Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

"Ryssänä Suomessa-Vieras väärästä maasta."

Kirjassaan  venäläissyntyinen Inna Latiseva kertoo omaan näkemykseensä  Suomesta ja suomalaisista, yrittää ymmärtää suomalaisten sielua ja asenteellisuutta. Kertoo myös  millaista on olla kotoisin ”väärästa maasta.”  

Kirjasta on jo keskusteltu, mutta haluaisin tuoda esille heinäkuun Kanavassa ilmestyneestä Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavaisen kirja-arvostelu Inna Latisevan pamflettikirjasta Ryssänä Suomessa -Vieras väärästä maasta, mielestäni ei vaikuta asialliselta kirja-arvostelulta vaan kaunaiselta kirjailijan persoonan arvionnilta.

Venäjän tutkimuksen professuuri näyttää antavan Timo Vihavaiselle pätevyyden myös diagnoosien tekoon. Vihavainen arvioi Inna Latisevan narsistiseksi persoonallisuudeksi, heikon itsetunnon omaavaksi ja masentuneeksi. Pyytämättä annettuja diagnooseja voisi melkein pitää kunnianloukkauksena.

Vaikuttaa kuin Vihavainen olisi syvästi loukkaantunut suomalaisten miesten puolesta, kun Latiseva   kirjoittaa kriittisesti suomalaisesta aviomiehestään ja sen arvostelija haluaa kostaa vähättelemällä venäläistä kirjoittajaa ja naista. Ehkä tämä kuvastaa suomalaisen miehen käsitystä yleensäkin venäläisistä naisista: ei osaa olla edes kiitollinen, kun on päässyt lihapatojen ääreen länsimaisesta kulutusjuhlasta nauttimaan. Käsitys on mielestäni kovin sovinistinen ja aikansa elänyt.

Timo Vihavainen kruunaa vähättelyn sinuttelemalla Inna Latisevaa, on tainnut professorilta unohtua, että Venäjällä on suuri loukkaus sinutella naisia.

Inna Latisevan kirja on mielestäni mielenkiintoinen mielipidekirja siitä, kuinka maahanmuuttaja näkee kantasuomalalaiset ja kuinka pinnalla on edelleen ryssäviha Suomessa. Maahanmuuttajan kokemukset ovat tosia kirjan laatialle  ja kantasuomalaiset ovat jääviä niitä arvottamaan.

Suosittelen luettavaksi opintomatkaksi tai peiliksi, siitä miten kantasuomalaiset  kohtelevat maahanmuuttajia.


Yleiselläkin tasolla tällaiset maahanmuuttajien mielipidekirjat tuovat tärkeää tietoutta maahanmuuttopolitiikan kehittämistä varten. Vielä hyvin harva maahanmuuttaja on pystynyt kaunokirjallisesti kuvaamaan kokemuksiaan Suomi-nimisessä maassa.


Arvioinneissa tulisi laajemmaltikin kannustaa maahanmuuttajien kirjallista tuotantoa eikä omat kaunaiset kokemukset lähtökohtana tuomita niitä mitättömiksi syytöskirjelmiksi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Örkki (nimimerkki)

No tuossapa sitten tasapainon vuoksi yhden Venäjällä syntyneen kommentti kirjasta:

http://izrailit.blogspot.com/2010/09/commie-in-fin...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#Örkki,

- en hallitse englantia. Miksi ette itse kommentoi suomen kielellä?

J. Gagarin

"Timo Vihavainen kruunaa vähättelyn sinuttelemalla Inna Latisevaa, on tainnut professorilta unohtua, että Venäjällä on suuri loukkaus sinutella naisia."

Ehkäpä hän ei edes ole tiennyt siitä.

Tuo lause blogissaSI tuntuu nykysuomalaisen kulttuurin kasvatista hiukan ylilyönniltä. Kirjoitus oli muutoin ihan hyvin perusteltu kannanotto. Kun karajalaisevakot aikoinaan tulivat tynkäsuomeen, niin heitäkin haukuttiin ryssiksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# J.Gagarin, lainaus> "Tuo lause blogissaSI tuntuu nykysuomalaisen kulttuurin kasvatista hiukan ylilyönniltä",

-kuinka niin?
Enhän ole nykysuomalaisen kulttuurin kasvatti, vaan näen sen, ettei sinutella naisia, entisen kotimaani kasvattina. Suomessahan sinuttelu on yleistä niin naisille kuin miehillekin ja kaikenikäisille.Kokemuksestani voin sanoa, että sen sietäminen on aika vaikeata.

J. Gagarin

Tarkoitinkin nykysuomalaista kulttuuria edustavan lukijan kannalta.
Kriitikko ei välttämättä ole tiennyt, että venäläinen nainen tuntee sinuttelun kiusalliseksi. Ja toisaalta, kuten monasti on todettu, maassa maan tavalla.

markku L (nimimerkki)

Suomessa sinutellaan, jos ei venäläisille maistu, ei mahda mitään, Näin on tehty/tehdään Pohjoismaissa yleisesti jo vuosikymmeniä ja jopa Saksanmaalla nykyisin. Maassa maan tavalla jne.
Sinuttelu ei vaikuta keskustelun sisältöön, jos sitä on.

Markus Lehtipuu

Halusin linkittää sen linkin, jonka Örkki linkitti ensimmäisessä kommentissa.

Inna Latiseva oli todennäköisesti KGB-kasvatti, ja kaikki viittaa myös siihen.

Lueskelin kirjaa kirjamessuilla hetken, ja välittömästi sieltä paljastui pikkumainen, joka asiasta kitisevä "herrakansaa" edustava imperialisti, joka olisi halunnut kaikkien maiden proletaarien liittyneen yhteen ja palvelleen Suurta ja Mahtavaa venäläistä ylirotua.

Ihmettelen, että Otava erehtyi kustantamaan tuollaisen tekeleen.

PS Suomessa on tavallista sinutella naisia. Tervetuloa Suomeen, KGB-kasvatti Latiseva!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu,lainaus> " Inna Latiseva oli todennäköisesti KGB-kasvatti, ja kaikki viittaa myös siihen.",

- kohdistuiko mielestänne sitten se kohtelu Inna Latisevaan sen takia, että hän oli KGB:n kasvatti? Onnistuvatko muut ( ei KGB:n kasvatit) välttämään ryssittelyä Suomessa?

Markus Lehtipuu

Melkein puoli miljoonaa suomalaista on etnisesti puhdistettu omasta kodistaan. 500000 yksilöä. 500000 traumaa. 500000 itkua. Ehkä et ymmärrä tästä mitään. Kokeile joskus!

Etninen puhdistus merkitsi sitä, että lopulta 15 minuuttia annettiin aikaa jättää oma KOTI, ja sen jälkeen täydellinen eristys, piikkilanka-aitoineen ja kieltoineen, vähintään 10 vuodeksi. Useimmilla se oli 45 vuoden täydellinen kielto käydä kotona. Useimmat ehtivät kuolla. 15 minuuttia aikaa jättää LOPPUELÄMÄKSI hyvästit omalle kodille, jossa suku oli saattanut elää satoja vuosia.

Et ymmärrä tätä, vaan itket, kun sinua sanotaan ryssäksi. Mittakaavasi on täydellisesti pielessä, etkä vieläkään ymmärrä tätä. Sinusta Neuvostoliitosta tullut on parempi kuin tsuhnat, jotka "syyllistyivät fasismiin". Toivon, että joskus vielä ymmärrät, ja tietysti toivon, että kaikki suomalaiset tajuavat tämän, kaiken propagandan, YYA:n, suomettumisen ja itseruoskinnan jälkeen.

Ei. Kun suomalaiset pakenivat isänmaasi diktaattoria, sinun isänmaasi diktaattori oli hymyssäsuin esiintynyt Molotovä-Ribbentrop-sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa. Stalin hymyili, koska hän SAI Suomen, Baltian, Itä-Puolan ja Bessarabian. Kuvittel: Stalin SAI meidän isänmaamme. Ja sen antoivat natsit.

Natsit ja stalin "sopivat", että minun kotipihani, minun metsäni ja peltoni "kuuluvat" Stalinille ja hänen roskajoukollensa! Ja Stalin myös otti 500000 suomalaisen kotikaupungit, kotikunnat, kotipihat, metsät ja pellot. Hän otti ja suomalaiset joutuivat pakenemaan. Eristys oli täydellinen.

Eikä siinä kaikki. JOKAINEN KARTTA joka esitti näitä Suomen laillisia ja tunnustettuja alueita piti takavarikoida kotien kirjahyllyistä ja ullakoilta. Kuvittele, että sinun kotikyläsi pyyhitään JOPA KARTOILTA POIS!

Ei, et sinä ymmärrä. Sinä ymmärrät vain sen, että joku kehtaa sanoa neuvostomaan kansalaista "ryssäksi". Sinun mielestäsi sana on pahempi kuin diktaattorin aloittama hyökkäyssota rauhanomaisen monipuoluedemokratian kimppuun. Että joku teoriassa väheksyy sinun Ylimaallista Neuvostopersoonaasi, kun Teidän Ylhäisyytenne on joutunut alentumaan tsuhnien maalle, joka oli kaiken lisäksi "fasistinen" maa, kun oli joskus toisen maailmansodan loppuvaiheissa, puolustaessaan isänmaata, perheitä, naisia ja lapsia SINUN isänmaasi hyökkääviä tappajia vastaan, joutunut turvautumaan Saksan lennoston apuun.

Ei. Et ymmärrä.

sinä loukkaannut siitä, että joku suomalainen yliopistotason professori ja asiantuntija kehtaa SINUTELLA oman Ylivoimaisen Suuren Ja Mahtavan Neuvostomaan kasvattia, eikä ymmärrä heittäytyä KGB-kasvatin eteen pyytämään anteeksi sitä, että Suomi ei suostunut päästämään Sinun Isänmaasi pistimillä varustettuja sotilaita raastamaan minun isänmaani naisia, lapsia, vanhuksia ja miehiä härkävaunuihin, jotta Sinun Isänmaasi voisi ottaa minun isänmaani ryssien rikottavaksi, häpäistäväksi ja tuhottavaksi, kuten Sinun Isänmaasi teki Suomen Karjalalle, Suomen Sallalle ja Kuusamolle, Suomen Petsamolle, Virolle, Latvialle, Liettualle, Itä-Puolalle, Bessarabialle (kuten natsien kanssa te sovitte), sekä myöhemmin Itä-Euroopalle, Etiopialle, Mosambikille, Angolalle (lista jatkuu ja jatkuu).

Ei. Et ymmärrä. Nyt on Neuvostokansalaiselta katkennut kynsi. Ja se on MUIDEN VIKA. Nyt jos koskaan on syytä ottaa ydinpommit esille ja alkaa uhkailla... Pommit vain paukkumaan: Innaa on sinuteltu! Violaa on ryssitelty! VOITTAJAKANSA HYÖKKÄYKSEEN!!!!!! URAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!

Maalaismmmo (nimimerkki)

Miksi Otava kustansi?

1) Suomessa on sanavapaus.

2) Otava varmasti tiesi, mitä kustansi.

Ja ettei totuus unohtuisi:

3) Suomessa ei ole pakko sivistyä lukemalla/kuuntelemalla erilaisia näkökulmia.

4) Suomessa on nykyisin myös tuomitsemisen vapaus ilman oikeudenkäyntiä.

Reijo Tossavainen

En tunne kyseistä henkilöä, joten en ota häneen kantaa.

Sen sijaan yleisellä tasolla on katsottava historiaa. Sieltä löytyy runsaasti syitä suhtautua Venäjään varauksellisesti.

Esimerkiksi käy toinen maailmansota. Vielä 70 vuotta sodan jälkeen suomalaiset kokevat sen äärimmäisen epäoikeudenmukaisena toimintana Venäjän/Neuvostoliiton taholta. Siis venäläisten valtion taholta.

Ja kun katselee nykyisen Venäjän ylimielistä asennetta naapurimaitaan kohtaan, niin on helppo ymmärtää, että sellainen toiminta lisää vain antipatia venäläisiä kohtaan.

Näköpiirissä ei ole tilanteeseen parannusta. Päinvastoin, sillä Pavel Astahovin tapaiset esimerkit ärsyttävät suomalaisia todella paljon. Jos Venäjän valtio ja venäläiset haluaisivat tuntea aitoa ystävyyttä naapurimaita ja naapurimaiden kansoja kohtaan, niin politiikan pitäisi lähteä aivan eri pohjalta kuin nykyisin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Reijo Tossavainen, lainaus > "En tunne kyseistä henkilöä, joten en ota häneen kantaa.",

- se onkin ikävintä, ettei koko aiheessa ole kyse yksityisestä tapauksesta. Itse inkerinsuomalaisena paluumuuttajana Venäjältä siis Neivostoliitosta,olen kokenut suorannaista ryssittelyä ja "painu rajan taakse mistä olet tullut"- suoraan kasvoihiin, joten me, tämä sukupolvi ja tästäkin eteenpäin, varmaan moni vielä joutuu kärsimään siitä, että kahden naapurikansan välit ovat mitä ovat ja me joudumme kantamaan tätä raskasta taakkaa.

Maalaismmmo (nimimerkki)

Suomalaisten inkeriläis-inho on hyvä muistaa, kun nyt inhotaan somaleja. Se todistaa suomalaisten luonteenlaadun.

Mutta en ymmärrä, miksi karjalainen syyllistyy samaan, koska heistä suurin osa lienee kokenut saman inhon itse evakoksi jouduttuaan.
Vai ovatko nämä inhoajat niitä karjalaisia, jotka saivatkin hyvän vastaanoton?
Ja mikä on näiden karjalaisten inhon motiivi: se, ettei muille maahanmuuttajille haluta antaa sitä, mitä itse on saanut, vai se, että halutaan muidenkin maahanmuuttajien kärsivän samat tuskat kuin itse on kärsinyt?

Reijo Tossavainen

Niinpä. Karjalaiset ja nyt inkeriläiset ovat saaneet toimia sijaiskärsijöinä. Se on väärin.

Inkeriläiset ovat saaneet kärsiä kahteen kertaan. Ensin Venäjällä heitä ja muita suomalaisia haukutaan tsuhniksi. Se on ryssä sanan venäläisten vastine suomalaisista, ei vaan inkerinsuomalaisista. Sana on vieläkin yleisessä käytössä venäläisten keskuudessa.

Venäläisten suhtautuminen vähemmistökansallisuuksiin on ollut vieläkin armottomampaa kuin suhtautuminen naapurimaiden pienempiin kansoihin. Esimerkiksi inkerinsuomalaisia ja muita suomalaisia sekä karjalaisia tapettiin kymmeniä tuhansia Stalinin terrorin aikana.

Tunnen suurta sympatiaa Violaa ja muita inkerinsuomalaisia kohtaan.

Elina Moustgaard

Hyvä Viola, olisit linkittänyt Vihavaisen arvostelun. No, kommentoin nyt kuitenkin kirjaa tai arvostelua lukematta, mutta hänestä TV:ssä esitetyn henkilökuvan nähneenä.

Olen tehnyt töitä mm. matkanjohtajana 1970- ja 80 luvuilla NL:oon, nämä kaksinaamaiset, narsistiset hyväksikäyttäjä-prinsessat tulivat hyvinkin tutuksi sekä Intun oppaiden että ulkomaalaisten jahtaajien keskuudesta. Tunnistin tyypin heti. Hyvä kun muutti muualle kitisemään.

On kohdalleni sattunut eräs hyvin ikävä, täysin päinvastainen tapaus, autoin silloin kyseistä latvialaisnaista taistelemaan viranomaisia vastaan ja nostamaan rosiksen narsistista suomalaismiestä vastaan jonka nainen voitti.

einari (nimimerkki)

Suomalaisten ikuisuuskysymyshän on, että mitä te ajattelette meistä?
Kysymyksestä läpikuultaa kaino anelu, että pidättehän?
Nyt kun pyytämättä kirjallisessa muodossa kerrotaan omakoettu totuus,
alkaa parjaaminen ja vähättely kirjoittajaa kohtaan, saatikka otet-
taisiin opiksi.
Tuollaiset kriitikot luulevat olevansa itseoikeutettuja mielipide-
taiteilijoita erehtymättömine aforismeineen, kuitenkin kuuluen hölmö-
läisten itsekkäimpään ja pöljimpään pohjasakkaan.
Paljon olis kirveellä töitä!

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Missä Venäjä tai venäläisiä, sillä ongelmia. Venäläiset naiset naivat ja siten myivät itsensä Suomeen, nyttemmin ovat ongelmat odotetusti realisoituneet.

Erityisen hyvää työtä venäläisongelman selväksi tekemiseksi suomalaisille on tehnyt vihajärjerjestö SAFKA "professori" Johan Bäckmanin (ml molarit, evgeniat...) johdolla.

Kaikkiin venäläisiin ja venäläisyyteen tulee suhtautua suurella varauksella ja epäluulolla, olen sen oppinut aivan erityisesti viime vuosina.

Viola-rouva, oletteko varmasti inkeriläinen?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Tynkä-Karjalan Antti, lainaus> " Viola-rouva, oletteko varmasti inkeriläinen?",

-Kysymyksessäsi paljastuukin se, että kaikki jotka ovat tulleet tai tulevat Venäjältä ovat "epäluotettavia" ja nyt jo tilastojen mukaan venäjänkielisiä on Suomessa n.52 000, joista inkerinsuomalaisia paluumuuttajia non. 30 000., joten näin iso joukko kansaa joutuu "epäluotettavien varjoon"? Vai joutuuko?

Mutta "Viola-rouva" on varmasti inkeriläinen!, muttei sillä ole mitään väliä kun olen muuttanut Venäjältä, ei Suomessa mitenkään noteerata "paremmin" inkeriläisiä kuin venäläisiä.

Reijo Tossavainen

Viola on inkeriläinen.

Silti on tosiasia, että inkeriläisten paluumuuttajien joukossa on myös inkeriläisiksi tekeytyneitä venäläisiä. Lisäksi on todettava, että moni inkeriläisistä, varsinkin nuoremmista, on kadottanut oman identiteettinsä, he ovat venäläistyneet.

Vieras (nimimerkki)

Inkeriläisenä oletko enemmän venäläinen vai suomalainen? Kumpi tuntuu kotoisemmalta?

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

"-Kysymyksessäsi paljastuukin se, että kaikki jotka ovat tulleet tai tulevat Venäjältä ovat "epäluotettavia"..."

Ei "paljastu", vaan tarkoituksellisesti korostan.

Nyt on sen sijaan "paljastunut", että presidentti Mauno Koiviston inkeriläisten paluumuuttoa koskeneen esityksen takana oli KGB. - Tässä eräs syy, miksi monet suomalaiset kutsuvat häntä Mauno Primorsk´siksi. Ja teitittelevät. - Kun suomalainen sinuttelee, hän pitää itseään ja toista vertaisina.

Siksi oikeiden inkeriläisten paluumuutto on kangerrellut niin pahasti. Venäjä solutti joukkoon omia toimijoitaan, venäläiset rikolliset käyttivät tilaisuutta hyväkseen jne. jne. - ja Suomi yritti kaikessa hiljaisuudessa jarruttaa tuota kehitystä, kun ääneen ei mitään uskallettu.

Ymmärrän, että oikeat inkeriläiset eivät KGB-pelossaan ja Neuvostoliitto-kokemuksissaan uskaltaneet toimia näiden vale-inkeriläisten paljastamiseksi.

PS. Minun sukuni tuli Suomeen, Karjalan Kannakselle (ja siitä osa aina nykyistä Pohjois-Savoa ja -Karjalaa myöten), 1500-luvulla nykyisen Viron alueelta.

Olemme ikuisesti kiitollisia ja uskollisia Tynkä-Suomelle suomalaisina, vaikka ryssittely oli tavallista niin 1939 kuin 1944 evakkoreissujen jälkeen. - Venäjältä emme todellakaan ole.

Buddhisti (nimimerkki)

Kiitos Viola! Hieno ja asiallinen kirjoitus. Itsekin maahanmuuttajana ymmärrän mitä tarkoitat kirjoituksistasi.

Toisten kokemuksia ei voi vähättelä ja väheksyä, vaikka kokemukset ovat huonoja tai hyviä. Vaikka kuinka pieneltä omakokemukset ovat verrattuna maailman suurempia ongelmia, niin henkiläkohtaisella tasolla kaikki kokemukset kokeevat yhtä suuria kuin muutkin.

Aikoinaan kertoi suomalaisille ystävilleni huonosta ja hyvästä kokemuksistani (varsinkin huonosta kok.)Suomessa asu-aikana. Sain heti vastahyökkäykset mm. 'eihän kiinassakaan niin hyvää olla', 'sinäkin tee niin..', 'jos ei miellytä niin häivy..'. Tämän kaltaisia kommentteja aina tulee vastaan heti, jos pientä ihahdusta esitän.

Esim. Suomalainen kaverini oli Kiinassa ja muissa maissa asunut pitkään. Hän kertoo samasta ilmiöstä. Jos hän ilmaisee huonosta kohtelusta esim. kiinassa. Kiinalaiset sanoi hänelle lähes samalla asenteellä mitä minä yllä mainittu vastauksetkin sain niskaani. Myös Suomessa jos mamu kertoo jostain huonosta kokemuksista, niin 'teilläkin nii....tai muslimi on pahempi... mitäs tule tänne..!'. Sama pätee myös jos kantaväestö esitä kriittikkia maahanmuutosta.

Tuntuu siltä, että ihmiset eivät sietää omista huonosta puolista esiin tuominen. Heti vedätään vastakkaisasetteluksi, vaikka oli tarkoitus puhua ongelmista ja kokemuksista, eikä ole tarkoitus loukkata ketään tai arvostella jokun kulttuurin identtiteettia. On se kummallista!

Siksi minkä takia maahanmuuttokeskustelua on tosi hankala esittä mitään asiallista keskustelua aikaiseksi. kaikki osa puolet vetävät heti 'herneitä nenään'! :)

Elina Moustgaard

Buddhisti, loistava ja objektiivinen kommentti!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Budhisti, lainaus> " Toisten kokemuksia ei voi vähättelä ja väheksyä, vaikka kokemukset ovat huonoja tai hyviä. Vaikka kuinka pieneltä omakokemukset ovat verrattuna maailman suurempia ongelmia, niin henkiläkohtaisella tasolla kaikki kokemukset kokeevat yhtä suuria kuin muutkin",
- niin se on. Kiitos kommentistanne!

Vieras Matti Nieminen (nimimerkki)

Olen lukenut kirjan ja yhdyn blogin näkemykseen siitä. Letipuu purkaa taas loputonta ryssävihaansa, vaikka ei ole edes lukenut kirjaa !

Vihavaisen arvostelua sumentaa myös järjetön ryssäviha. Häpeän heitä.

Tulikivenkatku (nimimerkki)

Minä häpeän kaltaisianne aiheettomia ryssittelijöitä.

Elina Moustgaard

Lue Vihavaisen kirja - Länsimaiden tuho - ja tule sitten puhumaan Vihavaisen ryssävihasta, hänhän suosittelee venäläisten siirtolaisten vastaanottamista Suomeen.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

"Ryssäviha" -kortti (selitys) vastaa keskusteluissa yleisesti tunnettua "natsi-kortti".

Mielestäni venäläiset ovat itse itselleen suurin ongelma.

Muita ei saisi tuo imperialistinen herrakansa-asenne ärsyttää, mutta tekee sen kuitenkin tehokkaasti. Somalialialaisilla samoja elkeitä.

Gamma (nimimerkki)

Luin myös Inna Laitsevan kirjan ja päällimäisenä tuli ajatus siitä, että kirjoittajalla oli huono itsetunto tai sitten hän sairasti masennusta siitä mitään tietämättä. Täytyy kyllä myöntää, että jos Innan aviomies oli sellainen kuin hän kuvasi, niin olipa harvinaisen veemäinen mies.
Koska Inna oli vieraassa maassa, niin hän ei esim. tiennyt miten olisi voinut elää ja elää hyvääkin elämää ilman miestään. Innan mieshän oli laiska p...ka joka ei viitsinyt etsiä itselleen työpaikaa kun oma yritys meni alta, ja Inna elätti kiltisti koko perheen. Jos joku oli narsisti, niin Innan mies.

Toisaalta kaikki nämä ajatukset omasta huonnommuudesta olivat Innan omiansa. Inna on pätevä nainen, joten en voi ymmärtää mistä ne oikein kumpusivat. Ehkä kurjat kotiolot saivat koko sopan aikaan. Miksi Inna oikein sieti niitä?

Elina Moustgaard

Miten voit kommentoida noin? Mitä jos mies oli masentunut? Naistuttavani mies teki itsarin 90-laman ja pankkikriisin aikana kun oma rakennusfirma meni nurin, vaimo oli synnyttämässä kolmatta lasta.

Toinen venäläinen tapaus joutui myöskin elättämään miehensä tämän jäätyä työttömäksi, ei ruvennut solvaamaan suomalaisia eikä uhriutunut, kielitaidottomana rupesi tekemään ompelutöitä tilauksesta.

Gamma (nimimerkki)

Mielestäni masentunut ihminen ei käyttäydy niin kuin Innan mies teki. Oletko lukenut kirjan? Olen itsekin sairastanut masennusta ja tiedän mistä puhun.

Vieras (nimimerkki)

Ja mistähän johtuu, että niin monet näistä rajan takaa tulleiden naisten kanssa solmituista liitoista on päätynyt eroon? Länteen on pitänyt päästä keinoja kaihtamatta. Kun on päästy Suomeen ja saatu kansalaisuus ei muuta kuin eropaperit vireille ja uutta "uhria", miestä etsimään. Oman, valitettavan lisänsä näihin tuovat nämä julkisuutta saaneet lapsikaappaukset, jos sukua on ehditty jatkamaan.

Jossain ohjelmassa aikoinaan kerrottiin, että Venäjällä tyttöjen toivemammatti on prostituoitu ja pojat haluaisivat olla mafiapomoja. Voiko olla totta? Kovin on erilainen arvomaailma siellä päin.

Vieras (nimimerkki)

"Ja mistähän johtuu, että niin monet näistä rajan takaa tulleiden naisten kanssa solmituista liitoista on päätynyt eroon? Länteen on pitänyt päästä keinoja kaihtamatta."

Tosi on - eräältä kiertomatkalta palattiin koti-Suomeen Vartiuksen kautta. Venäjän ja Suomen tarkastusasemien välillä oli venäläisten myymälä, johon poikettiin (sekin sadan metrin matka oli ajettava bussissä, mitä salaperäistä lienee pihapusikoissa ollut). Myymälän oven pielessä oli roskakori, johon oli heitetty vihkikukkakimppu.

Eli jalka (melkein) Suomen kamaralla, niin morsiolla jo muut suunnitelmat. Da svidaania, ukko, kiitos avustuksesta että pääsin sieltä ihannemaasta tänne parjattuun onnelaan.

Miksi muuten eri suunnilta tänne pitää ängetä vaikka väkisin ja heti aloittaa valittelu ja suomalaisten syyttely.

Elina Moustgaard

Ote Pentti Straniuksen kirja-arvostelusta Kansan Uutisissa:

"Ryssänä Suomessa on hyvin subjektiivinen tilitys, joka vetää mukaansa, vaikka ei ole mikään kielellinen kukkais- tai merkkiteos. Se on käännetty suomeksi englanninkielisestä käsikirjoituksesta. (Inna Latiseva osaa viittä
kieltä, ja juuri englantia erinomaisesti.). Teoksen subjektiivisuus näkyy esimerkiksi siinä, että asioita ei ole yritettykään katsoa ex-aviomiehen näkökulmasta. Mutta harvoinpa muistelmissa, saati avioeroselostuksissa toiselle suunvuoro suodaan! Ristiriitaisia tunteita lukijassa herättää myös kirjoittajan ihannoima taloudellinen menestys ja sen yksityiskohtien kuvaus loppupuolella. Mammonan ylistys tunkee läpi rivien välistä – siitäkin huolimatta, että Inna Latyseva vähän väliä korostaa kuinka vähän raha hänelle merkitsee. Selväksi tulee myös se että päähenkilö on uranainen, jolle työ on ollut kaikki kaikessa – kunnes sairaus pysäyttää ja jysäyttää tajunnan."

http://www.kansanuutiset.fi/blogit/pentti-stranius...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Gamma, lainaus > "Ehkä kurjat kotiolot saivat koko sopan aikaan. Miksi Inna oikein sieti niitä?",

- Maahanmuuttaja joutuu "sietämään" aika paljon ja meiltä odotetaankin nöyryyttä ja kiitollisuutta, että saimme tulla maahan.
Latisevalla oli varmaan kysymys häpeästäkin tunnustaa muille kuinka kurjaa elämä oli perheessä, jossa jopa omat lapsetkin häpesivät venäjää puhuvaa äitiään, joten yritti sietää ja kestää.

Vieras (nimimerkki)

Kaikilla ryssävihan omaavilla on itsesuojeluvaisto kunnossa.

Pasilli (nimimerkki)

Venäläiset voisivat parantaa aemaansa suomalaisten ja muun maailman silmissä luopumalla vapaaehtoisesti ryöstömaistaan.

agendo2 (nimimerkki)

Pasilli:"Venäläiset voisivat parantaa aemaansa suomalaisten ja muun maailman silmissä luopumalla vapaaehtoisesti ryöstömaistaan."

Suomen osalta NL:n vääryydet kiteytyvät juuri tuohon lauseeseen.

Viola Heistonenkaan ei ymmärrä lukemattomien muiden kanssa, että hänen ja kaikkien venäläisten ryssittely johtuu niistä suurista vääryyksistä, joita Venäjä NL:n perillisenä ei ole suostunut tilittämään.

Miksi venäläiset eivät tee ongelman syylle mitään?

Miksi he syyttävät suomalaisia, jotka olivat ja yhä ovat Stalinin uhreja?

Stalinin uhreja olivat ja ovat myös venäläiset, mutta VAIN VENÄJÄ VOI KORJATA NL:N VÄÄRYYDET.

Uhrit eivät sitä voi tehdä, ainoastaan vaatia tekemään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# agendo2, lainaus> "Viola Heistonenkaan ei ymmärrä lukemattomien muiden kanssa, että hänen ja kaikkien venäläisten ryssittely johtuu niistä suurista vääryyksistä, joita Venäjä NL:n perillisenä ei ole suostunut tilittämään..",

- olette väärässä! Minä just ymmärrän sen, että ryssittelyä saamme sen takia, että näin on käynyt kaikkien sotien jälkeen, että Suomi on joutunut luopumaan alueistaan, mutta on jotenkin epäoikeudenmukaista mielestäni, että jokainen meistä jopa sotien jälkeen syntyneistä joutuu "maksamaan" siitä vääryydestä. Mutta periaatteessa ei yksittäinen tavallinen ihminen ole syypää. Eikä tavallinen ihminen voi nyt ratkaista sitä vääryyttä, koska kaikkihan tapahtui sopimuksen mukaan, jonka Suomi allekirjoitti! Sitä en ymmärrä enkä haluaisi hyväksyä miksi syytetään syyttömiä ihmisiä, joilla ei ollut asetta kädessä ja eivät taistelleet valloittaakseen alueita?

Tuomo Molin

Jotakinhan se kertoo Venäjästä, että heillä on lähes kaikkien naapurimaiden kanssa riitaa, no paitsi Suomen ja Kiinan kanssa. Mitä pienempi maa, jonka kanssa Venäjällä on riitaa, esim Viro, niin sen aggressiivisempaa retoriikkaa putinnatsit julkisuudessa harrastavat. Venäjä on kuin koulun pihalla oleva iso jätkä, joka tykkää kiusata pienempiänsä mutta samankoisesen tullessa paikalle on hyvin hiljaa. Miksei Venäjä sekaannu Kiinan sisäsiin asioihin ja yritä kyykyttää heitä?

Maalaismummo (nimimerkki)

Miksi rinnastat putinnazit koko venäläisiin?
Ethän rinnasta persujakaan koko suomalaisiin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Vieras, lainaus> "Inkeriläisenä oletko enemmän venäläinen vai suomalainen? Kumpi tuntuu kotoisemmalta?",

- se onkin vaikea kysymys monelle inkeriläiselle, jotka ovat syntyneet ja saaneet koulutuksen ja tehneet työtä venäläisessä ympäristössä, niin kuin minäkin.Kansaa oli venäläistettyä, mutta moni jatkoi elämää "suomalaisena", moni kuitenkin joutui vaihtamaan nimieä ja sukunimeä ja piti piilossa syntyperäänsä pärjätäkseen paremmin yhteiskunnassa.
Vastaan kysymykseesi, että tunsin itseni aina suomalaiseksi Neuvostoliitossa. Passissanikin olin "suomalainen", sukujuureni ovat kaikki Inkerissä ja sukunimeni olin säilyttänyt suomalaisperäisenä.
Nyt muutettuani Suomeen minulle annetaan ymmärtää että olen venäläinen
ja kaikki vihaa venäläisiin kohdistuu myös minunkin.
Olen syntynyt, kasvannut, opiskellut ja työtä tehnyt venäläisessä ympäristössä ja niin kuin sanoin kerran, että olen "kylvennyt" venäläisessä kirjallisuudessa ja kultturissa, joten minusta saattaa heijastua myös "venäläisyyttä", mutta kuitenkin tunnen olevani enemmän suomalaisena.
Nyt poikkean 97 vuotiaan äitini luona ja palaan illemmalla keskusteluun.

Markus Lehtipuu

Asia on äärimmäisen vaikea.

Pidän syyllisenä VAIN imperialismia, Venäjän imperialismia.

Kun vierailin Inkerinmaan kirkoissa, siellä oli erityisen miellyttäviä, sivistyneitä ja ystävällisiä suomalaisia. Ei tietoakaan nyky-Suomen kiistoista, vaan sydämensivistyneitä suomalaisia vieraalla maalla.

Inkerinsuomalaisten suru oli se, että OMAT kylät, jotka nyt sijaitsevat Leningradin oblastissa, Pietarin kupeessa, venäläistyvät, ja "kaikki muuttavat Suomeen". Tuon voi helposti tunnistaa venäläistämiseksi ja "etniseksi puhdistukseksi", jolloin slaavit saavat kaiken.

"Kaikki meille, muukalaiset RAUS!" Mieleen tulee muuan keskieurooppalainen valtio 1930-luvun lopulta...

Toisaalta inkerinsuomalaiset ovat Venäjällä suomalaisia, Suomessa "venäläisiä". Ikävää, jos inkeriläisten kärsimykset jatkuvat suomen puolella. Yhtä ikävää, jos inkeriläisten ikivanhat kylät menettävät asukkaansa Suomeen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Markus Lehtipuu, lainaus> " Inkerinsuomalaisten suru oli se, että OMAT kylät, jotka nyt sijaitsevat Leningradin oblastissa, Pietarin kupeessa, venäläistyvät, ja "kaikki muuttavat Suomeen". Tuon voi helposti tunnistaa venäläistämiseksi ja "etniseksi puhdistukseksi", jolloin slaavit saavat kaiken.",

-kiitos, nyt kirjoitit asiaa ja ehkä se vähän valoittaa inkeriläisten "surua". Suomalaiset kylät ovat jo täysin venäläistyneet. Se Leningradin alueen "etninen puhdistus" alkoi jo sodan päättyessä, koska inkeriläisiä ei päästetty enää omille kotikunnille. Meitä pakkosiireltiin Viroon tai sitten syvälle Venäjälle.
Paluumuuttoaalto Suomeen vei Inkerin suomalaisten viimeiset rippeet Leningradin alueelta pois.
Joittenkin tilastojen mukaan sodan jälkeen inkeriläisiä oli Leningradin alueella yli 27 000 ja Suomeen on nyt jo muuttanut 30 000.On siinä tietenkin niitä, jotka ovat muuttaneet muilta paikkakunnilta ympäri Venäjää, mutta silti.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Anteeksi Viola mutta kysyn kuitenkin. Tunnetko kuuluvasi
oikeaan puolueeseen, perussuomalaisiin? Perussuomalaiset
on porvarillinen, oikeistolainen populistipuolue joka yh-
distää rasistisia, maahanmuuttoon vihamielisiä ääriaineksia.
Heille venäläinen on kirosana.
tv. Ville

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Vilho Juntunen, lainaus > "Anteeksi Viola mutta kysyn kuitenkin. Tunnetko kuuluvasi oikeaan puolueeseen, perussuomalaisiin?",

- et ole ensimmäinen, joka esittää tällaisen kysymyksen. Olin v.2008 kunnallisvaaleissa teemoilla : ikärassismia vastaan, vammaisten, vanhusten ja maahanmuuttajien puolesta puhujana. Kuitenkin puolenvuoden verran asunena uudella paikkakunnalla sain kansalta ääniä sen verran, että pääsin varavaltuutetuksi.
Tiesin perussuomalaisten periaatteet.

# V.H., lainaus> " Heille venäläinen on kirosana",
-en ainakaan suorannaisesti saanut ryssittelya ja kiroilua kohdalleni. Olen paikallisen osaston hallituksen varajäsenenä.

Vieras Matti Nieminen (nimimerkki)

Vilho Juntusella on hyvä kysymys !

kuorinen (nimimerkki)

Perussuomalaisten äänestämistä olen jopa vakavasti harkinnut, mutta ehdokkaina olevat "tossavaisten" kaltaiset, jotka kylvävät epäluuloa naapurimaata kohtaan omien ennakkoasenteidensa pohjalta laittaa kyllä vielä miettimään kerran jos toisenkin.

Mitä teitittelyyn ja muihin hyviin tapoihin tulee niin ei olisi ollenkaan pahitteeksi jos ne yleistyisivät Suomessakin.

Ja Lehtipuun (1 kpl) trauma ja itku on vain hänen omansa. Muut kertokoon omistaan, jos niitä on.

Vieras (nimimerkki)

Käyttäytymistapojen arvonnousu Suomessakin olisi paikallaan. Jopa meidän ruotsinkielisillä paikkakunnilla osataan jo teititellä vanhempie ihmisiä. Saksankielessä teitittely kuuluu edelleen käyttäytymistapoihin samoin venäjänkielessä.

Karjala-takaisin uhittelusta pitäisi vihdoin päästä eroon ja hyväksyä maantieteelliset ja historialliset tosiasiat ja mieluummin rakentaa yhteisymmärrystä niin itään kuin länteenkin.

Omat karjalaiset vanhempani samoin monet muut karjalaiset osasivat hyväksyä ja sopeutua rauhanehtoihin ja rakensivat uuden elämän ilman katkeruutta täällä Suomessa. Nuorilla olisi oppimista?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Vieras, lainaus > "Karjala-takaisin uhittelusta pitäisi vihdoin päästä eroon ja hyväksyä maantieteelliset ja historialliset tosiasiat ja mieluummin rakentaa yhteisymmärrystä niin itään kuin länteenkin",

- ehkä olisikin aika jo!

Vieras (nimimerkki)

No mikä tämän Viola Heistosen varsinainen ongelma on? Valittaminen ja syyttely? Tekemisen puute? Kateus? Jos suomalaisten olemus vaivaa, kulkeehan niitä junia takaisinkin päin.

Otso Pehvonen (nimimerkki)

Ryssä sanan tilalle löytyy toinen nimi IIVANA, jota voi käyttää, jos Ryssä sanasta tulee traumoja.
Ryssä sana kuvastaa vain sopivasti varasta, sortajaa, alistajaa, juoppoaltista ja tyhmää kansaa.
Aidon Inkeriläisen ei tarvitse olla huolissaan, jos nyt joku tietämätön tyhmyyksissään jotain laukoo, pitää heittää omaan lokeroon.
Iivana sanalla voi kuvitella, miltä Venäläinenkin naamastakin näyttää.
Aito Iivana se on Suomalaisten inhon kohde, ei varmaan suotta.
Pokkana vain hallitaan varastettuja maita!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Otso Pehvonen: "Aidon Inkeriläisen ei tarvitse olla huolissaan, jos nyt joku tietämätön tyhmyyksissään jotain laukoo, pitää heittää omaan lokeroon",

- niin se pitäisikin heittää! Mutta kun "Ivanan"-joukosta tultiin, niin olemme täällä suomalaisten silmissä, haluamme sitä tai ei, samaa joukkoa! Kiitos kommenttistanne!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset