Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Poliisin tietoon tuli edellisvuotta enemmän viharikoksia

03.11.2010  Sisäasiainministeriö. Tiedotteet.

Poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä kasvoi viime vuonna 17 prosenttia. Poliisiammattikorkeakoulun tekemän vuosiselvityksen mukaan poliisille ilmoitettiin vuonna 2009 yhteensä 1 007 viharikosta, kun vuonna 2008 tapauksia oli 859. Suurimmassa osassa rikosilmoituksista tapaus sisälsi rasistisia piirteitä, ja yleisin rikosnimike oli edellisvuosien tapaan pahoinpitely.

Viharikosten tilastointi perustuu poliisin valtakunnallisiin rikosilmoitustietoihin. Viharikoksilla tarkoitetaan tekoja, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin edustamaa ryhmää kohtaan.

– Viharikoksen käsite kattaa rasistisen rikollisuuden. Etnisen tai kansallisen taustan lisäksi viharikoksen motiivina voi olla uhrin oletettu tai todellinen uskonnollinen vakaumus tai elämänkatsomus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai vammaisuus, kertoo vuosiselvityksen tehnyt tutkija Laura Peutere.

Poliisin tietoon tulleen rasistisen rikollisuuden määrää on seurattu Suomessa yli kymmenen vuoden ajan, ja vuoden 2008 tapauksista alkaen seurantaa on kehitetty laajemmaksi viharikosten tilastoinniksi.

Valtaosa viharikoksista on rasistisia

Suurimmassa osassa (85 prosenttia) viime vuonna ilmoitetuista viharikosepäilyistä oli rasistisia piirteitä. Rasististen rikosten kokonaismäärä oli 14 prosenttia suurempi kuin vuonna 2008. Eniten rasistisia rikosepäilyjä kirjattiin Helsingissä.

Rasistisissa jutuissa epäilty oli tyypillisimmin 15–24-vuotias suomalainen mies. Asianomistajista valtaosa (lähes 60 prosenttia) oli Suomen kansalaisia, muun muassa romaneja ja Suomessa syntyneitä maahanmuuttajien lapsia. Ulkomaalaisista rasistisen rikoksen uhriksi joutuivat yleisimmin somalit, kun luku suhteutetaan Suomessa asuvien ulkomaalaisten määrään.

Muut kuin etnisyyteen tai kansallisuuteen perustuvat viharikokset ovat poliisin rekisterissä harvinaisia. Esimerkiksi uhrin uskontoon perustuvia tapauksia oli vuonna 2009 yhteensä 83, ja uhrin seksuaalinen suuntautuminen oli motiivina 31 rikosepäilyssä.

Viharikoslainsäädäntöön on ehdotettu muutoksia

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan tilanteeseen puuttuminen edellyttää laaja-alaista viranomaisyhteistyötä.

– Sisäasiainhallinnonalalla on useita toimenpiteitä käynnissä. Poliisi on esimerkiksi pyrkinyt madaltamaan ilmoittamiskynnystä erilaisin toimenpitein, kouluttamalla poliiseja ja tekemällä yhteistyötä vähemmistöryhmien kanssa. Kaupunkien turvallisuussuunnittelussa vähemmistöjen kohtaamat turvallisuusuhkat otetaan osaksi suunnitelmaa. Paljon työtä tehdään myös hyvien etnisten suhteiden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, kansliapäällikkö Viljanen korostaa.

– Viharikokset ovat hyökkäys yksilöä, hänen edustamaa väestöryhmää sekä oikeusvaltiota kohtaan. Syrjimättömyys on perustuslaillinen perusoikeus, jota viranomaisten tulee turvata, kansliapäällikkö korostaa.

– Viharikokset ovat rikoksia ja niiden tekijät rikollisia. Esimerkiksi vihapuhe netissä ei ole asiallista maahanmuuttokeskustelua tai yhteiskunnallista keskustelua, vaan rasismia, joka täyttää usein rikoksen tunnusmerkistön. On tärkeätä, ettei sekoiteta rikollisuutta ja mielipiteen ilmaisua, vaan puhutaan asioista myös niiden oikeilla nimillä, kansliapäällikkö toteaa.

Suomen rikoslaki ei tunne rikosnimikkeitä ”rasistinen rikos” tai ”viharikos”. Vuosiselvityksissä viharikoksiksi luokitellaan pääsääntöisesti kaikki sellaiset rikosepäilyt, joissa poliisi, uhri tai muu asianosainen epäilee vihamotiivia tai joihin on sisältynyt solvauksia uhrin edustamaa viiteryhmää kohtaan.

Vaikka rikoslaki ei tunne viharikosta nimikkeenä, teon rasistinen motiivi voi olla rangaistuksen koventamisen peruste. Lainsäädännön koventamisperusteita on ehdotettu muutettavaksi niin, että rangaistuksen koventamisperusteena mainittaisiin rasistisen motiivin lisäksi uhrin uskonto tai elämänkatsomus, syntyperä, sukupuolinen suuntautuminen ja vammaisuus.

Viharikollisuuden vuosiraportti (pdf, Poliisiammattikorkeakoulun www-sivut)
Erikoistutkija Juha Kääriäisen esitys raportin julkistamistilaisuudessa (pdf)

Lisätietoja: Tutkija Laura Peutere, 040 733 5206, erikoistutkija Juha Kääriäinen, Poliisiammattikorkeakoulu, 040 526 9820, kansliapäällikkö Ritva Viljanen, sisäasiainministeriö, 071 878 8203. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

iiris. (nimimerkki)

Viharikos ja rasistinen rikos -nimikkeet ovat aika keinotekoisia nimityksiä. Tällaiset nimitykset itse asiassa lisäävät vihamielisyyttä yhteiskunnassa.

Kirjaako joku maahanmuuttajien kantasuomalaisia vastaan tekemiä rikoksia viharikoksiksi tai rasistisiksi rikoksiksi? Maahanmuuttajathan tekevät aika paljon rikoksia esim. raiskauksia ja pahoinpitelyjä, varkauksia. Kaikki nämä rikokset voitaisiin luokitella rasistiksi rikoksiksi ja viharikoksiksi suomalaisia kohtaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# iiris, lasinaus> " Maahanmuuttajathan tekevät aika paljon rikoksia esim. raiskauksia ja pahoinpitelyjä, varkauksia. Kaikki nämä rikokset voitaisiin luokitella rasistiksi rikoksiksi ja viharikoksiksi suomalaisia kohtaan.",

-lainaus Wikipediasta: " Viharikos on rikos, joka tehdään kansalliseen, etniseen tai vastaavaan kansanryhmään kuuluvaa ihmistä kohtaan kyseiseen ryhmään kuulumisen vuoksi..Tilastoitavan rikoksen motiivi voi olla myös uhrin uskonnollinen tausta tai vammaisuus.
Miten voi todistaa, että mainitsemanne rikokset vastaisivat kriteereitä, josta kertoo Wikipedia?

repe (nimimerkki)

Violasta alkaa varmaan tuntua kotoisemmalta, kun EU muuttuu myös Suomessa Neuvostoliiton kaltaiseksi suiden tukkijaksi ja hirmuvallaksi. Kurissa on ilmeisesti turva,llisemman tuntuista elää?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#repe, lainaus> "Violasta alkaa varmaan tuntua kotoisemmalta, kun EU muuttuu myös Suomessa Neuvostoliiton kaltaiseksi..",

- en ainakaan säikähdä muutosta, muttei huolia repellekään! Ei EU muutu Neuvostoliiton kaltaiseksi vaan pikemminkin hajoaa ennen sitä, koska mielestäni EU-maat eivät ole ehtineet ainakaan vielä muodostua vahvaksi EU-diktatturiLIITTO-maaksi.Mutta jos pari vahvaa maata ottavat ohjeet käsiinsä, niin mene ja tiedä millaista se tulee olemaan.

intrigööri (nimimerkki)

Samoja aatoksia tuli kuin Iiriksellä. Tässä ollaan taas keittämässä myrkkysoppaa ja leimaamassa suomalaisia rasisteiksi, sekä epämääräisten viharikosten tekijöiksi. Minusta pahoinpitely on aina "viharikos", kukaan ei pätki toista kuonoon silkkaa ystävällisyyttään.
Pahoinpitely on rikos ja rangaistuksia siitä pitäisi yleisesti koventaa. Suomalaiset eivät ole sen väkivaltaisempia kuin ihmiset muualla Euroopassa. Suurin osa pahoinpitelyistä tehdään humalassa.
Ihmisten pitää olla Suomessa tasa-arvoisia, rikos on rikos ja sen seurauksien pitää olla samat kaikille. Väestön pakkautuminen suuriin kaupunkeihin, osittainen slummiutuminen, pitkäaikaistyöttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen, sellaisista ongelmista päättäjien pitäisi olla huolissaan. Ei saa lietsoa rasismia, ei käänteistäkään rasismia ja vihaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Intrigööri, lainaus> "Ei saa lietsoa rasismia, ei käänteistäkään rasismia ja vihaa.",

- Lietsooko mielestänne tämä poliisien viharikosten tilastointi rassismia? Mielestäni se antaa vain kuvan tilanteesta Suomessa.

Vähän kummalliselta tuntuu, että, lainaus SAM tiedotteesta: "Suomen rikoslaki ei tunne rikosnimikkeitä ”rasistinen rikos” tai ”viharikos”.

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Voihan vehnä, Nasse-setä on niin vihainen, jotta rikkoo lakia, eli syyllistyy viharikokseen... Joensuussa taas päivitellään skinejä, tuttua kun on jo touhu, pelotellaan kansalaisia tutuin teemoin, varokaapa kikki lyhythiuksisia! Seuraavaksi tuomiolle laitetaankin pitkätukat, nehän on huumehörhöjä kaikki, johan sen todistaa kukkakaupan myyjien oikeuteen vienti, siinä tosin ei kait kaikki ole edes pitkätukkia... Mutta jotain pahaa ne kuitenkin on joskus tehny, joten hyvin mielin voi tuomion antaa!
Koskakohan tulee EU:n odottama ennakkotapaus myrkyn myymisestä elintarvikkeena? Meillä nyt kukkaruukun myyjien vastuu siitä, mitä ruukuissa kasvatetaan kriminalisoidaan, jokohan seuraavaksi myös ämpäreiden kaupustelijat saadaan oikeuteen...
Super-toksiineita tuottavia kiinteistöjä saa tehdä ja vuokraTA VAILLA VASTUUTA, VIRANOMAISET SEN SUOJAA, thl kimittää jottei moisia toksiineita toenna mittailla!

Markus Lehtipuu

Suomen itsenäisyyden ensimmäiset viharikokset olivat punaisten terroria, jonka ne toteutti venäläisten lahjoittamilla aseilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset