Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjä, ruotsi vai molemmat?

"Imatralla kammetaan venäjää kouluihin ruotsin rinnalle", kirjoittaa Katri Ikävalko UV:ssa 12.11.2010.

Itä-Suomessa ei ole luovuttu ajatuksesta lisätä venäjän opiskelua peruskoulussa ja kiilata kieltä ruotsin rinnalle. Imatralla, Lappeenrannassa ja Tohmajärvellä on aloitettu selvitys siitä, lähetetäänkö opetusministeriölle kokeilulupa-anomus venäjän ottamisesta ruotsin rinnalle yläkoulussa alkavana B1-kielenä.

 Kokeilulupa - anomuksen runkoa kokoaa Imatran sivistystoimenjohtaja Jussi Virsunen, jonka mukaan anomus lähetetään kaikkien kolmen kunnan käsiteltäväksi vielä tämän vuoden aikana...

Kiinnostusta samanlaiseen kokeiluun on muuallakin, eikä liikkeellä ole pelkästään Imatran, Lappeenrannan ja Tohmajärven muodostama trio.

-Mikkelissä ja Savonlinnassa on myös virinnyt kiinnostusta vastaavaan kielikokeiluun.Venäjän opintojen lisäämisestä on selvästikin tulossa koko Itä-Suomen asia. Olemme hakemassa lupaa aloittaa naapurikielen eli venäjän opiskelua seitsemännellä luokalla B1-kielenä ruotsin rinnalla: oppilaat saisivat valita kumman tahansa kielistä. Lisääksi venäjän valinneilla oppilailla säilyisi mahdollisuus aloittaa ruotsin opinnot kahdeksannella luokalla toisena B-kielenä, Jussi Virsunen kertoo.

Olennaista Virsusen mukaan on se, että kokeilu auttaisi erityisesti muitakin kuin kielellisesti lahjakkaita. - Kielellisesti lahjakkailla on jo nyt mahdollisuus lukea venäjää tai mitä kieltä he haluavatkaan opiskella..."

Näin siis vielä kerran venäjän kielen aiheesta näiltä kulmilta. Aikaisemmissa keskusteluissa on tullut ilmi, ettei kaikki täälläkään päin hyväksy venäjän kielen opetusta kouluissa, mutta näyttää siltä, että elämä ja yhteiskunnan kehitys vie väkisin eteenpäin ja venäjän kielen osaamista tulee tarvitsemaan ainakin itse rajaseudun ympäristö aina enemmän ja enemmän.

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Valinnaisuus on välttämätöntä. Kaikkialle tunkeutunut pakkoruotsi on käytännössä tuhoamassa maamme kielipääoman, jos korjaaviin toimenpiteisiin ei ryhdytä. Vaarana on, että Suomessa kaikki opiskelevat vapaaehtoista englantia ja ovat opiskelevinaan pakollista ruotsia. Muille kielille ei löydy sijaa majatalossa nimeltä Suomi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 11:37 : " Muille kielille ei löydy sijaa majatalossa nimeltä Suomi.",

- jos olisi teidän päätettävissä, niin kuitenkin englanti olisi ykkönen suomen kielen rinnalla.Englanti onkin kansainvälinen kieli, joten kunnioitus kieltä kohti on paikallaan.

Mutta onko Suomen kouluissa kaikki oppilaat vain "opiskelevinaan pakollista ruotsia"? Eihän sitä kukaan sitten kunnolla osaakaan!ja on vain ajan tuhlaamista!? Hyväksyykö opetusministeriö sen?

Antti-Pekka Mustonen

Suomella tulee olla vain yksi kansalliskieli.

Tosin juuri "kansalliskieli" sanan käyttöönotolla haluttiin hämärtää virallisen kielen käsite.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen,

- En ole tietoinen tuollaisesta keskustelusta, mutta mikä sitten mielestänne se olisi "vain yksi kansalliskieli"? Suomen kieli tetenkin! Miksi sitä sanottaisin kansalliskieleksi, eikä äidinkieleksi?
Niin, jos kaikki maassa asuvat puhuisivat vain suomea, niin se olisikin sitten yhteinen "kansalliskieli"...tuntuu tietenkin utooppiselta, mutta silti voi kuvitella...

Vieras (nimimerkki)

"Olemme hakemassa lupaa aloittaa naapurikielen eli venäjän opiskelua seitsemännellä luokalla B1-kielenä ruotsin rinnalla: oppilaat saisivat valita kumman tahansa kielistä."

Tässä tulee luultavasti käymään niin, että suurin osa venäjän valinneista lopettaa sen kesken liian vaikeana. B-kielen tunnit eivät riitä. Mutta ehkä jotkut kielitaitoisimmat voisivat hyötyä.

Mutta ne lahjakkaimmat eivät kyllä jää sinne itä-Suomeen, vaan lähtevät luultavasti heti pois kun vain pääsevät. Ne jotka jäävät ovat niitä drop-outteja, jotka osaavat sanoa korkeintaan trastuit ja pozalusta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vieras 12:12 : "Mutta ne lahjakkaimmat eivät kyllä jää sinne itä-Suomeen, vaan lähtevät luultavasti heti pois kun vain pääsevät.",

- tähän ajatukseen täytyy suhtautua mielestäni ihan tosissaan,koska on huomattu yhteiskunnasa jonkun tutkimuksen vai barometrin mukaan, että juuri venäläiset/venäjänkieliset yliopistollisenkin koulutuksen saaneet Suomessa palaavat tai lähtevät mieluummin Venäjälle hakemaan töitä. Mikä syy siihen lienee jäi epäselväksi : joko ennakkoluulot venäläisyyttä vastaan tai sukujuuret vetäävät isoisien maahan?..

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"Tässä tulee luultavasti käymään niin, että suurin osa venäjän valineista lopettaa sen kesken liian vaikeana."

Ryhdyin opiskelemaan venäjää reilusti yli viisikymppisenä ja suoritin kolmessa vuodessa Venäjällä korkeakoulututkinnon. Venäjänkieli ei ole yhtään sen vaikeampi, kuin esimerkiksi ranska. Kyrilliset aakkoset oppii viikossa ja venäjän sanasto vilisee anglosaksisia lainasanoja. Käsitys, että venäjää on erityisen vaikea oppia, juontuu paljolti antipatioista Venäjää ja venäläisiä kohtaan.
Jos ummikko arabipakolainen oppii suomenkielen parissa vuodessa (tunnen tapauksia), oppivat suomalaiset kuolulaiset ja opiskelijat venäjänkielen yhtä helposti kuin minkä muun vieraan kielen, ruotsi mukaan lukien, tahansa. Kielten menestyksellisessä opiskelussa on kuitenkin kysymys paljolti motivaatiosta, jollaista valtaosalla suomalaisista ei ole ruotsinkielen pako-opiskelua kohtaan.

iiris. (nimimerkki)

Venäjä, ruotsi ja muut vieraat kielet tasa-arvoiseen asemaan valinnaisten kielten listalle.

On muistettava, että ruotsi on suomenkielisille vieras kieli.

www.vapaakielivalinta.fi

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

iiris,kiitos linkistä!

- niin se on, että kaikille kielille kunnioitus ja tasa-arvo asema! Ja monikielisyys on varmankin parasta pärjätä maassa kuin maassa, vaikka missä päin maapalloa!

Harri Räsänen

Ihan hyviltä vaikuttavat nuo kokeilulupahakemukset. Toivottavasti ne menevät läpi. Kun kokeilut on kokeiltu ja kokemukset kerätty, niin sitten voi tehdä johtopäätökset siitä mitä saavutettiin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen : "Kun kokeilut on kokeiltu ja kokemukset kerätty, niin sitten voi tehdä johtopäätökset siitä mitä saavutettiin.",

- mielestäni kokeiluun tarvitaan vähintään 10 vuotta, että voisi johtopäätöksiä tehdä.

Vieras (nimimerkki)
T L

Suomessa tulee tulla toimeen pelkällä suomella. Muut kielet täysin valinnaisiksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuomas Lavonen : "Suomessa tulee tulla toimeen pelkällä suomella. Muut kielet täysin valinnaisiksi.",

- eihän se onnistu niin kauan kuin ruotsi on toisena kotimaisena virallisena kielenä.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Olen suoriutunut jo yli 60 vuotta puhumatta sanaakaan ruotsia (lukuunottamatta pakko-opetusta koulussa) niin Suomessa, kuin viidellä eri mantereella.
Suomessa kylläkin yritetään pakottaa 97:n prosentin enemmistö palvelemaan 3:n prosentin vähemmistöä, mutta eihän se todellakaan onnistu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antero Manninen: "Olen suoriutunut jo yli 60 vuotta puhumatta sanaakaan ruotsia (lukuunottamatta pakko-opetusta koulussa) niin Suomessa, kuin viidellä eri mantereella.",

- pakko-opetus varmaan meneekin pieleen.Mainitsin jo siitä,että kuulemma koulussa opetettu ruotsi "ei kelpaa" itse Ruotsissa, koska sitä eivät ymmärrä siellä!?

mikael_schier (nimimerkki)

Kokemuksesta vakuutan että ymmärtävät sitä oikein hyvin. Suomen kouluruotsia ymmärrettiin myös erittäin hyvin Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. Siellä tosin tanskan kielen kautta. Joutuvat raukat näet opiskelemaan tanskaa ....

Tottakai Suomessa pärjää pelkällä suomella. Ja maailmallakin (saattaa)pärjätä pelkällä englannilla. Suhtautuminen muuttuu kummasti positiivisemmaksi kun käyttää kunkin kohteen omaa kieltä. Oli se sitten saksa, venäjä tai ranska .. noin esimerkiksi.

Ns pakkoruotsivaihe on ilmeisesti menossa historiaan. Fiksut opiskelevat ruotsia kuitenkin. Fiksuimmat oppivat. Kaikkein fiksuimmat opiskelevat useita kieliä. Venäjän taitaminen on erityisen fiksua.

Suomessa esiintyy kiistatta venäläisvastaisuutta. Se ei ole fobiaa muussa mielessä kuin menneen lähihistorian ja olemassa olevan naapurisuhteen/-suhteettomuuden johdosta. Tietojeni mukaan historian painolasti siirtyy ajassa eteenpäin kolme sukupolvea. Näin ollen ongelma katoaa lähes kokonaan seuraavien 10 - 20 vuoden kuluessa. Edellyttäen että Suuri ja Mahtava ja Ylettömän Rikas naapurimme Venäjä ymmärtää käyttäytyä sivistyneesti. Sitä kovasti toivon.

Olet itse käynyt läpi kovan koulun - enkä tarkoita koulutustasi. Siksi(kin) toivotan sinulle kaikissa asioissasi entistäkin parempaa menestystä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset