Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kotus vaatii virkamiehiltä yksinkertaisempaa puhetta

KOTIMAISEN kielen tutkimuskeskus (Kotus) haluaa seuraavan hallituksen yksinketraistavan virkamiesten puhetta. 

 Kotuksen mielestä seuraavan hallitusohjelmaan tulisi sisällyyttää  ”virkakielen politiikkaohjelma” tai virkakieleen  olisi muuten kinnitettävä huomiota. Kielen käytön parantamiseen tulisi varata erillisrahoitus. 

Vaikeaselkoinen virkamiespuhe on Kotuksen mukaan pahimmillaan uhka kansalaisten oikeusturvalle. Kielenkäyttöä selkeyttämällä voisi saada niin julkisen talouden säästöjä kuin parempia palveluja kansalaisille. 

Vuonna 2004 voimaan tulleen hallintolain mukaan viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeä ja ymmärrettävää kieltä. Se on vihdoin vietävä käytäntöön, Kotus katsoo.  

Julkisten palvelujen ja hallintoalueiden nimet kuten Destia, Stroke Unit ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto eivät Kotuksen mielestä täytyä hyvin kielen vaatimuksia. – STT

 

Hallintomenettelyn (598/1982) korvaa hallintolaki(434/2003) tuli voimaan 1.1.2004

4.4. Hyvän kielenkäytön vaatimus.

Hallintolain 9§:ssä, jossa säädetään kielenkäytön laatua koskevista keskeisisstä vaatimuksista, edellytetään hallintoasian käsittelyssä käytettävältä kieleltä selkeyttä ja sisällöllistä ymmärrettävyyttä. Säännös koskee sekä kirjallista että suullista ilmaisua.

Kielen pitää olla sellaista, että sen perustella asiakas voi ymmärtää asian ja saa siitä asian laatuun nähden riittävästi tietoa. Laadittavien asiakirjojen tulisi olla johdonmukaisia ja helposti ymmärrettäviä. Raskaita monimutkaisia rakenteita ja ammattisanastoa sisältävää tekstiä tulisi välttää. Samalla tulee kuitenkin varmistaa, että asiasisältö on oikein.” 

 Onko  virallinen kieli sitten eri kuin äidinkieli?

Mielestäni pitäisi olla itsestään selvää, että ihminen saisi helposti luettavaa ja ymmärrettävää tekstiä erilaisissa päätöksissä, koska jokaisella yhteiskunnan jäsenellä on oikeus tarpeelliseen tiedon saantiin asiasta. Yksinkertaistaako virkamies puhettaan uuden "virkakielen politiikkaohjelman"  ja rahaston avulla, jos "hän" ei nyt sitä vielä ymmärtänyt, vaikka on jo ohjeet olemassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Kunhan virkamies edes vastaisi kansalaiselle vaikka kuinka kankealla kapulakielellä. Hallintolaista, Sosiaalihuollon asiakaslaista jne huolimatta virkamies voi jättää asiakkaan valitukset ja kantelut täysin huomiotta.
Tuomioistumissakin lähtökohtana on aina virkamiehen oikeellisuus, virkamiehen sana painaa aina enemmän kuin yksittäisen ihmisen. Kafkamainen koko Suomen virkamiesjärjestelmä. Poliittisen vallan rapautuessa virkamiesvalta on vain kasvanut entisestään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Vieras, lainaus > " Kunhan virkamies edes vastaisi kansalaiselle vaikka kuinka kankealla kapulakielellä. Hallintolaista, Sosiaalihuollon asiakaslaista jne huolimatta virkamies voi jättää asiakkaan valitukset ja kantelut täysin huomiotta.",

- olette niin oikeassa!
Kokemuksestani voin kertoa, että varmaan sekin olisi tuonnut helpotusta elämään, jos saisi virkamieheltä vastauksen vaikka, niin kuin sanotte "kankealla kapulakieleelä.",vaikka loppujen lopuksi kielteisen, mutta virkamihellä on vähemmän huolia jos ei vastaa ollenkaan ja siitähän virkamies ei koskaan joudu vastuuseen, joten "työnrauha" on turvattu.

Tämä Kotuksen vaatimus tehdä uusi virkakielenpolitiikka-ohjelma ja saada siihen rahoitus ei paranna kansalaisten oikeusturvaa, jos virkamiesten nykypäiväinen toiminta ei muutu oikeudenmukaisemmaksi.
Tyyli on "ei vastata ollenkaan" tai se venyy vuosikausiksi.

Vieras (nimimerkki)

Asialliseen kielenkäyttöön kuuluu myös se, että vastataan eli kuuluu Kotuksen asialistalle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Linkitän tänne hauskan YoTuben, jossa Sveitsin valtiovarainministeri Hans-Rudolf Merz repesi täysin nauruun kun yritti esittää uutta lakia maan parlamentissa, koska kieli oli liian kimuranttia :

www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/191755.shtml

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset