Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Neuvostoliiton naapuruus on jättänyt jälkensä Suomen ulkomaalaisvalvontaan..

kirjoittaa Juhani Paakkinen Imatralainen-lehdessä 24.11.2010 otsikolla  ”Lehtimiehet valvontaan rajalla”, jossa hän palaa historiassa 60-luvulle..ja toteaa, että Itärajamme tarjoa kiintoisia tapahtumia, säälittäviä ihmiskohtaloita mutta myös yhteistoimintaa, joka tuskin olisi onnistunut missään muualla. Savusivathan vielä pyssyn piiput, kun suomalaiset ja venäläiset rajamiehet ratkoivat yhdessä arkaluonteisia tilanteita. Raja oli kosketus hyvään ja pahaan, venäläiset tapasivat sanoa… 

Kesäolympialaisiin 1952 Suomi-kuva haluttiin pehmentää ..ja ennaltaehkäisy oli Suomen rajapolitiikan johtava periaate ..Ulkomaalaisille myönnettiin väliaikainen viisumivapaus 1.6. – 31.8.1952. , mutta rajoja vartioitin vahvasti..Se ilmenee tekstistä, rajavartiostojen päällikkö kenraalimajuri A. Puromaa, antoi huhtikuussa 1952 kirjallisen käskyn, jolla vartiostot velvoitettiin ilmoittamaan välittömästi ulkomaalaisten lehtimiesten rajanloukkauksista tai niiden yrityksistä.

Suojelupoliisi päätti,  ettei se myönnä ulkomaalaisille lupia rajavyöhykkeelle. Arvatenkin Supon edustajat kulkivat usein rajan pinnassa kuten myöhemminkin... Olympiavuonna käsketyt periaatteet olivat voimassa aina 1960-luvun lopulle.

Neuvostoliiton naapuruus on jättänyt jälkensä Suomen ulkomaalaisvalvontaan ja ehkä yleiseen ajatteluun laajemmin.  Vakoilijat, aidot ja loikkarit ja Stalinin keskitysleiriltä paenneet, usein virolaiset vangit palautettiin takaisin tietoisina heidän kohtalostaan. Valtioetu painoi vielä vuosikymmeniä enemmän kuin ihmiskohtalot. Harjoitetulla politiikalla oli Kekkosen siunaus..   

Tänään olemme omaksuneet laupiaan samarialaisen roolin. Epävarmuus on johtanut lainsäädännön jatkuvaan rukkaamiseen..Euroopan rajat ovat mataloituneet. Kansainväliset sopimukset ja EU:n määräykset ovat yhdenmukaistaneet länsimaiden menettelytavat…”, näin siis Paakkanen Imatralaisessa. 

 - Toin tämän kirjoituksen Puheenvuoroon, koska kaikki mikä koskee entistä kotimaatani Neuvostoliittoa jotenkin kiinnostaa minua ja vieläkin sen takia, että ajattelin, että miten sitten, jos viisumivapaus toteutuu Venäjältä Suomeen. Miten rajan valvonta? Tiukkeneekö se, niin kuin 1952 Kesäolympialaisin aikana?.. 

Tänään sain lukea UV:ssa päätoimittaja Harri Manskisen artikkelin ” Imatran rajanylityspaikan laajennus alkaa 2012”(teksti  kokonaisuudessa nettisivulla)”, jossa muun muassa Imatran rajavartioalueen johtaja majuri Esa Veikkanen sanoo: ” Kun viisuumuvapaus joskus astuu voimaan, se voi tarkoittaa jopa sadan prosentin kasvua Imatralla ja muilla rajan-ylityspaikoilla”, 

- eli alkaa tuntua siltä, että viisumivapaus-kysymyksessä Suomi etenee, niin kuin toivoikin ulkoministeri Stubb?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Pienen Suomen piti olla nöyrä suuren Neuvostoliiton kanssa. Ei siinä ollut millään moraalilla mitään tekemistä. Ja hyvä niin, koska tasavallan johdon tehtävänä on oman maan etujen puolustaminen. Muu on haihattelua, johon pienellä maalla ei ole varaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo > "Pienen Suomen piti olla nöyrä suuren Neuvostoliiton kanssa.",
- niin se oli, entä nyt? Onko tilanne muuttunut parempaan suuntaan kun Neuvostoliittoa ei ole ja Suomi kuuluu EU-maihin? Mielestäni kyllä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Reija Hirn > "Stubb on liian nuori ja kokematon puuttuakseen viisumikysymyksiin",

- mutta kuka meiltä tulee kysymään. Stubb on ministeri, jonka tehtävään kuuluu tietyt asiat, joita hänelle on luotettu hoitamaan.

Kyllä tästä hyvää tulee (nimimerkki)

Meillä on kuitenkin aina ollut halu hävittää koko Neuvostoliitto ja
vapauttaa kaikki kansat stalinismista. Urho Kekkonen halusi todella
vapauttaa koko Karjalan. Urho Kekkonen oli länsimielinen ja eheytti
kansaa. Myös oppositiosta käsin voi palvella kansaa. Vapauden liekki
ei ole sammunut, vaan paha halutaan kokonaan pois (NL hävisi). Urho
Kekkonen jaksoi odottaa NL häviämistä. Vapaussodan juhlat ovat aina
olleet tärkeitä Urho Kekkoselle. Kekkonen vetää venäjältä jatkuvasti
mattoa alta pois. Länsi rakentaa jo hajoamassa olevan NL:n raadossa.
Kaikki ei ole siis sitä miltä näyttää. Johdonmukaisesti asia etenee.

http://www.youtube.com/watch?v=Q4IHWwZ-VsA&feature...

Kansainvälinen yhteisö tekee päätöksensä maailman vapauttamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset