Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Mä olen vain ikuinen kulkuri

     Ikuinen kulkuri.

Mä olen vain ikuinen kulkuri,

mä olen vain mierolainen,

koska isien maa oli Inkeri,

koska olen mä suomalainen.

 

Mä olen kuin lastu laineilla,

kuin korsi ulapalla,

kuin hiekka meren rannalla,

tai lehti tuulen alla.

 

Ei mulla oo maata ei mantua,

mä olen vaan karkuteillä,

ei luoja oo minulle antanut

isänmaata, ei kotia hellä.

 

Mä Siperian soiden sotkuja

ja Aasian aromaita 

ja hyisen kolyman rotkoja

mä kiertelin laidasta laitaan. 

 

Mä olen vain ikuinen kulkuri,

mä olen vain mierolainen,

koska isien maa oli Inkeri,

koska olen mä suomalainen! 

       Runo. Lyyli Ronkonen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oi mikä runo. Kukahan se tämmönen Lyyli Ronkonen on! Ja methän olema kaikki oikeasti jotenki kylässä omassa elämässä ja täällä maailmassa, eikös se iso kirja sano, että elämä on leiviskä, joka on lahjaksi saatu ja sen kanssa sitä täälä elettään ja ihmetellään.

Mutta kyllä siis tuonki naisen kulku on käytännössä varmasti ollu kovaa ja karua ja rakkaudellista ja lämmintä kohtaamista on puuttunu. Josko lie itte oppinu ittensä kohtaahmaan. Niinko net, jokka selvis keskitysleireistä ja just semmosista ja tuommosista kohtaloista. Jotaki minuusvoimia käyttävät! Kiitos Viola!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Kiitos, Hilkka kommentistasi.

Inkeriläissyntyinen Lyyli Ronkonen, filosofian tohtori, kirjailija ja runoilija professori kuoli 23.11.2008 Helsingissä.

Hän oli syntynyt 15. maaliskuuta 1927 Inkerinmaan Kelton pitäjän Seltsoon.Hänen isä Juhani Kukkonen oli vangittu ja teloitettu vuonna 1937.Samana vuona oli vangittu myös 6 lapsen äiti Katri Kukkonen, mutta hän pääsi vapaaksi.

Lyyli Ronkonen muutti Suomeen ja vuonna 1989 oli julkaistu hänen kirja : "Laps Inkerin. Muistojen Inkeri Stalinin hirmuvallan alla." ja v.1990 omakokemuksellinen kirja "Inkeri-isänmaa kallis.Suomalaisena Neuvostoliitossa."

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo on nuot karuja kertomuksia. Mutta hyvä niistäki on puhua ja varsinki, ko niin helposti unohtaa, että mamuila on tarinansa ja ei pitäs ylleistää niin kovasti ja kovakourasesti. No siis, kiitos Viola ja ihanaa viikonloppua ja kaikkea hyvvää sulle ja äitillesti ja sille tyttärenpoikakohan se oli se sinun lapsenlapsi, jota meän kans pittää aatella!

Pirkko Leskinen

Runoilijan sanoin varmasti moni inkeriläinen tuntee elämänsä kulun. Venäjältä suurin osa inkeriläisistä on jo muuttanut Suomeen ja suurin toivein tulleina pettynyt Suomeen, jonne he eivät olleetkaan tervetulleita heimoveljiä vaan toisen luokan kansalaisia. Inkeriläisyys on katoava luonnonvara.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Pirkko Leskinen, lainaus> " Inkeriläisyys on katoava luonnonvara."-

- on se niin! Ja viimeinen "rysäys" Inkerinmaan tuhoamiselle oli "paluumuutto" Suomeen, vaikka periaatteessa emme ole mitään palumuutto kansaa, koska emme ole syntyneet ja asuneet Suomessa. Me olemme "valepaluumuuttajia"!

Viime sodan jälkeen inkeriläiset olivat pyrkimässä takaisiin kotiseuduilleen. Etsivät omista taloista jääneitä peruskivejä ja yrittivät aloittaa uutta elämää ja inkeriläisyys lähtikin kovaan nousuun. Osallistuin itsekin aktiivisesti kansan nousuun. Ompelimme "kansallispukuja", lauloimme Inkerin hymniä, nostimme sankoon Inkerin lippua..

Muutin itsekin huom! vapaaehtoisesti ( aina siitä muistutetaan nyt kun valitat jostain)Suomeen suuriin toivein, mutta olen pettynyt kovasti kohteluun, jonka olen/olemme saaneet.

Ei ole kysymys rahasta ja leipäpalasta vaan ihmisoikeusloukkauksista, jotka kohdistuivat koko pieneen sukuumme. Näin valitettavasti joudun sanomaan. Kiitos kommentistanne!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Pirkko Leskinen, lainaus> "Runoilijan sanoin varmasti moni inkeriläinen tuntee elämänsä kulun.",

- niis se on, että Lyyli Ronkosen ruonon sisältöön voisivat "samaistua" tuhansien inkeriläisten tunteet ja ajatukset, koska polut olivat lähes kakille samankaltaiset..

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Hilkka Laronia, lainaus> " No siis, kiitos Viola ja ihanaa viikonloppua ja kaikkea hyvvää sulle ja äitillesti ja sille tyttärenpoikakohan se oli se sinun lapsenlapsi, jota meän kans pittää aatella!",

- kiitos kun ajattelet äitiäni ja tyttärenpoikaani.

Hyvvää viikonloppua Sinullekin! Ystävällisesti, Viola.

Antti-Pekka Mustonen

Sanon siulle Viola-rouva, et evakot tuntoot sammaa. Ikuinen itku sydämessä vaikk´ suu kui nauraa. - Ja se pilkka.

Vaan pijetään yhtä, arvelee asevelisosialisti Tynkä-Karjan (Antti) laulumailta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti-Pekka Mustonen,lainaus > "Vaan pijetään yhtä, arvelee asevelisosialisti Tynkä-Karjan (Antti) laulumailta.",

- pijetään sitten yhtä! Solidaarisuutenne ilahduttaa!
Kiitos kommentistasi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset