Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Venäjän kielen tarve ja tarjonta eivät kohtaa

Vetoomus

 Suomelle on arvokasta ja tärkeää, että tuemme kaksi- ja monikielisyyden toteutumista. Kielet ovat rikkaus, eivät rasite! Suomessa tarvitaan myös monenlaisia ja monentasoisia venäjän kielen taitajia. Tarvitsemme eri alojen ammattilaisia, jotka osaavat oman alansa venäjää, sekä ehdottomasti myös niitä, jotka aloittavat kielen opiskelun hyvin varhaisessa vaiheessa ja saavat kielessä pitkän koulutuksen. Venäläisten maahanmuuttajien kielitaitoa on syytä hyödyntää nykyistä paremmin, mutta yksin heidän avullaan ei venäjän kielen tarve Suomessa tule tyydytetyksi.

Nopein apu venäjän kielen opiskelijamäärien nostamiseen olisi Itä-Suomessa toteutettava kokeilu, jossa valtion varoista turvattaisiin kunnille mahdollisuus tarjota venäjän kieli vaihtoehtona niin, että ryhmäkoot eivät kasvaisi kohtuuttoman suuriksi.

Itä-Suomen maakunnat ovat esittäneet opetus- ja kulttuuriministeriölle kokeilua, jonka mukaan Itä-Suomen kunnat voivat antaa oppilaiden valita peruskoulussa B1-kieleksi joko ruotsin tai venäjän. Mikäli oppilas valitsee B1-kieleksi venäjän, tulee ruotsi hänen opinto-ohjelmaansa mukaan B2-kielenä virkamieheltä edellytettävän ruotsin kielen taidon saavuttamiseksi. On syytä tunnustaa Suomen eri osien erilaiset tarpeet ja kyettävä joustoihin, jotta opetustarjonta saataisiin vastaamaan elinkeinoelämän ja myös kulttuurisia tarpeita.

Yliopistojen on pystyttävä takaamaan opiskelijoilleen mahdollisuus opiskella kielikeskuksessa venäjää ja muita ns. pieniä kieliä. Tämä on tärkeää kansainvälistymisen, opiskelijavaihdon, työelämän ja Suomen yliopistolaitoksen kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta.

Venäjän kielen opetusresurssien lisäämistarve koskee kaikkia Suomen oppilaitoksia. Yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, että venäjän kieltä on nyt ja tulevaisuudessa mahdollisuus opiskella suomalaisen koululaitoksen kaikilla tasoilla.

 Helsingissä 4.11.2010

Suomi-Venäjä-Seuran hallitus

 

Itse Suomi-Venäjä-Seuran Imatran osaston jäsenenä pidän tärkeänä venäjänkielisten maahanmuuttajien lasten oman äidinkielen osaamisen säilyttämistä ja kehittämistä sekä kantasuomalaisten lasten ja nuorten venäjänkielen opettamista ja jo hankittujen taitojen parantamista erityisesti täällä Etelä-Karjalassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomen koululaitos ei ole aikoihin ollut ajan tasalla kielikoulutuksen suhteen. Hirttäytyminen pakkoruotsiin on riittänyt ja vienyt samalla resurssit monipuolisemmalta kieltenopiskelulta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tuure Piittinen,

pakkoruotsi kyllä vie resursseja muilta kieliltä!

Tässä olisi hyvä kuitenkin mainita, että.."Imatralla,Lappeenrannassa ja Joensuussa toimiva Itä-Suomem koulu on saanut Vuoden kieliteko 2010-palkinnon. Suomen kieltenopettajien liitto palkitsi yli kymmenen vuotta kestäneestä työstä venäjänkielen opiskelun lisäämiseksi..

Kielenopettajien mukaan koulu on tuonut venäläistä kulttuuria esiin myönteisellä tavalla. Opintomatkat, stipendit ja oppilasvaihdot ovat osa kielenopiskelua...Koulussa myös korostetaan muiden vieraiden kielten opiskelun tärkeyttä. Venäjän lisäksi koulun oppilaat opiskelevat englantia ja toista kotimaista kieltä..Lähde : STT

- Onhan tämä ihan positiivista kehitystä venäjän kielen koulutuksen suhteen!, muttei riitä tietenkään koko alueelle.

Anita Koivu (nimimerkki)

Kannatan perussuomalaisena pakkoruotsin poistamista perusopetuksesta. Ei nykymaailmassa virkamiesruotsilla ole sitä merkitystä mitä sillä oli itsenäisyyden alkuaikoina. Näistä ajoista on jo yli 90 vuotta. Meillä on ruotsinkielisiä peruskouluja, lukioita ja yliopisto, jotka sinällään pystyvät takaamaan myös tietyissä tilanteissa ja tietyiltä virkamiehiltä tarpeellisen ruotsinkielen taidon. Ruotsi voi olla samalla viivalla venäjän ja saksan (ehkä jopa espanjan kanssa). Englantihan on nykymaailmassa käyttökieli eli se tulee sisällyttää tavalla tai toisella jokaisen oppilaan kielivalintaan.

Harri Räsänen

Itä-Suomessa on jo pitkään haluttu venäjää vapaaehtoiseksi kieleksi ruotsin rinnalle. Asia on ymmärrettävä, sillä tuolla alueella on venäjän osaamisesta ihan oikeasti hyötyä. Englantia kannattaa kaikkien opiskella joko lyhyenä tai pitkänä.
Suomi-Venäjä seuran julistuksilla tuskin asiaa autetaan. Seura on perustettu Suomi-Neuvostoliitto seuran raunioille ja jäsenistö koostuu enimmäkseen entisistä kommunisteista, jotka vielä vanhasta muistista seuraan kuuluvat. Kansan suuri enemmistö muistaa vielä vanhat pakkoystävyyden ajat, jonka takia seuran motiiveja aina epäillään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen : "Suomi-Venäjä seuran julistuksilla tuskin asiaa autetaan.",
- ehkä ei kovin auteta, mutta kuitenkin asian esille tulemisella on jonkin verran vaikutusta.

Tietenkin Paavo Lipposen mielipide painaa enemmän : Saksittu sitaatti Turun Sanomista 9.10.2010 : " Venäjän kielen tarjoaminen Itä-Suomeen ruotsin kielen tilalle on alentavaa itäsuomalaisille. Suomen työmarkkinat ovat valtakunnalliset, osa pohjoismaisia työmarkkinoita. Kiviniemi olettaa, että Itä-Suomen kunnissa koululaiset sidottaisiin kotiseudulleen heikentämällä heidän mahdollisuuksiaan työllistyä muualla".

Mitä mieltä olette tästä Lipposen lasumasta?

Harri Räsänen

En ole Lipposen kanssa samaa mieltä. Kuinka Venäjän kielen tarjoaminen voisi olla alentavaa? Venäjän kielen osaamisesta on hyötyä eritoten Itä-Suomessa. Suomalaiset eivät hakeudu Ruotsiin töihin kuin pakon edessä. Osa koululaisista asuisi aikuisinakin mielellään kotiseudullaan Itä-Suomessa, jos vain olisi työtä tarjolla. Venäjän osaamisesta olisi tässä apua, ei ruotsin.
Lipponen elää mennyttä aikaa, ei tätä päivää. En ymmärrä mitä Lipponen oikein pelkää, maailma on muuttunut.

spärrä (nimimerkki)

Vai niin...ja mä luulla että te otta vielä lusikka kaunise käte...

http://www.youtube.com/watch?v=kcE-96tz3A4

Vieras (nimimerkki)

Tuo venäjänkielen asia on moneen kertaan puitu, jotain muutakin sieltäpäin voisi jo kehitellä.

Aikoinaan rajat länteen olivat auki jopa viime sotien aikana, siinä yksi syy ja tarve osata ruotsia.

Itään ei ollut menemistä eikä venäjänkieltä juuri tarvittu muuta kuin ne välttämättömät: ruki ver ja iti suta. Systeemin romahtamisen jälkeen pääsi jo rauhanteossa menetetyille alueille, sikäläiset jopparit ja neitokaiset oppivat nopeasti tarjouksensa suomenkielellä. Tänne linja-autolla myyntimatkalle tulleet taas pärjäsivät kun käden selkämykseen oli kirjoitettu tarvittava info.

"Itse Suomi-Venäjä-Seuran Imatran osaston jäsenenä pidän tärkeänä venäjänkielisten maahanmuuttajien lasten oman äidinkielen osaamisen säilyttämistä"

No vielä tärkeämpää on se, että sieltä tänne tulleet kymmenettuhannet venäläiset ja inkeriläiset opiskelevat aktiivisesti ja nopeasti suomenkielen. Miksi juuri suomalaisten on opiskeltava ruotsia, englantia, saksaa, venäjää, ranskaa ja espanjaa, oppikoot venäläiset suomea kun ovat tänne tulleet.

Ei suomenkieli ole vaikea, pikkulapsetkin täällä sitä osaavat.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

On vähän niin, että nykyään jokainen suomalainen johtaja puhuu sitä tönkköenglantia, jota on niin karmaisevan raskasta kuunnellakin. Heidän mielestään se riittää, mitä sitä turhaan tulkeille maksamaan.

Vieras (nimimerkki)

Eihän sinun tarvitse sitä kuunnella, hehän puhuvat englantlaisten kanssa. Hyvä niinkin, mitä sitä turhaan tulkeille maksamaan.

Taitaa oma kielinäytteesi olla tätä klassillista esimerkkitasoa: tuu tii tu töötti tuu.

Vieras (nimimerkki)

Venäjän kielen tarve ja tarjonta eivät kohtaa.

Tossavainen otapa haaste vastaan Violalta. Paranevat huomattavasti
mahdollisuutesi päästä eduskuntaan.

Vieras (nimimerkki)
Harri Rautiainen

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue pelasti sodan jälkeen Suomen joutumasta neuvostotasavallaksi SKDL/SKP:n kautta tapahtuvan vallankumouksen kautta. Jos Porin SDP-yhdistys on hyväksynyt Evgenia Hilden-Järvenperän jäsenekseen, niin vannon, etten enää milloinkaan tule äänestämään tai muin tavoin tukemaan SDP:tä vaaleissa tai missään muuallakaan.

Vieras (nimimerkki)

Ei ainoastaan jäseneksi, vaan hän kuuluu kaupunkipäättäjiin. Hän ei kuitenkaan ole kommunisti.

Visitor (nimimerkki)

"Suomen Sosialidemokraattinen Puolue pelasti sodan jälkeen Suomen joutumasta neuvostotasavallaksi SKDL/SKP:n kautta tapahtuvan vallankumouksen kautta."

Jessus mitä schaisee ja harhoja ;-)

jokuvaan, (nimimerkki)

"nykyään jokainen suomalainen johtaja puhuu sitä tönkköenglantia"

Ei hätää, kyllä se enkku paranee kunhan saadaan kärryttyä muumiruotsi menneisyyden museoon.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mitäpä jos aloittaisimme lastemme koulutuksen pohtimisen aivan puhtaalta pohjalta.

Ensinnäkin heillä on rajoitettu aika ja kyky oppia uusia asioita. Meidän aikuisten täytyy valita heitä ajatellen kokoelma heitä mahdollisimman paljon hyödyttävä kokonaisuus.

Äidinkieli, siis Suomessa suomi tai ruotsi, on tärkein aine. Kaikki oppiminen ja ilmaisu jne perustuu äidinkielen osaamiseen.

Sitten seuraavat aineet ovatkin tarkoituksenmukaisia.

Matematiikka, luonnontieteet, kuvaamataito, liikunta ja uskonto tahi joku etiikka jne lienevät seuraavaksi tärkeimpiä.

Tärkeintä lienee se, että on jotain sanottavaa ennen kieltä millä sen sanoa.

Äidinkielen lisäksi on syytä ottaa oppilaita eniten hyödyttäviä kieliä. Silloin tulevat ilman muuta kyseeseen ns. maailmankielet englanti ensisijassa.

Tällä hetkellä kuuma kysymys on ruotsin kielen pienen itäisen murteen opetus kautta koko maan. Siitä tulee ehdottomasti luopua. Tämän kielen opettelu vie aikaa muilta hyödyllisimmiltä aineilta ja johtaa Suomen kilpailukyvyn huononemiseen. Tietenkin suomenruotsalaisten lyhyen tähtäimen eli noin viidenkymmenen vuoden etu vaatii heitä puolustamaan omaa murrettaan koko Suomeen. Opetuksen viemä aika koululaisiltamme näkyy vastaisuudessa kyvyttömyytenämme olla kanssakäynnissä ulkolaisten kanssa.

Suomessa on ehdottomasti luotava uusi kielten opetusjärjestelmä, johon ruotsin kieli kuuluu, mutta sen ansaitsemalla arvolla. Suomessa ei pidä enää opettaa suomenruotsia vaan ns. riikinruotsia halukkaille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo : "Suomessa ei pidä enää opettaa suomenruotsia vaan ns. riikinruotsia halukkaille.",

- tapasin hiljattain erän korkeakoulutetun henkilön, joka on oppinut ruotsinkieltä Suomessa, mutta muutti nyt Ruotsiin ja hän kertoi, että Ruotsissa, Suomessa opetettua hänelle ruotsin kieltä, eivät ymmärrä ollenkaan!!

Tarkoittaako tuo ns."riikinruotsi" sitä kieltä, jota ymmärtäisi ruotsalainen Ruotsissa? Mikä hyöty on Suomen ruotsinkielen opettamiselle, jos edes ruotsalainen sitä ei ymmärrä? Eihän EU:ssa se ole virallinen kieli?

mikael_schier (nimimerkki)

Menee jo itsensä toistamiseksi, mutta menkööt. Minä olen pärjännyt Suomen koululaitoksen opettamalla suomenruotsilla tavattoman hyvin kaikissa pohjoismaissa. Kertaakaan minua ei ole ymmärretty väärin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

mikael_schier : " Minä olen pärjännyt Suomen koululaitoksen opettamalla suomenruotsilla tavattoman hyvin kaikissa pohjoismaissa. Kertaakaan minua ei ole ymmärretty väärin.",

- saattaa olla niinkin, jos toinen on lahjakkaampi ja ottaa "lennosta" kuulolla kiinni vieraan kielen lausumisen ja on hyvin motivoitunut jo ennen "törmäystä" kielen käyttöön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset