Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ministeri Risikko: kuntien kannattaa varata rahaa omaishoidon tukeen

Sosiaali-ja terveysministeriö

Tiedote 358/2010

21.11.2010 13:00

Ministeri Risikko: Kuntien kannattaa varata rahaa omaishoidon tukeen

Sisältöteksti

Peruspalveluministeri Paula Risikon mielestä kunnan tiukka talous tai taloudellinen taantuma ei ole järkevä syy omaishoidon tuen määrärahojen vähentämiseen.

"Kuntien tulee ja kannattaa varata riittävästi määrärahoja omaishoitajien tukemiseen. Tämä sijoitus maksaa itsensä takaisin säästöinä, joita omaishoitoa tukemalla saadaan pitkäaikaisen laitoshoidon ja muiden omaishoitoa kalliimpien palveluiden kustannuksissa", sanoi ministeri Risikko omaishoitajien kirkkopyhänä sunnuntaina 21. marraskuuta Vimpelissä.

"Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Kunnallisen omaishoidon tuen saajia oli vuonna 2009 kaikkiaan 36 000. Hyvää kehitystä on se, että tuen saajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta", ministeri mainitsi.

Ministeri Risikon mukaan omaishoidon tukea on kehitettävä pitkäjänteisesti kuntien ja yhteistoiminta-alueiden palvelurakenteen kiinteänä osana. "Tärkeää on myös omaishoitajien jaksamisen ja hyvinvoinnin edistäminen, missä tarvitaan yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kesken", ministeri jatkoi.

"Omaishoidon tuen kehittämiseksi tarvitaan valtakunnallinen kehittämissuunnitelma. Sen laatiminen on jo käynnistetty sosiaali- ja terveysministeriössä. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, järjestöjen, kuntien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Omaishoidon tuen myöntämisen yhdenmukaistamiseksi valmistuu suosituksia jo kuluvan vuoden loppuun mennessä. STM informoi kuntia tästä ensi vuoden alussa."

Ministeri Risikon mukaan omaishoitajat tarvitsevat lisää vaihtoehtoja lakisääteisen vapaan aikaisen hoidon ja huolenpidon järjestämisessä.

"Yksi mahdollisuus on käyttää omaishoitajien vapaapäivien aikana kotiin tulevia sijaishoitajia ja perhehoitoa. Ministeriössä on aloitettu omaishoitoa ja perhehoitoa koskevan lainsäädännön kehittäminen ja lainmuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa", ministeri kertoi.

"Omaishoidon tuen valvontaa on tarpeen tehostaa. Tästä neuvotellaan Valviran ja aluehallintovirastojen kanssa kehittämissuunnitelmaa laadittaessa", totesi ministeri.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina, p. 09 160 74438
Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen, p. 09 160 74135

 

- Haluan tässä lisätä Tukiviesti  1/2010 s.18 poimittu sitaatti  kirjoituksesta ”Avoin kirje kaikille Suomen omaishoitajille”, jossa Jatta Vainio tuplaomaishoitaja kirjoittaa : ”Monin muihin maihin verrattuna : on hienoa, että Suomessa on laki omaishoidontuesta. Tulkintoja ja käytäntöjä vain on yhtä monta kuin kuntia ja virkailijoitakin…

Meitä omaishoitajia on yli 300 000, silti meitä on helppoa kohdella vastoin lakia ja kuntien omiakin päätöksiä. Harva meistä tietää oikeuksistamme  tarpeeksi osatakseen vaatia niiden mukaista ratkaisua tai jaksaa jatkaa turhalta tuntuvaa taistelua oikeuksiensa puolesta..”

- Itse henkilökohtaisesti olin omaishoiajana 4 vuotta ja kyselinkin virkailjoilta, että "kuulemma" tästä työstä saisi hieman korvausta, mutta virkailjat vaikenivat, joten en saanut omaishoidontukea silloin, enkä takautuvasti kun yritin hakea. Moni ei nykypäivänäkään tiedä oikeuksistaan, koska pyörivät uupuneena hoidettavansa ympärillä.

Kiitos taas ministeri Risikolle!    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

VierasPartalainen (nimimerkki)

Nimenomaan tämäkin kysymys eriarvoistaa kansalaisiamme asuinkunnan mukaan. On kaikkien etu, että tuki tulisi Kelan kautta yhteneväisin myöntämisperustein koko maassa. Tämä olisi todellista tasa-arvoa, muttei se käy, se ei käy----, miksi?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

VierasPartalainen > "Tämä olisi todellista tasa-arvoa, muttei se käy, se ei käy----, miksi?",

- mielestäni siihen tarvittaisin aktiivinen kansaliikke,koska yleensä viranomaiset/päättäjät eivät itse ole kokeneet millaista se todellisuudessa se "omaishoito" on.
Enemmään asia julkisuuteen, julkista keskustelua..kirjoittamalla medialle omista kokemuksista..jakamalla mielipideitä.

Lieneekö kuin aktiivinen omaishoitajien järjestö? Netistä kopioin :

Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry on omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa edunvalvonta- ja tukijärjestö. Omaishoitajat ja Läheiset –Liitto ry toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä.

Liitto on perustettu vuonna 1991 ja on valtakunnallinen ja kaksikielinen. Liiton jäseninä on paikallisyhdistyksiä ja kannattajajäsenyhteisöjä. Liiton paikallisyhdistysten jäseniksi hyväksytään omaishoitajat, muut läheiset sekä omaishoitajien asemasta kiinnostuneet kansalaiset ja ammattihenkilöt sekä paikallisyhdistysten kannattajajäsenyhteisöt

Itse en ole enää omaishoitaja ja en ole tämän järjestön jäsen.

Reijo Tossavainen

Olet kai Viola huomannut, että Perussuomalaisten yksi tärkeimmistä tavoitteista on omaishoidon kuntoon saaminen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Reijo Tossavainen,

- huomasin jossain vaiheessa, mutta olen jotenkin teistä isoista poliitikoista erkaantunut ja kuljen kapeampaa polkua toivottomassa yrityksessä vaikuttaa niihin asioihin, joitten kanssa kamppailen henkilökohtaisestikin..

Omaishoitajien aseman parantamiseksi olisi tietenkin hyvä, että se menisi Kelan kautta, niin kuin kirjoittaa VierasPartalainen kommentissa, mutta siitä on jo puhuttu ajat sitten, muttei mitään tapahdu. Nyt näet Risikko kirjoittaa, että 36 000 saa omashoitotukea, mutta tilastot kertovat ( en tiedä lähdettä), että omaishoitajia onkin 300 000!, joten suurempi osa näistä omaishoitajista kamppailee sairaan, vammaisen tai vanhuksen kanssa kotioloissa ympäri vuorokautta ja vielä pitää jaksaa taistella byrokraattia ja epäoikeudenmukaista vastaa! Kunnat säästää, mutta kenen kustannuksella?

Äsken kirjoitin blogin "Vaalit lähestyvät. Kiinnostaako eduskuntavaaliehdokkaita vammaisten asiat?" Eipä paljon löytynyt kiinnostuneita tulla keskustelemaan ja vaikka perehtymään asiaan!

Vieras (nimimerkki)

Suurin osa omaishoitajista on ikääntyneitä puolisoaan tai muuta läheistään hoitavia.
Rankan hoitotyön ohella ei varmaankaan riitä voimia vaikuttamiseen ja etujen puolesta taistelemiseen.
Työn ja omaishoidon yhdistämistä ollaan kehittämässä, lisäksi on suuri määrä etäomaishoitajia, jotka huolehtivat toiselta paikkakunnalta käsin omaisistaan.
Jos kotikuntalaki tulee hyväksytyksi, se auttaisi perheen isovanhempien muuttamista lähelle lapsia ja lapsenlapsia.
Vammaisen lapsen omaishoitajien työ on sitovaa ja pitkäkestoista. Kunnat arvostavat hyvin erilailla vammaista lastaan hoitavia perheitä. Kuitenkin vammaisen lapsen omaishoitajan palkkio on = 2 -3 hoitovuorokauden hinta laitoksessa tai palvelukodissa.

Omaishoitajat ja läheiset liitto on aktiivisesti omaishoitajien etuja ajava liitto, joka auttaa myös yksittäistä omaishoitajaa, päinvastoin kuin kehitysvammaisten tukiliitto, joka ei lähde pieniä paloja sammuttamaan, on mukavampi käydä herrojen kanssa marjassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 22:50 > Omaishoitajat ja läheiset liitto on aktiivisesti omaishoitajien etuja ajava liitto, joka auttaa myös yksittäistä omaishoitajaa, päinvastoin kuin kehitysvammaisten tukiliitto, joka ei lähde pieniä paloja sammuttamaan, on mukavampi käydä herrojen kanssa marjassa.",

- Se on hienoa, että "Omaishoitajat ja läheiset"-liitto auttaa myös yksittäistä omaishoitajaa!
Tukiliitossa niin kuin myös monessa muussa virastossa, jossa pieni kansanliikkeemme on käynytt eivät halua edes kuulla yksityisiä tapauksia. Eli niin vammaisjärjestöt kuin ne viranomaiset ovat erkaantuneet tavallisesta kansalaisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset