavan, päinvastoin hän haluaisi laajentaa Itä-Suomen opetusmallia muualle Suomeen. (ES 1.12.). Nyt jopa valtiovallan myötävaikutuksella yritetään saada tänne kaakkoiseen Suomeen venäjälle tietty erityisasema, se on huolestuttavaa. Jos suuntaus jatkuu, niin pian venäläiset ovat perustamassa omaa puoluetta, joka avaisi väylän ja vaikuttamismahdollisuudet valtakunnan politiikkaan. Siihenkin Mir-säätiöltä tulisi rahallista ja poliittista tukea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

kansalainen > " Jos suuntaus jatkuu, niin pian venäläiset ovat perustamassa omaa puoluetta, joka avaisi väylän ja vaikuttamismahdollisuudet valtakunnan politiikkaan. Siihenkin Mir-säätiöltä tulisi rahallista ja poliittista tukea",

- ajatus puoluen perustamisesta on jo ollut "vireillä" ainakin huomasin netissä ja ehkä Mir-säätiöltä "vaalirahoitustakin" tulisi..
..näin annoin ajatuksen lentää.., mutta palaan raha-avustuksiin, otetaan vaikkapa alkuun Kreikka? Miksi se esimerkiksi ei huolestuta Kreikkaa, kun he saivät miljardeja eikä pelkää että heidän sisäisiin asioihiin puuttuu Suomi tai joku muu maa? Itä-Suomen opetuksen keskus on saanut pienen pisaran verrattuna miljardeihin ja sekö huolestuttaa nyt "kansalaista"? Päinvastoin pitäisi iloita niitten lasten ja nuorten puolesta, jotka pääsevät sinne opiskelemaan ja saavat hyvät mahdollisuudet oppia venäjänkieltä. Eihän sinne pakosta ketään pistetä!

Petri Aaltonen

Suomi on maantieteellisesti Venäjän jatke. Venäjä on Suomen luonnollinen liittolainen ja kumppani.

Markus Lehtipuu

Tuhat vuotta ovat venäläiset hyökänneet suomalaisten kimppuun.

Venäjän pitää vetäytyä Suomen laillisilta ja tunnustetuilta alueilta.

Venäjä on Suomen luonnollinen vihollinen ja etninen puhdistaja, ja se on täysin Venäjän oma syy ja vika.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu > " Tuhat vuotta ovat venäläiset hyökänneet suomalaisten kimppuun.",

-eikös nyt "venäläiset" tulleet rauhanomaisesti ja vielä taloudellisella tuella modernisoimaan venäjänkielen opetusta Suomessa?

Markus Lehtipuu

Troijan hevonen.

Äärimmäisen vaarallista sekaantumista Suomen sisäisiin asioihin.

Kolonialismia ja imperialismia!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Petri Aaltonen > "Suomi on maantieteellisesti Venäjän jatke. Venäjä on Suomen luonnollinen liittolainen ja kumppani.",

-niin se on, ja ei Venäjällä ole aikomusta siirtyä minnekään toiselle mantereelle, paitsi jos perääntyy pikkuisen, luovuttaakseen palstan Karjaalaa takaisin, mistä monet suomalaiset haaveilee..

taivaanrannanmaalari (nimimerkki)

12:55 jouko manninen:
”pakollista venäjää ei kukaan hyväksy”
Kysymys on valinnaisesta venäjästä, ei venäläistämispyrkimyksistä.

jouko manninen (nimimerkki)

Mistä olet tietävinäsi, että kyse ei ole venäläistämispyrkimyksistä?

Paavo Lipposen näkemyksiin voin yhtyä tässä kieliasiassa Pakollista ruotsia ei pidä korvata venäjän kielellä, ei itäisessä eikä muuallakaan Suomessa. Pakollinen ruotsi ja venäjä on pidettävä erillään, niitä ei pidä asettaa vastakkain vaihtoehdoiksi, koska venäjän kielellä ei ole samaa virallista asemaa kuin ruotsin kielellä Suomessa.

Kyllä minustakin on epäkohta, että ruotsinkielisiä suositaan esim. omilla kiintiöillä korkeakouluissa, mutta ei asiaa sillä ratkaista, että vaihdetaan kieleksi pakolliseksi kieleksi venäjä ruotsin tilalle. Meillä on suomalaisia ruotsinkielisiä ollut iät ajat, jos nyt aletaan maahanmuuttajaryhmien perusteella eri kieliä virallistamaan, niin väärällä polulla ollaan

taivaanrannanmaalari (nimimerkki)

Siitä olen tietävinäni, että venäjää ehdotetaan valinnaiseksi kieleksi. Ei pidä väheksyä lasten eikä heidän vanhempiensa oikeuksia kielivalintoihin. He venäjää toivovat, eivätkä maahanmuuttajat.

Vieras (nimimerkki)

Yhtä vähän kuin pakkovenäjää tarvitaan pakkoruotsia, mutta se on hyvä asia, että myös venäläiset säätiöt alkavat lobata kielipolitiikkaa ruotsalaisten säätiöitten nykyisen monopoliaseman lisäksi, ja kohdentavat tuen suoraan kouluille, poliitikkojen lahjonnan sijaan.

kansalainen (nimimerkki)

"Yhtä vähän kuin pakkovenäjää tarvitaan pakkoruotsia, mutta se on hyvä asia, että myös venäläiset säätiöt alkavat lobata kielipolitiikkaa ruotsalaisten säätiöitten nykyisen monopoliaseman lisäksi, ja kohdentavat tuen suoraan kouluille, poliitikkojen lahjonnan sijaan."

Ja hyväuskoisimmat luulevat, että Venäjä toimii ihan pyyteettömästi hyvää hyvyyttään ilman tarkoitusperiä. Eivät nämä korkeakoulutkaan aina niin lahjomattomia ole olleet...

taivaanrannanmaalari (nimimerkki)

On varmaankin hyvin pyyteellistä lisätä suomen opiskelua Pietarin kouluissa.
Sen täytyy olla salajuoni!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu > " Siellä varmaan puhuvat sitten ne kuolleet sielutkin, koska Venäjällä on tiettävästi vain 142 miljoonaa imperialistia, ja tätä vauhtia kohta alle 140 miljoonaa. Onneksi",

- Ehkä minulla on vanhentuneet tiedot Venäjän väkiluvusta, mutta toivotko itse heille pahempaa elämää ja ainakin kahdelle miljoonalle kuolemaa. Miten erottaisit Venäjän imperialistin ja sen nyt edesmenneen ihailemasi mummon, joka pärjäsi Venäjällä ilman sen maan kieltä? Tietenkin pärjäsi (kevyet mullat hänen silmille! ei vanajasta pahaa puhuta!)jos ei käynyt koulua ja eli erakkona, eikä ollut kontaktissa yhteenkään venäjänkieliseen ihmiseen, jota epäilen.

Markus Lehtipuu

Mitä vähemmän venäläisiä on, sitä vähemmän he voivat miehittää, hyökätä, pommittaa, raiskata, etnisesti puhdistaa, saastuttaa, tuhota, rikkoa...

Venäjä on ihmiskunnan suurin häirikkö, jonka heikkeneminen tuo rauhan, onnen ja vapauden puolelle ihmiskuntaa (loput puolet ovat riittävän kaukana ollakseen jo nyt turvassa).

Markus Lehtipuu

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/107487-viha-yltyy...

Venäjä on rasistinen ja väkivaltainen maa. Hajurakoa, please!

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Historiasta tunnemme pari kuningasta, jotka voittavat Hitlerin ja Stalinin pyöveliteoissaan: Kustaa II Aadolf ja Kaarle XII. Molemmat ovat suomenruotsalaisten idoleja, kuten ruotsalaisuuden päivästä ja Kalle-kapakasta voidaan päätellä. Vaikka toinen tappoi lähes 100% määreistä ja toinen tapatti lähes 100% suomalaisista miehistä.

Venäjä on antanut ja Venäjä on ottanut, mutta ei aiheuttanut meille vastaavia tuhoja.

Harri Räsänen

On selvä, että venäjän kielen osaamista ja Venäjän tuntemusta onkin tärkeä kehittää ja erityisesti täällä rajaseudulla,
jossa kontaktit venäläisiin ovat jatkuvasti kasvussa vilkastuneen
 rajaliikenteen ja työmahdollisuuksien vuokisi; ja etenkin jos halutaan tehdä yhteistyötä, ja kauppaa,
ja elää rauhanomaisesti rinnakkain naapurimaan kanssa.

"Siis elää rauhanomaisesti rinnakkain naapurimaan kanssa." Ihanko oikeasti olet Viola sitä
mieltä että rauhanomainen rinnakkainelo vaatii Venäjän kielen osaamista. Täh? Voisit luopua tuosta Neuvostoaikaisesta retoriikasta. Jos suomalaisille ehdotetaan venäjän opiskelua tällä verukkeella, niin siihen loppuu Venäjän harrastus tässä maassa.
Rauhanomainen rinnakkainelo on synonyymi Venäläiselle ylivallalle.

Vieras (nimimerkki)

Kommunikointi venäjäksi auttaa kaupanteossa ja muussa yhteistoiminnassa venäläisten kanssa. Pakkoruotsi hemmettiin ja kielet vapaavalintaisiksi, mitään pakkokieltä emme tarvitse.

Pro Patria (nimimerkki)

On se sinänsä jopa paradoksaalista, että päästäksemme eroon pakkoruotsista meidän on käännyttävä Putinin puoleen... kun muistaa minkälaisessa pakkoraossa oltiin 70 luvulla NL:n ja "virallisen totuuden" kanssa.

No , ajat muuttuvat, ja tilanteen mukaan on toimittava mielivaltaa, rasismia ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan, varsinkin kun on kyse lastemme edusta mädännäisen rkp:n valtapolitiikan kuristuksessa.

Armas Koivupuu (nimimerkki)

Hieno homma, että saadaan tukea muillekin kielille kuin ruotsille.
Ruotsiahan tukee Ruotsin valtio svenska nu-projektilla, jonka johtaja Lipponen on. Lipposen kampanja ei ole sulanut kansan suosioon..
Lipponen on siis Ruotsin agentti.
Silti Lipponen ei ole onnistunut innostamaan suomalaisuoria lukemaan pakkoruotsia. Sekös harmittaa.
Venäjän kieli on suomenkieliselle sen verran haastava opittava, että venäjän valinneet tulisi automaattisesti vapauttaa
turhasta painolastista eli pakkoruotsista.
Kun suomalainen osaa englantia ja venäjää, mihin ihmeeseen vielä ruotsia muka tarvitsee ? Svenska nu ei varmasti osaa vastata tähän kysymykseen..
http://www.svenskanu.fi/

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markus Lehtipuu,

huomasit varmaan lehdistöstä, että Itä-Suomen koulun rehtori Petri Kyyrä oli saanut kutsun Venäjän presdentiltä Dmitri Medvedeviltä Kremliin ja osallistuikin juhliin..Eli Itä-Suomen opetuksen keskus saa korkean arvosanan Venäjän johdolta. Mitä mieltä sinä olet tästä? Etkö näe mitään positiivista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset