Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ennätykset paukkuvat matkailussa

kertoo Mari Pajarin kirjoitus  4.11.2010 Uutisvuokessa : ” Matkailun kannalta vuosi 2010 repäisee selvän eron viime vuoden lopun taantumatunnelmiin. Imatralla taottiin lokakuussa kaupungin kovimmat lukemat tax free –myynnissä, joka on nousemassa koko maassa tänä vuonna ennätystasolle.

Matkailijavirran kasvua Suomeen pohjustavat venäläiset tekevät tilastohuippua  myös omassa maassaan. Lomamatkailun odotetaan Venäjällä kasvavan tänä vuonna yli 40 prosenttia viime vuodesta. 

Suomen tax free-kaupan venäläiseen matkailuun kuuluu tiivisti ostoksilla käyminen. Matkailuedistämiskeskuksen (MEK) aluepäällikkö Arto Asikainen kuvailee ostamista yhdeksi venäläisten suurimmista naitonnoista.

 -Siinä on jotain samaa, kuin jos suomalainen lähtee matkalle ja käy ravintoloissa syömässä. Venäläiset kiertelevät kaupoissa ja haluavat matkoilta jotakin konkreettista kotiin viemistä, Asikainen kertoo. 

Venäläiset kirittävät  tax free-kaupan kasvua koko Eurooppan alueella. Suomen lisäksi turismi Venäjältä on kasvanut voimakkaasti Italiassa, Ranskassa ja Saksassa.

 - Kovinta kasvu tax free-ostoksilla on kiinalaisilla, mutta Venäjä on tilastojen valossa yhä selvästi suurin maa, kertoo Global Blue Finland Oy:n toimitusjohtaja Kari Luttinen. 

 Vaikka venäläiset ovat tärkeä kohderyhmä matkailussa koko maailman näkökulmasta, vain harva laajan maan asukkaista todellisuudessa matkustaa. MEK:n aluepäällikkö Arto Asikainen muistuttaa, että yhteensä 140 miljoonan asukkaan maassa passeja löytyy 11,7 miljoonalta asukkaalta.

 - Ja näistäkin varmaan pari miljoonaa asuu pysyvästi ulkomailla, Asikainen arvelee.

Tilastojen mukaan ulkomaanmatkalla kävi esimerkiksi viime vuonna vain kaksi prosentia venäläisistä.”, näin siis kirjoittaa UV. 

 No ei varmankaan jokaisella kansalaisella Venäjällä niin kuin myös Suomessakaan ole varaa lähteä ulkomaan matkalle, mutta jos ajatella mittasuhteita naapurimaassa, esim., Mustan meren rannikko oli ainakin se yksi houkuttelevista loma paikoista, niin sinne lähtö vaikkapa jostain Jakutiasta vie saman verran jos ei enemmän rahaa ja aikaa lentoteitsekin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Harri Räsänen

Imatra-Lappeenranta seutu on niin lähellä Pietaria, että matka autolla sujuu helposti. Merkkitavaroiden hinnat kuuluvat olevan Venäjän puolella kalliimpia kuin Suomen puolella, mikä tuntuu hieman yllättävältä. Suomen puolelta ostetaan merkkitavaroita kuitenkin enimmäkseen siitä syystä, että ne ovat aitoja eivätkä piraatteja.
Suomalaisten luotettavuus on siis myös matkailuvaltti. Täällä ei tarvitse pelätä huijatuksi tulemista. Huomasin tuossa viime kesänä, että
Svetogorskilaiset myös pyöräilevät kesäisin Imatralle ja iltaisin taas takaisin Ensoon. Keskustojen väli on niin lyhyt (10km) että se taittuu pyörällä vaivatta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Harri Räsänen : "Suomalaisten luotettavuus on siis myös matkailuvaltti. Täällä ei tarvitse pelätä huijatuksi tulemista.",

- se on totta, ja monet venäläiset matkustavat näille seuduille jopa pienten lasten kanssa lomailemaan tai tulevat tekemään lasten ruokien ostoksia, koska luottavat sen hyvään laatuun.

Vieras (nimimerkki)

Itä-Suomen paikkakuntien talouden kulmakiviä on venäläisten matkailijoiden tuomat eurot. Venäjänkieliset palvelut matkailun ja kaupan aloilla parantaisivat tarjontaa. Venjänkielen opetuksen lisääminen lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja kansalaisopistoissa on yksi keino, mutta venäjänkielisten maahanmuuttajien työllistäminen kaupan ja matkailun piirissä vähentäisi myös työttömyyttä. ja parantaisi asenneilmastoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset