Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vaalit ovat tulossa, kiinnostaako kansanedustajaehdokkaita vammaisten asiat?

Valviran tutkimus vanhustenhoidon tilasta kertoi, että 1237 vanhustenhoitopaikasta vain 7 yksikköä täytti Valviran kriteerit erinomaisesti. 

Miten olisi vammaisten palvelukotien ja laitosten osalta?  Vastaava selvitys tulisi tehdä sielläkin! Alalle on tullut paljon yksityisiä yrittäjiä, joita ei aina edes kilpailuteta, AVI antaa vain toimintaluvan tyhjille seinille ja paperilla olevalle henkilökuntamitoitukselle ja pätevyyksille. Kukan ei sen jälkeen vaivaudu tarkastamaan toiminnan laatua. 

Insuliini- ja diapamsurmat kehitysvammahuollossa hetkeksi herättivät päättäjät huomaamaan valvonnan riittämättömyyden. Terveydenhuollon työntekijöiden koulutuksen kansalaiset voivat kyllä selvittää julkiterhikistä, mutta sosiaalipuolelta puuttuu julkinen rekisteri. Rikostaustojen tutkimuksen tärkeydestä keskustellaan vain silloin kuin jotain tapahtuu. 

Ministeri Risikon lupaamat, Valviran tehtäväksi annetut vammaisten asumispalveluiden laatusuositukset viipyvät edelleen, samoin itsemääräämisoikeuden rajoituksia koskeva lainsäädäntö. 

Omaisten tekemät kantelut eivät johda mihinkään, viranomaiset vain toistelevat toistensa lausuntoja tai eivät vastaa mitään, edes haastemiehen viemiin kirjeisiin. Aina  virkamiehen ja laitoksen palkatun työntekijänkin sana on luotettavampi kuin yksittäisen kansalaisen. 

Kehitysvammaisten omaisten keskuudessa on turhauuduttu ja väsytty omais- ja vammaisjärjestöjen tuloksettomaan toimintaan. On syntynyt erilaisia kansanliikkeitä kehitysvammaisten ihmisoikeuksien puolesta. ”Sydän paikaltaan”- blogissa vammaisten omaiset uskaltavat kertoa kehitysvammahuollon raadollisesta todellisuudesta. 

Palvelukodit sitä vastoin näyttävät valtaansa ja kostavat valittaville omaisille määräämällä tapaamiskieltoja vammaisten lapsen kanssa tai katkaisemalla kaiken yhteyden. Yli 30 vuotta vanhan kehitysvammalain 42§ antaa edelleen lähes rajattomat mahdollisuudet erilaisten pakkokeinojen käyttöön. 

Aikuisten kehitysvammaisten ”kaappaukset” kehitysvammahuollon syövereihin ja tapaamisrajoiteet ja vieraannuttaminen omaisista ovatkin jokapäiväistä arkea ympäri Suomea, aivan kuin olisi koulutuksissa kehitysvammahuollon työntekijöille opetettu tapa toimia omaisten kanssa.

Sosiaalialan koulutusta tulisi kehittää siten, että lähihoitajakoulutuksessa syvennetään vammaisalan opetusta. Perus- ja ihmisoikeudet tulisi olla vahvasti osana koulutusta.

Raskas holhouslainsäädäntö ja viranomaisedunvalvontajärjestelmä tukee Suomessa ns. viranomaisvierannuttamista, jota yleisesti harjoitetaan kehitysvammahuollossa, kun kehitysvammainen aikuinen halutaan erottaa vanhemmistaan ja omaisistaan.  

Kehutysvammahuollon ja palvelukotien työntekijöillä on usein apunaan viranomaisedunvalvojat, jotka on määrätty huolehtimaan vammaisen asumisesta, hoidosta ja terveydenhuollosta tai kaikista niistä asioista, joiden merkitystä vammainen ei ymmärrä.  

Tämä järjestelmä pitäisi purkaa ja pääsääntöisesti käyttää läheisten tukea, eikä syrjiä omaisia kehitysvammaisen läheisyydestä! Omaiset leimataan usein ylihuolehtiviksi ja esteeksi vammaisten itsenäistymiselle, vaikka omaiset tuntevat parhaiten vammaisen omaisen tarpeet ja tunteet ja toiveet parempaan elämään, kuin virkaedunvalvoja, jolla voi olla jopa 200-400 muuta valvottavaa! 

Erityisesti rauhoittava ja psyykenlääkitys on tabu kehitysvammahuollossa. Vanhuspuolella Sirkka-Liisa Kivelä on rohkeasti puuttunut vanhusten ylilääkitykseen. Kuka pystyisi puuttumaan  vammaisten turruttamiseen lääkkeillä?  Lääkääritkö itse?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Ihailuni Teille Viola Heistonen, olette hullunrohkeasti tulleet julkisuuteen kehitysvammaisten asioissa ja antaneet kasvonne kehitysvammaisiin kohdistuneille ihmisoikeusloukkauksille.

Siitä olette saaneet maksaa myös todella kalliin hinnan, kun teidät on eristetty vammaisesta tyttärenpojastanne Tyttärenpoika ehkä saa maksaa kaikkein rankimmin, jos hänet on erotettu kokonaan omasta perheestään.

Sydän paikaltaan blogi on kerännyt viikossa harmaan hoivan alueelta 100 omaisten ja ammattilaisten tapauskertomusta vammaisiin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista, väärinkäytöksistä ja huonosta kohtelusta.
Kehitysvammahuollossa ei enää ole vain harmaata hoivaa vaan sysimustaa pimeää touhua.

Teitä Viola Heistonen voisi pitää Ruotsin Sarah Wägnertiin verrattavana ihmisoikeustaistelijana. Sarah Wägnert sai aikaan Lex Sarah lain, joka velvoittaa työntekijöitä heti puuttumaan toimintarajoitteisten ihmisten hoidossa havaisemiinsa väärinkäytöksiin. Sarah Wägnert kertoi Ruotsin TVssä vanhusten huonosta hoidosta Solnassa

Samanlainen laki pitäisi saada myös Suomeen ja siihen myös omaisten lakisääteinen oikeus puuttua vääryyksiin ja epäkohtiin vammaisten elämässä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 13:08> "Samanlainen laki pitäisi saada myös Suomeen ja siihen myös omaisten lakisääteinen oikeus puuttua vääryyksiin ja epäkohtiin vammaisten elämässä.",

- tuntuukin niin julmalta, että vammaisten omaisia täällä tavalla Suomessa kohdellaan,ei edes oikeutta tulla auttamaan ja tukemaan laitokseen omaista ja samala helpottamaan hoitohenkilökuntaa, josta on aina pula ja heillä on kiirettä! Puhumattakaan siitä, ettei ole oikeutta edes kysyä hoitomenetelmistä tai lääkityksestä!

Puuttuminen epäkohtiin nostaa koko yhteiskunnan virkakoneiston puolustamaan laitosta tai palvelukotia, eteenkin jos puuttuja on maahanmuuttaja isoäiti! Puolustuskyvyttömän kehitysvammaisen tilanne tai tunteet tai koko elämä ei ketään sen enempää kiinnosta kunhan pimeä puoli kehitysvammahuollossa ei tulisi julki!

Kiitos kommenttistanne!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 13.08 > "Teitä Viola Heistonen voisi pitää Ruotsin Sarah Wägnertiin verrattavana ihmisoikeustaistelijana. Sarah Wägnert sai aikaan Lex Sarah lain, joka velvoittaa työntekijöitä heti puuttumaan toimintarajoitteisten ihmisten hoidossa havaisemiinsa väärinkäytöksiin. Sarah Wägnert kertoi Ruotsin TVssä vanhusten huonosta hoidosta Solnassa",

- kiitos kovasti kehumisestanne! Noin pitäisi ola vanhusten asiat Suomessakin!

Mutta jos verrataan Suomen ja Ruotsin kehitysvammahuoltoa, niin sen verran mitä sain tietää erässä seminaarissa, jossa oli vammaisten asioitten edustaja Ruotsistakin, niin hän tiesi kertoa, ettei heillä ole erikseen lakeja, vammaisten ja kehitysvammaisten, niin kuin Suomessa vielä on, että heillä lait olivat yhdistetty muistakseeni 50-luvulla, joten Suomi "laahaa" noin 60 vuotta Ruotsin perässä vammaisten asioissa..

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Hoivabisnes tarvii ruokaa, pitäähän lääketeollisuuden ja hoivabisneksen etuja ajaa, asiakkaaksi muuttuneella potilaalla ei sitten mitään arvoa, saati äänivaltaa jääkään, ja jos sitä alettaisiin kansalaisiin uskomaan viranomaistoiminnan kritisoimisessa, 700000 virkamiehen kokoiän pullalautanen saattaisi vaarantua, eikä se käy, sillä jyvitys poliittisten korruptioryhmien kesken on maan tapa! Ihmisarvo on huono vitsi, vallankin jos sen joku kuvittelee tosissaan olemassa olevan muualla kuin paperilla!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vanhat Tavat > "Ihmisarvo on huono vitsi, vallankin jos sen joku kuvittelee tosissaan olemassa olevan muualla kuin paperilla!",

- tämä on todella surullista!Ja ihmisoikeuksien puolesta taisteljoille sitten nauretaan, eteenkin jos kysymyksessä on puolustuskyvyttömät vammaiset tai vanhukset! Eletäänkö keskiajan inkvisitio-kautta vai 2000-lukua hyvinvointi- oikeus- ja demokraattisessa valtiossa Suomessa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vanhat Tavat : "Hoivabisnes tarvii ruokaa, pitäähän lääketeollisuuden ja hoivabisneksen etuja ajaa, asiakkaaksi muuttuneella potilaalla ei sitten mitään arvoa, saati äänivaltaa jääkään..",

- niin se on, että rahasta on kysymys ja lääketeollisuudelle myös bisnesta!, koska lääkärit kirjoittavat tolkuttomasti rauhoittavia, särky- ja psykenlääkkeitä kehitysvammaisille, vaikka diagnosiakaan ei ole esim. epilepsia-lääkekeet ovat lähes yleisiä kehitysvammaisille ja bensodiatsepinit rauhoittaviksi, joihin sitten tulee riippuvuus ja siitä vieroitusoireita, jolla taas uusi lääkitys päälle.Kokemuksestani läpsenlapseni kohdalla tiedän, että jopa puhelimitse pelkästään kesäsijaisen hoiajan kertomuksen mukaan oireista, psykiatri lisäsi seroguel- tai lähes tappavan annoksen levozin-lääkettä, jonka jälkeen potilas joutui kouristuksiissa ambulanssilla sairaalaan..ja lepositeisiin!
Ei mitään armoa!

Vieras (nimimerkki)

Olin kuuntelemassa ministeri Risikkoa kehitysvammaisten asioissa. Kehitysvammaisten asumisasioissa ministerit Risikko ja Vapaavuori ovat lähettäneet kunnille paimenkirjeen, jossa kehoitetaan kuntia olemaan ostamatta asumispalveluita suurista asumiskeskittymistä. Kehitysvammaisten asuminen pitää toteuttaa pienissä kodinomaisissa palvelukodeissa.
Risikko peräänkuulutti vammaistutkimusta, joka toisi painoarvoa palveluiden ja asenteiden kehittämiselle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 20:49> "Olin kuuntelemassa ministeri Risikkoa kehitysvammaisten asioissa. Kehitysvammaisten asumisasioissa ministerit Risikko ja Vapaavuori ovat lähettäneet kunnille paimenkirjeen, jossa kehoitetaan kuntia olemaan ostamatta asumispalveluita suurista asumiskeskittymistä. Kehitysvammaisten asuminen pitää toteuttaa pienissä kodinomaisissa palvelukodeissa",,

- Kiva, että jotain niin kuin alkaisi tapahtua!

Ministeri Risikko ja Vapaavuori antoivat 30.8.2010 tiedotteen "Vammaisilla ihmisillä on oikeus yksillölliseen asumiseen ja elämään. He totesivat silloin, että suurten eritysryhmien asumiskeskittymien syntyminen on vastoin valtioneuvoston periaatepäätöstä...

Kuitenkin yksityiset yrittäjät lisäävät laitospaikkoja..Imatrallakin on tulossa Risikon ja Vapavuoren tuomitsema iso asumiskeskittymä..Anu Pakarinen kirjoitti Uutisvuoksessa 30.8.2010, että .."Satakielen laulu ry:n pj.Seppo Vainikka korostaa,että Satakielen Laulu on miljoonan euron liikevaihdolla jo merkittävä palvelujen tuottaja...vakituisia asukkaita on 13...laajennuksen myötä asuinpaikat nousevat 22-25:een.."
Kehitysvammaisten asumisen laatusuosituksen mukaan...maksiimi asuntojen määrä samalla tontilla on 15..tätä pidetään ehdottomaan maksiimina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset