Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vessanpesusimputusta ja vaitiolon pakottamista kehitysvammaisilla!

Lopen kunnan työ- ja päivätoimintakeskuksessa Kuuselassa on kehitysvammaisia asiakkaita kohdeltu kaltoin, kertoi Radio Häme eilen uutisissaan. 

Lopen kunnan perusturvalautakunta oli määrännyt KOLMELLE TYÖNTEKIJÄLLE kirjallisen huomautuksen kehitysvammaisten asiakkaiden huonosta kohtelusta..

Lopen kunnan perusturvajohtaja Riitta Lehtinen kertoi Radio Hämeen haastattelussa, että toimintakeskuksen toimintatapoihin puututaan ja henkilöstöä koulutetaan myös omaisille tiedotetaan.
 
Omainen oli kannellut Lopen perusturvalautakunnalle toimintakeskuksessa havaitsemastaan kaltoin kohtelusta, erityisesti työpaikkakokouksessa tehty pöytäkirja herätti omaisen toimimaan.

Pöytäkirjassa, jossa oli kehitysvammaisten allekirjoitukset tai puumerkit, todettiin, että voimasanojen käytöstä seuraa toimintakeskuksen kaikkien vessojen pesua tai kahvileivättä jättämistä. Toimintakeskuksen asioita ei kerrota kylällä,  seurauksena voi olla taas vessojen pesua. Työpaikalta myöhästymisestä voi seurata päiväpalkan menetys.
 
Lopen kunnan perusturvalautakunnan rohkea puuttuminen kehitysvammaisten asiakkaiden huonoon kohteluun ja ihmisoikeusloukkauksiin kunnan omassa toimintakeskuksessa ON HISTORIALLINEN PÄÄTÖS meille omaisille, joiden puuttuminen vammaisten perheenjäsenten kaltoin kohteluun johtaa vain sanktioihin vammaista kohtaan ja omaisten häpäisemiseen ja pahimmassa tapauksessa vammaisesta täysin eristämiseen.

 Me omaiset olemme useaan otteeseen vedonneet, eduskuntaan, oikeusministeriöön ja sosiaali- ja terveysministeriöön kehitysvammalain 42 ns pakkokeinopykälän purkamisieksi ja itsemääräämisoikeuden rajoittamista koskevien  säädösten  laatimiseksi, jota STM on jo iät ja ajat työstänyt. EOA Paunio puuttui kehtiysvammaisten pakkokeinojen käyttöön jo 1996, nyt Puanio on jo eläkkeellä ja samat villin lännen säännöt edelleen vallitsevat kehitysvammahuollossa. Suomi ei pysty ratifioimaan  YK:n vammaisten ihmisoikeussopimusta, koska kansallinen lainsäädäntömme ei ole ajan tasalla. Monta vuotta vielä joudumme toistamaan, että se on häpeällistä Suomelle! 

Omaiset harvoin uskaltavat puuttua epäkohtiin, Sydän paikaltaan blogissa on kerätty 100 harmaan hoivan tapausta, ihmisoikeusrikkomusta kehitysvammaisia kohtaan ja toimitettu ne EOA  Oikeauskanslerille, Valviralle, Risikolle, Rehulalle ja Braxille, odotamme onko ylimmillä virkamiehillä samanlaista rohekutta puuttua vammaisten huonoon kohteluun kuin Lopen kunnan perusturvalautakunnalla?

Edesmenneen tyttäreni  kehitysvammaiselta autistiselta pojalta  ilman minkäänlaisia vakavia syitä siihen, on riistetty täysin vapaus tavata minua, ainoaa elossa olevaa lähinsukulaista. Häneltä on riistetty vapauden lisäksi oikeus omaan kieleen, kulttuuriin ja menneisyydeen, jonne minä olen ainoa linkki täysin puhumattomalle! Olen ollut hänen vierelään syntymästä asti, kunnes julma ”paholainen” erotti meidät 12.1.2009 ja olen tavannut lapsenlapseni viimeistään 22.11.2009!? Seuraavasta tapaamisesta en tiedä milloin se tapahtuisi? Vai tapahtuuko ollenkaan?Vaikka lapsenlapseni kuntoutussuunnitelmaan on kirjattu että hän " halua tavata minua."  

P:S. Joudutteko tekin työpaikallanne pesemään vessat huonosta käyttäytymisestä, kuulemma vankiloissa ja armeijassa nämä sanktiot on poistettu jo kauan sitten!


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Meille toimimtarajoitteisten henkilöiden omaisille, tämä Lopen kunnan rohkea päätös antaa työntekijöilleen kirjallinen huomautus kehitysvammaisten asiakkaiden simputuksesta on ehkä uusi alku avoimempaan kulttuuriin kehitysvammapalveluissa.
Lopella rohkea omainen puuttui huonoon kohteluun ja toimitti pöytäkirjan perusturvalautakunnalle. Olisiko Lex Sarah tuonut ongelmia esiin, vai olivatko kaikki työntekijät simputuksen takana.
Lopen kunta käytti kuitenkin vähäpätöisintä sankiota, muistutus tai työntekijöiden siirto muihin tehtäviin olisi ollut paikallaan. Miten kehitysvammaisilla asiakkailla nämä simputuksen ja uhkailun aiheuttamat traumat hoidetaan, pelkkä anteeksipyyntö ei puhdista pelokasta ilmapiiriä.
Yleinen tapa kunnissa on ollut kehitysvammaisiin kohdistuneiden väärinkäytösten pimittely ja salaaminen, todetaan vain ettei ole mitään huomautettavaa ja valvonta toimii hyvin. Käytännössä sitten vammainen ja hänen omaisensa ovat saaneet nahoissaan tuntea kantelun ja muistuksen jäljet.
Kaava on useimmiten sama, kova lääkitys päälle, tapaamisrajoite tai tapaamisten lopettaminen vammaisen kanssa ja viranomaisedunvalvojan määrääminen laajoin valtuuksin, jonka jälkeen omaisilla ei ole enää mitään sanottavaa vammaisen asioihin.
Eräs omainen kirjoitti Sydän paikaltaan blogissa, tapaamiskielto kesti kaksi vuotta, nyt olen saanut kenenkään estämättä käydä hänen haudallaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 17:15 > "Eräs omainen kirjoitti Sydän paikaltaan blogissa, tapaamiskielto kesti kaksi vuotta, nyt olen saanut kenenkään estämättä käydä hänen haudallaan.",

- tämä on niin traagista ja surullista! Elämä on yksi jokaisella meillä ja sitä pitäisi kunnioittaa myös kehitysvammaisten kohdalla.
En tiedä kumpi meistäkään kestää pidemmin tämän henkisen kidutuksen lapsenlapseni suljettujen ovien takana vai surullinen isoäiti oven ulkopuolella? Kuka kenen haudalle sitten tulee käymään, koska tiedän kuinka rankka lääkitys on pistetty autistiselle puhumattomalle ja toisenlaisesta kulttuurista tulleelle kehitysvammaiselle ihmiselle?
Kiitos kommentistanne!

Vähään tyytyväiset (nimimerkki)

Periaatteessa tärkeää, että Lopen perusturvalautakunta edes jotenkin puuttui simputukseen toimintakeskuksessa. Mutta puuttuiko riittävän tiukasti? Mksi sille riitti huomautus, kun virkamiesjohto ajoi kirjallista varoitusta? Oliko tämä tosiaan niin vähäpätöinen rike?

Toinen tärkeä kysymys on se, miksi Lopen perusturvalautakunta ja kunnan johto viivyttelivät niin pitkään, vaikka merkkejä ongelmista oli ollut ilmassa? Toivoiko se ajan hoitavan asian hiljaa ja huomaamatta?

Kehitysvammaisten ihmisten omaiset ovat tyytyväisiä aivan liian vähään. En kiistä, etteikö Lopen päätös ole edistystä oikeaan suuntaan, mutta riittäviin toimiin ei sielläkään ryhdytty eikä etenkään ajoissa. ketään ei näytä kiinnostavan, miten henkinen väkivalta on vaikuttanut toimintakeskuksen kehitysvammaisiin asiakkaisiin.

Järkyttävää muuten, millainen selitys tänään on ilmestynyt sikäläisessä ykköslehdessä Hämeen Sanomissa:

"Ohjaajat toteavat työpaikkakokouksessa päästyn yhteiseen sopimukseen pelisäännöistä. Kehitysvammaiset esittivät itse seuraamuksina käytettävät keinot, jotka kirjattiin pöytäkirjaan. Pelisäännöillä haetaan yhteistä turvallisuutta ja viihtyisyyttä. " (http://www.hameensanomat.fi/?article=146808)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vähään tyytyväiset > "Periaatteessa tärkeää, että Lopen perusturvalautakunta edes jotenkin puuttui simputukseen toimintakeskuksessa. Mutta puuttuiko riittävän tiukasti?",

- ei tietnkään "riittävän tiukasti" mutta täytyy kuitenkin nähdä tässä sitä edistystä, niin kuin näettekin. Mitä rohkeammin kehitysvammaisten omaiset nousevat suoraan sanoen "barrikadeille" sitä nopeammin pääsemme eteenpäin taistelussamme kehitysvammaisten perus-ja ihmisoikeuksien puolesta.

Tässä asiassa on näkyvissä vielä yksi hyvä seikka, että omaiselle oli mahdollisuus nähdä pöytäkirja. Monessa muussa kehitysvammaisten toiminta- ja asuinkeskuksissa eivät anna näkyvin mitään, vedoteen vaitiolovelvollisuuteen ja yksityissuojaan.
Toimintakeskuksesta, jossa lapsenlapseni on, sain kuulla, ettei "yhtäkään paperia" anna näkyviin, vaikka olin silloin vielä hänen edunvalvojana.

Vähään tyytyväiset > " miksi Lopen perusturvalautakunta ja kunnan johto viivyttelivät niin pitkään..",

- siksi, koska kehitysvammahuollossa maan tapana on valehdella, pimitellä, kaunistella asioita ja virkakoneisto toinen toisiaan ovat aina tukemassa, niin kuin myös samalla kehitysvammaisten toiminta-ja asuinyksiköitä. Kunhan totuus ei paljastuisi. Mutta näyttää jo siltä, että kehitysvammahuollosta alkaa pursua reunojen yli "sellaista sontaa", että pakko on lähteä viranomaistenkin liikkeelle.

Hyvää näinkin alkuun, Lopessa!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minun on pakko pestä vessa muutaman kerran viikossa. Näin on käskenyt talousyksikön komentaja. Mihin voin valittaa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo,

-omaan vessan pesemiseen olemme kaikki "sitoutuneet", ei siihen mielestäni tarvita "taloyksikön komentajaa". Kyse on nyt useimmiten täysin puolustyskyvytömistä ihmisistä, eli kehitysvammaisista, jotka myös oman vessan pesevät, jos vaan ei ole täysin liikuntakyvyttömiä. Kyse on rangaistksesta kokotalon/muitten vessojen pesemisestä, puolustuskyvyttömän ihmisen nöyryyttämisestä, pilkkaamisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset