Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Loukataanko ihmisen perusoikeuksia kun mielenterveyspotilas määrätään pakkohoitoon?

Sitaatteja Mielenterveyskeskusliiton tiedottajan Ismo Laukkarisen kirjoituksesta  Revanssi 4/2010-lehdessä :  

”..Mielenterveyspotilaan tahtoa ei useinkaan kuunnella. Esimerkiksi terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa lähetteen, jossa potilas toimitetaan psykiatriseen sairaalaan tarkkailtavaksi, vaikka tämä ei sitä haluaisikaan. Päätöksen tarkkailuun ottamiseen tekee sairaalan päivystävä lääkäri, jonka ei tarvitse edes nähdä potilasta. Hän voi antaa päätöksen hoitohenkilökunnalle puhelimessa. Tarvittavat asiakirjat kirjoitetaan sitten myöhemmin.”  

Eikös tunnu kummalliselta?  

Ja ei ihme, että Suomessa hoidetaan vuosittain ( lähde: sama kirjoitus) psykiatrisissa laitoksissa 32 000 potilasta ..näistä kolmannes, eli noin 10 000 on hoidossa vastentahtoa. Luku kuullostaa suurelta ja sitä se onkin. Väestöön suhtautettuna  Suomessa käytetään eniten pakkohoitoa Euroopassa (218 potilasta 100 000 asukasta kohden). Lähempänä Suomea ovat Itävalta ja Saksa.( 175). Useimmissa muissa Euroopan maissa pakkohoitoa käytetään alle 50 per. 100 000 asukasta. 

Pakkohoidossa on Suomessa suuria alueellisia eroja. Eniten pakkohoitoa käytetään Itä-Suomessa. Koska ei ole mitään syytä olettaa, että Itä-Suomessa ihmiset olisivat hullumpia kuin muualla, täytyy syyn olla hoitokäytännössä : joko idässä hoito on pakko-orientoitunutta tai sitten potilaan sairaus päästetään niin pitkälle, että potilasta ei saada hoitoon muuten kuin pakolla...”

 

- En tiedä, mutta tuli vain mieleeni.., että ehkä täällä Itä-Suomessa pistetään pakkokhoitoon myös toisinajattelijoita tai muuten häiriköitä tarkkailtavaksi ja sinne jätetään  sitten ”pakko-jatkohoitoon”, koska tuntuu, että niinkin helpolla "potilasta näkemättä" saa järjestää hänet pakkohoitoon!? Ei kai täällä todellakaan ole hullumpaa kansaa!?

Lehdet kuitenkin kirjoittavat, että psykiatrinen hoito näillä kulmilla on järjestetty erinomaisesti.  Olen lukenut myös, että  täällä sairaanhoitopiiriissä on  ”oma päätös” , että jos tulee ilmi, että joku jättää määrätyt psyykelääkkeet ottamatta, niin viedään pakkolääkitykseen, eli voiko sanoa, siinä  tapauksessa,  että se  ”hoito on pakko-orientoitunutta!? 

Aheesta oli  blogissa 11.5.2010 ”Mikä vaivaa Itä-Suomea?” : 

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/05/11/mika-vaivaa-ita-suomea...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

JÄRKYTTÄVÄÄ! En edes tiennyt että tuo on mahdollista, ellei mielenterveysongelmainen ole tosissaan vaaraksi ihmisille ympärillään (kuten vankimielisairaaloissa olevien tapauksessa)!
Oletko nyt täysin varma, että tuo on mahdollista vaikka potilas sitä erittäin vahvasti vastustaisi, vai onko kyse pikemminkin siitä, ettei potilaalle kerrota että hänellä on oikeus kieltäytyä?
Itse olin kerran sairaalassa (joskaan en mielisairaalassa) ja lääkärit olisivat halunneet pitää minua siellä pitempään, mutta olin niin tappavan tylsistynyt (eikä siellä loikoilulle ollut enää vakavaa tarvetta) että vaadin päästä kotiin. Siihen lääkäri totesi, ettei suosittele sitä ollenkaan, mutta ei hän voi minua estääkään.
Luulin, että olisi ihan yleisesti pätevä sääntö tuo, että lääkärit voivat suositella, mutteivät pakottaa!
Ja yksinkertaistettu vastaus otsikkoon: Loukkaa todellakin, ja törkeän räikeästi!

Vieras (nimimerkki)

Kaisa Kansine > " Ja yksinkertaistettu vastaus otsikkoon: Loukkaa todellakin, ja törkeän räikeästi!",

- olen samaa mieltä.

Revanssi-lehdessä 4/2010 voi tutustua myös netissä Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Timo Peltovuoren sivu2 kirjoitukseen : "Pakkohoito on kuuma peruna", jossa hän kirjoittaa: Pakkotoimissa puututaan perusoikeuksiin, silti sosiaali-ja terveysministeriössä valmistellaan lakia, jossa monen muun sinänsä hyvän tavoitteen lisäksi ollaan helpottamassa M1 tarkkailulähetteiden kirjoittamisoikeutta ei-virkasuhteissa oleviin lääkäreihin.

Tähänastinen sosiaali-ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran tulkinta on ollut tiukka, ja valvova viranomainen on edellyttänyt, että tarkkailulähetteen kirjoittajan tulee olla virkasuhteessa oleva lääkäri. Se on katsonut, että pakkotoimissa puututaan ihmisen perusoikeuksiin ja siksi toimenpiteen tekijän täytyy olla viranomainen. Hätäratkaisuna pakkohoidon helpottamisen vielä ymmärtää, mutta se vie hoitoa kuitenkin väärään suuntaan...Paras vaihtoehto olisi avohoidon todellinen kehittäminen..", näin siis kirjoittaa Peltovuori.

-Siis sosiaali-ja terveysministeriö valmistelee lakia, joka on Valviran vastaista! Eikös ole taas kummallista. Ja ehkä kohta "pakkohoitoon" saattaa päättyä jokainen, joka hieman ärsyttää ei edes virkasuhteessa olevaa päivystävää lääkäriä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kaisa Kansine,
tuo kommentti "Vieras 10:12" on minun, en muistanut kirjautua!
Kiitos kommenttistasi.

Dr.Schmidt (nimimerkki)

--Päätöksen tarkkailuun ottamiseen tekee sairaalan päivystävä lääkäri, jonka ei tarvitse edes nähdä potilasta. Hän voi antaa päätöksen hoitohenkilökunnalle puhelimessa. Tarvittavat asiakirjat kirjoitetaan sitten myöhemmin.

Älä viitsi valehdella.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Dr.Smidt : "Älä viitsi valehdella.",

- Avatkaa netissä Revanssi4/2010 ja lukekaan itse. Jos siellä on kirjoitettu väärin, niin se ei ole minun syytä.Sen lisääksi mitä kirjoitin edellisessä kommentissani, niin voitte lukea Revanssi sivulla 8 "Pakkohoito puhuttaa KOPPIIN VAIN.." kirjoittaa Mielenterveyden keskusliiton tiedottaja,Ismo Laukkarinen, jota siteerasin tekstissäni.

Dr.Schmidt (nimimerkki)

Älä sitten levitä muiden valheita. Äänten kalastelua peräsuolipuolueelle?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kaikki vaatimaan kansanedustajilta: Jos lapsemme on itsemurhavaarassa, häntä ei saa missään nimessä toimittaa pakkohoitoon!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Mikko Ahola > "Kaikki vaatimaan kansanedustajilta: Jos lapsemme on itsemurhavaarassa, häntä ei saa missään nimessä toimittaa pakkohoitoon!",

- no ei tietenkään! Jos tuolla tavalla tehdään, niin tuhotaan lapsi psykiatrisella osastolla pakkohoidolla!

Mikä mättää maassamme? jos lapset ja nuoret alkavat olla itsemurhavaarassa?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Olen Violan kanssa samaa mieltä...
Sen lisäksi: jos kyseessä on alaikäinen, niin eikö itse VANHEMPIEN kuuluisi tehdä asialle jotain sen sijaan, että vain lähettävät lapsensa laitokseen muiden huoleksi!
Jos vaikkapa vanhemmilla ei ole töiltään aikaa kuunnella ja tukea lastaan ongelmissaan, niin eikö lapsen itsemurhariski olisi tarpeeksi painava syy vähintäänkin ottaa enemmän vapaata töistä??
Sen sijaan, jos tarkoitat "lapsella" täysi-ikäistä, niin eihän vanhemmilla joka tapauksessakaan ole enää määräysvaltaa häneen, niin miksi heillä sitten pitäisi olla oikeus laitta hänet pakolla laitokseen? Tässäkin tapauksessa tosin vanhemmat voisivat omalta osaltaan tukea jälkeläistään ja auttaa hakeutumaan terapiaan tms, jos hän ei itse saa sitä tehtyä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kaisalle,

- luulen, ettei vanhemmilla ole enää mitään valtaa puuttua asiaan,jos lääkäri näet antaa sen ensimmäsen M1 lähetteen tarkkailtavaksi ja periaatteessa se menee mielestäni niin, että seuraavat lääkäreitten lähetteet -m2 ja -m3 ja muut instanssit toistavat samaa mitä ensimmäsestä lähtökohdasta lähti liikkeelle.. niin toimivat yleisesti viranomaiset asiassa kuin asiassa..Tiedän sen kehitysvammahuollon järjestelmän kautta, kun olen joutunut asiomaan niin lääkäreitten kuin muittenkin sosiaali-ja terveysviranomaisten kanssa. Eli huonot ennusteet ovat jos lähtee lääkäreitä ja muita viranomaisia vastaan taistelemaan ja etsimään oikeutta! Olen kokenut sen.

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Laki taitaa sanella tuosta niin kutsutusta tahdonvastaisesta, jotta lähetteen laittoon pittää olla kolmen toisistaan riippumattoman lääkärin nimi, tosin meillä ei tarvii potilasta NÄHÄKÄÄN, riittää ku joku herra sanoo jonku olevan hoitoo vaille ja perinteinen kemiallinen pakkopaita odottaa! Lääkitys maassamme on edelleen tasoa DDR, toisaalta psykoosilääkkeitä pitkäaikaiskäyttöön ja toisaalta kokeilulääkkeitä, eli uusia mielialalääkkeitä toisensa jälkeen, sivuoireet toisensa jälkeen koitetaan pillerillä hoitaa...
Itä-suomessa on juurtunut tuo herran käskyn mukaan toimiminen enempi ku muualla, ei idässä ole mitään ihmisoikeuksia käytössä, johan sen huomaa kun aletaan etelässä työehdoista puhumaan, tulee jotta otetaan sieltä idästä äijää tilalle, ne tekkee vaikka ilimaaseks...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vanhat Tavat > "Laki taitaa sanella tuosta niin kutsutusta tahdonvastaisesta, jotta lähetteen laittoon pittää olla kolmen toisistaan riippumattoman lääkärin nimi..",

- tuntuu, että ajat ovat muuttuneet pahempaan suuntaan, jos luetaan nyt Mielenterveyden Keskusliiton Revanssi lehteäkin! Eli tässä tapauksessa sanonta "kyllä kansa tietää" ei tepsi. Tällaiset lait muutetaan hiljaa, kansalle kertomatta, niin arvelen.

Kuitenkin Revanssi-lehdessä nyt kirjoittavat asiasta huolestuneesti asiantuntijat mielenterveyden puolelta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos ihminen on vaarallinen itselleen tai muille, ei kai muita vaihtoehtoja ole.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouni Snelman >" Jos ihminen on vaarallinen itselleen tai muille, ei kai muita vaihtoehtoja ole.",

- vaihoehtoja on yrittää terapeuttisesti ja kuntoutuksella, mutta kun se on niin helppoa pistää näkyvistä pois ja resursseja kun aina ei riitä terapiohiin..

Vieras (nimimerkki)

Psykiatrinen hoito on Suomessa barbaarista. Paitsi Heistosen esille tuomaa pakkohoidolla, myös mielialalääkkeillä aiheutetaan valtavsti hallaa. Suruton lääkereseptien kirjoittelu tuo riippuvuuden ja tokkuran niin vanhuksille, kuin nuorille. Viinasta vierottaminenkin on helpompaa kuin mieleialalääkkeistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 10:24 > "Viinasta vierottaminenkin on helpompaa kuin mieleialalääkkeistä.",

- myös vammaisia turrutetaan armottomasti psyyke-ja rauhoittavilla lääkkeillä, jopa terveyskeskuksen yleislääkärit määrääväät täällä Itä-Suomessa psyykelääkkeitä vammaisille, ainakin tiedän..

Eikä kukaan lähde vieroittamaan lääkeriippuvuudesta niin vammaista kuin vanhuksiakaan vaan lisätään lääkitystä ilmentyneiden uusien oireiden edellisten lääkkeitten haittavaikutuksista..

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Vastaan pariin kohtaan kirjoitusta, joka kumpuaa lähteistä, joilla on katsomuksensa mukaan missiona nimenomaan potilas ja hänen etunsa (Mielenterveyden keskusliitto, tj:n nimi mainittu; hallituksen puheenjohtajana tuossa yhdistyksessä toimii apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, Helsinki).

Jos ihminen ilmeisesti on psykiatrisista syistä välittömän mielisairaanhoiton tarpeessa, on siitä tiedon saanut terveyskeskuksen johtava lääkäri tai hänen määräämänsä oikeutettu pyytämään poliisilta virka-apua ihmisen toimittamiseksi virkalääkärin vastaanotolle asian tutkimiseksi.
Mielisairauden - tai alle 18-vuotiaalla vakavan psykiatrisen häiriön - takia hoitotarve on, jos hoitamatta jättäminen oleellisesti pahentaisi sairautta. Toinen peruste on, jos katsotaan, että henkilö mielisairautensa (alle 18-v vakava psyykinen häiriö) aiheuttaa välittömän turvallisuusuhan henkilölle tai hänen ympäristölleen.

Kun ihminen tutkitaan vastaanotolla, lääkäri tutkii siis nämä asiat. Jos hoidontarve on, hän VOI kirjoittaa tarkkailulähetteen (m 1) sairaalaan, jos ihminen itse ei ole halukas hoitoon/tutkimuksiin.

Sairaalassa päivystävä lääkäri HENKILÖKOHTAISEN TUTKIMUKSEN tehtyään tekee päätöksen siitä, otetaanko ihminen tarkkailuun (ei siis vielä tahdonvastaiseen hoitoon).

Tarkkailujakson mittaan tutkiva lääkäri tekee ehdotuksensa (m 2) siitä, tarviseeko henkilö hoitoa tahdostaan riippumatta ja tekee siitä esityksen, joka annetaan tiedoksi tutkittavalle (allekirjoitus).

Tämän esityksen perusteella sairaalan vastuualainen lääkäri - 4 vuorokauden sisällä tarkkailuun ottamisesta - tekee päätöksen (m 3) siitä, onko tahdonvastainen hoito tarpeen. Tämä päätös on voimassa niin kauan kuin tarve on olemassa, kuitenkin korkeintaan 3 kk.
Tämä annetaan tiedoksi ihmiselle, jolla on päätöksestä valitusoikeus alueen hallinto-oikeuteen (ent lääninoikeus), jossa on jäsenenä myös ulkopuolinen psykiatrian erikoislääkäri.

Tarkkailulähetteen (ja mahdollisen virka-apupyynnön) tekee virkalääkäri. Toinen virkalääkäri tekee päätöksen tarkkailuun ottamisesta. Kolmas virkalääkäri (voi olla sama kuin toinen) tekee esityksen tahdonvastaisen hoidon tarpeesta. Lopullisen päätöksen tekee neljäs (tai kolmas) virkalääkäri.

Se, että näin ei aina tapahdu ei tarkoita sitä, etteikö laki tätä edellytä - ja Kuopion hallinto-oikeuden tuore päätös, joka sitoo päätännän tiukasti päättävien lääkäreiden virka-asemaan (tällöin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea voivat hyväksyä prosessin kulun, ei muutoin).

Muutosta tahdonvastaisen hoidon säännöstöön pohditaan, mutta se on juuttunut valmistelun monimutkaisuuteen ja lainsäädännön liittymiseen EU:n lainsäädäntään ja Euroopan neuvoston normeihin.

Muualla Euroopassa nämä päätökset tahdonvastaisesta hoidosta tekee yleensä juristi, joka on sairaalan ja hoitojärjestelmän ulkopuolella.

Lopuksi pieni "tietoisku" edellä ärhenneilleille masennuslääkkeiden demonisoijille.
Sen jälkeen, kun uudet ssri-nimellä kutsutut tehokkaat ja vain vähän haittavaikutuksia aiheuttavat masennuslääkkeet tulivat laajaan käyttöön (1990-luvulla), on näiden ansiosta maassamme itsemurhien määrä vähentynyt niin paljon, että säästyneiden ihmishenkien määrä alkaa lähennellä viittä tuhatta.
Tämä ei ole mielipide vaan tieto.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti Liikkanen < "Lopuksi pieni "tietoisku" edellä ärhenneilleille masennuslääkkeiden demonisoijille.
Sen jälkeen, kun uudet ssri-nimellä kutsutut tehokkaat ja vain vähän haittavaikutuksia aiheuttavat masennuslääkkeet tulivat laajaan käyttöön (1990-luvulla), on näiden ansiosta maassamme itsemurhien määrä vähentynyt niin paljon, että säästyneiden ihmishenkien määrä alkaa lähennellä viittä tuhatta.

- Tämänhän on hienoa, jos uudella lääkityksellä (ssri- mikä se lienee?)pystyitte säästämään n.5 000 henkeä! Tämän tyyppisiä "tietoiskuja" on hyvä saada täällä ruohonjuuren tasolla, ettemme olisi epätietoisia ja epäluloisia lääkäreitten -ja lääkitysten suhteen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti Liikkanen > " Tämä ei ole mielipide vaan tieto.",

-kiitos, tietoa on hyvä olla kaikelta varalta jokaiselle. Mutta kun luin tuon, että lääkäri-m1, lääkäri-m2,lääkäri-m3...

Antti Liikanen > ."Tämä annetaan tiedoksi ihmiselle, jolla on päätöksestä valitusoikeus alueen hallinto-oikeuteen (ent lääninoikeus), jossa on jäsenenä myös ulkopuolinen psykiatrian erikoislääkäri..",

Kaikki antamanne tieto on asialista ja jopa kaunistakin ajatelleen,kuinka suojattu ihminen on, mutta käytännössä vaikeassa mielitilassa ihminen ei ehkä pysty ymmärtämään m1.m2-m3.. ja vaikka tietäisikin valitusoikeuksista alueen hallinto-oikeuteen, niin toivoton tilanne on mielestäni, jos potilas joutuu pakkohoidosta psykiatriselta osastolta turvautumaan hallinto-oikeuteen!?

iiris. (nimimerkki)

Pakkohoitokysymykset ovat hyvin vaikeita.

Esim. monien huumekoukussa olevien nuorten omaiset esittävät jatkuvasti vaatimuksia siitä, että heidän lapsensa pitäisi ottaa tahdon vastaiseen hoitoon, muuten he eivät pääse irti huumeista ja kuolevat hyvin nopeasti. Pitäisikö huumenuoret ottaa tahdonvastaiseen hoitoon?

Samanlainen kysymys on anoreksiaa sairastavien lasten ja nuorten osalta. Annetaanko lasten ja nuorten nääntyä hengiltä, kuolla ravinnon ja nesteen puutteeseen, vai missä vaiheessa heidät on otettava pakkohoitoon?

Ei mielisairaus on ainut tilanne, jossa ihminen voi tarvita pakkohoitoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

iiris > Ei mielisairaus on ainut tilanne, jossa ihminen voi tarvita pakkohoitoa.",

- ei olekaan, mutta kirjoitus lähti Mielenterveyden keskusliiton Revanssi-lehden sivulta.
Mielestäni, tietenkin pelastakseen ihmisen henki, jos muu ei auta, tulisi varmaan lääkäreiltä ehdotus tahdonvastaiseen hoitoon..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Dr.Scmidt 12:54 > "Älä sitten levitä muiden valheita. Äänten kalastelua peräsuolipuolueelle",

- Tarkoitatteko te, että minä levitän Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Timo Peltovuoren ja Mielenterveyden keskusliiton tiedottajan Ismo Laukkasen "valheita", koska tekstini perustuu heidän kirjoituksiin Revanssi 4/2010 lehdestä?
Voitteko todistaa, että ylempänä mainitut arvoisat henkilöt valehtelevat?

En kalastele ääniä, mihin minä niitä tarvitsisin? En ole eduskuntavaaliehdokas täällä kertaa. 2007 olin kyllä Uudenmaan vaalipiirissä.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

----Päätöksen tarkkailuun ottamiseen tekee sairaalan päivystävä lääkäri, jonka ei tarvitse edes nähdä potilasta. Hän voi antaa päätöksen hoitohenkilökunnalle puhelimessa. Tarvittavat asiakirjat kirjoitetaan sitten myöhemmin.

Tämä on silkkaa sepitettyä valhetta. Jos mainitussa lehdessä näin kirjoitetaan, niin lehti valehtelee. Siitä on vastuussa päätoimittaja. Tehkää kantelu JSN:lle.

Peräsuolipuolueen linjaan luonnollisesti kuuluu virkamiesten parjaaminen populismin merkeissä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Dr.Schmidt,

- te jossittelette, joten todennäköisesti ette ole itse "käyneet"netissä lukemassa?
Kiitos ystävällisestä neuvostanne, muttei kantelu JSN-lle kuulu minulle.
Mikä sen puolueen nimi olisi, johon kuuluvat ne kansalaiset, joita virkamiehet parjaa? Heitä on varmaankin paljon enemmän kuin parjaamisesta kärsiviä virkamiehiä!
Kiitos kommenttistanne.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Heistonen: olette oikealla asialla ja olen vastannut asiallisesti, joten tuntuu oudolta, että sekin tuntuu nyt olevan väärin.

Uutta tahdonvastaisen hoidon lainsäädäntöä valmisteltaessa on tarkoitus ulottaa se muuhunkin kuin psykiatriseen hoitoon (päihteet, kehitysvammaisuus jne).

Kyllä potilaat oikeassa elämässä ymmärtävät tiedonannon saadessaan mistä on kyse ja lisäksi heitä ohjataan valituksen tekemisessä.

Kun laki viimoisen päälle säädetään ja siihen liittyvät muut paragrafit, se voi kuulostaa oudolta, mutta se on kyllä välttämätöntä kun niinkin tärkeästä asiasta on kyse kuin yksilön vapaus.

Ymmärrän dr Schmidt´iä siltä osin, että olette siteerannut lehtiartikkelia valikoiden ja tarkoitushakuisesti ja se on mielestäni aika ajattelematonta näinkin tärkeässä ja monisyisessä asiassa.

MKL ei myöskään ole asiassa toiminut ihan laadukkaasti kaikilta osin. Miksi, siihen ei sen pj kysyttäessäkään suostu vastaamaan (Sauri).

Lakia joka tapauksessa valmistellaan, jotta poliitiikka korjaisi sitä siihen suuntaan, mihin EN:n ja EU:n normit edellyttävät.

Yksi syy siihen, että Suomessa on psyk sairaaloissa helvetillinen lääkäripula on se, että tuon alueen töiden ja työläisten käsittely mm us-blogeissa on tahallisen törkeätä ja piittaamatonta (kts masennus ja sen lääkitys jne jne).
Kukas sitä nyt ehdoin tahdoin kusitolpaksi, jos parempaankin on tarjolla?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti Liikkanen > "Uutta tahdonvastaisen hoidon lainsäädäntöä valmisteltaessa on tarkoitus ulottaa se muuhunkin kuin psykiatriseen hoitoon (päihteet, kehitysvammaisuus jne).!,

- Kehitysvammaisten kohdalla olisikin varmaan hyvä saada jotain järjestystä tahdonvastaiseen hoitoon ja saada tiukemman valvonnan kehitysvammaisten lääkityksessä, mutta valvontaan varmaan ei uusi lainsäädäntö mitään tuo, koska se kuuluu Valviralle.

A.Ln .."se on kyllä välttämätöntä kun niinkin tärkeästä asiasta on kyse kuin yksilön vapaus.",
- on todella tärkeä! Vapauden riisto onkin rikos.

A.Ln. "olette siteerannut lehtiartikkelia valikoiden ja tarkoitushakuisesti ja se on mielestäni aika ajattelematonta näinkin tärkeässä ja monisyisessä asiassa.",

- Asia on todellakin tärkeä, mutten voinut US puheenvuoron kirjoitusten sääntöjen mukaan "siteerata" koko tekstia, sen takia ohjasin Dr.Schmidttia ja muitakin lukemaan netistä kokonaisen tekstin.

A.Ln > .." että Suomessa on psyk sairaaloissa helvetillinen lääkäripula",

-on varmankin ja, se on valitettavaa! Kirjoituksellani tai oikeastaan siteerauksillani en halunut aiheuttaa mitään pahaa kenellekään, mutta olen ehkä niin sinisilmäinen, että uskon joskus liikaa krjotuksiin, mutta koska olen lähinomaisten kohdalla (kehitysvammaisen ja vanhuksen)joutunut kosketukseen heidän runsaan lääkitykseen, niin asia ei ole minulle ns. "saman tekevää.." erityisesti kehitysvammahuollossa.

Se on erinomaista, että lakia valmistellaan,ja että se tulisi vastaamaan EN:n ja EU:n normeja.

Kiitos kommenttistanne! Kunnioittaen, Viola Heistonen.

kitekattus (nimimerkki)

Blogia voisi jatkaa toisesta näkökulmasta "miksi on niin vaikea saada mielenterveyspotilas pakkohoitoon". Asian voisi kääntää näinkin. Kun kyseessä on aikuinen, täysi-ikäinen lapsi, ei vanhemmilla ole mitään mahdollisuuksia saada lastaan psykiatriseen hoitoon ainakaan pakolla vaikka päällä olisi kuinka akuutti tilanne. Kriteerit on tiukat. itsetuhoaikeet tai omaisiin kohdistuva häiriköinti eivät ole riittäviä perusteita, ei myöskään omaisten hätä. Pitää kai olla dramaattisempaa näyttöä kuten kovaa väkivaltaa ja uhkailua ja julkisen omaisuuden vahingoittamista.

Etelä-Karjalsassa mainostetaan uutta mielenterveyspotilaiden hoitosysteemiä. On perustettu psykiatrian akuutti päivystysosasto, josta voi hakea pika-apua niin mielenterveydellisissä asioissa kuin päihdeongelmissa. Ihmetyttää vain, että samalla on alasajettu terapiat. Enkä oikein jaksa uskoa, että kaikki apua tarvitsevat uskaltavat hakeutua uudelle päivystysosastolle. Nuori, syrjäytynyt aikuinen voi terapian loputtua turvautua toisenlaiseen, omaehtoiseen terapiaan eli kun ahdistaa, otetaankin kuppia. Siinä on vaara ajautua päihteidenväärinkäyttäjäksi, etenkin jos vielä ohessa käyttää psyykelääkkeitä. Niitähän niin helposti määrätään ja moni on joutunut niiden kierteeseen. Yhteiskunnalle se sopii, samoin lääketehtaille. Laitoshoito on kallista ja liian usein siihen suhtaudutaan negatiivisen varauksellisesti. Jossain tapauksissa se on kuitenkin ehdoton keino toipua psyyken häiriöistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

kitekattus > .."miksi on niin vaikea saada mielenterveyspotilas pakkohoitoon?"
- Varmaan jokainen tapaus on niin monimutkainen lääkäreillekin.
Asialla on niin kuin "kaksi mitalin puolta" : toinen haluaisi hoitoon ja ei pääse ja, toinen taas saattaa vastustaa ja joutua pakosta suostumaan..

kitekattus > "Etelä-Karjalsassa mainostetaan uutta mielenterveyspotilaiden hoitosysteemiä...Ihmetyttää vain, että samalla on alasajettu terapiat..!,

- mielestäni terapioilla pitäisi ensisijaisesti yrittää kohentaa mielenterveyspotilaan tilannetta, mutta kun resursseja ei riitä kaikkeen..

Heidi Tuominen (nimimerkki)

Harvinaista ei ole sekään, että vanhemmat viedään sairaalaan väkisin mielenterveystutkimuksiin ja yöpymään, siksi yöksi kun lapsi huostaanotetaan...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Heidi Tuominen,
- voiko tuolla tavalla viranomaiset toimia? Kirjoitatte kuitenkin, että "harvinaista ei ole sekän"!?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset